Sunday, November 14, 2010

Pilav


Pilav je jedno od jela koja me vraćaju u detinjstvo. Volim da vidim krckavu koricu piletine uronjene u pirinač. Sočni prinač. Tek blago zapečen po vrhu.

Deluje jednostavno, ali više puta sam imala priliku da probam (i napravim) pilav kome "nešto fali". Ili nema ukus na meso i ostane bljutav, ili bude previše pirinča u odnosu na meso, ili se pirinačnraskuva pa postane kao sutlijaš...

Dade mi je dao nekih smernica, i dođoh do pilava na koji nemam zamerki .

Prvo što je važno - koristiti pirinač oblog zrna, i ne ispirati ga. Za pilav se starije domaćice kunu u kočanski pirinač, i to nije bez veze. Kočanski pirinač je kratkog, oblog zrna i prilikom kuvanja zrna se više lepe jedno za drugo nego kod nekog dugozrnastog rođaka. Pirinač u pilavu treba da bude malo meckav i donekle slepljen, i to će se lakše postići sa pirinčem kratkog zrna.


Drugo - odnos pirinča i supe treba da bude 1:6. Na primer, na 300 g pirinča treba nam 1.8 litara supe.

Treće - bar 1 dl ulja na 300 g pirinča. Nakon što se luk proprži na ulju, kratko treba propržiti i pirinač, a posle tek ide nalivanje supom. Ne skidati masnoću sa supe, naravno. Uz masnoću iz mesa i supe, ulje će dobro doći da pilav bude još sočniji i ukusniji.

Četvrto - dovoljno soli. Pilav mora dobro da se posoli. Tri kašičice soli je ok. Ja stavim dve u supu i jednu dok dinstam luk. Možda zvuči da je previše, ali pirinač je užasan upijač soli. Skoro kao krompir. Najčešća greška koja mi se događala je da mi pilav bude nedovoljno slan, jer sam smatrala da je jedna kašičica dovoljna za celo jelo. Nije. Tačno je, može se dosoliti na tanjiru naknadno, ali ja baš volim da probam i kažem - odlično je! :)

Meso po izboru. Celo pile, pa isečeno na delove, ili samo batak/karabatak, ili samo krilca... Ne bi trebalo ići samo na grudi/belo meso, jer će supa biti mršavija, a meso u pilavu suvkasto. Mi volimo batake, i ovde su bila 4 poveća komada. U pilav se može umuvati i malo šargarepe iz supe, a i ne mora.


Pilav

recept za štampu

Sastojci:
1 manje pile ili 4 bataka ili oko 1 kg pilećih krilaca
300 g kočanskog ili drugog pirinča kratkog, oblog zrna
1 veza zeleni
1 glavica luka
1 dl ulja
so
biber

Postupak:
1. U veći lonac staviti pile i očišćenu zelen i naliti sa bar 2 litra vode. Dodati dve pune kašičice soli i nekoliko zrna bibera, i pustiti da se kuva na tihoj vatri bar 1 sat. Kada je meso skuvano skloniti sa šporeta.
2. Na istu, već zagrejanu ringlu staviti veću šerpu, koja može kasnije i u rernu, i sipati ulje. Sitno naseckati glavicu luka, posuti sa 1 kašičicom soli i pobiberiti po želji. Propržiti luk da blago porumeni, pa dodati pirinač. Pržiti pirinač par minuta, uz mešanje. Isključiti ringlu i skloniti šerpu.
3. Izvaditi pile iz supe, i odvojiti batake i krilca, belo meso preseci na pola, leđa prepoloviti ili samo skinuti meso sa njih. Sve te delove poslagati na pirinač, po želji dodati i barenu šargarepu, i sipati 1.8 litara supe u kojoj se pile kuvalo.
4. Uključiti rernu na 220°C i staviti da se peče. Vreme pečenja je oko 1-1.5 h kad se stavi u hladnu rernu, ili oko 40-60 min otkako supa provri u rerni. Meso treba da porumeni a supa skoro da uvri, tj. da ništa ne pliva po vrhu ali da se ipak vidi vrijuća supa negde u dubini :) Isključiti rernu i ostaviti pilav da odstoji bar još pola sata unutra, da pirinač upije preostalu tečnost.


