Wednesday, December 14, 2011

Princes krofne



Da li poznajete nekoga ko ne voli princes krofne? Ja ne.
Da li znate nekoga kome ni jednom nisu omanule? Ja ne.
Da li znate razlog tome? Ja da!



Analiza

Kuvano testo je pipava rabota, iako nema ničeg prostijeg u smislu postupka. Tajna uspešnog testa je ispoštovan odnos sastojaka koji ga čine, a disbalansi u tom odnosu daće manje uspešne do skroz neuspešne rezultate. Četiri sastojka, jedan pravi odnos - i nema greške.

U najkraćem. Ako je testo mnogo čvrsto, krofnice neće dobro narasti, ako je previše retko, rasplinuće se, pa opet neće narasti. Može se desiti da je testo odlične gustine, ali da je poremećen odnos sastojaka (premalo jaja, nedovoljno masnoće, previše vode) ili da nije dobre teksture - ni onda neće narasti kako bi trebalo.

U sastav testa ulaze voda, masnoća, brašno i jaja. Smatram ulje najboljom masnoćom za ovu primenu.

Zašto?

Zato što se radi o čistoj masnoći, dok u margarinu i puteru imate do 20% vode pa to više nije taj odnos sastojaka. Dakle, koristite najobičnije suncokretovo ulje, slobodno.

250 ml vode i 125 ml ulja se kuvaju, uz dodatak prstohvata soli i malo šećera, dok mešavina ne počne da vri. Onda se dodaje 150 g brašna i intenzivno meša dok se ne dobije gusto, sjajno, masno testo. U takvo testo se dodaju jaja, i muti posle svakog dodavanja. Obično se u receptima pominje 4 ili 5 jaja.

Moja je pretpostavka bila da problem mogu praviti upravo jaja, jer su nekad sitna, nekad krupna, a dodaju se poslednja u testo, i to celo jaje odjednom. Ono poslednje jaje može sve da upropasti, i razredi smesu, a izostavljanje poslednjeg može ostaviti testo prečvrstim.

Zato sam smatrala da je važno znati sa koliko jaja se radi, ne u broju komada, nego u broju mililitara.

Ako količinu jaja uzmemo kao početnu meru, kojoj sve drugo treba prilagoditi, šansa za neuspeh je minimalna.

Jednom prilikom sam, pre početka kuvanja testa, razbila 4 jaja S klase u mericu, i zapisala. Bilo ih je tačno 250 ml. Sve ostalo sam dodala prema osnovnim merama, i krofne su ispale fantastično. Tada sam proglasila meru od 250 ml jaja idealnom, i odatle krenula dalje. Mene je zanimalo samo jedno. Koliko se može odstupiti od tih 250 ml jaja, a da krofne i dalje budu dobre. Mora da postoji neki raspon, ne može to biti baš tako milimetarski, da ne kažem mililitarski zakucano.

I nije.


Eksperiment

Usledila je omanja linijska proizvodnja krofni. Sa 170, 210, 250, 300 i 350 ml jaja. "Pobedila" je verzija od 250 ml, ali zapravo sve sem ove od 170 ml su dale zadovoljavajuće rezultate.

Baš sam se trudila da dođem do previše razređenog testa i pljosnatih krofni, ali nisam uspela.

Probala bih ja i dalje da povećavam količinu jaja, nego ih nisam više imala. Slupala sam preko 30 komada za jedno popodne.

Dakle, prva pretpostavka da i mala odstupanja od idealne količine jaja mogu da prave potencijalne probleme, odbačena je. Pre će biti da problemi leže u neskladu koji vlada negde u odnosu voda-ulje-brašno, pa jaja, čak i ako ih ima taman-taman, ne mogu da napeglaju nedostatke te neravnoteže.

U nastavku možete videti recept koji vas ne može izneveriti, ako ga ispratite pažljivo.

Odnos voda-ulje-brašno u rasporedu 250-125-150 je siguran odnos. 250 ml jaja je takodje sigurna mera, i moj savet za svakoga ko ne želi da rizikuje ni malo, je da pođe od ovih mera.

Kako dobiti tačno 250 ml jaja?

Imate dva načina.

Prvi način - razbijte 4 jaja S klase ili 5 jaja A klase u mericu. Očitajte meru. Ako ih ima 250 ml, super. Ako odsupanje ide malo u minus, onda dolijte malčice od onih belanaca preostalih od pravljenja fila, da dobijete 250 ml. Ako ide puno u minus, bućnite još jedno jaje. Ako odstupanje ide u plus, razmutite jaja viljuškom da biste razbili žumanca i odlijte višak, da ostane 250 ml.

Drugi način - razbijte 4 jaja S klase ili 5 jaja A klase u mericu. Ono što izmerite upišite u donji formular-recept. Kliknite na znak uzvika pored upisane količine za jaja, i dobićete proračun koliko vode, ulja i brašna vam je potrebno za 100% uspešne krofne.


Još ponešto...

Testo na pleh možete vaditi kašičicom, ili istiskivati iz dresir kese ili čvršće kese za zamrzivač. Ja koristim dresir kesu i onaj najobičniji nastavak, sa ravnom rupom promera oko 1 cm, a koji daje spiralno istisnutim grudvicama testa oblik sličan ahm...Ovome . Izvin'te na asocijaciji :)

Na koji god način da radite, nemojte praviti suviše uske a visoke krofne jer nećete moći da utrošite fil.

Slobodno istisnite grudvice prečnika oko 5 cm, pa ih u 5 x 4 rasporedu smestite na veliki pleh od rerne. Od jedne mere dobićete 20 krofni, i to ispečenih u jednoj turi. Neće se zalepiti čak i ako porastu toliko da počnu se dodiruju. Naprosto nisu sklone lepljenju jer je testo masno.

Primetili ste da nisam uopšte pomijnala fil.

Kome još treba fil ako krofne ne uspeju? Pošto će vam po ovom receptu krofne sigurno uspeti, da ipak napomenem i nekoliko stvari o filu.

Probala sam raznih filova. I onih samo od pudinga i margarina, i pregustih, i preslatkih, i brašnjavih, i curećih...

Ovaj fil je baršunasto gladak ako se pripremi kako treba, a ne ide previše masnoće u njega. Ide jedna paklica od 125 g putera. Finoću i punoću ukusa filu, sem putera, daju i žumanca.

Molim vas ne izostavljajte žumanca u filu, i molim vas nemojte koristiti margarin. 

Čak i sa jajima i puterom u filu, princes krofne ostaju jako ekonomičan dezert. Za 5-6€ dobićete 20 bogato filovanih krofni.

Prijatno!



Princes krofne


Sastojci:

za krofne
ml jaja (250 ml jaja = 4 komada S klase, ili 5 komada A klase)
ml vode
ml ulja
g brašna (običnog, mekog)
prstohvat soli
3 kašičice šećera

za fil
1 l mleka
250 g šećera
3 kesice vanilin šećera
1 jaje
5 žumanaca
150 g kukuruznog skroba (gustina)
125 g putera

i još
250 ml slatke pavlake
malo prah šećera za posipanje

Postupak:
1. Prvo pripremiti fil. Puter izvaditi iz frižidera i ostaviti ga na sobnoj temperaturi. Pet žumanaca i jedno celo jaje lagano razmutiti žicom u većoj šerpi, dodati 100 ml mleka i promešati. U to umešati 150 g kukuruznog skroba (gustina), lagano muteći žicom, da dobijete smesu bez grudvica.


Preostalih 900 ml mleka skuvati u drugoj šerpi sa šećerom i vanilin šećerom, pa kad provri naglo sipati vrelo mleko u prvu šerpu, u kojoj smo razmutili jaja i gustin. Smesa će najverovatnije odmah krenuti da se steže, zato treba intenzivno mešati ili mutiti mikserom na isključenoj ringli još dva-tri minuta dok se ne zgusne ujednačeno. Ako smesa ne krene odmah po ulivanju vrelog mleka da se steže, vratiti sve na tišu vatru i kuvati dok ne krene stezanje, pa nadalje još dva-tri minuta, intenzivno mešajući ili muteći mikserom. Suština je da se mleko sipa na jaja sa gustinom, a ne obrnuto, jer bi se jaja zgrušala kad bi uronila u onako vrelo mleko u vreloj šerpi. Površinu fila pokriti plastičnom folijom da se ne bi stvorila korica i ostaviti da se potpuno ohladi.


2. Pripremiti testo. U mericu razbiti 4 jaja S klase, ili 5 jaja A klase. Izmeriti. Ako imate tačno 250 ml jaja, ili 20 ml više ili manje, nastavite po receptu. Ako ne, načinite proporciju unoseći količinu jaja u polje za unos unutar recepta, i dobićete proračun potrebnih količina ostalih sastojaka.


3. U šerpu sipati vodu, dodati ulje, so i šećer i staviti da provri. Izmaći sa ringle pa dodati brašno i varjačom izmešati da se dobije gusto i glatko testo. Ostaviti minut-dva da se testo prohladi, a zatim dodavati jaja iz 2-3 puta, sipajući iz merice i mešajući posle svakog dodavanja, dok smesa ne postane homogena. Može se mešati varjačom ili mikserom, svejedno je. Smesa će biti gusta, lepljiva i sjajna.


4. Uključiti rernu na 200°C. Na pleh obložen pek papirom vaditi grudvice testa uz pomoć kašičice, ili istiskujući testo iz dresir (poslastičarske) kese.


Grudvice testa neka budu veličine manje kajsije, prečnika 5 cm, takvih staje tačno 20 na veliki pleh od rerne. Vrhove testa koji štrče u vis spustite tako što ćete ih lagano pritisnuti vlažnim prstom ili vlažnom kašičicom, da ne bi zagoreli. Krofne peći na 200°C oko 35-40 minuta, zavisno od rerne. Ne otvarati rernu tokom pečenja. Krofne su gotove kad se dobro zarumene, i kad pukotine izgube svetlo žuti ton.


5. Dovršiti fil. Najpre promutiti mikserom smesu koja se ohladila na sobnu temperaturu (ok je i ako je smesa ostala tek malo mlaka), a onda dodati omekšali puter i zajedno umutiti mikserom da se dobije baršunasto gladak i sjajan fil.


6. Ohlađene krofne preseći na pola, filovati žutim kremom uz pomoć dresir kese i zvezdastog nastavka, a po želji preko fila staviti sloj slatke pavlake umućene sa jednom kašičicom šećera, takođe istisnute kroz poslastičarsku kesu sa zvezdastim nastavkom. Poklopiti gornjom polovinom krofne. Posuti krofne prah šećerom. Čuvati ih u frižideru, pokrivene.

Recept za štampu


Bonus za radoznale

a) Ako je odnos voda-ulje-brašno dobar, ali u testu nema dovoljno jaja, testo će ostati čvršće, i nekako nesjedinjeno, rapave, neravne teksture. Takvo testo neće dati lepe krofne, one će vrlo malo narasti, i biće nedovoljno šuplje iznutra.


b) Ako se odnos voda-ulje-brašno poremeti, recimo previše vode, nedovoljno ulja, višak brašna, može doći do manje uspešnih krofni. Ovde sam imala malo gušće testo, sa pomerenim odnosom vode i brašna, i nedovoljno ulja i jaja. Takve krofne odlikuje i manji rast, kao i previše vlaknasta unutrašnjost. Primer.

c) Fleke se teško vade naknadno. U jednom ranijem slučaju sam dobila previše retko testo pa pokušavala da ga spasem dodavanjem nekuvanog brašna, a kad sam shvatila da sam preterala, onda opet razredila dodajući po malo vode i ulja... Od krofni ni traga, dobila sam nekakve slatke pogačice. Primer.


Zaključak

Princes krofne nisu bauk. Traže samo malo pažnje prilikom merenja sastojaka, pružite im tolicno, i prikazaće vam se u svom punom sjaju...


