Friday, February 10, 2012

Viršle u testu


Rol-viršle su u Srbiji ustaljeno ime za viršle u lisnatom testu, pa zato neka ovo budu samo viršle u testu. Jer nije lisnato ni malo, naprotiv, obično testo sa malo mleka.

Viršle ja ne kupujem, najviše zbog uverenja da u sve te multiprerađevine od mesa odlazi suviše đubreta i hemije. Ali obično je dragi taj koji ide u nabavke, i odsluša on mene kad mu prigovorim što ih kupuje, ali odsluša me reda radi, jer ih uvek ponovo uzme. Volim ja ukus viršle, tj. volela sam, dok su imale ukus, a onda kad su sve postale plastične i gadne nije mi palo teško da ih sklonim sa jelovnika. Povremeno ponovo probam te neke primerke koji mi niknu u frižideru, i iznova se razočaram u ukus jer sastav i ne gledam. I zamislim se nad debljinom obraza onih koji ovakve proizvode stvaraju i nazivaju hranom.

U neko ne tako davno vreme, pre fast-food invazije, postojale su dve stvari koje ste mogli da kupite na ulici ako niste poneli užinu u školu. Par viršli ili par kobasica u zemički. Od priloga senf ili ništa. A sve to u crvenim plastičnim PKB kioscima sa neprirodno zaobljenim ćoškovima. Sigurno nisu te viršle bile najbolje na svetu, ali su imale ukus koji nije vukao na plastelin i teksturu koja se razlikovala od stvrdnutog želea. Ako znate koje viršle danas na tržištu u Srbiji imaju osobine viršli iz osamdesetih, javite mi. Do sada sam nabasala na jedne dobre i pravi ih Famis, i jedne jestive, potpisane od strane Perutnine Ptuj.


Pre nego što predjem na recept moram i da se ispovedim. Iako kod kuće gunđam kad vidim viršle u frižideru, svesno i namerno ponekad sebi u pekari kupim rol-viršlu, kad me muž i deca ne vide. Oprosti mi, bože, na tom grehu, nije to češće od dva puta godišnje, i obećavam da to više neću činiti, već da ću, ukoliko me opet spopadne razuzdana želja za rol-viršlama, zasući rukave i napraviti domaće lisnato testo pa uviti viršle u njega. Ne bih ja, bože, ni sada ove ne-lisnate mumijice pravila, nego me je jedna veoma opasna osoba navela na greh. Nisam ja kriva, ona je! :)


Sastojci:
2 pakovanja po 4 viršle (pa presečenih na pola, dakle 16 malih)
400 g mekog brašna
1 kašičica soli
1/2 kocke kvasca
1 kašičica šećera
125 ml toplog mleka
100 ml tople vode
50 g omekšalog putera
1 žumance + 2 kašičice mleka, za premazivanje
susam, za posipanje

Postupak:
1. Viršle iseći na polovine, tako da se dobije 16 malih.
2. Kvasac rastopiti sa 125 ml toplog mleka i kašičicom šećera. U vanglu sipati prosejano brašno, dodati so, kvasac sa mlekom, vodu i omekšali puter. Varjačom umesiti glatko testo, koje treba da bude srednje meko, nikako tvrdo. Vanglu pokriti i testo ostaviti pola sata da odmori.
3. Premesiti testo. Radnu površinu posuti brašnom i testo razviti u koru dimenzija 40x40 cm. Iseći na 16 tankih traka, pa svaku obmotati spiralno oko jedne viršle. Rolnice poređati na pleh obložen pek-papirom i ostaviti na šporetu, a rernu uključiti na 180°C.
4. Kroz 20-30 minuta, kad testo na plehu već krene da raste, razmutiti jedno žumance sa dve kašičice mleka, premazati preko rolnica i posuti ih susamom. Peći oko 25 minuta ili dok ne dobiju intenzivnu boju i miris.

Recept za štampu

Napomena: Polovinu viršli sam motala u duge tanke trake testa, a polovinu u kraće i deblje. Po mom mišljenju bolje su uzane i duge, lakše sam ih obmotavala, i rolnice su izgledale urednije i lepše, jer su imale više tankih "rebaraca".

