Tuesday, August 18, 2009

Lešnik tortice


Prošlo je četiri godine od kada je moj prvenac stigao na svet. Gledam ga sada, veliki je momak već. Stalno mislim da je manji nego što jeste, kad mu nešto kupim to je uvek knap pa moram nazad u radnju da menjam za veći broj. Brzo mi je porastao, i čini mi se da će nadalje još brže.

Kao beba je bio nemoguć, plačljivije dete nisam videla, a čuvena druga godina zvana "terrible twos" je bila i više od toga. Tada sam jedva čekala da malo poraste, da malo nešto počne da konta. Činilo mi se da počinjem da ludim od bavljenja nerazumnim bićima jer sam jedno vreme imala u bukvalnom smislu dve bebe - njega, i brata rodjenog samo godinu i kusur kasnije. Sad mi je tako sladak da bih ga friznula u ovom uzrastu jedno par godina, da natenane uživam u njegovom iskrenom razmišljanju, spoznajama, u pitanjima koje samo deca, mali neukalupljeni ljudi, mogu da smisle, u jednostavnim i bistrim zaključcima.

- "Mama, znaš koja je najbrža životinja?", pita me juče.
- "Ne znam."
- "Geopard!", vrlo znalački će on :)))

Sad je taj momak iz plačljive bebe izrastao u jednog dobricu pravog. Sreća je da je čovek setovan tako da ružne stvari brzo zaboravlja, i skoro da je šteta što deca uopšte moraju da porastu.

Proslava rodjendana će tek uslediti, a na dan rodjendana htela sam samo neki mali slatkiš, za mog malog slatkiša.


Ove tortice su najpre nastale u glavi, a onda i u zbilji. Jake su kao djavo. Ukusne su, lešnik je moja slabost (a i sinac mi ima taj gen) i pustila sam ga da ovde izdominira. Čokolade takodje ima dosta, ona se ustvari borila sa lešnikom za dominaciju. Priprema mi je uzela vremena, ovde ništa nije moglo na brzaka. Na kraju sam bila umorna ali zadovoljna, a i slavljenik je bio vidno uzbudjen zbog cele stvari, a naročito zbog formata tortice na koju smo jedva uspeli da smestimo četiri svećice.

Srećan rodjendan, pile!


Sastojci:

za podlogu
150 g pečenih mlevenih lešnika
100 g krem maslaca
100 g prah šećera
30 g brašna
1 jaje

za glaziranje podloge
100 g bele čokolade
2 kašike ulja
50 g pečenih mlevenih lešnika

za korpice
200 g čokolade za kuvanje
250 ml slatke pavlake
2 kašike šećera
1 vanilin šećer

za dekoraciju
12 celih lešnika
2 kašike šećera za karamel

Postupak:
* Za pravljenje ovih tortica potreban je kalup za klasične i mini mafine.

1. Pomešati sve sastojke za testo. Makazama iseći krugove papira za pečenje u veličini dna muffin forme. Obložiti kalupe. Sipati po kašiku testa u svaki kalup, pa ispeći na 175-180°C oko 15 minuta. Prevrnuti podloge, odlepiti papir i ostaviti ih da se ohlade. Uži deo ide gore.

2. Belu čokoladu otopiti u mikrotalasnoj - 5 minuta na 180 W. Izvaditi, promešati, dodati dve kašike ulja, opet promešati. Uzimati jednu po jednu podlogu pa joj umakati obod u belu čokoladu (držati u ruci kao točak, pa okretati kroz čokoladu). Spustiti na tacnu, pa kašičicom dodati još malo čokolade preko gornje površine podloge, i razmazati. Ostaviti bar pola sata pa onda obod svake podloge uvaljati u mleveni lešnik (samo obod).

3. Čokoladu za kuvanje istopiti u mikrotalasnoj - 10 minuta na 180 W, bez otvaranja i mešanja. Posle tog vremena izvaditi i promešati dok čokolada ne postane ujednačeno glatka, pa kašičicom nanositi čokoladu na dno i obod mini muffin formi. Ostaviti da se čokoladne korpice stegnu u frižideru, pa još jednom premazati čokoladom iznutra, više po obodu nego po dnu. 200 g čokolade je dovoljno, i previše za dva dobra nanosa. Kad se opet stegnu, čokoladne korpice izvaditi iz forme.

4. Slatku pavlaku umutiti sa dve kašike šećera i vanilin šećerom, pa puniti čokoladne korpice do vrha i malo preko. Korpicu okrenuti i zalepiti na podlogu, blago pritiskajući.