Princes krofne po ovom receptu isprobale su Opasna, Tamara, What's for dessert, Monika, Suzana... Tamara je napravila i video recept.

komentara: 412

  1. Jao, Majo, ti si se stvarno potrudila! Jos kad vidim kada si postovala recept(to je i za mene vec kasno doba) mogu samo da kazem da te hrana definitivno inspirise. Svidja mi se ovaj tvoj sistematican i "naucnicki pristup". Neko bi rekao "blago tebi kad imas vremena da se zezas sa takvim detaljima", ali ja te potpuno razumem.
    Moj recept je slican, prikupljala sam razne sa interneta a onda nesto iskombinovala i iz prve mi je super uspelo i vise ga ne menjam. Odmah da ti kazem hoce kora i sa puterom super da ispadne. Mislim da je fora i u tome da se zumanca i belanca odvojeno mute. Ja u svoj fil stavljam i jaja i plus puding od vanile. Poslednji put kad sam ga pravila dva sam bacila jer su se pojavile grozne grmuljice... posle sam tek ukapirala da sam koristila instant puding za hladno mleko.
    Svidja mi se ideja sa slatkom pavlakom, jer onda krofne lepse izgledaju.
    Mene inace prilikom pravljenja krofni bas namuci desir kesa,curi na sve strane, i gore i dole, pa ako imas ideju sta da koristim umesto toga bila bih ti veoma zahvalna.

    ReplyDelete
  2. 1. savršene su
    2. gladna sam ovako rano ujutro
    3. svaka ti čast na ovako detaljnoj analizi recepta i svih mogućih neželjenih smjerova

    ReplyDelete
  3. Sa ovom analizom i zaključcima ne mogu da ne uspeju! I meni se dešavalo više puta da mi ne uspeju krofnice, i da razbijem ko zna kojiko jaja pokušavajući da dobijem idealne krofnice. Ono što sam ja zaključila u svojim pokušajima je da je važno i koje se brašno koristi i koristim isključivo oštro brašno. Takođe, kako si i ti savetovala, ne dodajem margarin u fil, ali ni puter i spremam ga isključivo od žumanaca, bez pudinga i sl. Pokušaću sledeći put svakako i da merim količinu jaja. Jako mi je bitno da imam savršen recept za princes krofne zbog tvoje imenjakinje koja ih obožava!

    ReplyDelete
  4. Ovo je najdraži kolač mog muža. Svake zime za blagdane (zašto tad, ne znam;)) radim i nikako da pogodim pravu mjeru. Ove godine nisam misla pravit, sada ću vjerovatno razmisliti. Uz ovako detaljna upustva ne mogu pogriješiti ;)

    ReplyDelete
  5. Volim te.

    Ti si tako temeljna da bi po ovakvim uputstvima i magarac napravio dobre krofne.

    ReplyDelete
  6. Da li si razmišljala da se prijaviš za saradnika u MYTHBUSTERS-ima na Discovery channel-u :-)?
    Ti si moj idol!!!! Ono, nije da se žalim, jer sam se prepoznala već u prvim redovima posta: obožavam princezice i nikada mi nisu uspele. Nakon ovog posta i recepta sa kalkulacijom jaja u ml i ostalih sastojaka shodno tome - privezati me na stub srama ako ne probam ili ako mi ne uspeju!!!

    ReplyDelete
  7. A da li može i ikonica za štampanje, jer nisam sigurna da bih na radnoj ploči imala mesta i za laptop :-)

    ReplyDelete
  8. Bravo na objašnjenju i sigurno će mnogima pomoći. Tako jednostavna stvar a zaista mnogima ne uspe, čak i kad prave milion puta desi se kiks. Ja npr. fil pravim nakon pravljenja princeza jer šta da radim sa filom ako ne uspeju. Pelem ih prvo na visokoj temperaturi, pa onda na pola pečenja smanjim na 150 mislim, i tako pečem do kraja, ali to zavisi i od rerne. U početku nisam radila sa kesom za dekoraciju ali je super istiskivanje sa kesom, a naročito je super za profiterole. Eto ti i recepta za profiterole. Isto testo, puniš slatkom pavlakom, a kod mene imaš recept za preliv čokoladni sa medom. Cenim trud i rad.

    ReplyDelete
  9. Genijalan recept. Nekada sam često radila princeze ali u zadnje vrijeme nisam. Obavezno ću isprobati ovaj tvoj recept iako sam sigurna da će me uloviti strah prije samog početka rada. Ne znam zašto kada je sve tako super objašnjeno ali to mi se dogodilo i sa reform kockama.

    ReplyDelete
  10. Majo, svaka ti čast, koji trud, genijalna si!!!

    ReplyDelete
  11. Svaka cast,kakva detaljan analiza! Ja sam ih jednom pravila,majka mi je diktirala tacne mere i odlicno mi je ispalo,ali nekako se ne usudjujem da pravim sama :)

    ReplyDelete
  12. Čisti primjer zašto je kod deserta u 99% slučajeva važna kemija, zapravo točan omjer sasotjaka. Majo, što reći osim svaka čast još jednom. Tvoje bi postove zaista trebalo zapisati u neku enciklopediju. Ovo se zove trud, volja i ljubav :)
    Odsad ssamo po ovom pravim princes krofne!

    ReplyDelete
  13. Majo, svaka svaka svaka cast. Nema dalje. Sve, apsolutno sve, sto po tvojim receptima radim uvek mi uspe. Hvala ti neizmerno na ovolikom trudu, i nadam se da ce neki "pravi" ljudi svratiti na ovaj blog, i prepoznati koliko rada i truda je ulozeno. I sasvim zasluzeno te izbaciti medju zvezde, jer tamo ti je mesto. Pa ne moze ovoliki rad, trud,talenat da ostane samo na blogu. Koji je by the way ODLICAN. kisssss

    suza

    ReplyDelete
  14. Trenutno nemam vremena da čitam ceo recept, samo htedoh da ti kažem da su ti ove s prvih nekoliko fotografija senzacionalno lepe.

    ReplyDelete
  15. Majo, Majo,... svaka čast. Ostvljaš me bez teksta. I kao što neko naprijed reče i magarac bi po tvojim uputama napravio Princesice!!!
    Nisam ih odavno pravila, ja ih zovem ljetnim slasticama i pravim ih slično: samo bez šlaga!!!
    Još jednom: genijalan post!

    ReplyDelete
  16. Ja sam mislila da pravim odlične princes krofne dok ih nisam probala u drugim kućama. Moje su uvijek bile malo nepečene iznutra, a fil sam pravila samo sa žumancima, bez putera ili margarina (takav recept)i nije mi se svidio pa sam prešla na puding ali nito mi se ne sviđa. Moram da probam po tvom receptu.

    ReplyDelete
  17. Majo, svaka cast!!! Ovakvu detaljnu analizu princes krofni jos nisam videla. U mojoj porodici je uvek vladao mit vezan za njih. Kao jedna tetka ih super pravi, a mama i druga tetka ne. A sve tri koriste isti recept... Ko zna zasto je to tako bilo... Ja bas volim da ih pravim i dobro si me podsetila na njih.
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  18. Dolce Fooda,

    hvala na razumevanju :) Ne pristupam svim receptima ovako detaljno, ali neki me naprosto sami inspirišu. Ovaj jeste, jer previše sam puta slušala o neuspehu ili nepredvidivosti uspeha princes krofni. Recimo, moja svekrva koja ih pravi desetinama godina glatko kaže kako "nekad uspeju, nekad ne", uzimajući to maltene kao nekakvu obaveznu apstrakciju koju samo viša sila (možda) može dokučiti... Kako odoleti ne probati naći neke zakonitosti, nešto više od samog popisa sastojaka. U mom slučaju poslovica "hleba i igara" može da se svede na jedno od ta dva i da zadrži smisao ;)

    Ne sumnjam da će i sa puterom biti lepe krofne, naprotiv. Pravila sam bar dve ture sa puterom, ali vratila se ulju, jer u ukusu ne vidim razliku, pritom ulje je čista masnoća i ne gatam koliko ima vode unutra (a sve u duhu te početne ideje da se precizno odrede mere), i već duže vreme puter je u Srbiji ekskluziva, em je skup, em je nestašica svako malo ma koliko koštao... Fil je druga priča, tu ne može da ide ulje pa tu i nemam dilema :)

    Za curenje iz dresir kese, mogu jedino da pretpostavim da je testo nešto ređe. Meni je curilo kad sam radila poslednju turu kod ovog eksperimenta, gde je došlo 6 jaja S klase tj. 350 ml, a kad radim sa 250 ml nigde ništa ne curi. Ni gore, jer testa po ovoj meri imam taman toliko da lepo stane u kesu i ostane pristojno mesta da se gornji deo uvrti. Naravno ovo zavisi od veličine dresir kese.
    Savet bi bio da nabaviš veću kesu, a za donji deo - možeš da, dok puniš kesu, prelepiš onaj nastavak kroz koji testo izlazi molerskom trakom (obično je žućkasta, i lepak je slab i lako se skida, lakše nego bilo koja verzija selotejpa ili nalepnica za tegle...). To sam ja uradila sa najrazređenijom turom testa. A inače malo oblepim deo gde se sastaju kesa i nastavak, jer meni tu hoće da curi (malo je trošna kesa na tom užem delu). Molerska traka meni stoji u kuhinjskom priboru stalno, jer je koristim i za etiketiranje kesa za zamrzivač :)

    Veliki pozdrav tebi i tvojima!

    ReplyDelete
    Replies
    1. svaka cast na ovako iscrpnim detaljima....sad sigurno nema dileme zasto testo ne uspeva :D

      Delete
  19. Svaka čast,Majo na trudu i volji!Krofnice su ti odlične.Rećiću ti koji problem ja imam sa princes krofnama (pošto si ti sad expert :),pa možda mi pomogneš):lepo one meni narastu,bude pufnaste,prazne,ali kad ih nafilujem,ubrzo mi padnu,testo skroz omekša i nekako se opuste.Fil koji koristim je sličan tvom,samo ja ne koristim maslac,nego pavlaku ubacim u fil.Možda imaš neku ideju...

    ReplyDelete
  20. What's for dessert, hvala, pozdrav :)

    Shacky Kitchen, moram priznati da iako sam čula i pročitala da treba koristiti oštro brašno, ja ga nisam koristila, jer ga nisam imala (uvek zaboravim da kupim jer retko trošim). Evo neki dan je dragi doneo iz nabavke oštro brašno i biće krofne sledeći put probane i tako. Mada sam ja sasvim zadovoljna svim ovim dosadašnjim turama rađenim od običnog brašna, onog za sve namene. Pozdrav!

    Jubistacha, javi utiske ako probaš. Inače, i mom mužu su princeske u top 5 kolača ever.

    Anonymous, hvala, i slobodno se potpiši drugi put :)

    Opasna, svojevremeno mi se strašno vrzmala po glavi ideja za neku verziju food-myth-bustersa, u nekoj blogoformi :) Što sve opet ide u domen "hleba i igara" i sličnih potreba. Molim te javi utiske ako budeš pravila, a sad ću da postavim i recept za štampu, nisam stigla u vreme objave posta. Pozdrav!

    Jelena, hvala, takođe (cenim trud i rad, sećam se tvog posta na ovu temu).

    Petra :)))) Nasmeja me, pozdrav veliki!

    ReplyDelete
  21. Biberlee, hvala :)

    Ipoisonous, slobodno probaj. Čak i da ne znam koliko krene naopako, retko se može desiti da krofne budu neupotrebljive u smislu jestivosti. Čak i one moje slatke pogačice s kraja priče su odglumile polu-profiterole u čokoladnom sosu i sve se pojele. Pozdrav!

    Tamara, :*

    Suzo, hvala ti puno, al' ipak ne preteruj :)

    Maxivido, hvala lepo :)

    Snježo, hvala :) I ja ponekad pravim bez slatke pavlake, mada više volim kad je ima, daje prijatan kontrast i boje i ukusa. Pozdrav.

    Miki, znam tačno o čemu pričaš. Ljudi tako sami pristanu da veruju ili ne veruju u nešto, što nije neproverljivo. Nemogoće da rade po istom receptu a nekom uporno uspeva, nekom uporno ne. Pitanje je kako ko meri, i kako tumači neki deo postupka, sigurno mora da postoji objašnjenje. Zato je mene i kopkalo da napravim test i saznam što više :) Pozdrav!

