Friday, June 03, 2011

Piletina sa pesto-kajmakom


I dalje smo u Mirjaninoj kuhinji, kao deo igre FBI rukavice, a tamo mi je za oko zapao recept za piletinu punjenu kremastim pestom. Pesto sam napravila takođe po Mirjaninom receptu, a ova piletina se ipak malo udaljila od recepta, iako je inspiracija došla od njega.

Kod Mirjane meni sve deluje jako ukusno, i jako realno. Znam da se ona i profesionalno bavi kulinarstvom, ali baš se vidi da i kod kuće jednostavno uživa u spremanju hrane, i to su uvek neki full ručkovi, od supe do dezerta. Mene onda malo bude sramota kad mi za ručak imamo pileću čorbu, onako malo bogatiju i kraj priče. I to naravno za dva dana (to dragi kad kuva, on ne kreće ništa u loncu manjem od 5 litara).

Piletinu sam rešila sam da radim sa kajmakom, a ne sirom, a to bog-otac ne bi zadržao u mesu. Sem da se mlatim sa tehnikom Karađorđeve šnicle, a to niti sam htela, niti mogla jer su mi komadi mesa bili relativno mali i pritom neujednačene veličine. Nego ređala meso i premazivala pesto-kajmakom. Dve-tri šnicle sam rekreativno zasekla da napravim džep tek da probam novi nožić, mada sve je to iscurelo, ideja je i bila da meso pliva u mlečnom pestu, i da dobijem sočnu piletinu.


Belo meso sam marinirala u mleku, to uvek radim. Batake sam samo otkostila, oslobodila kože i kratko držala u mleku. Kožu sam skinula da izbegnem efekat kuvane kožure, ne zato što nešto štedim na kalorijama. Ocedila, posolila, pobiebrila. Malo slatke pavlake sipala na dno vatrostalne posude, pa složila meso u dva sloja, i bogato premazala pesto-kajmakom između i preko. Pokrila folijom i stavila u hladnu rernu, ono se polako grejalo i kajmak topio, i meso u njemu krčkalo. Masnoća je isplivala na vrh, a dole se napravila fina mlečna čorbica. Pred kraj sam otkrila i posula prezlom ostrvca od mesa, i pustila da se malo zarumene.

Jako je bilo ukusno, a supica od pesto-kajmaka totalni hit. Kriška hleba i umakanje! Meso je ovde u drugom planu :) Bataci su neuporedivo sočniji i po meni bolji izbor, ali ni belo nije bilo loše, naravno.

Preporučujem pesto-kajmak i kao hladni namaz, jer kajmak je blag i ne remeti ništa od ukusa pesta, a daje bogat mlečni ton. Naravno, govorim o mladom kajmaku, bez trunke kiselosti, i tek blago slanom.

Ovom jelu nije bilo suđeno da pozira, slikano je malo navrat-nanos, šta je, tu je.


Sastojci:
800 g pilećeg mesa (najbolje otkošćenih bataka/karabataka, a može i belog ili mešano)
100-150 ml mleka za mariniranje belog mesa
120 g mlađeg, blagog kajmaka
3 kašike pesto sosa
50 ml slatke pavlake
2 kašike prezli
so
biber

Postupak:
1. Belo meso naliti mlekom, poklopiti i ostaviti da odleži par sati. Batake otkostiti i skinuti kožu, oni su sočni i mogu i ne moraju se marinirati. Oceđene komade mesa posoliti i malo pobiberiti.
2. U činiji izmešati mladji kajmak sa 3 kašike pesto sosa. U vatrostalnu činiju sipati slatku pavlaku pa ređati meso i premazivati pesto-kajmakom, dok se sve ne utroši. Posudu zatvoriti alu folijom i stavti u hladnu rernu, pa uključiti na 250°C. Nakon otprilike 45 minuta skinuti foliju i meso koje viri posuti prezlom, pa vratitiu rernu na još 15-ak minuta ili dok ne budete zadovoljni bojom.
3. Servirati meso uz dosta safta, sa sezonskom salatom i svežim hlebom visoke apsorpcione moći :)