Isprobala Petra.


komentara: 50

  1. Baš odličan post, sve se nađemo u sličnoj situaciji i postupimo na isti način. Moram priznati da već dugo nisam imala hrenovke u frižideru jer su svi nekako zaključili da su prepune soje, masti, soli, papaka, kožica (i štambilja s mesa, vidjela na svoje oči) i čega sve ne. Pa ih ne jedemo. Svejedno, kada ih sada gledam na tvojim slikama, baš si ih poželim i mirišu mi dovde.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja nešto mislim, da soja, mast, so, kožice... nisu problem, da sve to nije spojeno nekim sastojcima koji "ne rastu u prirodi". Ustvari bolje i da ne mislim, nego da ih i nadalje jedem ne više od dvaput godišnje, i bože moj.

      Delete
  2. Kod nas je ista situacija, suprug obožava hrenovke, a ja ih već godinama ne jedem. Nedavno sam isprobala Jelenine kiflice s hrenovkama (za supruga) i meni bez hrenovki i moram priznati da sam pojela jednu njegovu - i bilo je fino. Obično kupujemo Cekin mini hrenovke sa sirom.
    Sviđaju mi se način motanja hrenovki i efekt koji se dobije.

    ReplyDelete
  3. I kod nas je ista situacija. Do prije par godina je jedan stari mesar sam radio hreovke i te su bile savršene ali otkada je zatvorio mesnicu i otišao u mirovinu ni ja ne jedem hrenovke. Nedavno je Rudolf na 24 kitchen radio hrenovke u tijestu pa me mm žica da ih i ja napravim. Krećem u akciju po tvom receptu.

    ReplyDelete
  4. Mi smo izbaciji sve (ajde skoro sve) prerađevine tipa hrenovki, pašteta i narezaka. Još nam se zna naći na stolu šunke, pršuta ili zimske ali i to izbjegavamo (zbog nitrita i glutamata). Međutim, to me nije spriječilo da isprobam Jelenine kifle, a sada vidim da mi ne ginu ni ove opasne ;) Predivno izgledaju!

    ReplyDelete
  5. Nikako se ne mogu naviknuti na hrenovke, ni kao klinka ih nisam voljela...ali moram i ja nešto priznati :) Pojedem ih jednom godišnje, za Novu godinu kad ih na proslavu donese prijateljica. Njezina baka nam za svaku proslavu (već godinama slavimo Novu zajedno) pripremi hrenovke u pecivima sličnim ovima, i ja guštam u njima :D
    Krasno izgledaju ovako trakasta peciva, baš dekorativno. Mogu ti reći da sve djeluje jako, jako ukusno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. To baš retko čujem, da neko ni kao dete nije voleo viršle (a da je imao priliku da ih probam, ne računam decu koja nisu mogla ili smela da probaju). I skoro da ti zavidim :)

      Delete
  6. Poslednji put sam ih kupila kad sam ih pravila za blog i to je bilo to. Slažem se za Famis, te su dobre, koliko viršle mogu biti, a kao što sam kod Tanje napisama ima jedna mesara u Zemunu gde viršle koštaju više nego kg svinjskog buta ali taj miris i ukus nigde nisam našla. naprosto su famozne.

    Tako si pedantno sve ovo uradila baš kao za prodaju i prezentaciju. Sigurna sam da su klinci uživali u ovom eksperimentu.

    ReplyDelete
  7. Prvo, opasne su ti fotografije, pogotovo druga i poslednja, neverovatno su oštre. Drugo, dok sam jela meso, obožavala sam rol-viršle. Guilty pleasure, priznajem. Treće, bizar: moje dete jede samo naše viršle. Nemačke neće ni da pomiriše, iako sam provela sate praveći rođendanske mini-rol viršle za nju i njene šmizle. Moja keva joj uvek kupuje ove PP, ona zadovoljna, to je jela i kad ništa drugo nije htela da jede. Na svu sreću, repertoar joj se u međuvremenu proširio.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne bi me čudilo da su na zapadu još plastičnije viršle, u ime još naprednije tehnologije. Al' slatka mi je Una, kako ona ima tako mala ima prilično čvrste stavove u vezi sa klopom i time šta joj se svidja, nije ovo jedini primer a za koji čak i ja znam :) Sećam se vanilica, i beše još nešto... Ustvari, vidi se da je tvoje dete, ima taj gen "znam šta hoću", što je naravno kompliment, da me ne shvatiš pogrešno :)
      Pozdrav!

