Saturday, June 20, 2020

Kuglice od integralnog keksa



Pred vama je recept za kuglice od integralnog keksa, zaslađene svežim urmama.


I ovaj recept stiže iz igre #zajednickiobrok.

Doduše, tek nakon završenog kruga, jer sam isprva planirala da preskočim slatki recept, pa sam napravila samo paštetu od semenki.

Jer znam sebe, znam da mi je teško da se zaustavim nakon jedne ili dve kuglice, makar bile sa integralnim keksom. Ali kad sam na dan objave gledala fotke ostalih učesnika, pa stigla do Tamarine, predala sam se...

Od mere koja sledi ja sam dobila 45+ kuglica, onako manjih, kao Ferrero Rocher kupovni.

Sreća pa nas je četvoro u kući, što me je ipak ograničilo na cca. 10 komada ukupno...


Kuglice od integralnog keksa

recept za štampu

Sastojci:
12 svežih urmi
80 ml biljnog ili običnog mleka
250 g integralnog mlevenog keksa
125 g pečenih, mlevenih lešnika
2 kašike kakaa
2 kašike kokosovog ulja

i još, za valjanje kuglica
kokosovo brašno
pečeni, mleveni lešnici

Postupak:
1. Urmama izvaditi koščice, dodati im polovinu mleka, samleti u elekričnoj seckalici, pa umеšati ostatak mleka.

2. U posudu za mešenje sipati kašu od urmi i mleka, dodati sve ostale sastojke i dobro izmešati, da se dobije homogena smesa koja je pogodna za oblikovanje. Ako masa deluje meko, dodajte još malo mlevenog keksa. Ako je suva, dodajte još kašiku-dve mleka.

3. Zahvatati po kašičicu smese, oblikovati kuglice i uvaljati u kokos ili  mlevene lešnike ili ih ostaviti kakve jesu, pa pebaciti u frižider da se stegnu. Od ove mere dobije se oko 45 manjih kuglica.



Napomene:
Ako nemate sveže urme, možete koristiti i suve, samo ih prethodno namočite u toploj vodi oko 1h.

Integralnog keksa sam pomešala dve vrste - Nutribella sa kokosom (kupila u zdravoj hrani, na meru) i Integrino sa lešnikom i čokoladom.

komentara: 2

  1. Majo,
    Planiram danas da pravim ove tvoje kuglice. Imam urme koje stoje (niko ih neće) i keks načet (ni njega niko neće) a kladim se da ćemo se potući oko kuglica, tako uvek bude :) Jednom sam od načete dve, tri vrste keksa, kesten pirea kome je isticao rok, mlevenih oraha (preostalih od nekog kolača), putera i još nekih ostataka seckane čokolade i ko zna čega napravila najlepše kuglice na svetu. Tek kasnije toga dana, jer je zavladalo opšte oduševljenje jedno 10-ak ljudi koji su probali i svako je raširio oči od zadovoljstva i uz osmeh pitao da li može recept, ja shvatila da sam napravila čudo, bez mogućnosti da to ponovim. Moguće je da je neko pomislio da ga sebično čuvam kada sam rekla da recepta nema i da je u pitanju reciklaža i čišćenje frižidera i polica. Bilo kako bilo, svaka škola se plaća, a ja sam tada naučila da se sve piše i da ako ikada ponovim nešto slično, postaću alhemičar za kolače ;)))
    Pozdrav, Slađa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dođavola, sad se i meni jedu te tvoje kesten-keks-svašta kuglice! :)

      Ja se u teoriji uvek trudim da zapisujem čak i ad hoc recepte, baš zbog razloga koje si navela, ili zbog nadogradnje ako mi se učini da su tu negde, ali ni sama to ne ispoštujem uvek... Primetila sam da što sam starija, sve se lakše odlučujem da "ne moram sad da pišem, zapamtiću do sutra, pa ako ima osnova, zapisaću", a onda se sutra češkam jer se ne sećam svega...

      Pozdrav veliki!
      Maja

      Delete