Saturday, February 13, 2010

Kokošiji gulaš/paprikaš

U mom slučaju više je bio paprikaš, ali počelo je od Masaterinog recepta za Kokošiji gulaš. Masaterin blog Recepti iz moje bilježnice je u februaru pod istragom u igri zvanoj FBI rukavice, i ovo je moja prva ulaznica.

Nakon Marijinih utisaka, odlučila sam se i ja na ovaj recept. Kupila meso, dragi iseckao, stavili sve da se krčka. Otišla sam da uspavam mladjeg sina, i kažem dragom da pazi na ručak, da povremeno pogleda, dolije vode ako treba i tako to. Ja se zanesvestila zajedno sa detetom, i spavali smo skoro tri čuke, ustajem, a ono se još krčka! Meso se raspalo, samo sam povadila koske i kožure, napravila njoke na kašiku i dodala unutra. Joj, ljudi, kako je ovo bilo ukusno!

Recept sledi, sa jednom nepoznanicom, a to je - koliko je ukupno vode otišlo ovde, jer sam taj deo prespavala ;)

Sastojci za gulaš/paprikaš:
1 pile/koka oko 1.3 kg
2-3 glavice crnog luka
1 malena glavica domaćeg belog luka
2 manje šargarepe (nije po receptu, ali malac obozava, pa sam dodala)
1/2 l soka od paradajza
so
celerova so
biber
lovorov list
suvo povrće (ja ovo umesto Vegete)
suva mirodjija
ulje
voda

Sastojci za njoke/knedlice:
300 g brašna
1/2 kašičice soli
1 jaje
200 ml vode

Postupak:
1. Pile/koku iseći na komade. Prvo odvojiti krilca, batake. Batak i karabatak razdvojiti. Sa grudi skinuti belo meso, iseći na komade. Ledja sačuvati za supu ili nešto drugo.
2. Crni luk iseckati sitno, posoliti jednom kašičicom soli, dinstati na 3 kašike ulja, dodajući po malo vode. Kad postane mekan dodati beli luk i dinstati još par minuta. Zatim ubactiti meso i propržiti sve zajedno dok meso malo ne pusti svoje sokove. Onda uliti sok od paradajza i litar vode. Dodati oguljene cele šargarepe i začine: kašičicu soli, ravnu kašičicu celerove soli, trećinu kašičice bibera, list lovora, dve-tri kašike suvog povrća, kašiku suve mirodjije.
3. Kuvati na tihoj varti 2-3 sata, uz povremeno dodavanje po malo vode, toliko da meso stalno bude u tečnosti, ali ne previše. Kad meso počne da spada sa kostiju, izvaditi koske i kožure, i pripremiti njoke.
4. U posudi pomešati brašno, so, jaje i 100 ml vode. Mešati varjačom, i dodavati ostatak vode da se dobije meko ali glatko testo, bez grudvica. Kašičicu umočiti u vrelu tečnost u šerpi (da se testo ne bi lepilo za kašičicu) pa zahvatiti testo i spuštati u jelo. Kuvati još 15-ak minuta.

Recept za štampu
Recipe in English

komentara: 14

  1. Uh sad mi je već lakše, ja mislila da ti se kokica raspala jer je možda bilo pile. Dogodilo se i meni jednom da sam zaspala i gulaš je totalno ostao bez vode, još par minuta i bilo bi sve skroz zagorilo. Od tada više ne kuham navečer kasno ništa.
    Baš me veseli što vam se svidjelo!
    Ja sam danas radila njoke na žlicu, ali meni su oni više skromnija hrana iako ih obožavam.. Uz kokošji gulaš obavezno idu fuži, a ja ako nemam fuže napravim njoke od krumpira - to mi je onda mmmm neću ni da mislim.. ja i kćer smo lude za ovom kombinacijom, a ni dečki ne zaostaju (osim što dok oni sjednu za stol nas dvije već pola pojedemo) :))
    Hvala ti !!

    ReplyDelete
  2. Hvala tebi na receptu i Mariji na preporuci :) Nije ovo ostalo bez vode, naprotiv, dragi je revnosno dolivao po malo, pa tako satima :))) Kaže, nije shvatio da treba da skloni ručak ako je gotov, pošto sam mu ja rekla da ga pazi sve vreme! Dobro je da nisam otišla negde na 5-6 sati... :P

    ReplyDelete
  3. Kako ti je samo poslušan dragi :)))) nekad bi muške u kućanskim poslovima trebalo snimati skrivenom kamerom ;)

    ReplyDelete
  4. Ali pazi, ovo je ispalo toliko dobro, da i drugi put kad budem pravila ostavicu tako dugo da se kuva :)

    ReplyDelete
  5. Sve je dobro sto se dobro svrsi :)))
    Sreca pa je imao ko da doliva vodu, meni se jednom serpa zalepila za ringlu. Mi otisli u setnju rucak zaboravili. A bilo je dima danima po kuci :)))))

    ReplyDelete
  6. Delicious...and...
    Happy Valentine's Day! XO

    ReplyDelete
  7. Ja sam bas juce bacila serpu (nije se isplatilo cistiti :))...gulas sa njokima, da se juce navece nismo tako najeli (imali smo goste) stvarno bih ga danas vec pravila (imam slucajno sve u frizideru), ovako ce morati malo da priceka, ali svakako cu ga probati!

    ReplyDelete
  8. pitanje je da li će i sledeći put da ispadne baš tako, možda da ponoviš opet isti postupak :))). Muškarci su ipak najbolji kuvari!

    ReplyDelete
  9. i meni je ovaj gulaš zapao za oko. tvoj stvarno fenomenalno izgleda i vjerujem da je činjenica što se toliko dugo krčkao samo doprinjela okusu :)

    ReplyDelete
  10. obožavam ove gulaše i paprikaše
    tvoja priča me podsjetila na slični događaj jednom davno još sam bila tineđerica i kuhinja mi je bila nepoznati pojam... mama je kuhala grah s tjesteninom, bilo je već skoro gotov no nije stigla dovršiti jer je išla na posao, rekla je meni da pripazim još kratko... ja sam to kuhala još oko dva sata dok nije došao tata :))))
    ali tkao fini grah nikad nismo jeli ni prije ni poslije ;)
    ovaj paprikaš divno izgleda i sigurna sam da je tim dugim kuhanjem samo dobio bolji okus

    ReplyDelete
  11. Gulaši i paprikaši su tako zahvalna hrana, samo treba imati dovoljno vremena za njihovu pripremu. U našem domu ovako pripremljenu koku zovemo "Žgvacet".

    ReplyDelete
  12. Nisam sigurna dok ne pogledam u rokovnik da li sam stavila ovaj gulaš na svoj popis, ali je definitivno pregledan i negdje je u vrhu liste "to do"

    ReplyDelete
  13. Zaboravila sam komentarisati da mi je ovaj kruh djeluje neodoljivo. Ili je domaći ili ti je pekara majstorska, stvarno mnogo dobar kruh.

    ReplyDelete