      Delete
  8. Već duže ih ja ne kupujem ali isto kao i kod tebe mm ih kupi i papa za večeru najčešće. Nekako mislim da se teško možemo obraniti od puno razno raznih preprađevina, ne znaš više gdje ih sve nema. I moja već velika djeca vole kada im umotam hrenovčice u neka peciva. Ah, moramo nekada i zgriješti jer mi smo samo ljudi!
    Prekrasan post a o tvojoj preciznosti i pedantnosti šta reći osim svaka čast!

    ReplyDelete
  9. Obozavam dobre hrenovke i sve postojece verzije jela sa njima.Moji klinci bi se odusevili ovim pecivima.

    ReplyDelete
  10. Eh, Majo, ubola si me u oko sa ovim receptom. Moje mlađe dijete je opsjednuto sa ovim rol viršlama. Kod nas se u pekarama prodaju dvije varijante: hrenovke u tijestu i hrenovke u lisnatom.
    Džaba ja trubim, govorim šta sve ima u njihovom sastavu (to znam jer sam završila srednju veterinarsku školu, pa dio prakse provela u klaonicama), džaba sve, on ne odustaje. Kući sam ih rijetko kad imala, upravo iz razloga koje ti navodiš, da se danas svašta nešto prodaje pod "viršlom", a kad sam vidjela da neće da nosi užinu od kuće i hoće peciva iz pekarnice, počela da ih kupujem, pa da ih pravim u domaćoj varijanti. Pa ako će jesti viršle, barem nek jede neke kvalitetnije. Ja kupujem samo od Perutnine Ptuj ili od Cekina, te su trenutno najkvalitetnije na ovom tržištu, mada se moj muž recimo kune u one hrenovke iz Gavrilovića koje su se prodavale u konzervi.

    Motam ih potpuno isto kao i ti, isto tijesto, isti premaz. Nekad znam napraviti one male viršle u lisnatom tijestu, ali takve pojede kilometar. Ovakvo tijesto je ipak zasitnije, a mislim i zdravije, jer nije toliko masno kao lisnato.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :))) I ti, vidim, biraš bitke, kao i Tanja (opasna), a i mene čeka isto to, rekla bih :)

      Delete
  11. Izdvojila sam već ovaj recept da pravim Fici za rođos. Tvoje 'motajuće' iskustvo ću poštovati jer mi se sviđa. Da li će izgledati ko tvoje - sumnjam:-)))
    Mi kupujemo povremeno Famisove viršle a kad nađemo kupujemo isto Famisove hrenovke, u čemu je razlika pojma nemam al' su značajno skuplje. Kad se trujemo nek bude za sve pare:-)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš sam i ja primetila da Famis ima i viršle i hrenovke, i ja sam mislila da su to dve reči za istu stvar, tj. da je hrenovka hrvatska reč za viršlu. Ispade da nije, i sad ako bi se dali u istragu našle bi se razlike, ali nemam volje da se udubljujem u tako nešto, jer na kraju krajeva sve to jeste za izbegavanje.

      Delete
  12. OK, ja sam kriva :-), ali kad vidim ove fotografije, e da znaš da mi nije žao! Fenomenalne su! Večeras sam kuvala sinu Famis viršle, dobre su, mirišu do neba. Još da probam te Jecine, kad budem išla do Zemuna.

