Thursday, February 18, 2010

Čupavci


Nisam nešto luda za čupvacima, ali toliko je nahvaljen Masaterin recept da sam morala da ih napravim. Meni je taj kolač obično previše suv, ali koliko sam shvatila takve je naravi. Masaterini čupavci su jako meki i sundjerasti, naročito ako su prenoćili u zatvorenoj plastičnoj kutiji, i zbog te mekoće sam im oprostila suvonjavu prirodu.

Meni se testo nije baš ravnomerno diglo kao što sam kod drugih pročitala. Na obodu je bilo niže, na sredini više. Kockice su bile otprilike 3x3 cm, i meni su bile baš šarmantne tako malene. Inače volim minijature, znate me već :)

E sad, morala sam i minijaturnu izmenu da napravim u receptu, a to je kod ove smese za umakanje. Umesto 250 g margarina/putera ja sam stavila 125 g putera i onda dolivala slatku pavlaku. To kao da malo smanjim ukupnu količinu masnoće za kolač, jer je i u testo već otišlo nešto ulja. I šećer sam malo smanjila.

Čupavce sam pravila u neko nedoba, daleko iza ponoći, pa se nisam setila da uslikam i presek, koji je stvarno lep. Onako, tamna bordura oko žutog testa. To sad zamislite. Ili pogledajte Masaterine presečene čupavce.

Ovo je moja druga ulaznica za februarski krug igre FBI rukavice, u kojoj istražujemo blog Recepti iz moje bilježnice.

Sastojci za testo:
3 jaja
125 ml ulja
280-300 g brašna
150 g šećera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
1 dl mleka

Smesa za umakanje:
125 g putera
200 ml slatke pavlake (neumućene)
100 g čokolade za kuvanje
100 g šećera
2 dl mleka

A za čupavost:
oko 250 g kokosovog brašna

Postupak:
1. Belanca i šećer umutiti, zatim dodati ulje, polovinu brašna, prašak za pecivo, jedno po jedno žumance, mleko i na kraju ostatak brašna. Razliti u pleh (26 x 40 cm, ili malo manji) postavljen papirom za pečenje, ispeći na 180°C (ne znam koliko - uvek se trudim da zapišem okvirno vreme pečenja, sada nisam, ali recimo 20-ak minuta).
2. Otopiti puter sa slatkom pavlakom i šećerom, dodati čokoladu i mešati dok se i ona ne otopi. Uliti mleko i sve izmešati. Ovu mešavinu sipati u manju šerpicu, da bi se postigla dubina pogodna za umakanje.
3. Prohladjeno testo iseći na kocke pa svaku, uz pomoć dve viljuške, umočiti u čokoladno-mlečnu smesu, a zatim u kokosovo brašno. Čupavce pokriti najlonom da se ne suše, ili ih čuvati u zatvorenoj kutiji.

Recept za štampu

Čupavce je isprobala Ivana.

Lamingtons

Ingredients:
for the sponge cake
3 eggs
125 ml oil
280-300 g all purpose flour
150 g sugar
1 baking powder
1 vanilla sugar
1 dl milk

for dipping sauce
125 g butter
200 ml heavy cream (unwhipped)
100 g dark chocolate
100 g sugar
2 dl milk

and for the coat
250 g dessicated coconut

Directions:
1. Beat egg whites with sugar very stiff. Add oil, half of the flour amount, baking powder, egg yolks (one at the time), milk, and the rest of flour. Pour the dough into paper lined baking pan (26 x 40 cm, or a bit smaller). Bake in the oven preheated to 180°C until golden, approximately 20 minutes.
2. Heat butter with heavy cream and sugar until melts. Add chocolate, stir until chocolate melts, too. Pour the milk in. Place this mixture in a small pot suitable for dipping.
3. Cut the sponge biscuit into cubes (biscuit height would define their size), dip each one into the dairy-chocolate mixture using two forks, then cover with dessicated coconut. Store in an airtight container.

komentara: 23

  1. Delim tvoje misljenje o ovakvim kolacima, mada, ovo lepo izgleda.

    ReplyDelete
  2. Lepo su ti ispali :)
    Meni su ok, samo dete ne voli kokos pa ih nikad ne pravim, jer bi ih Misa i ja sami slupali :)))
    A to bas i nije pametno :))))

    ReplyDelete
  3. Mene čupavci potsećaju na detinjstvo jer ih je mama često pravila...
    Jako su ti lepo ispali i jako "nežno" izgledaju :)

    ReplyDelete
  4. Ja i moji sinovi volimo čupavce ali, tatica ne voli. Njemu ostavimo onako bez kokosa a može on i bez čokse!
    I ja sam ih pravila po Masaterinom receptu i bili su izvrsni!

    ReplyDelete
  5. Ispali su ti baš savršeno !!
    Što se tiće izmjene u smjesi za umakanje, sviđa mi se, sigurno ću isprobati. Iskreno nisam razmišljala o tome da ju mijenjam nikad, koristim ovaj recept nekih 25 godina uvijek iz navike. Sigurno ću idući put saft raditi po tvom :) Hvala ti puno!!