    ReplyDelete
  22. Irena, hvala. Nisam baš shvatila šta misliš kad kažeš da krofne "padnu", kad se nafiluju. Ako misliš samo na to da malo omekšaju, to je normalno, naročito ako odstoje poklopljene/pokrivene. Ako hoćeš da ti ostanu hrskave spolja, moraju da stoje nezaštićene što opet može da ne prija spoljnem sloju fila nakon 24h i više. Mada ovaj fil se stvarno jako lepo ponaša u svim uslovima, ne pravi mu se lako ona pokorica. Baš poslednju turu krofni sam držala u frižideru nepokrivenu (šta da pokrivam kad stalno neko zavlači ruku) i bile su lepe i posle 48 sati. Naravno krofna mora da omekša od stajanja u frižideru, pokrivena ili ne, s tim da pokrivene više omekšaju. Ja recimo volim te omekšale, jer onda još i mogu da se jedu kašičicom a da se u tanjiru odmah ne pretvore u žbljuc. Mislim, može kašičica da proseče meko krofnu, umesto da je samo prelomi i spljošti što je sudbina sveže princes krofne, dok je testo još krckavo.

    Ako padnu tokom hlađenja a pre filovanja, nisu dovoljno ispečene. Dešava se da deluju da su gotove, jer postanu fino rumene spolja, ali treba obratiti pažnju na useke, pregibe, oni takođe treba da promene boju. Dok su žuti, znači još je tu meko.

    Pozdrav!

    ReplyDelete
  23. Majo, odličan tutorial! Mi ih obožavamo, a sam Bog zna koliko puta sam ih radila dok nisam našla svoju omiljenu verziju koja uspjeva svaki puta. Toliko puta su završile u smeću, ali nisam se predala!
    Svaka ti izgleda tako divno :)

    ReplyDelete
  24. ja ih nešto ne mazim. pogotovo od kad se ne brijem, još ih dodatno verovatno ne volim, jerbo mi se isprljaju brčići.
    moja stara majka je to pravila tu i tamo, i onako, validan je to pokid od kako ih napravi, ali me bre uvek nervirala jer natracka onog fila....bog da prosti :)
    *tačno otkad tu i tamo bacim oko na ovaj tvoj blog, na kraju ću početi da pravim i kolače, i postaću pravi vojvođanin debeljuškasti, i onda će me žena moja sitna napustiti :) :)
    odo' po 'leba (a i da pustim mače u dvorište), pa da iščitam natenane :)

    ReplyDelete
  25. Šta reći nego bravo Majče.

    Fantastično je i objašnjeno i dokumentovano slikama, i odmah da ti kažem nikad nisam napravio tako lepe princes krofne, kao što su te tvoje. Valjda zato što sam po prirodi brljav, i nemam čak ni tu kesu za ukrašavanje, nego ih sipam kašičicom.

    Pošto sam i sam pre par godina REŠIO da naučim da ih pravim, i zamisli uspe :))) sad će mo mi, na brzinu, da podelimo znanje i utvrdimo razlike. Na svu sreću recepti su nam u gram isti, jedino se razlikujemo u količini jaja. To što si ti radila čak i sa 350 ml jaja, meni je nepojmljivo, jer moje krofne se u tom kontekstu naprosto pretvore u fleku. I ja sam naravno dobio neku optimalnu količinu od 250 ml, ali sve što je preko toga postaje toliko retko da nema šanse da naraste. Otkud TOLIKA RAZLIKA, između tvojih i mojih krofni?

    Ja uočavam samo 2 razlike. Moj recept je išao sa MEKIM BRAŠNOM, i nije isključeno da je to kardinalna greška, jer meko brašno možda nije u stanju da očvrsne testo nakon ubacivanja TOLIKE količine jaja. Drugo što mi pada napamet, tvoje krofne su veće. Ja sam (u cilju štednje dok eksperimentišem) pravio krofnice veličine oraha, a one kad narastu dostignu veličinu jajeta. Malena količina smese ako je retka, vrlo verovatno utiče na njihov rast.

    Šta reći nego IMAMO MI JOŠ DOSTA POSLA OKO TOGA :))) ali eto jedva čekam da krenem da ponovo istražujem...ne zato što sam željan posla, nego zato što volim da ih jedem :)))

    Sve čestitke i za temeljitost i za fantastične fotografije

    BRAVO MAJSTORE !!!

    ReplyDelete
  26. Mogla bih živeti i bez princes krofni... ne pamtim kada sam ih jela a pravila nikada. Ipak ovaj post mi je potpuno fascinantan, ti si mi totalno "ludo" perfekcionistički sve ovo odradila, fotke gotovih proncesica hipnotišu a one postupka oduševljavaju i... Ma ne znam šta još da ti kažem: SVAKA ČAST!!!!

    ReplyDelete
  27. Majo,
    Cestitam! Odlican post kao i tvoj citav blog. Jasan, temeljan a opet ne i preopsiran. Hvala ti sto sa nama nesebicno dijelis svoje recepte i male i velike tajne tvoje kuhinje.
    Sigurno cu praviti princes krofne po tvom receptu (jer je moj dosadasnji uspjeh u pravljenju bio polovican,...) pa javljam utiske.

    Puno, puno pozdrava!!!

    ReplyDelete
  28. Imenjakinjo, hvala ti, pozdrav veliki!

    Doktore, mislim da si pogrešno postavio stvari. Kad počneš da praviš recimo ove princes krofne, pa Reform tortu ili kocke, ili ne daj bože Medovik (to čuvaj za neku specijalnu priliku, ako nekad treba da vadiš fleke ili da extra izbriljiraš), žena će te obožavati. I paziti koga zove u goste kad to spremaš, da ne bi i tuđe žene počele da te obožavaju :)

    Dade! :)
    Tebe čekam! :) Znam da si se zlopatio svojevremeno sa princes krofnama, čitala sam na BeCook forumu. Kad sam započela ovu seriju pravljenja krofni, imala sam u vidu i tvoje mere, i još par drugih recepta, mada svi su baratali maltene identičnim merama za brašno i vodu, samo se razlikovala vrsta i količina masnoće. Ne verujem da je meko brašno baš toliki krivac, no ni ne sumnjam da ćeš ti prvom pogodnom prilikom već ispitati sve što te zanima. Hvala na lepim rečima i veliki pozdrav!

    Maslinka :***

    Mirela, hvala ti. Pozdravljam te, i javi utiske ako budeš pravila :)

    ReplyDelete
  29. Svaka čast na eksperimentu! Moraću da probam i tu varijantu sa uljem.... predpostavljam da ako neko baš insistira na margarinu ili puteru može da ga oslobodi vode na način koji preporučuješ za reform tortu...


    Fotografije mi se baš svidjaju!

    ReplyDelete
  30. Evo mene opet.

    Zamisli bila si u pravu. Slobodno možeš da se uobraziš retko se dešava da ja pogrešim :PPP Nisam odoleo, pa sam jutros prvo isprobao obe varijante, sa mekim i sa oštrim brašnom. NEMA RAZLIKE. Odnosno ima razlika ali na suprotnu stranu. Meko brašno ostaje čak čvršće sa preteranom količinom jaja od oštrog. Ovo je objašnjivo, jer kad bi smesa sa oštrim brašnom ODSTAJALA verujem da bi bilo na kraju isto.

    Znači radio sam dva testa. Ukupnu količinu sam podelio na 2 i u jednu varijantu sipao oštro brašno u drugu meko. U obe sam sipao enormnu količinu jaja. Po 200 ml
    znači više i od tvog zadnjeg testa, pre nego što si ostala bez jaja. Čak i takva smesa može da napravi princes krofne. Malko se spljošte, ali i dalje rastu. Naravno ovo se odnosi na meko brašno, jer sa oštrim je ipak ostalo jako retko i jedva da je ta "fleka" na papiru za pečenje, uspela da se podigne. Sve u svemu i dalje mi nije jasno zašto sam ja pre par godina dobijao retko testo. Može biti da je prilično važno sipati jaja pomalo. Sad sam tako radio, a pre par godina sam ih roknuo sva, sem poslednjeg. Kad stignem, moraću da proverim :)))

    I dalje ostaje BRAVO MAJSTORE, sve si bila u pravu. I da ti kažem, drago mi je. Šteta bi bilo da ovako lep post, ima grešku :)))

    ReplyDelete
  31. ove princes krafne su prekrasne a tvoj post je....majstorski, baš si se potrudila, i sve razradila do najsitnijeg detalja, ali evo ja se javljam kao prva, ja ne volim ovaj kolač

    ReplyDelete
  32. Ne volim princes krofne, puno je posla vidim, ali uzivala sam u prici i objasnjenju slikama i finalnom proizvodu! Cini mi se da bi pojela sve te krofne na majinom tanjiru! prelepo !

    ReplyDelete
  33. Knjiški moljcu, hvala, pozdrav!

    Dade, baš si brz, hvala na dojavi tog testa! :) Ti si odmah išao na ekstremno mnogo jaja, ja se baš pitam hoće li se pojaviti nekakva razlika u ponašanju krofni sa oštrim i mekim brašnom ali sa normalnom količinom jaja. Ja nešto ne očekujem da mogu da napravim jedne pa druge pa po sećanju da pravim razlike, zato ću uraditi isto što i ti, paralelno dve smese. Al' to tek za koju nedelju.

    Tamara, Oceania, konačno da upoznam nekoga ko ne voli princes krofne ;) Pozdrav!

    Zlatko, hvala.

    ReplyDelete
  34. Ima razlike kad praviš od oštrog i od mekog brašna. Meko brašno može da primi VIŠE jaja jer kad sve ostalo napraviš u gram podjednako, one krofne koje su od oštrog brašna ne ostanu na plehu kao krofne nego kao fleka od retkog testa na papiru. No da li bi se to primećivalo da su oba testa rađena u granicama normale, recimo sa 150 ml jaja, to je teško prognozirati, ali čini mi se da bi bile sasvim neznatno različite.

    A to što sam brz to samo dokazuje kolko sam opičen, i radoznao kad u ovom ludilu pred Novu Godinu moram da zadovoljim svoju radoznalost, i napravim dva mala testa.

    Nekad se moraš ponašat nepromišljeno da bi osetio da si normalan. Jeste malo blesavo kad to izjaviš, ali moj život sad najviše liči na onaj film DAN MRMOTA. Pre desetak dada sam imao 40 reformi (spremam ih za NG) i svaki dan pravim po 12 novih reformi...i tako već danima, a i dalje imam 40 reformi :))), zato sam morao da napravim princes krofne, čisto da proverim da nisam ušao u nekakvu mrtvu petlju vremenskog paradoksa ....izgleda da nisam :)))

    ReplyDelete
  35. Majo nakon ovog iscrpnog recepta zaista niko ne može reći da nezna napraviti princeze a valjda ću se i ja uklopiti jer i meni kako kada uspiju.

    ReplyDelete
  36. Dade, razumela sam te u vezi oštrog-mekog brašna, a i u vezi ovog sindroma dana mrmota mislim da te razumem :)))

    Dilajla, pozdrav!

    ReplyDelete
  37. Majo, samo da javim da sam ih jucer pravila po tvom receptu i odusevljena sam!!! Svi moji su odusevljeni! Mislila sam i do sada da dobro pravim princes krofne, ali ovaj odnos sastojaka koji si navela je savrsen, zaista! Nisam ih fotkala jer sam bila nesto umorna, ali mozes misliti kako su izgledale kad je i moj tata rekao - ovo moras da slikas! :) U svakom slucaju, puno ti hvala i kad ih sledeci put budem pravila, bice i post, sigurno. :) A mozda pre toga iskoristim ovo testo za eklere... Hm... Ma, bice puno kombinacija! :)

    ReplyDelete
  38. Hvala puno, Miki, na javljanju! Jako mi je drago da ste zadovoljni, pozdrav veliki tebi i tvojima :)

    ReplyDelete
  39. Pa se posle ljutis Majo kad ti podelim more komplimenata :)))) ! Dakle, bez reci sam. Odakle ti samo toliko strpljenja ? Svaka cast ! Steta sto ne jedem slatkise inace bi se bas " omrsila " ovim lepoticama. Medjutim, imam kandidata kod kuce koji ih ne odbija nijedan slatkis ni po koju cenu :).Probacemo...