    ReplyDelete
  13. Obozavam virsle ai ih bas retko jedem! Samo u specijalnim prilikama, kao npr. u trudnoci, ne znam sta mi je bilo...imala sam neku neodoljivu potrebu za njima. U testu ih posebno volim!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sad me podseti. Mene je u trudnoći spopala neodljiva želja za parizerom. A to stvarno ne jedem vekovima već, kao ni šunku, ali spopalo me da mi se baš jede parizer, onako na kriški ultrasvežeg hleba premazanog puterom. Sreća pa je bilo samo u trudnoći! :)

      Delete
  14. hrenovke ne jedem već godinama, voljela sam ih prije i blago rečeno bila opsjednuta njima, ali prošlo me to i sad se više i ne sjećam kad sam ih posljednji put jela, mislim da je to bilo baš i ovakvo pecivo...
    jako lijepa su ova peciva i meni se više sviđaju ovakva sa tijestom, a ne ona u lisnatom

    ReplyDelete
  15. Bas sam se pitala da li jos uvek postoje Famis virsle, parizeri su im bili dobri takodje. Nekad mi zacvili zeludac kad gledam nesto sto volim a ne mogu da kupim ili mi je tesko da to napravim... e, pa upravo mi se to dogadja.
    Kada smo kod famoznih crvenih kioska, pre nekih desetak godina u Ljubljani, na nekoj periferije kao nas Novi Beograd, u sred hladne jesenje noci ugledam na nekoj poljani sest spojenih crvenih kioska, onih istih u kojima su se prodavale virsle. Priblizim se da vidim sta je unutra, a ono kroz zamagljena stakla ugledam ljude koji razdragano igraju kolo. Scena za pamcenje. Izvini, nema nikakve veze sa tvojim postom, ali morala sam da ti ispracam tu bizarnu pricu. Pozdrav, Ivana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Scena je za Zonu sumraka :)))) Uporno pokušavam da zamislim kako u onako uzanim kioscima neko piči kolo, mada možda su bili nekako sastavljeni po dva u širinu?! Kako god, zvuči blesavo totalno :)
      Pozdrav i vama.

      Delete
  16. Mi svi obozavamo rol virsle!!I vrlo cesto ih pravim.Na isti nacin ih uvijam,bilo da je kiselo ili lisnato testo.

    ReplyDelete
  17. Tako se rijetko nađu i u mom frižideru ali sam primjetila da ih klinci jako vole i kad smo u šetnji gradom kad im zamirišu obavezno ih kupe.Prije sam kupovala hrenovke na pijaci kod jedno privatnog mesara ali od kada smo se s uredom preselili izvan centra ne stignem do 10 na pijacu a posle tih hrenovki više nema.Ovaj način motanja jako dekorativan.

    ReplyDelete
  18. Fantastično si ih urolala, nema šta, primamljujuće izgledaju, ali moram priznati da viršle izbegavam koristiti već poodavno, iz svima poznatog razloga. Nekada sam pravila i ja viršle u testu i ovako ih rolala, a sada nešto razmišljam da probam sa tankim kobasicama!?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Što da ne, eto i meni ideje za drugi put. Mada i kobasica ima gomila loših, tj. guraju sve i svašta čim je takva vrsta proizvoda, gde se živo sve samelje do neprepoznatiljvosti.
      Pozdrav!

      Delete
  19. nek su proklete ali i ja ih jedem i volim, mrzim samu sebe zbog toga!!ove tvoje su mi prekrasne!!

    ReplyDelete
  20. Ajoj... Ja ih bas volim. I moja seka takodje. Priznajemo krivicu. :) Znamo da nisu zdrave, ali sta cemo... Ponekad kazemo: 'Ni zivot u Pancevu nije zdrav, pa zivimo...'. :)

    ReplyDelete
  21. Mnogo lepo izgledaju, tu nema govora Majo napravila si ih savršeno.
    Ali ja sam definitivno protivnik viršli od kada mi je lokalni mesar rekao da nije zlo u njima to što se ne zna koji deo životinje je mleven. Zlo je što u njih stavljaju nitrite koji služe za salamurenje tj. kako bi bili nežnije teksture i rumene boje. Nitriti su veoma kancerogeni. Ja se izvinjavam ali sam želela da podelim ovo sa vama.

