Sunday, March 15, 2015

Liptauer


Liptauer je sirni namaz koji ima svoje varijacije u raznim zemljama Evrope, a kod nas bi urnebes bio njegov rođak. Po receptu iz Velikog narodnog kuvara, a koji smo izglasali kao temu igre Patin petnaesti, u liptauer idu sir, kajmak, puter, kuvana žumanca, seckan luk, senf, ulje, so, biber, aleva... I zanimljiv je ukus, ali senf me zbunjuje u svakom zalogaju. Pretpostavljam da je posledica nepčane navike da senf ide uz mesne ukuse, a ne mlečne, ne znam. Nije loše, al' drugi put bih bez senfa.

Moram priznati da nisam baš sledila recept u potpunosti. Umesto mladog sira stavila stari sjenički a izbacila puter, plus sve zajedno malo skalirala na dole, pošto je količina prilična. Takođe, moguće da je trebalo staviti baš seme slačice a ne senf, pa bi ukus bio drugačiji.

U nastavku recept iz VNK, pa onda moj, zapisan "za ubuduće".


Liptauer

Sastojci:
300 g sjeničkog sira
250 g mlađeg kajmaka
3 žumanca od kuvanih jaja
pola manje glavice crnog luka
50 ml ulja
1/4 kašičice bibera
1 kašičica slatke aleve paprike
2 kašičice tucane ljute paprike (ili manje ili više, kako već volite)

Postupak:
Luk iseckati sitno.
Sir izgnječiti viljuškom, dodati sve ostale sastojke i dobro izmešati. Rashladiti. Posuti tucanom paprikom pre služenja.

Napomena:
Nema soli u spisku sastojaka, jer je sjenički sir već jako slan. Ako koristite neki drugi sir, i blag, neslan kajmak, biće potrebno dodati i nešto soli.

komentara: 12

  1. Ovaj tvoj namaz izgleda odlično, kod mene je iispao dosta svetle boje,pojma nemam zašto. Ja sam pravila samo četvrtinu recepta i to je za nas dvoje bilo sasvim dovoljno.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boja valjda dođe od "aleve paprike po ukusu", kod mene bilo oko 3 kašičice ukupno, a i senf i žumanca malo oboje u žućkasto.

      Delete
  2. Dobra ideja za sve nas siroljupce. Samo me interesuje da li sjenicki sir, koji je obicno vrlo jak, ne dominira? Ja sam ovisnik o ovcijem siru, ali za ovaj namaz bih pre upotrebila mladi sir. Ne znam, mozda gresim, mozda treba vise karaktera. Senf, sto da ne, ja ga stavljam u dresing za salatu sa malo guscim jogurtom (umesto majoneza kojeg nesto ne volim).

    ReplyDelete
    Replies
    1. U dresingu mogu da ga zamislim, ovde mi nekako zbunjuje nepce.
      I da, sjenički je jak, i dominira. Uz senf :)

      Delete
  3. Ja još uvek ne znam da li mi se dopao ili nije... Mislim da jeste. :) Tvoj izgleda baš nekako glatko. Moj je sav grube strukture. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja sam sve viljuškom gnječila i mešala. Ali nema putera, a ulja sam malo više stavila, to je valjda učinilo smesu glatkijom.

      Delete
  4. Jako volim liptauer, a do sada nikada nisam vidjela ovakav recept. Vjerujem da je isto odličan, kao i klasičan liptauer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja nešto mislim da kod ovih tzv. klasičnih recepata zapravo ne postoji klasika, samo tona varijacija...

      Delete
  5. Pozdrav

    Moj muž ima insulinsku rezistenciju a voli kolače. Doktor mu je zabranio belo brašno i šećer i to ga je veoma pogodilo.
    Volela bih da mu spremim nešto što, voli ali nisam iskusna u kuvanju i treba mi pomoć. Da li bi mogla narednih nedelja da objaviš recept za kolač od voća i integralnog brašna, bez dodatog šećera (osim možda minimalno fruktoze). Odlična kombinacija bi bila: kolač od jabuka, kolač od krušaka itd.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne mogu, jer nemam takvih recepata. Eventualno vidi sočni kolač od bresaka i krušaka (šećer zameniti fruktozom), i kolač bez šećera (ali ima suvog voća raznog).

      Pogledaj kod Moosheme, ona ima recepata za zdrave slatkiše koji bi se mogli uklopiti u dijabetičarsku dijetu.

      Pozdrav!

      Delete
  6. Super izgleda. I ja sam drastično skresala recept, svi ti nazovi stari recepti su za ogromne količine, valjda su recept za ccijele velikeobitelji a ne ko mi danas. Spala knjiga na dva slova.

    ReplyDelete