    ReplyDelete
  40. bravo Maja, ovo je zaista jedan prekrasan i koristan post
    ja volim princes krafne, ali više da ih jedem nego da ih sama napravim :)
    radila sam ih nekoliko puta i nisam imala nekih problema sa tijestom, više sam imala problem sa filom
    Uvijek tijesto napravim sa margarinom i nije bio problem iako ima logike da bi mogao biti problem budući da sadrži vodu
    kad bude prilike (ili bolje reči volje) sljedit ću ove tvoje upute pa vidjeti razliku između onih koje sam pravila

    ReplyDelete
  41. E Majo gde si bila sa ovim objasnjenjima pre par godina ;)

    Odlican tutorial, svaka cast!!!

    ReplyDelete
  42. Imam ja more zaostataka za komentirati kod tebe, ali zaustaviti ću se na princeskama, da ne tumačim svima, ti znaš gdje one žuljaju!
    Ovo je biblija za iste, svaka ti čast na predanosti kojom savlađuješ i objašnjavaš tehnike i sve moguće propuste.
    Radim prvom prilikom, u međuvremenu vam SVIMA želim sretnu Novu i sve nadolazeće i prošle blagdane, zdravlja, sreće, ljubavi i uspjeha! :)

    ReplyDelete
  43. Mina, Nina, Casa de vainilla, Tadeja, hvala puno, i veliki pozdrav!
    I srecni praznici :)

    ReplyDelete
  44. Majo, ja ih napravila po tvom receptu. I ispale iste kao one moje s bloga. :) Iz nekog razloga im je površina sjajnija od ovih tvojih, ali su se više razlile u širinu nego što su porasle u visinu (za to sam sama kriva jer sam ih vadila kašičicom umesto da ih stiskam iz šprica).

    Al sve ukusno i divno. Tebi i tvojoj porodici sve naj, naj i još mnogo lepih recepata u 2012.

    ReplyDelete
  45. Majo, bas sam pravila Princes krofne po receptu moje mame, za koji ide 125gr vode i 125 gr ulja ali se dodaje malo kisele vode (1-2 kasike) - i moram priznati da su ispale fenomenalne. Sedeci put probam tvoje, ali me malo plasi sto je taj odnos vode - ulja bas puno razlicit.

    ReplyDelete
  46. Maxivido, gledala sam recept kod tebe! Šolja vode je 250 ml, pola šolje ulja je 125... Verujem da je i brašno tu negde, a 4 jaja S klase su 250 ml. Tako da - to je to! :) Pozdrav!

    Anea, baš sam začuđena da u tom odnosu vode i ulja mogu da budu dobre, doduše, ja sam samo utvrdila da ne valja ako masnoće nema bar 50% u odnosu na vodu, ali nisam išla na suprotnu stranu. Sad si me zainteresovala, i probaću sledećom prilikom. Ali, molim te, reci mi i ostalih sastojaka koliko si stavila, tj. koliko brašna i koliko jaja. Hvala i pozdrav!

    ReplyDelete
  47. 125 gr vode
    125 gr ulja
    1-2 kasike kisele vode
    125 gr brasna
    malo praska za pecivo
    4 jaja (u maminom receptu pise 5-6 jaja ali ja sam stavila 4, nisam htela da mu bude suvise retko)

    ReplyDelete
  48. Samo da javim - ja ih pravila, po tvom receptu - naravno. Fil - fantastičan, tehnika je vrlo mudra i za svaku pohvalu.
    Krofnice - prva tura: testo je bilo mnogo lepo, glatko i sjajno, ali sam smanjila temperaturu i kraće ih pekla, sve se plašivši da mi ne zagore. Rezultat: lepo narasle, posle 10 sekundi šljonule kao da nikada nisu ni postojale.
    U 10 uveče započnem - Krofnice - druga tura (bilo mi žao fila): testo mi nije izgledalo tako lepo kao kod prve ture, ali sam ih stavila u rernu na 200, 40 minuta (sve mislivši: orilo, gorilo, ja vas odatle ne vadim). Rezultat: odlične krofnice, princeze kao sa slike :-) Ako uspem da uhvatim neko pristojno svetlo ili neku preostalu princezicu - objaviću. Ako ne, ostaje da mi veruješ na reč :-)Hvala na odličnom receptu, sada konačno mogu da se pohvalim da umem da pravim princes-krofne.

    ReplyDelete
  49. Opasna :)
    Jako mi je drago da si ih pravila i da si zadovoljna, i hvala ti na javljanju i utiscima!
    Pre nedelju dana, spremam ja princes krofne, da nosim tati za rodjendan. I sve žmurećki radim, je l', iskusno... Na 35 minuta pečenja, iz neobjašnjivih razloga, ja proglasim da je kraj i izvadim napolje krofne. I tačno vidim da im je trebalo još onih 5 mintua, jer su u žljebovima ostale nekako mlitave. Nisu pale, ali malo su bile klimave na sečenju... Mora da se ispeku dobro-dobro, nema požurivanja.
    Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Obavezno ih ostavite u isključenoj rerni, par minuta, onda neće da padnu.

      Delete
  50. Danas sam prvila po ovom receptu i ispale su savrsene....
    Foolproof recipe.

    ReplyDelete
  51. Majo, isprobane i zaista najbolje. Što reći? Sve piše u postu :)

    http://bite-my-cake.blogspot.com/2012/01/majine-princes-krofne-cream-puffs.html

    ReplyDelete
  52. Majce, hvala ti do NEBA! Prvi put sam ih pravila i gledam ih malo je reci prezadovoljno :))
    Dragi samo vice mmmmm...divne su :)
    Jedino sto me je zezala dresir kesa i sto mi je preostalo malo fila, ali nista zato...Za veceru cemo imati princes krem sa plazmom :P
    Ja sam "kao" pokrenula svoj blog "Serpe,lonci&pokoja vestica", ali me mrzi da ga odrzavam. Nekako mi je milije da provirim u tvoju kuhinju i da se svaki put obradujem :)
    Veliki pozdrav Margie..
    PS Drage volje bih ti pokazala i sliku, ali neceee ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti, Maro :)
      Fil može da ostane ako su krofnice uzane, tj. prečnik im je relativno mali, pa ne mo'š da sazidaš onoliko fila u vis :) Slobodno krofnice istiskuj šire, 5 cm u prečniku, one će još da se rašire tokom pečenja, i onda bude taman fila. Krofne seci nisko, tamo gde su najšire, ne na sredini visine.
      Sve najbolje tebi i dragom, veliki pozdrav!
      Maja

      Delete
    2. Majce, cesto gledam kanal 24kitchen i sasvim slucajno me jedan recept podsetio na tebe..Obzirom da ti se svidja Slatko od luka, verujem da ce ti se svideti i ovaj..zove se Slatki ajvar od manga. Potrebno je za 1 teglicu:
      1 mango
      1 crni luk
      1-2 cena belog luka
      1 susena ljuta paprika
      malo karanfilica
      Malo svezeg djumbira i u prahu
      sok jednog limuna...
      Sjajan je " za uz meso i ostale djakonije"..
      Saljem link, mada je prevod sa holanskog nikakav, ja sam gledala uzivo i deluje mi mmm...mada se ne usudjujem da eksperimentisem sa relacijema slatko-ljuto-slano ;)
      Pozzz Mara :)
      http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=sr&rurl=translate.google.rs&sl=nl&tl=sr&u=http://www.24kitchen.nl/recepten/mango-chutney%3Ff%255B0%255D%3Dim_113_field_chef%253A2618&usg=ALkJrhhxjMLgcqQ8uGlAZfz9bEihqFhWhA

      Delete
  53. Zaboravih da se potpisem na komentar iznad, Margie-Mara :)

    ReplyDelete
  54. Tri puta pravila do sada, svaki put odlicne. Hvala Majo. Nisam te dostojna!!! ;)

    ReplyDelete
  55. Majo,
    Zelim da ti javim da sam pravila princes krofne po tvom receptu i mnogo, mnogo ti hvala za ovaj odlican post! Da ne bude zabune i svi ostali tvoji postovi su super. Pravila sam ih i ranije, uglavnom su mi uspijevale ali se desavalo i da dobijem neke male ustipke :),...Posle neuspjeha obicno prodje prilicno vremena do odluke da ih opet napravim, ...Nikada mi nije bilo jasno zasto su nekada super a nekada cist promasaj,...Ali sada znam i jos jednom hvala ti na ovom divnom postu!!!

    Veliki pozdrav iz Banjaluke!
    Mirela

    ReplyDelete
  56. Pravila sam danas, i jedino što mogu reći je da us fenomenalne. Pratila sam Vaše uput do u detalj i sve je proteklo u najboljem redu. Jedina riječ za opisat je savršenstvo. Hvala Vam Majo na ovom divnom receptu!

    Pozdrav od Dženite!

    ReplyDelete
  57. Upomoc! Upravo sam ih pravila i testo je toliko retko da se sve razliva po plehu, sve sam radila po receptu i bas sam bila srecna da je sve tako do detalja objasnjeno i bila ubedjena da ce sve uspeti ali....smrc ;( Gde je greska? Sta sam mogla da uradim pogresno ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uhhh, stvarno ne znam, jesi sigurno dobro premerila vodu i ulje i jaja? 250 ml vode, 125 ml ulja i 250 ml jaja? Da nisi stavila oštro brašno, sa njim ume da bude testo ređe? Ako sve to nije, nemam ideju, ja sam gomilu puta radila ovako kako sam napisala, a često stavim i više jaja, do 280-300 ml i ne bude retko...
      Žao mi je ako je sve propalo, ako te ne mrzi prepričaj mi polagano šta si i kako radila, možda nađemo zez...
      Pozdrav,
      Maja

      Delete
  58. Pa ne znam, ne secam se da sam negde pogresila, sve sam merila po receptu, nisam koristila ostro brasno, preostaje mi samo da ponovim jos jednom pa ako opet bude tako.....moram nesto menjati, ili kuvaricu ili recept :))) Puno pozdrava !

    ReplyDelete
  59. Svaka cast! Trazeci proveren recept za princes naidjoh i na ovaj i posto mi je ulivao najvise poverenja, po majstorski studioznom pristupu,opredelila sam se za njega. Juce sam isprobala i od juce sam ja postala Majstor za princes krofne - zahvaljujuci tebi! Hvala ti puno! Hvala, hvala, hvala sto si podelila svoju tajnu sa nama!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala tebi na probanju i javljenim utiscima :)

      Delete
  60. Draga Majo, da je vise ljudi kao ti ovaj svet bi bio savrsen. Nazalost stvari su malo drugacije. Jedno <3 za tebe, posto si ti jedno veeeliko <3

    ReplyDelete
  61. Pozdrav ja imam jedno pitanje,Majo ti pomozi a i drugi gdje se nabavi ovakva šprica slastičarska??hvala puno na odgovoru :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. U Beogradu u svakom hipermarketu, ja mislim da sam ovaj uzela na Sajmu, u Home Center-u (sad se valjda drugačije zove, ono na šta nailaziš odmah sa desne strane čim pređeš železničke šine skrenuvši iz Bulevara Vojvode Mišića, a pre rampe za ulazak u krug Sajma). Moja je Fackelmann i dobra je i čvrsta, ali na vrhu se malo ražabila pa mi izleću oni nastavci ako ih ne učvrsim molerskom trakom :)
      Imaš u Pančevu radnju koja ima puno Wilton-ove opreme, verujem da bi se tamo našle baš profi i kvalitetne dresir kese, ali treba računati i na jače cene.
      Pozdrav!

      Delete
  62. naidjoh slucajno na ovaj blog...u stvari treba mi samo smjesa za tjesto..pa da napravim kao klikere koje cu preliti kremom ili ubaciti u mus i onda sve preliti cokoladnim topingom...
    Majo ti si mi veliko otkrice ... i svaka cast na savrsenom receptu

    ReplyDelete
  63. Opet ja... Majo ti si mi otkrice godine :))) napravila sam i ove male loptice ali i desetak krofni...savrseno izgledaju... sigurna sam i da je ukus odlicasn...imala sam problem jer sam kasno shvatila da imam samo 100 g gustina pa sam ubacila malo praha za puding (koji se ne kuha)... javicu sta su moji gosti rekli ali ovo su mi najbolje princeske u zivotu... (btw ne mogu otvoriti tvoj mail a zeljela bih ti poslati jedan prijedlog pa ako mozes posalji mi ga na moj visnja.tomic@ringeraja.ba ) .. hvala :*

    ReplyDelete
  64. Recept sam isprobala, napravila sam sve kako si napisala i rezultat su odlične princes krafne. Još jednom veliko hvala na ovom postu!