    Možda postoji nešto drugo što bi moglo da se rola? Inače nikako da ti javim (a baš želim)- musaku sam pravila već nekoliko puta po tvom receptu prema merama koje si dala i dobila si(sam) pohvale od mužda da bolju nikad musaku nije jeo a inače ne voli da je jede. Pravila sam i dobrojutarnji hleb i isto sam ostala oduševljena (ponela ga u kancelariju i tamo je samo nestao), a pošto sam bila na odmoru stigla sam da pravim i pogačice sa sirom. Eto samo da te pohvalim kako mi stvaraš inspiraciju u kuhinji (jer sam inače antikuvarski tip :p). Pozdrav i ne zameri što sam upala ovako u vezi viršli. Veliki pozdrav, Sanja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sanja, ne izvinjavaj se, naprotiv, hvala. Sve što dolazi iz nekakve prirodne sredine, pa makar bili i (prirodni) papci i kožure, i ja smatram da nisu problem, nego je u našoj svesti to svrstano u nešto "bljak". A pravi problem jesu ti dodaci i čudesa.

      Pazi ovo. Uskoro će biti GODINU DANA kako imam u frižideru načeto pakovanje industrijskih tortilja. Kupila sam ih negde u martu prošle godine, kad sam navežbavala kako da dobijem elastične tortilje, pa uzela i te kupovne, da vidim sastav, jer one jesu enormno elastične. Ali su odvratnog ukusa, samo sam probala jednu, i ostatak vratila u frižider. Nisu se pokvarile do dan danas, a stoje u originalnoj kesi koja je isečena sa jedne strane. A nisu se ni sušile jedno 3-4 meseca po otvaranju. Ni sad nisu skroz suve, pa da kažeš, postale su "tost" pa su nekvarljive. Zamisli ti sad to testo, koje ne može da se pokvari, pa to je otrov koji čak ni budj neće da pogleda... Šta li je u viršlama možda je i bolje da ne znamo i ne razumemo.

      I hvala ti na javljenim utiscima za musaku i ostalo :)
      Pozdravi!

      Delete
  22. Ni ja nisam voljela viršle kad sam bila mala, mogle su proći pržene, ali kuvane nikako. Moj muž je dijete sa sela i ne voli nikakve industrijske prerađevine, pa tako ni moja djeca ne jedu viršle. Nekad šunku ili mortadelu,a od pašteta samo Argeta sa patkicom.
    Kupila sam sinu par rol viršli kad je imao dvije godine, izvukao je viršle i pojeo a tijesto bacio. I sad sa pet godina nema pojima da se viršle mogu kupiti i u prodavnici a ne sano u pekari.

    ReplyDelete
  23. ja kad sam bio klinac bile su gumice za brisanje pelikan, ws 60 i 80, onda one neke isto germanske, (odlične), onda kasnije su bile mekane koh i noor češkoslovenske, i one kineske mirišljave koje ne mogu da obrišu ništa. faber-castel je bio neozbiljan tad.
    uglavnom, viršle su po meni kombinacija gumice pelikan ws 80 i onih mekanih koh i noor )koje su se mnogo bezveze (fronclasto) trošile - pa samo da ih umočiš recimo u mas/ulje i posoliš.
    viiiisoko kotirano na spisku zabranjene klope.
    *dobijem ospice kad odem kod rodilaca i provalim u frižideru da je ćale kupio viršle...
    **što ne znači da ova akcijica ne bi mogla jeli da se ponovi i izvede sa nekim domaćim prodakšn tananim kobajama i tako to.
    ovo izgleda tako da bi ih poj'o, iako ih nikad poj'o ne bi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Te germanske odlične su verovatno Staedtler, dan danas samo njih trošim, i baš ih volim. I vidiš, uz malo senfa, sasvim moguće da bi bile i ukusnije a i zdravije od viršli :)))

      Delete
  24. Mene bi kod hrenovke uvijek privukao miris, ali sa okusom se nešto nikada nisam posebno našla. Pojedem ih povremeno, ali ne sa osobitim guštom. I onda vidim ove tvoje rolice . Toliko dobro, lijepo i primamnjivo izgledaju da bi bez razmišljanja zagrizla i u tijesto i u hrenovku. Odlične su !

    ReplyDelete
  25. e' ja se nešto zaluđujem zaverama u poslednje vreme (pa i klopa-industrije) (znate onaj zgodan film food inc.)
    ovih dana sam gledao Forks over Knives, i Food Matters. -onako, zanimljivo štošta pričaju. (eto reko sam ovde jer su viršlice onako baš težak treš od klope, pa eto, možda nekog zainteresuje da pogleda).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala doktore. Pogledaću kad budem stigla, inače slabo išta gledam i čitam na temu tih industrijskih ili masovnih zavera, ostave mi loš utisak pa posle izgubim apetit. A nekako više volim da ga imam, makar ponekad pojela i viršlu :)
      Pozdrav!

