Friday, May 03, 2019

Chili con carne

u saradnji sa kompanijom Food Concept



Pred vama je proveren recept za chili con carne na Babić-Vučković način!

Pravoslavni meksički Uskrs

Čili kon karne sam prvi put probala pre par godina kad smo se porodično okupljali kod Vučkovića, tj. kod sestre i zeta, za "meksički Uskrs".

To je moj zet Nidža, glavni kuvar na porodičnim okupljanjima, predložio da se izmaknemo od klasike i da svake godine odaberemo po neku nacionalnu kuhinju i proglasimo tematski Vaskrs ;)

Ja sam na tim skupovima zadužena za testa i slatkiše, i sećam se da sam te godine, u skladu sa temom, pravila tortilje za uz glavno jelo, a za desert kolač tres-leches i ćurose.

Zapravo, sećam se da sam propala jureći karamel za tri-leće, jer to je neki preliv koji se samo zove karamel, ali nije uopšte klasičan mlečni karamel i upravo je on pečat na tom kolaču, i dugo je bio nedostupan u Srbiji (sad ga ima u Jablanici), pa sam ga jedva nekako nabavila preko koleginičinog muža koji ga je doneo sa Kosova.

I sećam se da sam se toliko nadimila pržeći ćurose u poslednji čas, a taj čas je trajao nekoliko časova, da bi rebrastih glistica (aka mršavih tulumbi) bilo brdo i da bi bili sveži, da sam skoro zakasnila na ručak jer sam morala pod tuš pre polaska!

A za Vaskršnji ručak - chili con carne :)



Čili kon... šta?!

Čili je sinonim za ljutu papričicu.

Ja sam ranije mislila da je čili neka posebna sorta ljute paprike - a nije, ona je upravo najmanji zajednički za sve ljute papike. Samo u Meksiku raste preko 140 vrsta čilija!

Carne je na španskom - meso. Čili kon karne je, dakle, čili sa mesom, tj. meso ukrčkano u saftu od chili paprika.

Izvorna verzija jela je sadržala upravo i jedino ova dva sastojka. Mnoooogo čili papričica bivalo je osnova, a meso, obično govedina, seckano je na sitne komade i kuvano zajedno sa čilijem dugo i polako, poput gulaša.

Pasulj se, u toj ranoj fazi chilija nije mešao u jelo, već služio kao dodatak. Kasnije se ipak odomaćio i unutar čilija, i verzija koja je danas naveliko rasprostranjena po celoj Americi je ta, sa pasuljem.

Nidža je svoj čili dodatno obogatio šargarepom i kukuruzom, a ja sam upoznala i zavolela baš tu verziju, pa sam je još malo razradila, dodajući svežu, slatku papriku i kisele krastavčiće po završetku kuvanja. To vam je konceptualno kao da u glavno jelo, pre serviranja, umešate i salatu.

Ova moja verzija čilija je od prvobitne udaljena verovatno isto koliko i pravoslavni Uskrs od Meksika, al' šta ima veze?!

Obećavam vam da je mnogo dobra i mnogo ukusna, a to je moja jedina misija ovde!

Da podelim recept za nešto što je meni bilo mnogo dobro i mnogo ukusno!

Čili sos

Naravno - za čili kao jelo je veoma bitan i čili sos.

Ima sad na tržištu mnogo proizvođača, meni je za oko zapao Matador.

Prvo me je privukao etiketom, a onda i sastavom.

Ako obratite pažnju, na mnogim flašicama čili sosa videćete da je prvi sastojak na listi - paradajz. U Matadoru nema paradajza već je čili papričica glavni sastojak sa 55%, plus su sve sirovine domaćeg porekla (raslo i stasalo u Srbiji), od paprika do začina, plus nema konzervanasa.

Matador se radi u pet varijanti: klasik, zeleni, slatko ljuti, sa belim lukom i sa medom.

Ja sam kupila u Mercatoru, imaju ga i DIS, Metro i Roda, a svakako ga uvek možete naći u Matador on-line shop-u.


E sad, koliko ko voli ljuto, to je teško izmeriti iz tuđeg nepca.