    ReplyDelete
  65. pozz mene zanima mozeli neka zamjena za puter u filu, recept se cini odlican jedva cekam da vidim kako ce mi ispasti krofnice..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Margarin je zamena za puter (lično ga izbegavam).
      Pozdrav!

      Delete
  66. Sinoc su pravljene i savrsene, moram priznati da je veci deo posla odradila moja drugarica koja je vec nekoliko puta pravila, fantasticne su i po izgledu i po ukusu

    ReplyDelete
  67. Danas sam ih napravila i ispale su savrsene. Moram priznati da sam u zivotu ispekla oko pet kolaca, tako da je iscrpno uputstvo bilo od velike pomoci. Opste odusevljenje mi je poticaj da se u svojoj kuhinji vise posvetim slatkisima. Inace obozavam princes krofne i domacice u mojoj porodici ih odlicno prave po svom receptu, ali je ovaj ubjedljivo nenadmasan i doveden do perfekcije. Zahvaljujem.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zahvaljujem ja tebi, što si sve strpljivo pročitala, isprobala i javila. Pozdrav!

      Delete
  68. Zahvaljujem na receptu...konacno SAVRSENE PRINCESKE :*

    ReplyDelete
  69. Ovaj recept je odlican! Upravo sam ih pravila i super su ispale! Hvala puno ♥

    ReplyDelete
  70. Draga mama Mrajo, hvala za ovaj lep recept, moram primetiti da je lepsi nego one DrOetker samo zamesi i ispeci :))... prosle nedelje sam pravio prvi put i napravio sam samo jednu meru, cisto da probam kako izgleda jer si me naplasila sa onolikom pricom kako ne mora da uspe test, ali princeze su ispale odlicne, ali su ipak imale jedan nedostatak... svima su se u kuci svidele pa nisu dugo trajale :)))... ove nedelje napravljena dupla mera... bar do sutra da prezive... :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. (za slučajne čitaoce i ispravno razumevanje ovog komentara - Neša je moj šef sa posla :)

      Oooo, Nešo, bravo i hvala :) Zato tebe danas nema na poslu! Mi šaljemo upite za time-tracker, petak je, treba poputniti to, stiže nam tvoj out of office autoreply, bacamo novčić da l' da te zovemo telefonom, pa ipak odlučujemo da te ne cimkamo za to, čovek uzeo slobodan dan, ko zna kakvih obaveza ima, nema smisla... Kad on pravi princes krofne :D

      Drago mi je da su uspele i da si zadovoljan. Ali, ali, molim za jedan test evidence primerak princes krofne prvom sledećom prilikom kad ih budeš pravio. Mislim, čisto da vidim da l' bi dobio approve ili disapprove :P

      Delete
  71. Sta da ti kazem dan jesam uzeo da bih se peo na krov i postavio neke grejace, ali se zapravo pretvorilo u pravljenje princeza, posto su mi se za oba dana najavili dragi gosti, e onda odlucih hajde da napravim duplu meru pa da bude za sve, a na krov cu u nedelju, kao sto sam i bio :)))...

    Po dogovoru kad ponovo budem pravio princeze donosim na degustaciju, a verujem da ce to biti uskoro, jer su savrsene (komentar drage drugarice kad ih je probala "nervira me sto ne mogu da im nadjem ni jednu manu" :))

    A time trckeri bice odobreni... ;)

    ReplyDelete
  72. Draga Majo, već dugo se vraćam na ovaj post i nedavno sam po prvi put napravila toliko omiljene princes krafne. Od tada sam ih radila još nekoliko put i svaki, ali baš svaki put su bile savršene! Evo i dokaza: http://www.bakenoir.com/2012/vanilla-cream-puffs/ Napravila sam sitne izmjene u kremi, a krafne sam radila malo manje (4-4,5cm) jer su mi tako ljepše :) Hvala na sjajnom receptu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Monika, puno ti hvala! Pogledala sam tvoj post, divne su ti krofne, i vratiću se i tamo da ti kažem to isto i još ponešto, čim izađem iz strašne gužve u kojoj sam trenutno. Veliki pozdrav!
      Maja

      Delete
  73. Majo, hvala ti! stvarno nikada nisam videla ovako detaljan i dobar recepti.Ispale su mi fenomenalno iz prve.

    ReplyDelete
  74. Jutros googlam za recept princeza i pojavi se ovaj! Napravim duplu meru (večeras imam društvo) i oduševim se! Majo ti si apsolutni vladar princeza! Sad ću te malo reklamiram po netu! Svaka čast!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow, bravo! Ujutru našla recept, malo iza podneva ostavila komentar! Baš si ih brzo napravila, i to duplu meru, treba onom filu vremena da se prohladi, a i krofnama da se ispeku!
      Hvala na javljanju :)

      Delete
  75. Ne valjaju. :(
    ne znam što sam falila, čak sam i jaja mjerila kako si rekla, ali mi je najprije iz tijesta bez jaja počelo curiti ulje(???)i kad sam ga konačno umiješala stavila sam jaja. Ali ispalo mi je tijesto previše tekuće, kad sam ih stavila na lim samo su se razlijevale. Ispekle su se one i narasle, ali nije to bilo to.

    Ups! Sad sam tek skontala da se trebaju voda i ulje maknuti s vatre i tek onda umiješati brašno, a ja nisam micala s vatre, nego samo smanjila. Bit će da je u tome stvar.
    Nema veze, napravit ću opet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uh. Žao mi je što nije uspelo.

      Ne verujem da je stvar u izmicanju/neizmicanju sa vatre. Ja vodu i ulje sklanjam sa vatre da brašno ne bi krenulo da se lepi i zagoreva, a skroz je ok da se vrati na isključenu ili skroz smanjenu vatru, dok se meša.

      Što se tiče "curenja ulja" iz testa pre dodavanja jaja - to nije neobična pojava. Al' ne baš da curi ulje, nego se vide žljebovi tamo gde se preklapa testo, sijaju se od ulja. Nekako, nije sve ulje baš inkorporirano u testo, imala sam puno puta taj slučaj (ja mesim varjačom, možda i zato). Pogledaću da li imam neku sliku gde se to dobro vidi, ako nađem dodaću, čisto da vidiš da li je to ta pojava, ili nešto drugo a ja te nisam dobro shvatila. Ali svejedno, mislim da to nije razlog za retko testo.

      Da nisi koristila oštro brašno? Ono nekako drugačije upija i njega bi trebalo staviti sigurno više od 150 g, ali ne znam koliko. Treba uzeti glatko, opštenamensko brašno.

      Jesi precizno izmerila vodu i ulje? Ma, jesi sigurno, al' nemam drugih ideja pa ipak da pitam.

      Delete
  76. Fantastican pistup receptu, profesionalna :]
    Hvala na deteljnom objasnjenju i savetima. Sve je onako kako pise. Milina je praviti bilo sta kad je ovako prezentovano.
    Da li imas jos stogod da nam ponudis? Katarina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Katarina, hvala :)
      Ako se pitanje odnosi na recepte sa detaljnim prikazom, ima ih još. Klikni na labelu "korak po korak", na kraju ovog posta, a pre komentara (ili klik ovde) i dobićeš samo one recepte koji su obrađeni u ovom maniru. Moji favoriti medju njima su medovik, tulumbe, gibanica...

      Delete
  77. Mene u cijeloj toj priči zanima jedino odakle vam pare da u jedno popodne potrošite 30 jaja samo na eksperimentiranje? Ja nastojim da mjesečno potrošim manje od 30 jaja na sve što kuham i pečem, tj. da potrošim što manje novaca na jaja, a vama je 30 jaja sitnica, to potrošite u jednom danu. Jeste li iz bogate obitelji, ili bogato udani ili što?
    I jeste li zaposleni? Ja sam zaposlena i ne znam kada bih našla vremena da jedno cijelo poslijepodnen bacim 30 jaja na princes krafne, otkud mi vremena da se bavim samo time uz posao i još sve obaveze koje me čekaju doma.
    Sandra

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sandra,
      žao mi je što Vas je trošak za 30+ jaja tako pogodio. Danas je mnogo ljudi koji jedva sastavljaju kraj s krajem, i meni je jasno zašto ste u afektu postali gnevni na nekoga samo zato što je potrošio 30 jaja odjednom, dajući svemu negativnu konotaciju.

      Jasno mi je i zašto pitanja izvedena iz takve reakcije imaju zajedljiv ton, ali cenim Vašu iskrenost, i stoga Vam odgovaram.

      Udata jesam, imam i dvoje dece. Nekoliko godina unazad jedina sam u porodici koja radim, muž je bez posla. Slobodnog vremena imam daleko manje nego što bih volela.

      Količina vremena uložena u ovaj post daleko prevazilazi jedno celo popodne. Kreativno izražavanje kroz spoj kuvanja, pisanja i fotografije je nešto što je meni važno i potrebno. Pritom, često se desi da je nekom i korisno.

      Pozdrav.

      Delete
  78. Znači Vi jedini radite te uzdržavate dvoje djece i muža. Pretpostavljam da imate menadžersku plaću i bogate obitelji iz kojih potječete Vi i/ili Vaš muž. Sad ćete još reći da to nije istina i da ste sve pošteno zaradili.
    I ja zarađujem pošteno, nitko mi nikad nije ništa dao, završila sam fakultet, a sa svojom plaćom ja ne mogu poplaćati niti sve režije. Djece nemam, jer sa svojom plaćom ne mogu uzdržavati niti samu sebe, a kamoli još i nekog drugog.
    A očito, ja glupa, ne znam naći posao koji bi mi omogućio da uzdržavam dvoje djece, muža, i kupujem svaki mjesec silne kerefeke za kuhinju, fensi fotoaparat za naslikavanja po blogu i još da uz to bacim novce na 30 jaja koje potrošim u jedno popodne. A i moja obitelj je očito glupa jer se nije znala obogatiti i ne posjeduje ništa.
    Imala sam i ja hobija koji su meni bili važni i potrebni (i daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaleko jeftiniji nego ovi Vaši), ali odustala sam od njih jer cijele dane crnčim za crkavicu od koje ne mogu uzdržavati ni samu sebe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sandra, i pretpostavila sam da Vama nije bitan moj odgovor, jer ioanko ste sami dali jedine odgovore u koje ste u stanju da verujete. Stoga, nema svrhe da Vam kažem da sam posao dobila preko biroa, u struci, i da nisam nikakav menadžer. Niti da sam Vam ja kriva za bilo koji od Vaših problema.
      Pozdrav,
      Maja

      Delete
    2. Anonimna ženo,fali tebi puno više od muža, djece i 30 jaja. Napenalila si hodati po blogovima, prebrojavati sadržaje tuđih novčanika i života i prozivati? Jesi li ti normalna? Već je Maja otišla predaleko kad ti je uopće odgovorila na sve što si napisala, jer to nije pitanje i ne zaslužuje niti osvrtanje, a kamoli odgovor, to je upiranje prstom u nekoga s kime nemaš apsolutno ništa u životu, niti ti je za išta kriv, jer je tvoj život sjeban. Puno nas živi sa malo i premećemo i krpamo i odvajamo za hobby-e koliko i kad možemo, jer to između ostalog čuva i psihičko zdravlje u ovakvim vremenima.Ne znam koji je bio tvoj hobby, ali možda bi bilo dobro da skrpaš koju kunu, dinar, marku, što god i vratiš mu se, a okaniš se pljuvanja po tuđim prozorima. Možda ti pomogne.

      Delete
    3. Hajde nastavi tako sedeti i smisljati ko ima para za 30 a ko za 50 jaja i ko koliku platu ima, upadni u depresiju jer su drugi vredniji i bogatiji, i pametniji. I pisi nam kako ti ide. Jer nije uopste cudno sto nemas para za 30 jaja, ali je cudno i jadno sto imas zle volje toliko da bi ti sam djavo poklonio citav kokosinjac!

