Friday, November 13, 2009

Natur šnicle


U okviru novembarskog kruga igre FBI rukavice testiramo recepte iz Gastronomske zbrke. Zb(i)rka je bogata i obiluje jednostavnim, običnim, svakodnevnim jelima. Stekla sam utisak da se kod njih u kući jede "jače", da nema previše brige o kalorijama, masnoćama i količinama generalno. Urbana stonoga, autor ovog bloga, je moderna a tradicionalna kuvarica, konkretna, jasna i vrlo duhovita. Osim samih recepata nema mnogo propratnog teksta, ali stil pisanja i poneki komentar ukazuju da je iza zapravo jedna izgradjena i zrela osoba, koliko god se ona stalno pozivala na zbrkanost svega i svačega.

Stonoga je Beogradjanka, moja sugradjanka i moje je godište. Iz istog smo kraja grada, na istoj pijaci smo se snabdevale. Razmenile smo par mejlova, i želela sam da je upoznam lično, ali nisam stigla. Nabasala sam slučajno na vest o njenoj smrti. Ne znam da li je istina, niti sam uspela da saznam bilo šta više, ali nekoliko dana sam bila potpuno pod utiskom te vesti. Nekako, bila mi je toliko stvarna i životna da ne mogu da poverujem da je nema. Na neki način mi je bila baš bliska. A nema je, nema nijednog novog posta od kraja avgusta, i ja se osećem čudno tužno u vezi svega.


Kad udjete na Stonogin blog učitava se plej lista sastavljena (verovatno) od njoj omiljenih pesama. Jedna od njih je "I belong to you" by Lenny Kravitz, ultramega hit nekog prošlog vremena. Čula sam ovu stvar posle baš puno godina, i primila se skroz, skinula sa neta i uvrstila na svoju favorite listu, i slusam je već mesecima bar jednom dnevno. Užasno je jaka, jezivom snagom puni prostor, bass gitara ludački dobro zvuči, pravi atmosferu od koje mi se plače kakve mi jake emocije budi... Poslušajte ovu stvar, znam da ste je svi nekada čuli, ali ako niste odavno - poslušajte opet. Ali glasno. Na dobrim slušalicama i kad vas niko ne ometa. Neverovatno je snažna i iskrena.


Pregledajući Gastronomsku zbrku označila sam puno recepata koje bih probala. Za početak, pravila sam natur šnicle, i ovo je bilo jaaaako fino, malo otmenije od (nama) običnog ručka, a opet savršeno jednostavno.

Sastojci:
700 g telećih šnicli od buta
2 šargarepe
2 glavice crnog luka
250 ml vode
100 ml belog vina
1 kašika brašna
ulje
so
biber
lovorov list

Postupak:
1. Šnicle istanjiti, uvaljati u brašno i propržiti na vrelom ulju po minut sa svake strane.
2. U procedjeno ulje od prženja šnicli staviti sitno seckan luk i kolutiće šargarepe, doliti još malo ulja po potrebi i dinstati dok povrće ne omekša.
3. Zapržiti ravnom kašikom brašna.Dodati vruću vodu, vino i začine, pa vratiti šnicle u sos. Kuvati na niskoj temperaturi uz povremeno mešanje dok meso ne bude skroz mekano, 20-30 minuta.


"Natur" Steaks

Ingredients:
700 g veal fillets
2 carrots
2 onions
250 ml water
100 ml white wine
1 tbsp flour
oil
salt
ground pepper
bay leaf

Directions:
1. Flatten the stakes, grease with flour then fry on higher temperature for one minute per side. Set aside.
2. Drain the oil that remained from frying, add finely chopped onion and sliced carrot. Add some more oil if needed, and saute the vegetables until soften.
3. Add a (flat) tablespoon of flour, fry and stir, add water, wine and spices, and place the meat in. Cook over low temperature until meat becomes completely soft, stirring occasionally (20-30 minutes).

komentara: 12

  1. Predivno izgleda...
    Ja jos nista nisam pravila... posteno nista nisam ni izbirala... Cim odem na njen blog nesto krene da me stiska u grudima i ne mogu da citam...Sve mi je tako nestvarno-tuzno-nepravedno... i ne znam... Ne znam ni da li cu ucestvovati... Ma skroz sam sama sebi cudna ali ne mogu protiv tog osecaja u sebi...
    Kada si objavila vest ja sam danima osecala taj bol u grudima... ne znam zasto ali zaista me pogodilo iako je maltene nisam ni poznavala... Cudno ali tako je...

