Thursday, June 25, 2015

Energetske korpice


Danima mislim o sarmi od kiselog kupusa, a cele zime mi nije padala na pamet. Takođe, u sred sezone kajsija i višanja meni se jede suvo i jezgrasto voće. Izgleda da sam i kalendar izgubila, ne samo kompas.

Hleb i Lale su blog za koji se ne može reći da je samo kulinarski. To je dnevnik u pravom smislu, prepun iskrenih razmišljanja, raznobojnih putopisa i divnih fotografija. Tamo je toplo, životno i stvarno. I uvek miriše na mir. Čitam tako ovih dana, i kao pravi emocionalni vampir, u nedostatku svog, upijam taj tuđi mir. Ko nađe mir, kompas mu i ne treba.


Recept koji sledi je odatle, sa bloga Hleb i Lale, koji piše jedna slatka lalica, Nevena. Tokom maja i juna 2015. godine njen blog je bio pod istragom drugih food blogera u okviru igre FBI rukavice, i ovo je moj (skromni) doprinos.

Kod smese za korpice sam sve po receptu radila, osim što sam grožđice zamenila brusnicama, nisam videla na vreme da nemam suvog grožđa. Što se tiče fila, napravila sam ga malo više, zasladila za nijansu jače, i nisam stavljala pravu rendanu koru pomorandže, već neki dr Oetker proizvod koji je zamenjuje. Nisam viđala kod nas, nadam se da će se pojaviti, ovo su zalihe dobijene iz DE.

Utisci?

Puno sastojaka, a svega treba po malo. Ima posla oko pripreme - merenje, blendiranje, seckanje, ceđenje... Ima i malo ulepljenih ruku od mešenja, doziranja, oblikovanja. Ali sve se isplati, korpice su predivne! Nisu krckave kao što biste možda "na oko" očekivali, vlažnjikave su iznutra, ali kompaktne. Nisam baš bila sigurna da li će se pečenjem stegnuti, pošto sirova masa nije bila baš-baš kompaktna. Ali samo sam lepo utapkala smesu u silikonske mafin kalupe, i nije bilo problema. Obrok su same za sebe, a još ovako, sa kiselom pavlakom i voćem, postaju i obrok i desert. Preporučujem da se jedu rashlađene - nafilujte i stavite u kutiju sa poklopcem i pravac frižider na par sati. Jako su lepe tako hladne, korpica je čvršća, a fil od kisele pavlaka vuče na sladoled, i sve je nekako - mmmmmljac!

Potpuno sam omanula u prognozi kome će se korpice dopasti u celosti a kome samo fil i voće. Svaki od moje trojice momaka je izjavio da mu se sviđa tako, u kompletu, niko mrvu nije ostavio.

A meni srce O V O L  I  K O . . .


Energetske korpice

Sastojci:

za korpice
70 g ovsenih pahuljica
40 g ječmenih pahuljica
30 g sirovog badema
30 g očišćenog pečenog pistaća
30 g semenki suncokreta
30 g susama
50 g očišćenih urmi
30 g kandiranih brusnica
70 g crne čokolade
sok od 1 narandže, oko 130 ml
1 kašika kokosovog ulja

za fil
400 g kisele pavlake ili milerama
30 g šećera
2 kesice vanilin šećera
pola kesice Dr. Oetker Finesse Orange Zest ekstrakta, ili malo rendane korice pomorandže

i još
po malo malina, borovnica i komadića pomorandže, ili drugog voća, po želji

Postupak:
1. Kiselu pavlaku pomešati sa običnim i vanilin šećerom, umešati rendanu koricu pomorandže i ostaviti u frižideru do filovanja.
2. Ovsene i ječmene pahuljice samleti u blenderu. Ne mora baš u prah, ali što sitnije.
3. Badem i pistaći usitniti pulsnim blendiranjem ili seckanjem, do veličine semenki suncokreta.
4. Suncokret i susam, srećom, ne treba usitnjavati :)
5. Urme i brusnice iseckati sitno-sitno, to su “lepljivi” sastojci, koji će dobrim delom biti vezivo za ostale.
6. Čokoladu usitniti seckanjem, tako da ne bude krupnijih komadića od veličine zrna graška, recimo. Kome je dostupan chocolate chips, nek’ namigne i pređe na sledeći korak.
7. U posudu za mešenje staviti sve pripremljene suve sastojke, dodati sok od pomorandže i otopljeno kokosovo ulje, pa rukama sve dobro umesiti tj. izgnječiti. Treba da se dobije vlažna i lepljiva smesa koja, kad se dobro stisne, ostaje relativno kompaktna.
8. U silikonske forme za mafine stavljati po 1/12 deo smese pa kašičicom ili rukama dobro utapkati, uzdižući deo smese uz ivice, da se dobije oblik korpice. Peći u rerni ugrejanoj na 180°C oko 15 minuta.
9. Kad se malo ohlade pažljivo ih izvaditi iz kalupa. Kad se ohlade u potpunosti, korpice puniti filom od kisele pavlake i preko dodati sveže voće po želji. Služiti rashlađeno, čuvati u frižideru, u zatvorenoj kutiji.

Recept za štampu

komentara: 7

  1. Majo, ove fotografije su ti fantasticne! Sad bih ovako sa ekrana da pojedem ove korpice... Nadam se da je luk od musake uradio svoje, da su suze presusile a i da su energetske korpice takodje ucinile svoje. Ako stignes do kraja meseca isprobaj Nevenine skonse sa malinama, to je za tebe o cas posla, a stvarno su sjajne. Sve najbolje!

    ReplyDelete
  2. Ostala sam opčinjena lepotom i razmišljam da li su mi ovo najlepše fotke do sada... Mnogo mi se sviđaju!!!!

    ReplyDelete
  3. Jos jedna kopija

    ReplyDelete
  4. Prekrasne fotke, nisam ni skužila ove kolačiće kod Nevene. Izvrsno!

    ReplyDelete
  5. Majo, oduševljena sam!
    Divne, fotke i baš sam srećna jer pratim tvoj blog od početka blogovanja i znam da je iskrenost tvoj fah :)

    Hvala ti na ulepšanoj večeri i poverenju :*

    ReplyDelete
  6. Toliko lepo izgledaju da bih sa uživanjem pojela jednu i ako ne volim ništa slatko, ali ovo je izuzetno zdravo i moglo bi da prože.

    ReplyDelete