Friday, June 24, 2011

Noklice za pileći paprikaš


Pileći paprikaš sa noklicama mi je jedno od dražih jela, i jedno od onih koje svi u kući rado jedu. I uvek je otimačina za noklice. Osim kad ne ispadnu dobro.

A desi se da mi ponekad budu tvrđe, ili se raspadnu nakon što se spuste u paprikaš. Kako, kad uvek radim po istom receptu, 3 jaja i 8 kašika brašna? Pa eto tako, jaja nisu uvek iste veličine, a tek osam kašika brašna, to je jako relativno, ako sam nervozna garant su mi kašike punije nego kad sam smirena : ) Ceo trik je naravno u gustini testa, dakle u odnosu sastojaka. A ovde nema drugih sem jaja, brašna i malo soli, i sad sam lepo premerila sve, da vidim koji je to odnos pravi.

Ispade da je najprostiji mogući, mislim, za pamćenje. Jedan prema jedan. Koliko ml jaja, toliko grama brašna! Jaja se razmute viljuškom i doda brašno, i sve lepo umuti da ne bude grudvica. Testo treba da je meko i žvakasto. Dobro je da malo odstoji, da brašno upije šta može, još u toj fazi.

Tri velika jajeta su zapremala 180 ml. Izmerila sam 8 nekakvih ravnijih kašika brašna, i to je bilo 175 g. A smesa je ispala baš kako treba. Dakle, jedan - jedan. Milina.


Testo je lepljivo i teško se skida sa kašike. Zato treba raditi ovako. Kašiku umočiti u paprikaš koji vri pa zahvatiti malo testa (trećinu kašike ili jednu kašičicu), spustiti i noklicu i kašiku u paprikaš, i testo će samo skliznuti za sekund-dva. Onda opet tom vrelom i mokrom kašikom uzeti malo testa i tako dok se sve ne potroši.

Noklice će nakon spuštanja u paprikaš ozbiljno uvećati zapreminu, i brzo isplivati na površnu, ali treba im još malo vremena da se lepo skuvaju, 5-10 minuta. Posle će se opet skupiti, što je očekivano. Biće taman fine, čvrste ali ne tvrde, al dente.

Recept za pileći paprikaš, da ga sad ne prepisujem.

I to je to. Zbogom tvrde noklice :) 

p.s.
Noklice šaljem Sanji, domaćici igre ajme, koliko nas je!, koja nam je kao temu/sastojak zadala jaja.

komentara: 19

  1. Obozavam paprikas! I kod nas je uuvijek otimačina za noklice pa isto radim od tri jaja. Mogu reci da mi uvijek ispadnu iste jer radim sve odokativno pa kako ispadne smjesa, ali to vec po osjecaju nekako znam kakve gustoce treba biti :)

    ReplyDelete
  2. Irena, slažem se :)
    Gustina može da se odredi odokativno, jeste stvar iskustva, a ovako mogu i oni koji ga nemaju, bar dok ga ne steknu :)))

    ReplyDelete
  3. Da si me pitala koji recept za neko staro jelo mi treba sigrno bih rekla za noklice! Skoro sam ih pravila prvi put i to po bez bilo kakvog pred znanja i raspale su mi se, skroz! Pileci paprikas mi je medju omiljenijim jelima, a noklica se nisam bas najela mada ih volim.

    Odlicna fotka.

    ReplyDelete
  4. Pogodi me pravo u uspomenu.Cudo kako neke stvari izblede ,a drugih se jasno secamo.Secam se jedne od mojih baka(tatine mame) ,ona mi je pravila to i tako sam volela da jedem.A nisam odavno pravila i evo bas danas cu ih praviti;))

    ReplyDelete
  5. Isto ovako i nasa mama radi, a i bake. :) Nisam nesto ljubitelj paprikasa (jer smo ga uvek mnogo cesto jeli), ali noklica jesam... :)

    ReplyDelete
  6. Još kad su jaja domaća....milina. Lako je reći odokativno, ali ima ljudi koji svraćaju na blog i koji baš nisu vični kuvanju ili nešto rade prvi put, pa ovakve mere puno znače. Ja obično umačem kašiku u čašu sa ledenom vodom, gde dodam i led. Eto, probaću i ovako.