Svi Babići vole umereno do malo jače od umerenog. Čak i Desa (pas), koja je u trenutku nepažnje makla malo čilija s nafilovane a neumotane tortilje, nije ni av rekla!

Tako da sam ja u naš čili kon karne stavila pet punih supenih kašika Matador chili sosa, a vi svakako dodajte malo po malo i probajte nakon svakog dodavanja, nema druge :)



Chili con carne

recept za štampu

Sastojci:
700 g mlevenog mesa
100 g crnog luka (jedna manja glavica)
300 g šargarepe
2 konzerve od 400 g crvenog pasulja
300 g kukuruza šećerca
450 g mesnate crvene paprike
100 g kiselih krastavčića
1 manja veza peršuna

1 kašika masti
1.5 kašičica soli
2 kašičice šećera
1/2 kašičice bibera
5 kašika Matador čili sosa
1 kašika soka od limete


Postupak:
1. Ako koristite zaleđen kukuruz - izvaditi 300 g i ostaviti da se odledi. Ako koristite kukuruz iz konzerve - isprati i ocediti, pa odmeriti 300 g.

2. Crveni pasulj iz konzerve isprati i ocediti.

3. Iseckati na sitno sve što je za seckanje: papriku, crni luk, kisele krastavčiće i šargarepu.


4. U velikom i dubokom tiganju (ili šerpi) ugrejati kašiku masti.


Dodati luk i šargarepu, propržiti oko 5 minuta na jačoj vatri.


Zatim dodati mleveno meso, varjačom ga usitniti. pa dodati i začine: 1.5 kašičicu soli, 2 kašičice šećera, pola kašičice bibera.


Umešati 5 kašika čili sosa (ja stavim odjednom, ali vi možete kašiku po kašiku, pa probajte posle svakog dodavanja, da vam ne bude preljuto na kraju, pa posle Maja kriva ;)


Promešati, poklopiti i dinstati oko 20 minuta na srednje jakoj temperaturi. Meso će pustiti svoju tečnost, a cilj nam je da ta tečnost većim delom ispari, pa vreme od 20 minuta uzmite kao okvir.



5. Dodati kukuruz i pasulj. Ovlaš promešati i krčkati još nekoliko minuta da se novi sastojci zagreju, pa izmaći sa ringle.


Umešati sirovu papriku, kisele krastavčiće, peršun i sok od limete i servirati dok je toplo.





Predlog za serviranje #1- u tortilji kao burrito. Konkretno, ovo su bile tortilje od kuvanog testa.



Predlog za serviranje #2 - kao varivo uz prilog od pirinča (ili već neki drugi prilog, po želji).


Napomena:
Ovo je povelika mera, slobodno možete i sve upola, za prvi put.



komentara: 3

  1. Mmmmmm... Ovo miriše na Meksiko�� Imam jedno tehničko pitanje, da li si zadovoljna tiganjem koji je na slikama? Već neko vreme ih merkam, ali nikako da iz prve ruke saznam vrede li?
    Unapred hvala i pozdrav, Jelena

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiganj je odličan, velik, dubok, težak, masivan. Jedino što se premaz sad već malo izgulio, nakon tri godine prilično česte upotrebe. Pošto nije onaj štetni teflon računam da može da gura još...

      Delete
  2. Draga Majo, baš mi je super da si ovu temu izabrala. Kod nas je neka naša varijanta prilično česta, s tim da pravim one klasične tortilje, a kod kombinacije mesa utrpam ono što jedu svi, a posebno u zdjelice sve priloge koji se mogu dodati kako tko želi. Volimo još dodatno narezani luk, kupus, kiselo vrhnje ili mileram, sjeckani celer ili korijander pa si svako dodaje u svoju tortilju. To mi je onako baš za druženja, posebno za ekipu koja nije probala pa da kombiniraju i probaju nove kombinacije okusa. Čekala sam ove tvoje tortilje baš zato što želim da budu elastične duže vrijeme, sve što sam otkrila je da pomaže dodavanje neke masnoće (ulje/maslac) kod pripreme tijesta i nikako ne ostavljati na zraku. Zaboravih, pozdrav šogoru za ideju i izvedbu, lp Suzana

    ReplyDelete