Sunday, November 24, 2013

Kuglice od kestena, lešnika i čokolade


Mnogo volim kesten, dok su moji momci prilično ravnodušni prema njemu.

Uistinu, nikad nisam kuvala kesten za neko slano jelo, možda bi tako i prošlo. Probaću. Čekam da vidim šta će sve od ideja i recepata stići Naletu, domaćici igre Ajme, koliko nas je!, koja nam je u novembru za temu zadala kesten.

Što se samog kestena tiče, i mog iskustva u radu sa istim, nemam sigurnu opciju. Jednom sam se prevarila i kupila sirov kesten, pa zasecala, kuvala, dubila, ruke skršila, mater psovala, ali i dobila 100% čist kesten. Sećam se da sam od njega pravila neke kuglice, utiskivala lešnike, odnela mami na slavu i pobrala tonu komplimenata.

Nadalje mi se nije dalo baktati sa kompletnom manufakturom, i u više navrata sam kupovala očišćen mleven kesten bez ikakvih dodataka u poslastičarnici MM, u Albanske spomenice 12, u blizini TC Zira (druga paralelna sa Ruzveltovom, čini mi se). Kesten kao sirovinu za prodaju imaju samo u sezoni, pakovanja koja sam kupovala bila su od pola kilograma, a kesten je bio sitno mleven, izgledao je kao prah. Od njega sam pravila tortu u obliku sneška, bila je odlična, ali i doživela da mi baš taj kesten, zaleđen pa odleđen, bude kiseo : (

Viđala sam na pijaci, na tezgama sa šverc robom iz Mađarske, neki kesten pire u bloku, upakovan kao pakla putera. Nisam smela da kupim, znajući koliko je kesten osetljiv, a uslovi čuvanja nepoznati.

Onda se i po marketima pojavio tako upakovan kesten. Ja se baš obadovala, jer do pre neku godinu, ne sećam se da sam kesten u radnji mogla da kupim drugačije nego u čaši, sa sve šlagom, kao gotov dezert. Prvi kesten u formi bloka koji sam uzela, a na žalost uopšte se ne sećam koji-čiji je bio, bio je potpuni debakl. Em je bio nafilovan nekom sintetičkom aromom ruma (znam da generalno važi da je rum super začin za kesten, ali ja rum jednostavno ne volim!), em je pod jezikom ta smesa više ličila na neki krompir pire nego na kesten - sve u svemu, ekstremno bljak ugođaj. Kad sam pogledala sastav, i videla da osim kestena tu ima i ne znam čega sve još, bacim sve i lupim si dve disciplinske, što nisam čitala etiketu u radnji.

I sad pre neki dan, gledam u Maxi-ju šta ima na temu kestena. Dve vrste kesten pirea u bloku, uzmem jedan, uzmem drugi, pročitam, oba kažu da se sastoje od 75% kestena i 25% šećera. To je dobro, bar nema krompira ili ne znam čega. Jedan je imao aromu ruma, a drugi nije. Taj drugi sam i uzela, robna marka Premia, i ok je. Volela bih da mogu da kupim čist kesten pire, pa ja da kombinujem sa šećerom, ali bože moj.

Od dva pakovanja tog Premia kesten pirea, plus malo lešnika, putera i čokolade, nastadoše ove fine kuglice. Koje dobrim delom moram sutra da odnesem na posao i poslužim cimere iz svog kvarta u openspace-u, inače ću sve sama pojesti, što ne bi bilo baš ultrapotrebno da se desi. Virtuelno ih šaljem Naletu, kao svoju ulaznicu za igru.




Kuglice od kestena, lešnika i čokolade

Sastojci:
za kuglice
500 g zaslađenog kesten pirea ili 375 g nezaslađenog + 125 g prah šećera
50 g putera
70 g dobro pečenih, mlevenih lešnika

za glazuru
100 g čokolade za kuvanje
3 kašike ulja

za dekoraciju
30 g putera
30 g čokolade za kuvanje

i još
oko 40 kom. blago pečenih lešnika za ukras

Postupak:
1. Kesten pomešati sa omekšalim puterom i mlevenim lešnicima. Zahvatati po kašičicu smese i oblikovati kuglice. Dobiće se otprilike 40 komada od ove količine sastojaka. Kuglice pokriti plasičnom folijom i ostaviti da se rashlade u frižideru.
2. U šerpici, na najtišoj vatri, otopiti čokoladu i ulje, pa izmaći sa ringle. Uzimati jednu po jednu kuglicu i stavljati na vrh viljuške, koju treba držati iznad šerpice, pa drugom rukom, uz pomoć kašike zahvatati toplu glazuru i prelivati kuglicu. Kuglice ređati na poslužavnik obložen celofanom, ostaviti ih na sobnoj temperaturi neko vreme, pa prebaciti u frižider.
3. U 30 g omekšalog putera dodati 30 g otopljene čokolade i promutiti mikserom. Ostaviti smesu u frižideru da se malo stegne, tek da ne bude jako meka, ali ni potpuno tvrda, a zatim pomoću dresir kese (ili običine čvršće kese za zamrzivač) i zvezdastog nastavka istisnuti po malo na sredinu svake kuglice, a na vrh stavljati po jedan blago pečeni lešnik. Čuvati u frižideru, zatvoreno.