Recept za štampu

komentara: 15

  1. Dobra ti je piletina Majo!!!
    Ja da imam mladi kajmak ,samo bi po vrucem lebu mazala :)!!!

    Znas citajuci post,malo sam se ja zcrvenila jer kada pisem post,ja se toliko zanesem i zelim pokazati kroz slike i recept(ne toliko rijecima )... ja ne mislim da pokazem kako sam ja dobra supruga,majka ili domacica pa imam sve od supe do deserta...supu pravim ako imam peceno meso uz povrce ili nesto drugo jer smo navikli pojesti uvijek nesto sa zlicom,ako kuham corbasto za rucak,tada ni ja ne pravim supu,a desert,eh...toga uvijek ima,ne nije hvaljenje,ali jednostavno navika i sve zato sto imam vise slobodnog vremena nego vi sto radite 5 radnih dana,ja to odradim za dva dana,:D ,jer mi vikend bude placen kao 4 radna dana.
    Dsi primjetila sto se tice kuhanja,volim da kuham,volim da jedem i kada imam slobodan dan da ne moram ici negdje,tada bi trebala doci da vidis moju malu kuhinjicu na sta lici :p

    Izvini komentar je predug,ali ne mogu da skratim :)

    ReplyDelete
  2. Poslednja slika bas mami, tako bih mockala hleb u njemu.

    Odlican recept, jendostavan i ukusom bogat rucak.

    ReplyDelete
  3. Ovaj mini video mi je predobar ;)) izgleda fantastično a zasigurno je i okus fantazija ;)

    ReplyDelete
  4. Nema ovde pravog kajmaka:( ali zamenicemo..pesto jako volim i pravim sama.Uz piletinu na ovaj nacin ima da uzivamo:)

    ReplyDelete
  5. Sviđa mi se ova piletina, deluje jako fino i sočno :)
    A i ova fora sa slajdom sličica mi je super...

    ReplyDelete
  6. Zamjetila sam i ja taj recept, meni se tvoja verzija stvarno sviđa i slike djeluju primamljivo >:)

    ReplyDelete
  7. Ovo sam još davno bookmarkirala i taj recept me je i inspirisao da ja počnem svoj domaći pesto svuda da stavljam i eksperimentišem. Na žalost onaj pesto od prošle godine koji sam zamrzla (super se zamrzava u kutijicama od fete, pa ga samo malo odmrzneš i pograbiš kašikom, a onda vratiš u friz) smo pojeli, pa čekam bosiljak na pijaci da napravim više ove godine.

    Mirjanina kuhinja mi leži 100 posto. Kao što sam rekla, ja bih se rado preselila kod nje, da me udome i hrane dok se ne pretvorim u Garfilda. Samo mi je žao što kod nas onako lepe ribe nema kao kod njih. Ima, ali je sve, fuj, iz dubokog friza.

    ReplyDelete
  8. Ovo si odlično napravila izgleda primamljivo i ukusno, baš poziva da se zaroni u taj tanjur :) Inače, nekoliko puta sam pileće meso marinirala u jogurtu i isto bude divno kad se speče, sočno i meko

    ReplyDelete
  9. Najprije sam pomislila da mi se priviđa da se izmjenjuju slike - odlična ideja!

    Piletina izgleda jako ukusno i sočno

    ReplyDelete
  10. Nisam neki ljubitelj piletine, nekako mi je dosadna, ali ovo bi mi se sigurno svidjelo. Dobra mi je ova fotka sa komadićem kruha koji je prošetao po saftu.

    ReplyDelete
  11. Da znas da bih vam se sada rado pridruzila na ovom rucku koliko sve fino izgleda (slajd prezentacija je pun pogodak;))...a pesto jos nikako da probam da napravim, stvarno ne znam zasto to nisam ranije isprobala, mozda cu jos malo sacekati da mi bosiljak poraste u saksijicma pa cu onda da ga "ocerupam" za jedan fini pesto.;))
    Mirjanina kuhinja mi se isto jako svidja i vec sam puno finih stvari isprobala, samo nikako da stginem da sve lepo slozim u jedan post.;))

    ReplyDelete
  12. Jako dobra piletina. Mirjana ima pregrst dobrih recepata, a ovaj sam receptic i ja osacovala al nikako da ga probam. Sad vidim da sam mnogo propustila:) Odlično je.

    ReplyDelete
  13. odlično Majo, super recept si izabrala i super si ga pripremila. Meni se sviđa ova zamjena sira kajmakom. I super si opisala pripremu i dojmove, odličan post !

    ReplyDelete
  14. Ellerinize sağlık,çok güzel görünüyor.Sevgiletrrrr..

    ReplyDelete
  15. Hvala svima.

    Mirjana, ja treba da crvenim, ne ti :) Nadam se da me nisi nešto pogrešno razumela jer ja se iskreno divim tvojoj volji i organizaciji.

    Pozdrav!

    ReplyDelete