komentara: 25

  1. I ja volim pilav baš-baš :)
    Ali ga volim bez da se zapeče ;) da bude onako lepljiv i mekan pirinač...
    Doduše, ja jedem pilav sa šampinjonima, ne sa mesom :D :)

    ReplyDelete
  2. Mmmmmm, volim :-)
    Moja mama ovako sprema piletinu i uvijek sam se "davila" jeduci je.

    ReplyDelete
  3. Baš mi je drago da i ja pravim pilav po ovim uptstvima. Nisam nikad merila ulje i vodu, ali to je to. Zaista, pirinač ne prepržen i sa malo ulja daje loše rezultate. Ja dodam i ostalo korenasto povrće kad pržim luk, paškanat, malo celera, šargarepu i mali krompirić. Majo, samo da znaš da sam jela pilav iz drugih krajeva Srbije i niko ga ne zapeče i meni to nije to. Moja mama je iz Ćuprije i tamo sve ide u rernu posle kuvanja. ABC pirinač koji je jedan od najjeftinijih mi se pokazao kao savršen pirinač kratkog zrna i savršen je za rižoto. Pozdrav ha krckav pilav!

    ReplyDelete
  4. Eh, ja isto volim ovo a i moja obitelj uživa svaki put kada spremim piletinu i rižu u tepsiji, kako mi to zovemo.
    Ali, nikako ne znam šta je pilav a šta pirjan, bune me ti nazivi. Čini mi se sve su jela s rižom ali, pirjani se "pirjane" na tihoj vatri??? a pilavi?
    Moja mam je pilav zvala i domaće rezance pripremljene s dinstanim mljevenim meso (ali ono na suho, bez safta), tako da sam ja sva zbunjena:))

    ReplyDelete
  5. I ja se kunem u kocanski pirinac :)
    Ovih meseci sam kupovala u Rodicu razne vrste pirinca, u potrazi za savrsenim, i nijedan, osim "Orijent" egipatskog me nije nesto oborio s nogu (ne racunam integralni koji je druga prica u odnosu na glazirani), pa kad potrosim sve to vracam se na kocanski, definitivno, moji roditelji ceo zivot samo taj spremaju i nikad im nije palo na pamet da menjaju "marku" :)
    Pirinac se przi u ulju posle luka da bi svako zrno dobilo "omotac" od ulja i kasnije u toku pecenja ostao rastresit, odnosno da ne bi dobio onu "blatnjavu" strukturu. Ja ga takodje ne perem, ali samo zato sto me mrzi :D Pa mi sad drago da sam iz ciste lenjosti radila kako treba :P

    ReplyDelete
  6. Tina, volim ja i takav, tj. tako nekako pravim rizoto sa pecurkama, da bude kremasto i lepljivo, mada tu ide i vina, i slatke pavlake. Sve je to dobro, ako odgovara ukusu onoga ko ga pravi :)

    Sanja, sve mi je jasno :)

    Jelena, slazu nam se ukusi po pitanju pilava. Obraticu paznju u prodavnici na taj ABC, hvala.

    Snjezo :) Ja pamtim samo ime pilav za ovo jelo, a za pirjan nisam ni cula. Pilav znam da neko sprema i samo na sporetu, znaci ne ide u rernu, ali meni je drazi ovaj. Nisam ti bas mnogo razjasnila, a nisam ni sebi :))) Pozdrav veliki!

    Maslinka, probajte, dopasce vam se :)

    Vesta, znaci i kod vas je kocanski "keva" :))) Utvrdicu ovo sto se tice przenja/neprzenja koliko danas, jer upravo spremam pilav :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nije pirjan nego birjan.... to je posno jelo koje samo pocinje kao pilav, ali se zavrsava spanacem ili zeljem. Tipicno za Kosovo i Metohiju i krajeve slucne ovim...Dakle, proprzi se luk, doda pirinac a potom i zelenis... nalije supom i zapece a i ne mora. Moze da se dovrsi na ringli.

