Sunday, July 18, 2010

Pileće faširane šnicle


Na pauzi za ručak, odem do Kalenić pijace. Pijaca mi je na tri minuta od posla, i uvek me put vuče ka njoj. Nekad izadjem ciljano da kupim to i to, a nekad samo onako blejim, pa uzmem nešto što mi se tog trenutka svidi. Na spoljnom obodu pijace načičkane su radnjice, što prodavnice, što cvećare, što pekare... Ima jedna radnja koja se zove "Taze" i u njoj kuvana jela, na meru, za poneti. Dakle, pilavi, paprikaši, gulaši, musake, pohovano svašta, grilovano svašta. I faširane šnicle. Nije da sam ih željna, ali čim sam videla kako lepo izgledaju, pritom se još puše koliko su taze, kupim dve, i neki prilog od povrća i vratim se u kancelariju. Zasečem onu šniclu, a ona unutra BELA! U, jbt, pa ovo nije faširana! Ma jeste, ali od pilećeg mesa! Ljudi, koliko je to bilo sočno i divno, smazala sam u dahu. I danima mislila posle o toj pilećoj faširanoj, i kako im je uspelo da bude onako sočna.


Pravila sam nekoliko puta faširane od pilećeg mesa. Recimo ove po Maslinkinom receptu, pa ove druge iz glave... Sirovo meso se samelje, pola batak pola belo, i posle se dodaju drugi sastojci. Te šnicle su fine, ali budu ipak malo suve, kao što bi i sam pileći file bio. Pravila sam i pileće ćevape, i to je fino, ali takodje malo suvo. Volim ja i te šnicle od sirovog mesa, jer su onda baš konkretne, i ima se utisak da se jede neko teže meso. Ipak, one mekane i sočne nikako da izbacim iz glave, dok mi konačno nije palo na pamet da se one prave od KUVANOG mesa! Mislim, stvarno ne treba biti baš mnogo inteligentan, pa doći do ovakvog zaključka, ali ja vam ne mogu opisati svoju sreću, kao da sam rešila neku vekovnu enigmu, iako sam otkrila toplu vodu :))) Naravno da sam uporno razmišljala o sirovom mesu, jer sam samo takve šnicle radila, pa skrenula sa puta tražeći šta je to drugo, osim mesa, krivo za sočnost onih kupovnih šnicli. Ništa. Ništa ne bi moglo da se u toj meri doda sirovom mlevenom pilećem mesu a da i dalje ostanu šnicle od mesa, a ne sa mesom.

Eto usput i načina da se potroši bareno meso iz supe. Kad je u osnovi kuvano meso, uvek će šnicle biti meke, a ostali sastojci - prema želji i trenutnom stanju u frižideru. Moje stanje u frižideru je bilo kao prema slecećem receptu, i ovo je bilo zaista predobro! :)


Sastojci:
1 kom. pilećih grudi, oko 400-500 g
1 tikvica, oko 400-500 g
1 jaje
sredina starog hleba, oko 50 g
50 ml mleka
1 kašika prezli
so
biber
peršun
ulje

Postupak:
1. Tikvicu izrendisati na sitno rende, dodati pola kašičice soli, ostaviti da pusti vodu. Sredinu hleba namočiti mlekom, ostaviti sa strane.
2. Za to vreme skuvati pileće grudi. Skinuti belo meso, pa iseckati na naj-najsitnije komadiće.
3. U dublji sud staviti iseckano meso, ocedjene tikvice, jaje, namočen hleb, pa začine, so, biber, peršun. Izmešati dobro. Dodati kašiku prezli, ako deluje mnogo čorbasto. Smesa treba da je meka.
4. Oblikovati manje šnicle debljine prsta, i uvaljati u brašno. Pržiti na srednjoj temperaturi, na ulju koga ima dovoljno da doseže do polovine visine šnicli. Vreme prženja je oko pet minuta sa svake strane, ili dok šnicle ne porumene. Brzo su gotove, jer je meso već kuvano i nema šta puno da se čeka. Od ove mere dobiće se oko 12 manjih šnicli.

Recept za štampu

Juicy Chicken Fritters
makes 12

Ingredients:
1 chicken breasts, about 400-500 g
1 zucchini, about 400-500 g
1 egg
some old bread, crust removed, about 50 g
50 ml milk
1 tbsp bread crumbs
salt
ground pepper
parsley
oil

Directions:
1. Peel and grate the zucchini, add 1/2 tsp of salt, set aside to let water drain. Pour milk over bread, set aside, too.
2. Cook the meat. Remove the meat from the bone, chop it as fine as possible.
3. Place it in large bowl. Add drained zucchinis, egg, bread, spices (salt, pepper, parsley). Mix well. Add a tablespoon of bread crumbs, if mixture seems to be too soft. However, it should be pretty soft.
4. Shape small ovals, like flatten meatballs, thick as your finger. Roll them in the flour. Fry over medium heat, in enough oil to reach the half of meatball thickness. Fry them for about five minutes on each side, or until they become golden. Frying time is really short, as the meat is already cooked.

komentara: 19

  1. Jako mi se svidela priča. Kalenić je redovno i moja destinacija:) Pravim vrlo slično jelo; mada odavno ga nije bilo na stolu. Kad prođu ovi vreli dani, probaću ovaj receptić. Odlično. Fotografije su desetka (kao i uvek). :)

    ReplyDelete
  2. Prekrasne šnicle, baš mi se sviđaju što se prave od kuhana pilećeg mesa. I lijepa priča...