      Delete
  79. Draga Majo,
    jako mi se dopada tvoj blog. Pratim mnogo blogova o pripremanju hrane i drago mi je sto je jedan od najboljih koje sam videla iz Srbije. Hvala ti! I nastavi da kuvas i blogujes....odlicno ti ide!
    Pozdrav
    Katarina

    ReplyDelete
  80. zdravo, post je otkrice za mene iako volim da mislim da sam odlicna kuvarica vec 20 godina. pravila sam princeske pre dva dana i testo je najbolje koje sam ikad pravila. koristila sam poslasticarsku kesu i veliki zvezdasti spric i formice su ispale super. pravila sam duplu meru. problem je bio u filu, koristila sam kanadski skrob, mozda je mnogo jaci nego u srbiji jer je fil toliko bio cvrst da sam morala ubaciti skoro 300 gr. umucene pavlake da bi bio vazdusastiji i onda je to bio super pogodak. nema ko nije probao i pohvalio kolac. interesuje me da li su drugi imali problema sa gustocom fila ili sam to samo ja. jos jednom, pratim vase recepte i na Cooliariki i vec mnogo puta su bili na mom stolu. Sto kazu kanadjani: respect!
    puno pozdrava iz Toronta

    ReplyDelete
  81. M njam-njam! Za prvi put princeze su ispale savrseno. Hvala na strpljenju i detaljima!

    ReplyDelete
  82. Majo imam samo jedno pitanje.. Da li je glatko brašno isto što i meko? Ja sam početnik u kuhinji pa ne znam baš takve stvari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, da. Glatko je meko. Ako na pakovanju ne piše ništa, i to je glatko. Samo je bitno da nije oštro (za ovaj recept i mere u njemu).
      Pozdrav!

      Delete
  83. Stvarno svaka cast, na strpljenju, upornosti... WOW!
    Posluzicu se sa ovim i sa jos par recepata koje sam vidjela na tvom sajtu. Drzim fige da sve uspije samo da se odlucim kad cu sta!
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  84. moze mi molim vas netko objasniti sto su pavlake
    unaprijed hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slatka pavlaka je - neutralni mlečni proizvod od koga se muti šlag. Heavy cream, whipping cream.
      Pozdrav!

      Delete
  85. Majo, upravo pečem drugu turu. Moja pećnica je mrvicu manja od standarda pa sam ja to razdijelila na dvije ture.
    Ova prva je izašla napuhnuta, rumena i prekrasna. Nikad u životu nisam napravila ljepše princeske. :D
    Javljat ću ti se dalje s napretkom i dojmovima te cijelom svojom pričom kad sve zgotovim. :) :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooo, live prenos! Radujem se dosadašnjem uspehu kao i daljem napretku :)

      Delete
  86. Daklem, sve je gotovo. Princeske krasno izgledaju, krema je u hladnjaku, a ne mogu ih dovršiti jer mi je jedinica zaspala pa me strah da je ne probudim ako sad krenem tući šlag. :D
    Jedva čekam sutra da ih probam!
    Inače ja nisam imala pojma da si ti objavila ovaj, ovako detaljan, recept. Vidim po datumu da si ga objavila lani kad sam ja već bila u visokom stadiju trudnoće i opako zaštekala s praćenjem blogova. Tako mi je valjda i promaknuo.

    Danas mi dragi dođe sa željom da napravim princes krafne. Meni mrak padne na oči, kud baš to od svih mogućih kolača?! Kud taj užas koji mi svaki put loše ispadne, da ne velim propadne.
    Inače imam problem s tim žeženim (?!) tijestom (to se valjda tako zove) i gotovo sam odustala od pokušaja pravljenja domaćeg. Ali rekoh sebi da ću pokušati još jednom, pa kud puklo.
    Odlučila ignorirati svoj standardni recept i malo istražiti internet ponudu, prvo sam naišla na Monikin post. Kad sam skužila da je riječ o tvom receptu znala sam da ću dobiti detaljno objašnjene, ali ovako detaljno nisam ni sanjala.
    Pošto sam se s ovim kolačem toliko puta opekla bila sam skeptična cijelo vrijeme, sve dok ih nisam izvadila savršene iz pećnice. Pročitala sam i sve komentare i skužila da sam ih prije i prekratko pekla jer bi uvijek splasnule u hlađenju.
    Bože sačuvaj, radila sam neke totalno početničke greške, ali i recept kojeg sam se držala ko pijan plota je imao dio krivice.
    No to je sad sve iza mene jer više od ovog recepta ne odstupam.
    Planiram raditi i eklere po ovom receptu, mislim da će to funkcionirati jer je to zapravo isti tip tijeta. :)
    Žao mi je što sam prije tjedan dana bacila svoju dresir vrećicu pa sam sad princeze oblikovala žlicom, zbog toga nisu ovako dekorativne kao tvoje, eto to im je jedina mana. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa super onda, baš mi je drago da je sve ispalo kako je ispalo :)
      I eklere i profiterole možeš po istom receptu za testo praviti (tulumbe ne, mada je po tipu isto testo, ali za tulumbe mora da bude osetno gušće, tek da pomenem).
      Prijatno vam bilo (da mi je jedna princeza sada, ništa slatko u kući nemam, a baš mi se jede :))

      Veliki pozdrav tebi kao i naručiocu "projekta" :)))
      I mali :* za podmladak :)

      Delete
  87. Pohvala za trud i sve opise do detalja - princes su mi spadale u grupu: pokušat ćeš jednom, a sad samo skupljaj hrabrosti :)
    Od tvog posta i rečenice "princes krafne nisu bauk" imam sad hrabrosti za njih do neba :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala i tebi. I ako se setiš javi kako je prošlo, ako budeš pravila :)

      Delete
  88. majo,
    jucer sam prvi put pravila princes krofne. tvoj recept mi je bio obecavajuci pa sam se latila posla.
    sve je bilo kako treba i princes krofne su ispale odlicne.
    puno ti hvala na iscrpnom objasnjenju i savrsenom receptu! takvih recepata imas ogromno!
    sljedeca je esterhazi torta!
    lou

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :)
      Za Esterhazi ćeš morati kod Jelene, ali i njeni su recepti isto vrlo detaljni i pedantni.
      Pozdrav!

      Delete
  89. majo odlican recept i odlicne princes krofne! u zadnjoj sedmici sam ih, po tvom receptu napravila vec dva puta i bilo je uspjesno. jedini problemcic koji mi se oba puta pojavio je da su mi ispecene krofne, iako naizgled i ukusom perfektne, unutra, kad sam ih presjekla na pola, bile jos zive.
    je li se i vama to desava? treci put bi ih ostavila malo duze u rerni samo se bojim da se ne prepeku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :)
      Meni nisu žive, ali temperatura i vreme pečenja stvarno može da varira od rerne do rerne. Probaj da ih ostaviš malo duže idući put, one nisu baš podložne da se prepeku za tren.
      Pozdrav!

      Delete
  90. Prvi put evo danas sam pravila i ispale su bolje neg sto sma ocekivala.... jako lepo objasnjeno ... tako da sve pohvale
    Jako ukusno i sigurno cu uskoro da pravim opet :)

    ReplyDelete
  91. Ja vec godinama pravim princes krofne(recept je uglavnom isti kao Majin) s tim sto umesto brasna stavljam psenicni griz.Verujte,uvek su odlicne ispale.Nikada se do sada nisam usudila da ih probam praviti sa obicnim brasnom.Ah..,nadam se da cu nekada skupiti hrabrost.Pozzz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Čovek se uči dok je živ! :)
      Čula sam da mnogi prave krofne sa oštrim brašnom, ali za griz nisam čula nikad :) Koliko stavite griza, i na koju količinu vode i ulja?

      Delete
  92. Najbolji recept za princeze! Pravljeno do sada barem 10 puta I svaki put su uspele do savrsenstva, da gosti pitaju gde ih kupujem...SVAKA CAST MAJO!!!

    ReplyDelete
  93. Sinoć sam ih pravila,ispale savršeno.

    ReplyDelete
  94. Danas sam ih pravila, savrsene su...

    ReplyDelete
  95. za princeze nije toliko bitna tacna mera u gram, gledala sam profi kuvara koji kaze da je tajna u dobro 'kuvanom' testu
    tj, kad se brasno doda u vodu i ulje, da se uprzi.... ako se nedovoljno uprzi, nista od krofnica....
    isto tako sam citala i da treba jaja da budu sobne temperature....
    ja pravim po ovom receptu, nema greske.... http://www.recepti.org/princes-krofne.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bojana, nije bitno da se jaja izmere u gram, ali jeste bitan odnos voda-masnoća-brašno.

      Taj recept po kome radite je dobar. To je "tajna": odnos voda-masnoća-brašno je u opsegu koji je definitivno u safe zoni (bez obzira što odnos nije isti kao u ovom receptu). U receptu koji koristite ide 6 jaja, što samo potvrđuje da je količina jaja manje bitna, ukoliko je kuvano testo dobro. I sama sam pravila tokom eksperimenta testo sa 6 jaja S klase, i dalje su krofne bile dobre.

      Kad sipam brašno u proključalu vodu+ulje, ja to van ringle izmešam, ili vratim na isključenu ringlu, i ne znam da'l to sve traje 15 sec ili kraće. Samim tim demantujem da je neko ukuvavanje/upžavanje baš jako bitna. Važno je da je kuvano testo (pre dodavanja jaja) gusto, kompaktno, da ne probija masnoća, da je jednolično, što će dobar odnos sastojaka obezbediti, čak i ako se testo skuva samo od vreline vode i čak i ne vraća nazad na ringlu. Samo da se ogradim da govorim o testu sa mekim brašnom.

      Jaja sobne temperature neće odmoći, ali ni to nije mnogo bitno, bar ne za princes krofne. Ni sa hladnim jajima neće biti problema. Ja nemam naviku da temperiram jaja pre upotrebe (pa se čudim kad mi majonez ne uspe :) i sve dosadašnje princes krofne sam radila sa hladnim jajima, iz frižidera.

      Pozdrav!

      Delete
  96. Evo mene opet, ovoga puta su mi krofne uspele !!! Jako sam zadovoljna i srecna !!! Super i hvala puno na receptu !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super! Hvala tebi na neodustajanju i javljanju! :)

      Delete
  97. Moram ovo reći, recept je predivan! Prvi put sam radila princeze i ispale su prekrasno.Tijesto je divno mekano i kad se ohlade, a ne tvrdo. Krema je prekrasna, a slikice su na Coolki, šteta što nema tamo recepta da ih dodam uz slike. Kako god, hvala od srca na divnom receptu,koji planiram ponoviti uskoro za Uskršnji stol. Kremu sam radila prvi put prije mjesec dana, kad sam ju stavljala mami u tortu za rođendan. Preporučila mi ju je vaša vjerna čitateljica. Prekrasna je i na taj način. Veliki pozdrav!
    p.s.Mama je radila kremšnite, ma savršene su!! :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Videla sam slike torte na Coolinariki :) Hvala ti puno!

      Delete
  98. Majo, koju rernu imas? Moja je sa ventilatorom, pa mi je 35-40 minuta previse, jako potamne i namaju onu zlatno zutu boju.... Mozda da smanjim temperaturu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. I moja je sa ventilatorom, ali ih ne uključujem, već pečem na standardnom modu "grejač gore+grejač dole".

      Delete
  99. Cao Majo, vidim na slici da testo istiskujes sa dresir kesom. Ja koristim isti onaj spric koji ti imas za tulumbe i to srednji prsten sa 8 krakova, a pritom okrecem metalni deo da budu izuvijane. Izgledaju kao iz poslasticarnice....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na savetu. Nešto mislim da bi mi sa špricem bilo više posla jer bih morala par puta da ga punim, ali verujem da su pečene krofne lepšeg oblika kad su istisnute tako. Probam idućom prilikom! :)

      Delete
    2. Da,moraćeš vise puta da puniš. Meni izađu dva šprica sa pola mase... Tu meru za sada pravim, dok naša šmizla od osam i po meseci ne bude još malo porasla, pa da ih svi njupamo :)

      Delete
  100. Majo, pravila sam ih sinoć, jutros dovršila i mogu da izjavim da je ostalo dva-tri komada, moji termiti su ih smazali. Fil je fantastičan, testo takodje bez greške, jedino je moja rerna malo zeznula stvar pa su mi potamnele više nego što volim, ali dobro...za drugi put ću da znam ;) Ostalo mi je malo fila jer sam ih pravila malecke, pa ću još pola mere testa da napravim i utrošim tako fil, na našu radost ;)
    Svaka čast na temeljno razradjenom i objašnjenom receptu, puno pozdrava!