      Delete
  7. Delicious, I like your style.:))
    Regards!:)))

    ReplyDelete
  8. odličan mi je ovaj pilav ! mi ga nismo doma baš spremali ali meni se ovakva kombinacija i način pripreme sviđaju. Imam u planu uskoro napraviti pilav sa junetinom (recept sam pripremila)a sigurno ću isprobati i ovaj sa piletinom . Hvala za odličan i detaljno objašnjen recept !

    ReplyDelete
  9. I mi smo veliki ljubitelji pilava. Moglo bi se reći da je vodeće jelo kod mene kući. Ne kunem se ni u jedan pirinač posebno, uvek mi ispadne savršen i po našem ukusu.

    ReplyDelete
  10. ljudi, ovo nije pilav
    Ne znam zasto se to tako zove u BG-u i sire.. ali nije , inace recept je super a makedonci ovo zovu tava oriz sa varijacijama

    ReplyDelete
  11. kod nas se nije spremao pilav, ja sam ga otkrila tek kad sam dobila net, odličan je ovaj post i sad razmišljam da koji dan napravim pilav, za promjenu :)

    ReplyDelete
  12. Veoma cenim vaš blog i šaljem vam nagradu koja baš to i govori.Možete je preuzeti sa moje stranice http://kuvarzapocetnike.blogspot.co

    ReplyDelete
  13. Majo, jesam li ja dobro zakljucila ili mi se pricinjava da ti ni u pulav ni u pilecu corbu ne vracas nista od obarenog povrca osim sargarepe ? Vise puta sam citala recepte :) ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobro si zaključila. Beli koren ne vraćam jer često bude drven u sredini, a luk nije ni za šta nakon što se skuva. Tako da, samo šargarepu vraćam. Celer (iz čorbe) pojedem onako, sa strane.

      Delete
  14. Spremala sam ga za vikend, malo je reći da sam oduševljena!
    Prava kremasta struktura pilava koju sam konačno našla!
    Uraaaa!

    ReplyDelete
  15. Danas sam pravila ovaj pilav. Nisam uopste imala kocanski niti bilo koji drugi pirinac kratkog zrna, nego neki dugog zrna koji je moj muz kupio kad mi je jednom trebalo za paprike.
    I sa pirincem dugog zrna ovaj pilav je ispao perfektno. Recept je savrsen, ja sam pravila prvi put uzivotu pilav i svi smo bili odusevljeni.
    I ovo je recept za svaku preporuku :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. [Nekako mi je promakao ovaj komentar]
      I ja sam jednom ili dvaput pravila od nekog no-name pirinča koji je pre dugog zrna nego oblog, i pojelo se do zadnjeg zrna ;)

      Hvala ti, Majo :)

      Delete
  16. E ovo je pilav sto bi se reklo prste da polizes... ja sam ga pravio do sad jedno 10-ak puta po ovom receptu i moj otac koji od malena ima averziju prema pilavu i nikad ga voleo nije,je neko ko se danas u svojim poznim godinama kune u ovo jelo, zahvaljujuci Maji. Ovo je po meni jedini recept kojim se treba voditi, greske nema, samo cist plezir (pleasure). :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Plezir je i čuti ovako nešto! Hvala i veliki pozdrav za tebe i tatu :)

      Delete
  17. Može li mi neko objasniti šta je "veza zeleni" ? Šta ide u tu vezu i koliko čega ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Veza zeleni" je svežanj od par šargarepa i par korenova peršuna (ono što izgleda kao bela šargarepa). Ponekad je ostavljen i peršunov list, i to je jedini zeleni deo, uprkos nazivu :) Uobijčajeno je da se koristi za kuvanje supe. U supu može i drugo korenasto povrće, tipa celer, paškanat...

      Kucni "zelen veza" u google, pa vidi slike.

      Pozdrav!

      Delete