    ReplyDelete
  2. Prekrasan post, mislim da bi Stonoga kad bi ga pročitala bila doista dirnuta i mislim da si je savršeno opisala, nekako tako je i i ja doživljavam, čitajući njezine postove s receptima i sitne opaske koje se provlače.
    I isto tako kao i maslinka imam čitavo vrijeme taj jedan težak osjećaj, ali s druge strane mislim da bi ona bila iskreno radosna što se motamo po njenoj zbrkanoj zbirci i prebiremo recepte za svoj gušt i što se, eto, u njenoj spomen na taj način družimo.

    ReplyDelete
  3. Tadeja, apsolutno se slazem. Ja nemam drugi nacin da joj se zahvalim osim da poklonim paznju onome sto je ona radila, i da usvojim nekoliko recepata...

    Maslinka, razumem te, ali molim te nemoj da odustanes od ucesca. Ona je tvoje recepte bas pratila i neke je i probala, i sigurno bi se obradovala da vidi svoj recept kod tebe. Gledaj iz tog ugla, pliz.

    Pozdravi!

    ReplyDelete
  4. Lijepo si pripremila.

    Ja isto ne mogu vjerovati da je nema više. Jednostavno nije fer da mladi ljudi u naponu snage umiru. Bila sam u šoku kad sam vidjela da je nema više i žao mi je što ne znamo što se dogodilo.

    Iz svih njezinih postova i sa bloga se vidi da se radi o osobi izuzetno vedrog duha i vesele naravi..

    ReplyDelete
  5. jako lijepo si ovaj post srocila, ja ju isto uopce nisam znala virtualno, ali kad odem na njen blog tako me obuzme neka tuga...jako zalosno. ove snicle izgledaju fenomenalno!

    ReplyDelete
  6. prvi puta sam čula za Stonogu preko tvog bloga pa moram priznati da nisam upoznata s njenim radom... ali zato mi se jako sviđa ovo jelo koje si napravila u njenu čast... sigurno bi bila presretna!

    ReplyDelete
  7. Krasno si prikazala i sve opisala.. Čitam i čitam komentare i dolaze mi suze, nekako je to neobičan osjećaj, ne poznavati osobu a da ova situacija može tako dirnuti.. Pregledala sam cijeli blog, pripremila linkove kako bi mogla nešto od užeg izbora odabrati za probu ali nikako krenut. Mislim da nas je ovo dirnulo najviše zato što je u pitanju vedra i mlada osoba, najteže je kad ti netko u tvojoj generaciji ili čak mlađi ovako recimo jednostavno nestane..

    ReplyDelete
  8. Que receta tan deliciosa...me ha gustado mucho tu blog...besos

    ReplyDelete
  9. Onda kada je marija predložila Stonogin blog za istragu pregledala sam tu 2organizovanu zbrku". Ponijela me je muzika koja se vrti, osvojila njezina duhovitost. Recepti su domaći, bez mnogo komplikovanja i ja uživam u istraživanju.
    Ne znam, ni ja ne mogu vjerovati da tako mlade osobe tek tako umru, nestanu. Toliko mi je žao...Kao i Maslinka, kada otvorim blog da pronađem šta ću raditi, ugledam njenog slatkog dječaka i obuzme me neka tuga.
    Tvoj post o njoj je tako divan i pun osjećaja prema mladoj ženi koju nisi imala priliku upoznati, nego ste se zbližile putem kuhanja na internetu, ovih igrica u kojima je ona aktivno učestvovala do preranog kraja. Sugrađanka, vršnjakinja, mogle ste se poznavati, mogle ste ići u istu školu, izlaziti na ista mjesta u gradu, toliko toga zajedničkog imate...

    ReplyDelete
  10. Upravo smo slistili ove natur snicle :)I ja sam na kraju dodala sitno,seckan persun i po koji kolut praziluka.Fantastican rucak i zaista jelo koje je zasluzilo da se nadje na Majinom blogu...Post je izuzetno dirljiv... :(

    ReplyDelete
  11. Sasvim sam slucajno naisla na ove komentare i osecam se duznom da vam napisem par reci...
    Stonoga je bila moja drugarica preko 30 godina, bukvalno se poznajemo od rodjenja jer su se moja baba i njena (Mica) druzile i svakodnevno pile kafu..
    Divna osoba i divna drugarica.
    Na zalost, napustila nas je prerano iako se godinama borila sa kancerom. Borila se kao lavica. Bila je nas junak.
    Umrla je pocetkom septembra 2009. u 35. godini.
    Njen blog nam puno znaci i hvala vam sto je se secate i hvala vam na svim divnim recima upucenim njoj.
    Sigurna sam da pisem i u ime njenog sina i supruga.
    Neka joj je laka zemlja.

    ReplyDelete