    ReplyDelete
  6. nisam ni ja baš nešto luda za čupavcima, iz istog razloga kao i ti...tako ne volim ni mramorni kolač, ni kuglofe. ali volim kokos i čokoladu pa ih nekako lakše progutam zbog toga :) ali da su dekorativni, jesu. pogotovo ovako majušni kao tvoji :)

    ReplyDelete
  7. moja mama je čupavce redovito pravila i oni bi ih redovito sama jela jer ih niko drugi nije volio
    ja ih nisam nikad pravila, ne predstavljaju mi neki izazov, a nisam ih baš niti nešto željna jesti
    ovi tvoji su odlični onako svi jednaki, svaka čast

    ReplyDelete
  8. Meni se kod tebe dopadaju mini forme koje praviš. Dok mi je sa tijestom to i lako ne bih imala živaca sa biskvitima. Svaka čast, prelijepi su ti čupavci.

    ReplyDelete
  9. ispali su savršeni! i meni su mahom suvi, volela bih da mogu da upiju više preliva. Verovatno iz tog razloga nam nije baš omiljeni kolač.

    ReplyDelete
  10. Samo jednom u detinjstvu sam jela cupavce koji su bili napravljeni na klasican nacin ali su bili preseceni na pola, pa premazan presek marmeladom, pa spojeni i dalje filovani cokoladom i posuti kokosom standardno..i bili su socni i nisu se lepili za grlo i nepce i jezik kao ovi klasicni, presuvi. Takodje mislim da za ovaj kolac ne treba posebno mutiti belanca od zumanaca, vec patispanj treba napraviti sto "grublje", da bi testo bilo sto supljikavije i samim tim vise upilo cokoladnog fila.
    Kad mutim belanca odvojeno od zumanaca, dobijem vrlo kompaktan patispanj, koji onda teze upije cokoladu. Ahh, koliko filozofiranja oko obicnih cupavaca s moje strane :P
    Pozdrav od Cece ;)

    ReplyDelete
  11. baš su ti prelijepi...niti ja ne volim baš nešto puno suhe kolače, al' ih pojedem tu i tamo.. čupavce volim jer su preliveni čokoladom :D..pa ja onda s tom čokoladom pretjeram :D.. zadnji put sam ih radila prije malo više godina, po receptu iz mamine kuharice :)

    ReplyDelete
  12. Izgledaju savrseno!

    ReplyDelete
  13. Ha, super su. ..mala slatka vojska..svi pod konac!

    ReplyDelete
  14. E, Majo, napravila sam Cupavce prvi put u zivotu i to po tvom receptu tj. receptu koji si preuzela. Jedino sto su u obliku kapkejksa. I super su ispali. Mozes da ih vidis ovde http://soibiber.blogspot.com/2012/01/kapkejks-cupavci.html

    Pozdrav, Ivana

    ReplyDelete
  15. Da se testo ne bi nepravilno podizalo pri pecenju, treba ga ostaviti oko 5 minuta u kalupu gde ce se peci, i onda izbosti viljuskom svuda, lagano :)

    Pozdrav od Jace!

    ReplyDelete
  16. Cupavce ljubim beskrajno puno i nikad mi nisu suhi niti se lijepe za nepce, kako neko navede u komentarima. Valjda sam toliko zaljubljena u njih pa i neprimjecujem. U cokoladnu glazuru sam pocela dodavati i extrakt or ruma (a kad se osjecam bas-bas-bas dobro presjecem ih i filujem nekim finim dzemom kao naprimjer dzem od kajsija) pa onda filujem u ovaj umak koji je obogacen aromom ruma. Nemogu ti opisati koliko je ovo dobro...bio mi je rodjak u posjeti (momak od 23 godine) i morala sam mu istrgnuti dva parceta da probam jer je pojeo citav pleh. Sam. Bez icije pomoci. Sam! Eto, toliko su dobri ;-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno na javljanju! Još mi neko reče da pravi "sendvič" čupavce, zvuči zaista dobro :)

      Delete
  17. Pre nekoliko nedelja sam ih pravila po receptu sa nekog drugog bloga i bili su suvi. Onda sam uh juce pravila opet po istom receptu, u koji ide margarin u testo, i nisam ga imala pa sam dodala maslinovo ulje, beskrajno su vazdusasti i socni ostali.Sad vidim da je i ovde recept identican, odnosno da se stavlja ulje, a ne margarin u testo. Ja sam ih, opet za razliku od prvog puta, prvo sve umakala u preliv, slagala na alu foliju, pa onda kad sam sve zavrsila, valjala u kokos. Puno urednije, i bolje sto se tice kokosa, i kud i kamo su bolje upili. Svidja mi se dodatak slatke pavlake u preliv, sigurno cu ih iduci put praviti sto posto po ovom receptu. Cim ih sve pojedemo, posto su vrlo zasitni cak i za nas koji ,,unistavamo" slatko. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja sam kasnije potpuno izbacila puter iz smese za umakanje, koju sada pravim od 250 ml slatke pavlake, plus ostalo sve isto.

      Hvala na javljanju!

      Delete
  18. Iskreno, mrzelo me je da mutim belanca i zumanca, pa sam testo pravila po mnogo jednostavnijem receptu (i bilo je super) ali sam kocke umakala u ovaj preliv koji je PREDIVAN!! Svi koji su probali cupavce su bili odusevljeni ukusom. Preporucujem!

    ReplyDelete