Saturday, October 11, 2008

Njoke

Veliki sam testoljubac i rešila sam da ovog vikenda načinim taj korak, i probam da napravim domaće njoke. I uspela sam! Doduše, uz malo više muke, nedoumica, prekida u radu itd, ali da ne sitničarim...

Oko 15.00 h sam počela. Stavila sam krompir da se kuva, 600 g, tu nije bilo većih problema :))) Skuvan krompir ogulila, izrendisala na krupno rende (ko me prosvetli i promeni "rende" po padežima, biću zahvalna!), bućnula 2 jaja, kašiku masti i kašičicu soli, malo promešala, pa dodala 200 g brašna. Rezultat - premekano testo od koga ne bi imalo šanse išta da oblikujem. Ok, dodajem još 50 g brašna, izmešam, situacija ista. Još 50 g brašna, a stanje tek za mrvicu bolje. Tu stanem i razmišljam šta da radim, pa otrčim na Google i bacim oko nasumično na nekoliko recepata za njoke, uglavnom nigde brašno nije prelazilo polovinu gramaže krompira, negde ni trećinu. Mada, svi recepti su tražili jedno jaje, a ja sam stavila dva, još su moja bila neka baš krupna. Dakle, pošto sam već strpala 300 g brašna na 600 g krompira, i dobila testo koje nema šanse da radim na dasci, rešim da dodam još 50 g brašna, pa šta bude ;)

E, onda je maaaalo počela da se nazire nada da će testo moći da se radi. Jako sam pobrašnjavila radnu površinu i istresla testo iz vanglice. Do tada sam ga mesila varjačom, a sada je trebalo da predjem na ručni rad, i moram priznati da sam nerado ruke prislonila na to gnjeckavo testo. Uz pomoć brašna sa podloge ovlaš sam testo podelila na dva dela. Jedan deo razvaljala na dugačku kobasicu, koju sam morala da podelim na dve kraće da bih uopšte krenula da seckam testo. Razvaljati testo nije bilo lako. Da bih išta mogla da radim morala sam dosta brašna da pospem po testu i okolo, a onda bi mi to brašno smetalo da testo valjam jednako. Znate kako izgleda valjanje napred-nazad, dobijate sve tanji i tanji ali kompaktan valjak, a moje testo se valjanjem samo naboravalo, nisam dobila lepi glatki valjak, nego više neku pljosnatu i zbrčkanu glistu ;)

Seckala sam komadiće valjka brašnjavim nožem, i dosta su mi nejednako i gnjeckavo izgledali ti odsečci. Onda bih uzela taj komadić na nabrašnjen dlan i rukama formirala lopticu, pa je vratila na radnu površinu i jednom rukom malo razvaljala lopticu na mini valjak, pa ređala na dobro pobrašnjen poslužavnik. Ovaj proces je baš trajao, jer sam više puta u toku rada morala da perem ruke koje bi postajale puno lepljive posle nekog vremena, uprkos posipanju brašnom. Takodje sam izgubila dosta vremena dok nisam sama sa sobom uvežbala tehniku "secni, zaloptaj, razvaljaj", što se desilo negde na polovini ukupne količine testa.

Par minuta pre nego što sam poslednje njoke složila na poslužavnik, začuo se plač mladjeg sina koji je spavao svoju redovnu popodnevnu turu. Dok sam oprala ruke i došla do njega on je već zauzeo novi položaj i nastavio da spava. Uh! Odahnula sam jer sam već videla kako mi razvlači ovo mekano testo svuda po stanu :) Vratila sam se njokama i rešila da makar pokušam da ih izbrazdam, iako to zaista nisam planirala za ovaj put. Poslužila sam se onom spravicom za seckanje kuvanih jaja, pa brašnjavu njoku provukla par puta levo-desno po brašnjavoj modli, i dobila koliko toliko reljefnu njoku. Kad videh da ću ipak uspeti da našaram njoke, svaku sam digla sa poslužavnika, našarala, dodatno pobrašnjavila njeno mesto na poslužavniku jer je ostalo lepljivo nakon dizanja, vratila. Taman sam završila ovaj step, i sinčić od nepune dve godine se probudio za stvarno. Odložila sam ceo poslužavnik u frižider, što da se testo malo stegne, što da sačekam muža i starijeg sina koji su bili napolju. Bilo je oko 17.30 h.

Posle, uz pomoć dve male ručice, pečem filete soma na teflonu sa par kapi ulja, i pravim sos od jaja, pavlake i senfa. Stiže ostatak porodice. Grejem vodu za njoke, kuvam ih oko 10 minuta, probam i... Mmmmmm, sve se isplatilo! Glatke, mekane, štraftaste, jedre, sočne i nadasve ukusne, g-djice njokice. Mljac!

Iako su stigle za večeru umesto za ručak, a posle svega me sačekala kuhinja prepuna prljavih sudova (ne pamtim kad sam ovoliko stvari ubrljala za jedan obrok!), njoke su mi danas ulepšale dan i udebljale stomak :) Ipak, zadovoljna sam krajnjim ishodom, jer sam negde na pola posla stvarno mislila da će sve da završi u kanti...