      Delete
  26. Znajući da prekovremeno ostajem na poslu, jučerašnje kiflice odlično dođu, a viršle prekrasno mirišu, ma kakav otrov bile :)...
    Prvi put sam ih pravila, sa viršlama Petrutnine Ptuj koje imače katkad kupujem..Divne su kiflice, vrlo jednostavne i idealne za večeru i doručak...

    ReplyDelete
  27. Hvala na super receptu, rekoh da obradujem ukućane (jedan je još spavao a drugi je trebao da se vrati s posla) pa primenih ovaj recept (btw, nikad nisam zamesio testo u svom životu :-)). Ispale su EXTRA (evo i slika ovde: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.4374478078201.157011.1175534567&type=1, oduševio sam sebe a i ukućane :). Hvala još jednom na ovom sjajnom blogu, mnogo toga sam naučio da spremam zahvaljujući njemu.

    ReplyDelete
  28. Predivan je recept, super su! :)

    ReplyDelete
  29. Medju mnostvom recepata na ovu temu ovaj me je privukao fenomenalnom fotografijom. Jutros sam pravila ovo pecivo I moram da pohvalim recept! Na izgled mi nisu bas tako vrhunski ispale ali je zato ukus fenomenalan! Pozdrav, Goca

    ReplyDelete
  30. Zdravo Majo i bravo Majo :)
    A sve to o virslama potpisujem.
    Ispisao sam duzi komentar, ali nestade nekud pri postovanju. Sustina je gore.

    ReplyDelete
  31. Evo, ipak jos par reci. Kao dete sam bio ljubitelj virsli, i moja deca ih vole, pa sam pokusao da saznam zasto virsle koje deca jedu sa onim nasima nemaju veze.

    PKB-ove virle koje svi pamtimo, osim sto su bile od teleceg buta, radjene su verovatno rucnim mesanjem mesa.

    Danasnje se rade od svega drugog osim od teleceg buta, i za mesanje se koriste velike masine slicne mikseru, koje zahtevaju dodavanje kockica leda ili hladne vode u meso, da se masa ne pregreje. Sto se vise doda vode, manje je materijala, naravno; virsla ima manje ukusa, ne krcka kad zagrizete, ali se vise na njoj zaradi.

    Dakle, cak i da je meso kvalitetno (a nije) rezultat nije isti vec i zbog drugacije tehnologije.

    Danasnji ekoloski paradajz nije ni prineti jabukaru od pre 20 godina. Seljaci su zatrli jabukar i hrane nas plasticnjakom iz Holandije. Jabukar danasnji potrosac ne moze da plati.
    Isto tako ne bi mogao da svakodnevno placa ni nekadasnju virslu; za danasnje pojmove, ona je rucni rad.

    Razmisljam da napravim rucno deci nekoliko kilograma starinskih virsli, iako nisam nikakav mesar. Nasao sam nemacku recepturu za to, iz 19 veka. Deca se zale, vec i oni pamte bolje virsle od danasnjih. Naravno da ne mogu da vratim taj tocak unatrag, sa 5kg virsli. Ali , bar bi znali kako izgleda nesto pravo u svoj toj basti danasnjih sarenih laza.

    ReplyDelete
  32. Izvinjavam se samo da pitam da li se prethodno skuvaju virsle ili se same u testu ispeku ?
    P.s mamaja blog Vam je sjaja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ana, izvini što kasnim sa odgovorom.
      Ne, ne kuvaju se viršle prethodno.

      Hvala na komplimentu :)

      Delete
  33. Upravo napravili, nisu se stigle ni ohladiti, smazali smo ih :) odlicne

    ReplyDelete
  34. Nece nas ubiti ako ponekad pojedemo kvalitetnije virsle. A sad poenta - testo je jednostavno i ne lepi se, recept odlicno objasnjen, slike govore sve. Topla preporuka od laika za testo. Hvala na receptu.

    ReplyDelete