Thursday, December 15, 2016

Ćufte od pasulja



Petnaesti u mesecu je dan za objavu recepta koji je zadat u igri Patin petnaesti. Poslednji zadatak je bio da napravimo ćufte(ta) od pasulja i praziluka, a ja sam bila primeran đak i uradila sam domaći savesno i na vreme :)

Idemo prvo na originalni tekst recepta, pa onda na moje izvođenje i komentare. Već na pola čitanja recepta pomislila sam da će ovo biti nešto što će se svideti svim Babićima, sudeći po sastojcima.


Ono što sam svesno htela da promenim to je da ne dodajem brašno, tj. da ne pravim zapršku, smatrajući da će pasirani pasulj već biti dovoljno gust da mogu da se oblikuju ćufte. Zbog izostanka zaprške, a sa ciljem da sprečim suvišno razvodnjavanje smese, odlučila sam da izbacim jedno jaje, tj. da dodam samo jedno umesto dva. I količinu masnoće sam skratila sa 250 na 150 g ukupno. Nešto mi je baš zvučalo previše 250 g masti na jelo u koje ide 250 g pasulja.

Tokom rada, kad sam bućnula ono jedno jaje u izgnjeckanu smesu od pasulja i praziluka dobila sam gustinu koja mi nije ulivala poverenje da će od toga nastati ćufte, taj pire je delovao previše meko. Da nisam dodala jaje, bilo bi sve OK, ali pošto jesam, gledala sam čime da malo zgusnem taj pire, a da nije brašno. Tako da sam mimo svih planova dodala jednu prepunu supenu kašiku ovsenih mekinja, da one malo zgusnu tu smesu, i stavila sve u frižider da se hladi, znajući da će i hlađenje uticati na stezanje. I tako je i bilo. Smesa se stegla dovoljno da sam mogla da formiram loptice. Lepljivo je to bilo i dalje, ali pravljenje ćufti nije bilo neizvodljivo - početnu formu pravila sam kašikom, pa namašćenim dlanovima uz minimalan broj pokreta formirala lopticu.

U receptu je pisalo da se formirane ćufte polože na podlogu od uprženog luka i da se sve stavi u rernu na 10 minuta, da se zapeče. Mislim da je deset minuta premalo bilo za šta, ćufte za to vreme ne stignu ni da se zagreju ljudski, a kamoli da se zapeku. Kod mene je taj završni deo pripreme koji zahteva rernu trajao oko 20-25 minuta, s tim da sam u drugoj polovini uključila ventilator. I dalje se nije desilo ništa posebno u smislu postizanja nekog rumenila, a nisam htela da produžavam, da ne isušim onu ljutkasto slatkastu divotu od uprženog luka sa dna šerpe :)

Nisam pogrešila - svima se dopalo! Veoma ukusne i zasitne ćufte, maltene prebranac u lopticama.

Hmmm, kad već pomenuh prebranac - pa ja vam nisam nikad napisala recept za prebranac! Oooo, pa nećemo tako! Gde je plajvaz? Aha... [žvrc "prebranac ASAP!" u radnu svesku]


Ćufte od pasulja
recept za štampu

Sastojci:
za podlogu od luka
500 g crnog luka
100 g masti
1 kašičica soli
2 kašičice mlevene ljute začinske paprike
malo sitno seckanog peršuna

za ćufte
250 g pasulja tetovca
200 g očišćenog praziluka
50 g masti
1 jaje (opciono)
1 puna kašika ovsenih mekinja (opciono)
1.5 kašičica soli
1 puna kašičica mlevene slatke začinske paprike
malo sitno seckanog peršuna

i još
malo ulja za namastiti ruke prilikom formiranja ćufti
malo sitno seckanog peršuna, za serviranje



Postupak:
1. Pasulj pretrebiti, naliti hladnom vodom i ostaviti 12+ sati da se namoči. Ovo je najbolje uraditi veče uoči pripreme jela, da bi pasulj imao dovoljno vremena da dobro nabubri.

2. Prosuti vodu iz pasulja, naliti ga novom vodim i staviti da se kuva do vrenja, pa na tišoj vatri, polupoklopljeno, dok potpuno ne omekša i dok zrna ne počnu da se raspadaju. Procediti.


3. Dok se pasulj kuva pripremiti sve ostalo. Prvo, veliku vezu svežeg peršunovog lišća iseckati sitno, pa podeliti na tri dela. Jedan za podlogu od luka, drugi za same ćufte i treći za serviranje.

4. Crni luk iseckati na režnjeve. U plićoj šerpi koja može da ide u rernu ugrejati 100 g masti, spustiti luk i dodati kašičicu soli. Pržiti luk na srednje-tišoj vatri dok ne postane mek i "staklast", oko 15-20 minuta. Na samom kraju umešati dve kašičice ljute mlevene začinske paprike (ili slatke, ako ne volite ljuto) i peršun. Ostaviti sa strane.


5. U drugoj, manjoj šerpi ugrejati 50 g masti pa na njoj propržiti sitno iseckan praziluk uz dodatak 1.5 kašičice soli. Kad je praziluk mekan, dodati mu skuvan i proceđen pasulj, ovlaš ga izgnječiti, dodati začinsku papriku, peršun, jaje i mekinje (ukoliko izostavljate jaje, izostavite i mekinje), pa sve dobro izgnječiti varjačom ili viljuškom. Probajte ukus - dodajte soli ako vam se učini da je nedovoljno. Smesu lepo utapkati, poklopiti ili pokriti plastičnom folijom, pa ostaviti da se malo stegne u frižideru.


