Saturday, September 26, 2015

Kašasti sok od krušaka i jabuka


Prvi put sam pravila kašasti tj. gusti sok i vrlo sam zadovoljna! Ovo je možda najbolji način da se kruške, jabuke i slično voće koje je manje omiljeno za pretakanje u džemove, pretvori u zimnicu.

E sad, ne bih ja to radila zbog zimnice k'o zimnice, niti imam špajz, niti potrebu da skladištim sokove, nego mi se samo nametnulo kao rešenje za spašavanje pune korpe domaćih, neprskanih jabuka i krušaka sa placa, koje nisu mogle da čekaju više ni dana.

Recept sam dobila od prim. dr sci. ajv. Jelene Jovičić (doktorke za ajvar i srodne nauke) i nije bilo problema nikakvih. Dopalo mi se što u receptu nema ni limuntusa, ni konzervansa, ali iskrena da budem, nemam predstavu koliko se ovakav sok može održati. Kod nas je nestao brzo, pa neću biti u prilici da proverim. Pretpostavljam da bi na hladnom mogao da prezimi ako su flaše lepo sterilisane i ako je poklopac dobar i dozvolio stvaranje vakuuma.

Nemojte se začuditi što recept zove nesvakidašnjih i nezaokruženih 3.3 kg voća - toliko sam ja dobila očišćenog od nekih sedam kilograma voća na startu. Kod skroz zdravog voća bi se ista ta količina očišćenog dobila od daleko manje startne količine, ja sam imala dosta škarta pa je tako ispalo. Otuda i recept u proporcijama, a osnova za sve proporcije je očišćeno voće.

Naravno, ovaj sok se može praviti samo od krušaka ili samo od jabuka, ja sam koristila miks jer je sadržaj korpe bio takav.

Živeli!


Kašasti sok od krušaka i jabuka

Sastojci:
3.3 kg očišćenih i iseckanih kruška i jabuka, otprilike pola-pola
voda, oko 150% u odnosu na količinu očišćenog voća (5 l)
šećer, oko 15% u odnosu na količinu očišćenog voća (500 g)
sok od limuna, jedan limun po kilogramu očišćenog voća
vanilin šećer, pola kesice po kilogramu očišćenog voća

Postupak:
1. Voće oguliti i iseckati, samo potpuno zdrave delove upotrebiti. Ubacivati voće u šerpu u koju je sipana polovina vode i sav limunov sok. Staviti da se kuva, kad provri kuvati 15-20 minuta.

2. Dobijeni kompot procediti, skuvano voće ispasirati i vratiti u kompot. Dodati ostatak vode, šećer i vanilin šećer i kuvati ponovo do vrenja. Sipati vreo sok u vrele (sterilisane) flaše, zatvoriti i ostaviti da se hladi.

Napomena:
Dobije se malo manje litara soka od broja kilograma svih sastojaka u zbiru. Konkretno, ovde je bilo oko 9 kilograma u sastojcima, a dobila sam 8 litara vrlo gustog soka.

Recept za štampu

komentara: 6

  1. Jedva sam dočekala ovaj recept! Nama su kruške baš rodile ove godine, ali dosta opadaju poluzrele. Misliš da bi moglo i od poluzrelog voća? Šta misliš, da li bi se napunjene flaše mogle pasterizovati, za svaki slučaj? Obavezno ovo uskoro isprobavam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sigurno da može i od poluzrelog voća, skuvaj da omekša skroz, koriguj količinu šećera eventualno. Što se tiče pasterizacije, ako misliš na ono kuvanje zatvorenih tegli/flaša - ne vidim što ne bi moglo, čak u tom slučaju verovatno ne treba ono drugo vrenje iz koraka 2. To mi zvuči kao dosta dobra ideja, ako mogu kompoti bez konzervanasa da opstanu kad se kuvaju tom metodom, što ne bi mogli i sokovi... Obavezno javi ako probaš i ako neka flaša dočeka proleće :)

      Delete
  2. Najradije bih komentar pocela sa hahahaha ali nije pristojno :)
    Hvala ti za titulu.Preterana je al' ajd sad.
    Ja bih flase jos samo u cebence da se tamo hlade.
    Sokic je odlican.Nije ona zvakajuca varijanta gustih sokova gde nisi siguran da li je lakse uzeti kasicicu i konzumirati ga kao kasu.
    Sto se odrzavanja tice,takodje nisam stigla proveriti jer je otisao za par dana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma, ti si preskromna, al' to je druga priča :)

      Ćebence i usporavanje hlađenja - nikako nisam uspela da nađem odgovor na pitanje zašto bih to radila, pa i nisam.

      Inače, sok je dosta gust, osetno gušći od svih kupovnih koje sam probala, al' naravno ne onoliko da je potrebna kašičica :)

      Delete
  3. Merhabalar, elma ve armut en sevdiğim meyveler.Çok güzel ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ReplyDelete