    ReplyDelete
  101. Recept je odličan,prvi put sam inače pravila princes krofne i svima koji su probali su se dopale.Veliko HVALA :)

    ReplyDelete
  102. Cao Majo!

    Kao prvo pohvale za blog, princeze su ti divne! :)))) Nisam isprobala tvoj recept (jos) jer imam jedan koji mi je uvijek uspijevao, ali otkad sam se preselila pravila sam princeze 2 puta i oba puta se pojavio isti problem. Mislim da je problem u rerni iz koje ne izlazi zrak dok se pece vec se stvori para. Znaci princeze fino narastu, budu divne, pecem ih 30-35 minuta na 200°C, ali cim nakon pecenja otvorim rernu ta para izadje van, a princeze padnu kao kad balon probodes iglom. Samo se ispusu. Sto mislis, jel to do rerne ili ih nisam dovoljno pekla?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nije nemoguće da nisu dovoljno pečene, jer ja ne mogu da zamislim da se pečena krofna izduva na način koji opisuješ. Možda ta rerna peče slabije nego tvoja prethodna pa stvarno treba više vremena. Ovo sa parom - zaista nemam iskustva, niti znam kakva je to rerna, možda je stvarno i ta para zaslužna što se krofne teško suše.
      Probaj da gledaš u boju krofni, i naročito onih žljebova. Kad i žljebovi više ne budu žuti već zlatasti, trebalo bi da je krofna čvrsta i da neće pasti.
      Pozdrav!

      Delete
  103. Moja svekrva kaze da bez praska za pecivo princes krofne ne mogu da se dignu.
    Zasto ga vi ne koristite u ovo receptu, odnosno da li bi bilo lakse napraviti testo dodavanjem praska za pecivo? Ili zasto je bolje ne dodati ga?

    Moram samo da napomenem da mi je vas blog omiljeni kulinarski blog.
    Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne koristim prašak za pecivo, jer jednostavno nema potrebe. Jaja će obezbediti dizanje, a lepo premereni sastojci potrebnu gustinu i osobine testa. Probaj i videćeš. Ali nemoj da naljutiš svekrvu kad napraviš lepše princeze od njenih :P
      Šalim se malo :)
      Hvala i pozdrav!

      Delete
  104. Svaka cast. Prava inspiracija. Obozavam princeze ali ih nikad nisam pravila medjutim zbog tvoj detaljnog opisa pokusacu prvi put.

    Hvala na trudu.

    Rada

    ReplyDelete
  105. Kad uspes da pobedis svekrvine princes krofne koje je moj muz godinama jeo i koje su mu jedine bile lepe i ukusne,onda znas da je ovo dobitna kombinacija. Plus,kumovi(koji su na dijeti :)) su se posteno omrsili! :)
    Preukusne,prelepe i zaista jednostavne a savrsene! Hvala do neba za ovaj recept! :*

    ReplyDelete
  106. Krofne zaista deluju prelepo, ja doduse nikad nisam "omanula" praveci iste, a pravila sam ih i na ovaj nacin (mislim na testo), sa uljem, ali meni su neuporedivo lepse sa svinjskom mascu, ma ne mogu se porediti. Sa margarinom nisu nizasta. Sa puterom nisam probala. Takodje, nista ne merim jaja, 6 komada, kolika su tolika su. Dodam i na vrh kasicice soli i poprskam praskom za pecivo.

    ReplyDelete
  107. Mene zanima zar su svi uspjeli napraviti kremu po ovom receptu?
    Ja sam pokušala, ali onda sam ju morala "dovršiti" po svojem. Umutila sam žumanjke i jaja, dodala 100 ml mlijeka i onda gustin. Zakuhala sam 900 ml mlijeka sa šećerom i to sam odmah dodala masi od jaja i sve to miješala na isključenom štednjaku pjenjačom oko 3-4 min. - ta tekućina nije izgledala kao da ikad ima namjeru zgusnuti se. Kako ne bih bacila tu tekućina, uključila sam štednjak i kuhala sam ju na srednjoj vatri, stalno miješajući, još dobre 4 min. - onda se zgusnula.
    Ja više od 20 godina takve kreme najnormalnije kuham u loncu, i nikad mi se nisu zgrudale, bitno je masi od jaja polako dodavati kipuće mlijeko, pa kad se ta masa ugrije, nalijem ju u lonac s ostatkom kipućeg mlijeka i najnormalnije kuham, stalno miješajući. Ovo da se masa treba zgusnuti miješanjem samo zato što joj se doda kipuće mlijeko - ne znam, meni nije uspjelo.
    Znam da se jaja mogu i zgrudati, meni se jednom zgrudala nekakva krema od jaja kad sam ju kuhala na pari, nisam ju poslije pokušavala napraviti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sve ste ispravno uradili. Nije to ni po "svome" ni po "mome", već prema okolnostima.

      Ako smesa ne krene da se steže odmah po ulivanju vrelog mleka (a moguće je, jer sve zavisi od toga koliko je prva šerpa i ono u njoj hladno ili manje hladno, kao i tip ringle, jer neka odmah po isključivanju ne greje više, dok se druge mnogo sporije hlade pa su praktično kao još uključene, dakle, to su finese i detalji koji ne mogu biti identični u svačijoj kuhinji), treba je vratiti na tišu vatru i kuvati dok ne počne stezanje, i onda još par minuta uz intenzivno mešanje ili miksiranje.

      Hvala što ste mi skrenuli pažnju na ovaj detalj, pa sam u recept dodala još jednu rečenicu. I hvala što ćete se u nekom budućem komentaru potpisati nekim, makar i izmišljenim, imenom.

      Pozdrav!

      Delete
  108. Hvala na odlicnom receptu. Sto se mene tice, doktorirala si na princes krofnama.

    ReplyDelete
  109. Oh koliko komentara nikako doci na red :0
    Majce,imamo potpuno isti recept za tijesto,samo ja nisam nikada pridavala paznju tacnom mjerenju,onako ,mislim precizno kao ti,najverovatnije zbog dobrog omjera u receptu..recept sam doduse pokupila u Brzohodima ,okolina Vrnjacke Banje,Trstenik,tamo sam jedno vrijeme zivila i kuvala po svadbama i prezivljavala :(
    ...ovaj vikend eto dosle i one na red i sjetim se tebe,tvoje tacnosti i isprobam tvoj recept..OODLICAN !!

    Posto imam omjer za tijersto,samo sam si dopisala kremu koja mi se mnoooogo svidjela !!!!

    srdacan pozdrav !!

    ReplyDelete
  110. Jeste li završili fakultet, ako da, koji i na kojem radnom mjestu radite?

    Srdačno,
    Martina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Završila sam višu školu, smer informatika. Radim u struci, sistem inženjer sam. I svesna sam da taj "inženjerski gen" projektujem i na kuhinju :)
      Pozdrav!

      Delete
    2. Hvala na odgovoru. No, ne razumijem Vašu opasku o inžinjerskom genu i kuhanju, ne znam što ste time htjeli reći. Pitala sam Vas što ste po struci i što radite jer me zanimalo kakav posao radite - da od jedne plaće luksuzno žive 4 osobe (Vi, 2 djece i suprug koji je godinama nezaposlen; a vidim da imete i fensi suđa, fotoaparat...). Nema smisla da se sad izmotavate i ispravljate me kako Vi ne živite luksuzno: svatko tko može "baciti" 30 jaja u jednom danu na čisto eksperimentiranje živi u luksuzu.
      Vidim da su svi popljuvali ovu gore neku babu koja Vam je prigovorila zbog toga, pa da ne bi bilo zabune: Vi meni niste krivi što sam ja siromašna, što si ja ne mogu priuštiti takve eksperimente, ja Vama ne prigovaram.
      Mi cijeli mjesce ne kupimo 30 jaja; zapravo, mene kuhanje uopće ne zanima, ne pratim te blogove, na ovaj mi je pažnju skrenula kolegica i to nevezano uz recept nego je ona bila osupnuta činjenicom da netko ima takvu plaću da od nje luksuzno žive 4 osobe; kad mi je to rekla, prvo sam mislila da je ona nešto krivo pročitala, pa sam ja išla čitati komentare na blogu). I meni je bilo fascinantno što sam pročitala. Ja živim sa suprugom, oboje smo završili fakultete, a danas jedva spajamo kraj s krajem(krajem mejseca u novčaniku nemamo niti pare, ne kupujemo ništa, jedemo ono čega nam je ostalo; djece nemamo jer to ne bi imali s čim prehraniti. Nemamo auto, internet imamo jer mi treba za posao, sprdnja smo naših poznanika jer imamo televizor star 24 godine (onaj ko četvrtasta teška kutija, prije SCART i HDMere), prije 2-3 godina nestala mu boja, nismo se trudili dati ga popravljati, to je samo suvišan trošak, pa imamo crno-bijeli tv... oboje radimo (i prekovremene koji naravno nisu plaćeni)... , a eto živimo ko siromasi.
      No, zanimljivo je vidjeti da od jedne plače četveročlana obitelj živi u luksuzu.
      Martina

      Delete
  111. Svaka cast! Prvi put kada sam pravila princes krofne naletila sam na ovaj recept, i odmah prvi put su mi uspjele, a i svaki sljedeci. Ne planiram da eksperimentisem dalje. Hvala!

    ReplyDelete
  112. Majo, danas sam pravio princes krofne po tvojoj izuzetno preciznoj recepturi. Nevjerovatne su ispale, zaista. Kora je kao pamuk meka, a fil je super vaniličan (ja sam stavio 3 kesice Burbon vanile) i diskretno sladak. Svaka čast na blogu i na ovom fenomenalnom receptu...

    Pozdrav od kolege dipl. inženjera informatike :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno na javljanju!
      I pozdrav za kolegu :)

      Delete
  113. I jedan savjet za sve: Radite po receptu i ne eksperimentisite. Probao sam da jedan dio gustina zamijenim vanilin pudingom, ali se krema bas i nije nesto stisla kako je trebalo. Dakle, koristite iskljucivo gustin. Drugo, kad dodajete jaja u tijesto, obavezno koristite mikser i dodajte jedno po jedno jaje i mutite izmedju po 30tak sekundi. Na ovaj nacin ubacujete vazduh u tijesto i krofne narastu i budu fantasticno pufnaste. Ukoliko zbrzate ovu proceduru, krofne ce narasti osrednje.

    ReplyDelete
  114. ako ih JA napravim........trebas knjigu napisati!!!

    ReplyDelete
  115. maja carica!
    lp,
    mirna

    ReplyDelete
  116. Obožavam princes krofne!!! :D

    ReplyDelete
  117. Hvala DO NEBA za ovaj krasan recept!! :) Mucile su me te vrazje princesice otkad sam ih prvi (i zadnji) put neuspjesno napravila, dvije ture pravljene po dva razlicita recepta ispale kao palacinke i toliko su me iznervirale da sam cvrsto odlucila kako ih vise nikad necu raditi jer su bezobrazne i iz principa se ne zele ispeci kako spada :D Od tada je proslo 4 godine, kopkalo me to famozno kuhano tijesto i princesice, odlucila sam ipak da i one moraju "pasti", kao posljednji izazov. Google je izbacio stotine recepata, lunjajuci naokolo napokon sam naisla na ovaj i cim sam vidjela kako je precizan i studiozan znala sam da greske nema i da moraju ispasti kako spada. Eto, izvadila ih prije sat vremena iz pecnice, krasne, pufaste, rumene, ma savršene i toliko sam sretna jer sam napokon pobjedila te male bezobrazne nakupine tijesta :D Naravno, ne bi to uspjela bez ovog divnog bloga i vaseg recepta stoga vam jos jednom upucujem jedno ogromno HVALA i vec bookmarkam ostale recepte koje cu isprobati. :)

    Pozdrav,

    Danijela

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ogromno hvala i tebi, na probanju, na vremenu izdvojenom za komentar, i na svim lepim rečima :)
      Pozdrav,
      Maja

      Delete
  118. Majo,recept je SAVRSEN. Jasam ih upravo napravila svi su odusevljeni. Svaka cast za trud I detaljnu analiyu jer jedino tako, bez obzira na kulinarsko umece, mogu svima da uspeju. Jos jednom, hvala na receptu.