Sastojci:
600 g krompira
350 g brašna
2 jaja
1 kašika masti
1 kašičica soli

Postupak:
1. Krompir skuvati u ljusci. Oguliti, izrendisati.
2. Dodati jaja, mast, so i brašno. Sve dobro izraditi u mekano, glatko testo.
3. Radnu površinu dobro posuti brašnom. Izručiti testo. Podeliti na dva dela. Iz svakog dela razvaljati po dva dugačka valjka (posipati brašnom po potrebi), pa seći nožem na male komade. Od isečenog komadića testa brašnjavim dlanovima napraviti lopticu, a zatim istu na radnoj površini razvaljati levo-desno na oblik njoke.
4. Njoku izbrazdati na nabrašnjenoj modli-podlozi za sečenje kuvanih jaja (ne žica, nego plastični deo), ili daščici specijalno namenjenoj za tu svrhu.
5. Njoke kuvati u slanoj kipućoj vodi dok ne isplivaju, a onda još 7-8 minuta,
6. Izvaditi, ocediti, poslužiti kao glavno jelo uz sos po želji, ili kao prilog uz ribu ili meso.

komentara: 21

  1. Draga mamajac,trud ti se zaista isplatio,njoke prelepo izgledaju.
    Nisam mnogo vesta niti kvalifikovana u kuhinji,ali dacu ti neke sugestije,sto sam naravno cula,od odlicnihi i vicnih kuvarica.
    Mozda bi se testo lepse zamesilo ako bi se kuvani krompir izgnjecio kao za pire,a ne da se renda?
    "Rende" ni ja ne znam da menjam po padezima,pa ga zato kao Vojvodjanka zovem "Trenica"!
    Ja imam onu klasicnu metalnu trenicu.Mozda bi se njoke mogle isarati na onoj "najguscoj" starni sto sluzi za rendanje limunove korice?

    http://www.urbae.com/photos/by/3700018/view/149601

    Sa ovim njokama si me podsetila na "knedle sa krompirom" - tako su se zvale u Banatu,a kad se skuvaju umesaju se u "saft" koji se dobije od izdinstanog crnog luka sa alevom paprikom!Kako je to bilo fino,sve su se lepile za nepce!Nisam ih jela mnooogo godina i bas si mi dala ideju da ih napravim.
    A sta mislis da li bi valjalo njoke (zbog lakseg mesenja) praviti ovako?Cini mi se da je testo vrlo slicno...

    http://www.urbae.com/photos/by/3700018/view/56775

    Pozdravljam te puno

    ReplyDelete
  2. :-))) znaš što jako bitna stvar kod njoka ti je tijesto koje puno ovisi o krumpirima, oni nikako nebi smili biti vodenasti ili mladi već brašnasti i stari. Druga stvar na mojoj slici se vidi da ima puno više krumpira od 600g, dakle ja sam pravila skoro od tri kile jer nas je bilo 8 na ručku. Stoga recept za njoke (sa 600g) je prepisan iz knjige "Moja Dalmatinska kuhinja" ali samo iz razloga jer bi bilo previše da sam vam napisala 3 kg krumpira (ali naravno sa svim sastojcima koje i ja stavljam). Treća stvar ti je da brašna uvijek stavljaš odokativno i paziš da ne staviš puno jer će ti njoki biti tvrdi. Kad se malo ispraksiraš bit će ti jako jednostavno i radit ćeš ih s guštom. Sve u svemu bitno je da ste s krajnjim rezultatom zadovoljni. Pozzzdrav!

    ReplyDelete
  3. Baš su lijepi. Ja se spremam već tjedan dana isprobati nekakav recept koji sam našla na internetu. Kupila sam sastojke, potrošila ih za nešto drugo, opet ih kupila, prošo vikend i još ništa od njoka. Ali idući tjedan mora...

    ReplyDelete
  4. nakon svega što si opisala, njoke izgledaju sjajno :) kad se ponovno odlučiš na taj pthvat, možda će ti pomoći recept koji je krenuo još od moje prababe (a možda i prije) a kojeg nakon moje babe, i mame sad koristim i ja. (niked s njim nema problema) Baci oko:
    http://www.damijenestoslatko.bloger.hr/post/njoke-u-govedjem-umaku-korak-po-korak/572406.aspx

    i još puno ukusnih njokica ti želim! :)

    ReplyDelete
  5. Nasmijala sam se dok sam čitala post, ali su ti odlično ispale! Drago mi je da si ipak na kraju bila zadovoljna. Ja na kilogram krumpira stavim pola kilograma brašna. I jedno jaje. :)
    www.valivolitorte.blog.hr

    ReplyDelete
  6. Gvendolina, hvala na savetima, za neke sam i ja cula :) Bas sam negde na netu procitala za savet za saranje njoka na rendeTU :) Jedino sto sam pretpostavila, uzimajuci u obzir mekocu mog testa, da bi mi se mozda brzo ulepile one rupice i prostor oko njih, pa kad mi je "sinula" seckalica za jaja u svrhu saranja, odmah sam odbacila rende kao opciju.