    ReplyDelete
  7. Kada poželimo nešto žlicom jesti onda je prvo što meni pada na pamet pileći paprikaš. Ovako s noklicama ga je pravila moja mama ali za mm mora biti s krumpirima. Lijepa sjećanja!

    ReplyDelete
  8. Pileći paprikaš mi je jedno od dražih jela i vjerujem da je sa domaćim noklicama posebno ukusan. Kod nas se uvijek radio sa krompirima pa je tako i ostalo. Kod tebe mi odlično izgleda, vrlo primamnjiv tanjur !

    ReplyDelete
  9. Ej, Katarina je :) Napokon sam zavrsila radove u vezi sa kulinarskim blogovima, pri kojim si mi pomagala, i objavila na ovom linku :
    http://tastetryandtellaboutit.blogspot.com/2011/06/o-hrani-na-papiru.html

    pa, eto ako te zanima, mozes da procitas :) Izvini, sto je sa tolikim zakasnjenjem, ali dok sam se petljala sa svim ostalim ispitima, i ovo je doslo na red :)

    Pozdrav!

    ReplyDelete
  10. Pileći paprikaš spada u moje najdraža "stara" jela, mama ih je često pravila, samo uz dodatak krompirića, i tako ih i ja danas pravim. Kad dragi zaželi nešto "na kašiku" se bacim na pravljenje noklica! Pravim ih i ja odokativno, a za mlade kuharice, koje tp prvi put prave, trebaju tako detaljni recepti kao što je tvoj. Sad mi pade napamet, mogla bi najmlađoj sestri, koja živi u Londonu, poslati tvoj link, jer ona redovno zove mamu kad nešto (i rijetko ;) kuha, i neki dan mi je mama sa suzama u očima (od smijeha) ispričala kako joj je objašnjavala kako napraviti noklice...

    Pozdrav :)

    ReplyDelete
  11. nikad ne spremam ovakve noklice ali mogla bi probati jer mi ovo izgleda kao super prijedlog za ručak

    ReplyDelete
  12. Ovaj tanjir bas otvara apetit!
    Ja noklice vezujem za grasak, baka je umesto mesa u grasak stavljala nokice. Pokusala sam jednom da ih spremim i ispale su pretvrde:( i daleko ukusom od onih iz detinjstva.

    ReplyDelete
  13. Neverovatno koliko nas bas voli pileci paprikas! Kad god se zazelim mame, ja krenem da pravim paprikas, i to, naravno, sa noklicama. Tu ljubav sam prenela i na moje devojcice, i najstarija vec par godina sama pravi, sa duplom merom noklica, jer se i u nasoj kuci svi bijemo oko njih:)
    Bas ti hvala sto si se zrtvovala da nam das prave mere za dobre knedlice:)

    ReplyDelete
  14. ja obožavam noklice i moraju biti u paprikašu, gustim juhama i gdje god stignem da ih stavim
    nikad nisam mjerila sastojke, ja to uvijek od oka, a ponekad stavim 1-2 žlice grisa ili ih napravim samo sa vodom, no kako bilo moraju biti mekane da se spuštaju žlicom
    - moja baka radi od tvdog tijesta pa ga trga tzv.trganci koje sam godinama obožavala dok nisam otkrila ovaj način, a da ne govorim o tome kako jednostavna domaća tjestenina

    ReplyDelete
  15. Pravila sam noklice po ovom receptu i super su ispale,pileci paprikas sa ovim noklicama dobija poseban ukus.
    pozz
    Slucajna

    ReplyDelete
  16. Maznuli ti ovu sliku. RTS sajt - Gocini recepti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, našla, ostavila sam komentar (koji verovatno neće objaviti). Pozdrav.

      Delete
    2. Molim.....Cenim tvoj trud.... Pored male dece toliko predanosti, ljubavi i pedantnosti i da neko samo Copy Image Location i occekuje da to niko ne primeti..... Pozdravcic....

      Delete
  17. Ja stavim i griza koliko i brašna 7,7 i dva jaja, sve ostalo kako je opisano gore

    ReplyDelete