    ReplyDelete
  119. Draga Majo, evo i ja sam probala tvoj recept, i mogu reci da je savrsen. Najljepse princeske koje sam ikada napravila. Ovo je sada moj recept fetis. Veliko Hvala !!!

    ReplyDelete
  120. Odnos je vrlo bitan, u potpunosti se slažem sa Vama, a vrlo bitno i za mlade domaćice je napomenuti, da se rerna ne sme nikako otvarati dok se testo ne ispeče. Čim se rerna otvori, testo, da tako kažem padne.

    ReplyDelete
  121. Kao ekspert za princez krofne mogu da kazem da nema potrebe da komplikujete toliko. Jednostavno testo kada ohladite dodajete jedno po jedno jaje, zato sto to zavisi od gustine testa i velicine jaja. Smesa Vam mora biti lepljiva, znaci kada uzmete malo testa na prst ili kasiku ono ne sme da spada tj. nikako ga se ne mozete resiti sa prsta.
    Negde je neko detaljno opisao u jednoj recenici al nikako da se setim te genijalnosti.
    Prvobitni recept za PP je isti odnos ulja i vode ali sto vise povecavate kolicinu vode krofne ce biti vece.
    Takodje preporucam da pokusate da svoje najmilije iznenadite sa raznim oblicima torti od princez krofni. Testo je toliko lako za oblikovanje sa spricom da mozete ispisati bilo koje slovo, rec, recenicu... Pustite masti na volju!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Natalija, hvala na savetima. Ipak, šta je kome "komplikovanje" - relativno je. Početnicima uglavnom znače precizne mere, a ekspertima je često komplikovano da se vrate u kožu početnika, i tim očima pogledaju na stvar.

      Delete
  122. Majo, ljepse i finije nismo jeli u zivotu, savrsene su :-) Hvala ti na ovom detaljnom receptu! Jasenka (Sweet Corner).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala što si probala javila utiske! :)
      Veliki pozdrav za tebe i tvoju ekipicu!

      Delete
  123. Danas pravim za muza ,on ih obozava,a ovima ce biti odusevljen :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nadam se da su princeze ispale dobro :)
      Pozdrav za tebe i tvoju ekipicu!

      Delete
  124. Redovito pratim tvoj blog,strašno dobro kulinariš :) Već drugi put po tvom receptu radim princeze (zbog kojeg sam se odvažila u bitku s njima prvobitno :D ) i sve mi super ispadne osim jedne stvari - kreme.Naime imam taj neki problem s njom, ne znam zašto,ali već drugi put za redom krema mi ispadne prerijetka. Utoliko rijetka da iako ju ostavim preko noći u frižideru idući dan s njom mogu jednostavno potopit sve te krofnice. Radila sam ju točno po receptu i svi koraci su se poklapali sa tvojim no ništa.Koliko vidim na slikama,tvoja izgleda onako lijepo kompaktno gušće konzistencije, koja ostavlja formu kad je išpricaš i držala bi zasebno kapicu na vrhu no kod mene je to nemoguće, da li netko možda zna u čemu je problem? :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na javljanju i nadam se da ćemo naći uzrok problema :)

      Prvo što mi pada na pamet je da se fil nije dovoljno skuvao, ili eventualno da je neki problem sa samim gustinom/skrobom. Probaj da mi opišeš šta se desilo kad si nalila vrelo mleko na žumanca sa gustinom - da li je počelo da se steže, da li si vraćala na ringlu ako nije? Da li si u toj fazi dobila nešto što podseća na tek skuvani puding?

      Pozdrav!

      Delete
  125. Rađeno je točno onako kako si ti napisala-žumanjci i jaje su razmućeni,dodano deci mlijeka i umiješan gustin,bez grudica-lijepa glatka smjesa.Prestalo mlijeko sa šećerima je zakuhano.Kad je zakuhalo u dva navrata sam sipala mlijeko u posudu sa jajima- u prvom se nije ništa desilo dok sam ih mutila,u drugom dolijevanju su se smjesa počela stezati i kad sam dobro izmješala podsjećalo je na netom skuhani puding. Ostavila sam kremu na sobnoj temperaturi da odmori dušu od mene,no konzistencija je ostala ista.Stavila u frižider preko noći,ukrala par žličica jer su mi oči (po noći) bila veće od sovinih, ujutro molećivo pogledala istu tu smjesu koja se nije promjenila :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm... Skuvana smesa mora da se steže kako se hladi, a kad je ohlađena na sobnu, to bude baš baš stegnutno. Nisam shvatila da li si vratila malo na ringlu nakon dolivanja druge polovine mleka? I dalje pomišljam da je mooožda trebalo samo još malo duže kuvati, možda si bila na nekoj graničnoj tački (počekta pravog) zgušnjavanja, a možda je nešto drugo, što ne mogu ni da pretpostavim :(

      Ako imaš vremena i volje, napravi "mali" fil od petine mere (stavi jedno žumance i samo malčice od onog belanceta), i mešaj varjačom (da imaš bolju kontrolu kad je počelo zgušnjavanje) i vrati na ringlu na nižu temperaturu i kuvaj još koji minut uz mešanje. Na tako malu smesu par minuta kuvanja (od prvih znakova početka stezanja) mora da bude dovoljno. Pa ako se i to kasnije ne stegne kako bi trebalo, onda nešto zeza, ili gustin, ili jaja, ili nemam pojma šta : /

      Pozdrav!

      p.s.
      da si bliže, sad bih došla da to uradimo zajedno, jer mi je upitnik nad glavom prevelik! :)

      Delete
    2. Hmm,hmm,nisam vraćala uopće smjesu na ringlu,praktički samo sam dodala prvu polovicu,dobro promiješala,pa dolila drugu polovicu,nastavila miješat i tad je krenulo sa stezanjem ,kažem stegnulo se ko fino skuhani puding i izgledalo je preakrasno obećavajuće no točno takve konzistencije je ostalo i kad se ohladilo,i bome meni visi hrpa upitnika nad glavom. Hvala ti puno za ovaj savjet što si mi napisala,definitivno ću problati kad uhvatim vremena jer se ne predajem,dok ne napravim to kako treba nećemo dalje :D I javit ću ti kako je prošlo pa da vidimo u čemu je problem :)

      Delete
    3. Sviđa mi se tvoj stav :)
      Pozdrav!

      Delete
  126. prvi put kada sam pravila ispale su savrseno :))) a danas sam bacila cele tri ture jer su sve izgorele, a ostale zive iznutra :(
    ceo postupak je bio isti kao prvi put, isti nacin pecenja, ne znam gde je moglo da dodje do greske :(

    ReplyDelete
  127. Nisam se dobro izrazila ja sam bila ekspert za neuspele princez krofne ali sam ih toliko spremala za zadnjih dvadeset godina da sam ih probala na sve nacine. Jedino imam nedoumicu sta raditi kad se u smemsu za testo doda previse jaja pa ostane onako vlazno? To mi se retko desavalo, al smisljam sta bi bilo pametno.
    Sto se fila tice u moj ide
    1l mleka
    6 kasika brasna
    10 kasika secera
    1 vanilin
    malo ruma
    250gr margarina. Nema sanse da ne uspe. Napomena brasno ostro kao i u testo. Nikada mi sa glatkim brasnom nisu uspele.
    Ali probala sam jos jednu varijantu iz radoznalosti jer u pravi fil idu i jaja i odlican je:
    4 jaja ,100gr brasna, 1 l mleka, 200gr secera , 4 vanilin secera.
    Preporucujem i ovaj, al ukusi su razliciti. Bitno je samo da su oba provereno gusta i dobra i da ce se krofne u oba slucaja sigurno dobr pojesti.

    Izvini Majo ja nesto izbegavam gustin, al prvi sledeci put cu pratiti recepturu.
    I da se zahvalim na ovakvom tutorijalu. Ceo tekst sam procitala nekoliko puta, bile mi slatke tvoje slatke muke kroz koje i sam i sama u silnoj zelji da mi uspeju princez krofne. Hvala, hvala, hvala sto svoje iskustvo delis sa nama.

    ReplyDelete
  128. Evo još jednog ne-ljubitelja princes krofni! :) Ima nassss. :)
    Medjutim, kako je moj suprug obožavalac istih, odlučih da ih napravim po Vašem receptu. Krofnice su ispale sjajno, iako ih pravim prvi put! Fil je zaista jako lep! Savrsen je! (otkrila sam da je testo u stvari krivo sto ih ne ljubim preterano, prosto mi se ne svidja ta vrsta testa, ali fil je posebna stvar)
    Sve pohvale za recept!!!
    Htela sam sinoc da iznenadim supruga i da napravim princeske kad bude dosao sa seminara. Dosao covek, vidi lepe princes krofne na stolu i kaze mi "vidim da si bila u pekari"! :) Poverovao mi je da sam ih ja pravila tek kad je video ostatak krofnica u tepsiji. :) Bas sam bila ponosna na sebe! :)
    i jos samo nesto- čitam dosta kulinarskih blogova na netu, ali jedino kad pravim po Vašim receptima mi uspe :) (zato sto se nista ne podrazumeva i sve je lepo i precizno objasnjeno, sto je zaista bino kad ste mlada i neiskusna domacica).
    Molim Vas postavite jos koji recept "klasik nase kuhinje", jer se bez Vas ne usudjujem da oprobam nista novo i komplikovano! :)
    Veliki pozdrav!
    Vaša verna čitateljka
    Jelena M

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jelo, mnogo ti hvala :) Biće još klasike, mada to ne podrazumeva da je nešto obavezno i kompikovano.

      Bravo za uspešne princes krofne, i uopšte za želju da dragog obraduješ na taj način!

      Pozdravljam te.

      Delete
  129. Ja sam odusevljena objasnjenjem! Ovako bi trebalo da izgledaju svi recepti!

    ReplyDelete
  130. Draga Maju, ne krijem odusevljenje ovim blogom,recepti su "hirurski" precizni i naravno uvek savrseno uspevaju! Stoga imam potrebu da ukayem na kradju Vase fotografije princez krofni na sajtu Press-a. Svako ko imao prati ovaj blog, zna da niko osim Vas ne moze da napravi identicne:) Evo linka, kako bi se i ostali uverili u ono o cemu govorim! Nadam se da cete ih tuziti zbog toga! P.S.Cula sam da se sudstvo u tom slucaju funkcionise!http://www.pressonline.rs/plus/recepti/302841/domace-princes-krofne.html ANA D.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ana, hvala puno na javljanju i na podršci.
      Ostavila sam komentar, reagovali su odmah i uklonili celu stranicu.

      Sve najbolje,
      Maja

      Delete
  131. isprobali ovaj recept i stvarno je super :)

    ReplyDelete
  132. Maja , ja sam se zaljubio u tebe!
    Prvi, ali, prvi put u zivotu napravio sam neki slatkis, a da to nisu palacinke, i uspelo je - neverovatno!
    Do detalja sam sledio tvoj recept i nakon nervoze zasto se ne podizu krofnice, a problem je bio zbog nedovoljno zagrejane rerne - digle se konacno, pekao sam ih dok su i po `kanalicima` dobile zlatnu boju, ispalo je odlicno!!! Fil je fantazija, ma cele su kao iz snova, a ja sam obozavaoc princezica...
    Ukratko, hvala ti za ovaj uspesan recept, do sada sam ga ponovio jos dva puta i uvek bez greske!
    Goranca

    ReplyDelete
  133. Mislim da sam jedina kojoj nije uspeo fil. Krofnice su sjajne, fil je za bacanje. Pridrzavala se uputstva u mililitar, ali je fil ostao ekstremno redak i ima ukus pudinga iz kesice. :(

    ReplyDelete