    Knedle sa krompirom - je l' mislis na grenadir mars? Znas li da sam ga pravila odmah nakon sto ste o njemu diskutovale na onoj temi koju je zapocela majloV ("Ima li nešto sto niste pravili")? Bio ju suuuper, ja sam sve uradila kako si napisala, pa kad sam sve izmesala resila da jos malo obogatim jelo proprzenim komadicima slanine, i dodala jos mozda pola case pavlake da sve lepo izmesam. Sad mi voda na usta ide kad se setim tog ukusa! Bas bih mogla da obnovim znanje ovih dana :)

    Videla sam recept za testo sa instant pireom. Nije nemoguce da pokusam jednom i tako, zvuci kao puno ustede u vremenu.

    Pozdravi!

    ReplyDelete
  7. NLO, i meni je posle palo na pamet da sam mozda prekuvala krompir i tako unela vise tecnosti. Svejedno, sad imam neku predstavu o celom postupku.
    Hvala na motivaciji!

    Sanela, znam o cemu pises! I ja tako kupim sastojke za nesto konkretno, a onda ih potrosim na nesto drugo :)

    Ana-Marija, hvala! Imacu u vidu i tvoj recept, nisam ga ranije uocila!

    Vali, hvala. Sad i ja kontam da je puno 2 jaja na ovu meru, znacu za drugi put :)

    ReplyDelete
  8. jako si simpaticno i lepo sve opisala... i mene su njoke od nlo, i jos par njih doduse, prilicno zagolicale ali ne stizem nikako da se upustim u svoje prve njoke... jos kad procitam da nije bas tako jednostavno dok ne ukapiras... uh... ali bicu hrabra i probati kada budem imala dovoljno volje za to... tebi su super ispale...

    ReplyDelete
  9. mamajac ;-))
    još dvije važne stvari kod pripreme njoka su ti prije nego pomiješaš s ostalim sastojcima krumpir se mora dobro ohladiti. A druga stvar koliko vidim ti si miješala sa kuhačom a to nikako, trebaš rukama i to lašo (odnosno lagano nepritiskati).
    Pozdrav i sretno za idući put! ;))

    ReplyDelete
  10. e vala nema sanse da ikada pokusam da ih napravim! tebi svaka cast! :)sinoc sam pakovanje od pola kg platila 80 dinara pa da su domace sto puta lepse ne bih se ovoliko mucila nema sanse! u svakom slucaju hvala na iscrpnom receptu,spasila si me muka! :))

    ReplyDelete
  11. e nema sanse da ikada pokusam da ih pravim!tek sad kad sam videla proceduru a tebi svaka cast! :) sinoc sam kupila pakovanje od 500gr za 80 dinara e pa neka su domace sto puta lepse ne isplati se !!!

    ReplyDelete
  12. rende
    rendeta
    rendetu
    rende
    rende
    rendetom
    rendetu

    sad odoh da probam da napravim te njoke :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mnogo ti lepo igledaju!godinama se kanim probati napraviti...

      Delete
  13. E, gde si bila juče kad sam ja pravila svoje prve! Jelena mi je dala link, ali sam ga tek danas videla. Ja svoju frustraciju ne mogu da opisem. Sad kad vidim 350 grama brašna, auuu... Ja sam moje krompire kuvala u mikrotalasnoj da ne bi bilo vode uopste, stari dobri trik za krompir pire... ali mi ovo testo i dalje nije uspelo, sad mi je jasno da brasna mora da ide mnogo vise, doduse ne znam kakve će onda biti po strukturi. U svakom slucaju koristan post za mene, hvala!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne mora da znači da treba mnogo brašna, ja mislim da sam ovde malo preterala (u smislu moglo je manje, ali nisam umela da se izborim), jer sam ja sve vreme čekala da mi testo prestane da se lepi. A pravila sam kasnije i sa manje brašna, ostane testo lepljivo, ali onda se testo i ja borimo uz pomoć dosta "spoljnjeg" brašna. I krompir neki upija više, neki manje, rekla bih...
      Pozdrav!

      Delete
  14. ne znam kako je ispao ovaj recept...ali tekst koji sam citala je divan, kao da sam bila u toj porodici, u kuhinji, a deckic spava u sobi do nas i cekamo ostatak porodice... divan text

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Ana, sad samo morala i ja da ga pročitam, davno beše, zaboravih šta sam pisala :)

      Delete
  15. Da li bi mogla ovo testo uvece da zamesim i oblikujem njoke i ostavim u frizideru, a sutradan pred rucak da ih skuvam? Hvala unapred.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja sam to jednom uradila, ali su mi potamnele do sutradan pa sam ih bacila. Ako želiš da ih korisitiš kasnije, bolje ih stavi u zamrzivač - prvo na neki poslužavnik, a tek kad se zamrznu možeš da ih preručiš u kesicu.

      Delete