    ReplyDelete
  3. Odlična ideja za kuhano pileće meso iz juhe. Jako me uvijek zaintrigiraju vaše tržnice. Morat ću jednom doći i prošvrljati i sve dobro pregledat.

    ReplyDelete
  4. Dunja, ako dolazis u Beograd, i planiras da obidjes Kalenic, obavezno se javi, da ti budem vodic i da popijemo kafu! :)
    mamajacooks et gmail tacka com

    ReplyDelete
  5. Hvala mamajac, ako se planovi obistine, paniram na jesen, no ako mi se sve potrefi sa poslom, na vrijeme ću ti javiti.

    ReplyDelete
  6. Mmm, bas fino izgledaju...i jos dobijes i ukusnu supicu i glavno jelo.;))))

    ReplyDelete
  7. Ovo za kuvano pilece meso pamtim pa probam... Pozdrav :)

    ReplyDelete
  8. odlične faširane šnicle i jako mi se sviđa to što su sa pilećim , huhanim mesom. Pa još kombinacija svih ovih sastojaka, to mora biti odlično i prefino ! I jako lijepo izgledaju !!

    ReplyDelete
  9. Obozavala sam Bajlonovu pijacu i Kalenic...sjecam se i tih radnjica na obodu (jednom je jedan covjek htijuci kupiti margarin 'Dobro jutro' rekao prodavacici samo:'dobro jutro!', a ona ce njemu:'dobro jutro!'...ja sam stajala u redu i pala od smijeha (kao i ostali u blizini)!).
    Ideja za kuhane fasirance je super, do sada mi je samo palo na pamet da meso iz supe malo zapecem u rerni sa povrcem (kao pecenje), isto je famozno mekano i socno!

    ReplyDelete
  10. obožavam Kalenić pijacu iako mi je jako daleko i bila sam samo dva puta i to po preporuci da kupim divan aranžman cveća kod dečka koji ih pravi sa voćem onako avangardno...malo mi je daleko da nosim namirnice...moja zemunska pijaca nije loša...i ja sam juče pravila ćufte od pilećeg mesa sa jabukom i limunovom korom...od bataka i karabataka...više mi je dosadilo da ih pečem pa angažujem supruga da ih lepo odvoji od kostiju i samelje kad kupim veću količinu bataka...nevolim to da radim...slikala sam pa čuče u arhivi do daljnjeg....ali od kuvanog mesa nisam nikada pravila...uvek tražim novnačin da ne jedem cele batake....odlično

    ReplyDelete
  11. ovo sigurno probam, redovito ostaje kuhano pileće meso, a ovo je predobro da se iskoristi

    ReplyDelete
  12. ajme, ja obožavam kad me nešto tako oduševi "na prepad", kad se najmanje nadam, kad sam skeptična prema tome. dakle, poznat mi je tvoj odjećaj i oduševljenje tim faširanim šniclama. meni vjerojatno nikad ne bi palo na pamet meso prvo skuhati, prije bih probala dodavati vrnje, kajmak, majonezu ili senf u smjesu sirovog mesa da bude meka i sočna šnicla :))) uglavnom, ove tvoje šnicle super izgledaju i vjerujem da su odlične. idem sad vidjeti što si nam još spremala dok me nije bilo :)

    ReplyDelete
  13. Majo, ideja je fenomenalna, hvala na ovom receptu. :) Inače ja sam u nedostatku tikvica (bolje reći u nedostatku pristojne cene tikvica) izrendala jednu jabuku, ne previše kiselu ali ni preslatku, dodala malo limunovog soka, mrvicu čilija, bosiljak i beli biber. Ispalo je boli glava, tako da eto u zimskom periodu tikvica se može lagano zameniti jabukom, samo treba onda mrvicu jače začiniti da se izbalansira odnos kiselkastog i slanog.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti mnogo što si našla inspiraciju baš u ovom receptu. Ja sam na njega malo i zaboravila, a stvarno je zgodno za utrošiti meso iz supe, i sočno je, i mljac :)

      To sa jabukom mora da je odlično. Čak i sa slatkom jabukom mislim da ne bi bilo pogrešno.

      Pozdrav!

      Delete
  14. Majo, moze li se kupiti samo pileci file i skuhati? Koja je onda mjera?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dva filea. Gramaža "na otprilike". Možda 400 g.
      Pozdrav!

      Delete
  15. Majo, a kako bi ispale kada bi se pekle u rerni (da bude manje ulja hehe)?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sigurno bi bilo dobro i tako :)
      Naravno malo ulja na pleh/papir, i malo odozgo.
      Pozdrav!

      Delete