6. U šerpu sa lukom dodati oko 150-200 ml vode i kratko sve zagrejati na ringli.

7. Kašikom vaditi grudve od prohlađenog pirea, nauljenim rukama ovlaš formirati loptice veličine jajeta i spuštati u šerpu sa lukom, pa ih malo i preliti tim lukom odozgo. Trebalo bi da se dobije oko 12 komada. Šerpu prebaciti u rernu ugrejanu na 200°C i peći oko 20 minuta, da se ćufte malo zapeku sa gornje strane, a sos ukrčka. Služiti toplo, posuto sitno seckanim peršunom.



komentara: 20

  1. Pozdrav Majo, nema greške s ovim, sa bilo kojom vrstom grahorica (sada je to i moderno - falafel), meni je super kada se mrvicu više zapeče pa se malo korica uhvati, a unutra ostane kremasto, divota Suzana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Majo - gde ste se dosad krili po Internetu? :) Otkrih Vas danas, slučajno, tražeći recept za dobru pitu od jabuka i našla sam recept by Maja Babić. Pitu napravih, još sam, sem suvog grožđa, dodala i naseckanih suvih šljiva, a sve zajedno "zvuči" odlično.Savršeni ukus naveo me da potražim Vaš sajt. Oduševljena sam. Sve deluje gurmanski, pikantno, ukusno, napisano jasno, ponekad i duhovito što je bonus na sve ostalo. I moja molba - više recepata za posna jela, jer neki, eto, imamo i ograničen unos masnoća. Veliki pozdrav i srećan rad.

      Delete
    2. Hvala Nadja! :)

      Mnogo mi je drago da Vam se pita od jabuka dopala, kao i blog u celini :) Posnih recepata nema mnogo, jer naprosto - mi ne postimo.

      Sve najbolje i Vama!

      Delete
  2. Pata je za ono vreme imala neverovatne recepte. Stvarno ste uradile pravu stvar sto je na ovaj nacin cuvate od zaborava ! Ovaj recept je idealan i za post sada ako se izbaci jaje a eto poveze ovsenim mekinjama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Svašta ima u tom kuvaru, zaista!

      Da, jaje je višak, po mom mišljenju. A ni mekinje verovatno nisu potrebne, ako se izostavi jaje.

      Pozdrav!

      Delete
  3. I tvoje izgledaju loptasto kao i Zoricine. Moje su spljostene. Drzala sam se recepta, pa mi je masa bila jako meka. Ali ukusne su. Aci se samo nije dopao sloj uprzenog luka.
    Ja veceras objavljujem recept. Ovaj mesec kasnim i sa predlozima za novi krug (objavljeni juce) i sa cufticama... :-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uh, a meni se ta podloga/sosić od luka baš dopao!
      Inače, ja mislim da je i morala smesa da ti bude premeka, ako si se skroz držala mera iz recepta. Ja mislim da tu ne treba stavljati jaja uopšte.

      Pozdrav!

      Delete
  4. Super izgledaju! Ja sam pravila vegetarijanske hamburgere na bazi pasulja i stvarno su bili odlicni, cak i za ljubitelje mesa kao moja bolja polovina. Jeste da je izazov ispeci ih, jer se lako raspadaju, ali vredi. A ovsane pahuljice ili mekinje su po meni stvarno super hrana. Ne mozes omanuti sa njima

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mora da je dobar pasulj-burger :) Zapravo, mislim da ne znam ništa što je loše, a što se pravi od pasulja :)

      Delete
  5. Vidim da su i tvoje ćuftice lepe, ja u crni luk nisam dodavala mlevenu papriku, ali ta podloga od crnog luka mi je bila fantastična i drugi put,kad budem pravila staviću duplu količinu luka i meni je masa bila retka pa sam dodavala hlebne mrvice da bih dobila masu od koje mogu da oblikujem ćuftice i nama se jako dopalo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Podloga od luka je i meni bila super, i pomislila sam da bi bilo bolje da je ima više. Ako ikad budem opet pravila - dupla mera luka, baš kao što kažeš :)

      Delete
  6. Дакле, могло би да се направи скроз посно? Врло интересантан рецепт, а у току је Божићни пост.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Može. Umesto masti - ulje, a jaje ionako nije neophodno.
      Pozdrav!

      Delete
  7. pozdrav - bi li se moglo napraviti isto sa već skuhanim grahom iz konzerve?
    p.s. grahburger pravim redovito - prefino, preporučam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Verujem da bi.
      Pozdrav!

      p.s.
      Hvala na preporuci :)

      Delete
  8. Moram da pohvalim recept,odusevljena sam.Ja sam u smesu dodala prezle jer mi je bilo gnjecavo a onda!!!!!sine mi ideja da cufte uvaljam u prezlu i da ih isprzim na ulju.Zatim sam u onaj socan luk dodala malo brasna i nalila paradajz i onda sve to kao i obicne cufte stavila u vatrostalnu i u rernu.Neverovatno je ukusno.Veliko vam hvala na receptu.Ovo ce sigurno praviti i moja deca kad porastu i deca moje dece.Recept je za sva vremena.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sviđaju mi se sve Vaše izmene! Zamišljam ćufte tako u sosu, mmmmm...

      Delete
  9. Verovatno je Pata dobila inspiraciju od bliskoistocnog specijaliteta Falafel, koji se pravi slicno ali od boba i lebleblije. U svakom slucaju odlican recept.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Verujem da se ćufte od mahunarki prave u raznim kuhinjama, na ovaj ili onaj način, mada, opet, ko bi znao odakle je Pati stigao ovaj recept...

      Delete