Recept za štampu

komentara: 26

  1. divota! uh da, uvijek "problemi" sa tim kesten pireom :). Meni se jako sviđa brašno od kestena koje na žalost nema nigdje u Hr za kupiti, nego samo u Italiji, od svih mogućih proizvoda koje uvozimo, baš brašno od kestena nema. :/
    Radila sam ovakve slične kuglice, samo sam izostavila lješnjake, a sa njima je sigurno ukusnije :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Nevena :)

      Lešnik sam dodala umesto oraha koje sam isprva htela, orasi se nekako stope sa kestenom, a lešnik se malo poznaje, pa je zanimljiviji. Ali kesten je glavni, sve ostalo je samo začin.

      Kad kažeš brašno od kestena, je l' to smrznut proizvod, tj. kuvani mleveni kesten u "brašnastom" stanju, ili nešto drugo?

      Delete
  2. Uh, sto su dobre, jos kad sve tako lepo uslikas, samo bih gledala.:))) Tek sam juce uspela da nadjem paketic smrznutog kestena, svezeg uopste nema na pijacama, pa se nadam da cu stici nesto da napravim za igricu... verujem da ce tvoje drustvo danas uzivati.:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Lana :)
      I jedva čekam da vidim rasplet priče sa tom tvojom paklicom kestena :)

      Delete
  3. Slažem se za ove kupovna pakovanje kesten pirea, stvarno su u većini slučajeva nizašta... A, za tu poslastičarnicu sam čula ali niko ne zna tačan naziv, baš mi dođe da kada krenem na Karaburmu siđem dole u Ruzveltovoj i krenem da obilazim ulice... Svi preporučuju njihov kesten pire, pa mora biti da je odličan:)
    Kuglice su više nego primamljive, meni naročito:) Obožavam i kesten i čokoladu i lešnike:))) Od ove količine ispadne dosta kuglica, baš. Hvala ti na doprinosu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nađoh, update-ovala sam i u postu - poslastičarnica je MM, a ulica Albanske spomenice.
      Pozdrav!

      Delete
    2. Bila sam. Potvrdjeno najbolji kesten pire u gradu. Rekoh, red je da javim:)

      Delete
  4. Ovoj perverziji nedostaje samo da lešnik bude umočen u grilijaž :-) Mnogo, mnogo dobro!

    ReplyDelete
  5. Baš sam ovaj kesten pire gledala da kupim juče u Maxiju, ali je onda gospon' muž izjavio kako to niko neće da jede, i onda ništa od kestena....prelepe su ti ove kuglice.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :)
      Danas u Maxi-ju nema ovog kestena. Al' sad ima Frikom (isto 75-25 kesten-šećer), koji nisam videla prošli put. Što ne volim kad ne mogu istu stvar da kupim prilikom dva odlaska u istu radnju : /

      Delete
  6. Odlično izgledaju, a vjerujem i da su fine

    ReplyDelete
  7. Odlična i jako fina ulaznica pogotovo za one koji obožavaju kesten.

    ReplyDelete
  8. Majo, divna ulaznica, kao iz najbolje čokoladarnice :)
    jednom smo mama i ja radile doma kesten pire..ključna riječ: jednom. tako mi se to nekako nije dalo poslije ponavljati, nešto u zadnje vrijeme smatram da bi nepotrebno izgubila vrijeme na to. ali istina je da je i kod nas teško u prodavaonicama pronaći odličan kesten pire

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma da, mnogo, al' baš je mnogo zezancije oko kuvanja tj. čišćenja kestena. Jednom, i dosta :)

      Delete
  9. Ja ponekad, kad mi bas treba za kolace, kupim na pijaci kesten pire u bloku od ovih sto donose iz Madjarske. Nisam odusevljena, bas je aromatizovan rumom... :( Jednom ili dva puta sam ga kuvala i cistila i bas se smorila. Poslednji put sam taj ocisceni kesten na kraju stavila u zamrzivac, odustala od zavrsavanja slatkisa... Bas ti hvala za link ka tom Premijinom, sigurno cu ga kupovati. A hvala ti i sto si rekla gde moze da se kupi ociscen. To mi je relativno usput kad idem sa posla...
    Kuglice su fenomenalne! Obozavam deserte sa kestenom...

    ReplyDelete
  10. Obozavam kombinaciju kestena sa lesnikom. Super je sto si ga stavila umesto oraha!

    ReplyDelete
  11. Svaka čast za ideju, jako lijepo izgleda, vjerujem da su fine:)

    ReplyDelete
  12. Obožavam kestene! Uvijek ih spremamo u zamrzivač, odlično to podnose i mogla bih ih iskoristiti za kuglice. Krasne su :)

    ReplyDelete
  13. Jao i ja sam jednom u Albanske Spomenice kupila vise kestena, zaledila a kad se odmrznuo on prokisao. Ja kupujem ovaj madjarski na pijaci, odlican je, ima sa rumom i bez, mislim da je na slici curka, kao za punjnje curke ... Ali ja lepo uzmem, platim, onda otvorim i pomirisem na licu mesta da budem sigurna da je dobar :)

    ReplyDelete
  14. kesten je baš zeznuta namirnica. Nažalost nemam baš vremena za sama napraviti kuhani kesten ali moja teta ga obožava i bar ga jedanput u sezoni sama napravi pa se uvijek ogrebem kod nje.
    Kuglice senzacionalno izgledaju.

    ReplyDelete