5. Napraviti karamel od dve kašike šećera u najmanjoj šerpi. Jedan po jedan od dvanaest lešnika ubacivati u karamel, kratko promešati da se glazira sa svih strana, pa vaditi na papir za pečenje. Ostaviti da se lešnici ohlade, pa ih nalepiti na vrhove tortica. Vrh kašičice ugrejati iznad ringle, pa dotaći mesto na koje će doći lešnik, tu će se čokolada malo otopiti pa će se ukras lako zalepiti. Čuvati u frižideru, a pred služenje ostaviti 20-ak minuta na sobnoj temperaturi, da čokoladna korpica malo omekša.

Hazelnut Mini-Cakes
makes 12

Ingredients:

biscuit
150 g toasted ground hazelnuts
100 g cream cheese (40% fat)
100 g icing sugar
30 g flour
1 egg

biscuit glaze
100 g white chocolate
2 tbsp oil
50 g toasted ground hazelnuts

cups and filling
200 g dark chocolate
250 ml heavy cream
2 tbsp sugar
1 vanilla sugar

decoration
12 whole hazelnuts, toasted
2 tbsp sugar, for caramel

Directions:
You need both regular and mini muffin mold form for this recipe.

1. Mix all biscuit ingredients. Cut out 12 baking paper circles fitting the bottom of your muffin mold, line the mold. Pour a tablespoon of batter in each mold. Bake in the oven preheated to 175-180°C for about 15 minutes. Flip them out, peel the paper and let them cool. Wider side of the biscuit goes down, narrower up.

2. Microwave-melt white chocolate for 5 minutes on 180 W. Stir well, add two tablespoons of oil and stir again. Take one biscuit base and roll it as a wheel through the chocolate, to cover outer sides. Place it on the plate. Repeat with all biscuits. Spread remaining chocolate, if any, over the biscuit tops. Set aside for half an hour, then roll each biscuit (as a wheel, again) through ground hazelnuts.

3. Microwave melt dark chocolate for 10 minutes on 180 W, without pausing for stirring. Stir only when it's done. Use a teaspoon or even smaller one to spread the chocolate over the inside of mini muffin forms. Place the form in the fridge. Repeat with another layer of chocolate, cool again. When chocolate cups are cooled and settled, take them out.

4. Whip the cream with sugar and vanilla sugar, then fill the chocolate cups a little over their volume. Gently press them in the biscuit bases, upside down.

5. Caramelize two tablespoons of sugar in the smallest pot you have. Roll 12 whole hazelnuts through the caramel, one by one, and take them out to the baking paper. After they are cooled, place them on the top of each mini-cake. Use a teaspoon heated over the stove top to touch the center of the chocolate cup and get it sticky for sticking caramelized hazelnuts. Store mini-cakes in the fridge. Take them out on room temperature for 20 minutes before serving, to allow softening of the thick chocolate cup.

komentara: 14

  1. Majo prvo ti želim čestitati sinov rođendan, i tebi i njemu jer ipak je to tvoj veliki uspjeh. :)

    Ove tortice su nevjerojatne, predivne i bogme se vidi da je ogroman trud uložen u njihovu izradu. Svaka čast na preciznosti i strpljenju.

    I da nisu tako estetski divne ove tortice bi mi se svidjele jer eto i ja sam slaba na lješnjake. :)

    Inače, nemoš vjerovat, upravo sam u fazi pečenja nekih muffina u mini kalupu koji sam neki dan kupila kad ono eto nešto iz mini kalupa i kod tebe. :)

    ReplyDelete
  2. Sretan rodjendan ljepotanu! Tortice su prekrasne! Nevjerojatno precizne, a kombinacija lješnjaka i čokolade uvijek prolazi! :)

    ReplyDelete
  3. Slatkišu srećan rodjendan a tortice se vidi da su pravljenje sa puno ljubavi i strpljenja a to je potrebno i za naše slatkiše uostalom... Ma savršeno i... nekom prilikom sigurno ću isprobati...

    ReplyDelete
  4. Srećan rođendan tvom medenjaku i sve najlepše :)
    Kladim se da je uživao u mini-torticama, prelepe su :)

    ReplyDelete
  5. Prvo sretan rođendan tvom slatkišu !!
    Za tortice nemam riječi, baš su posebne i svaka čast na trudu, strpljivosti i takvoj preciznosti!

    ReplyDelete
  6. Ja sam oduševljena torticama!
    Predive su Maja, a verujem da je i ukus! LJubni nam vršnjaka! :)

    ReplyDelete
  7. I ja se pridružujem rođendanskim čestitkama malenom! A za tortice svaka čast!

    ReplyDelete
  8. sretan rođendan tvom malom sinčiću! ja imam nećakinje tih godina i ja bih htjela da vječno ostanu tako male, slatke i iskreno znatiželjne :) tortice su preslatke, a pogotovo ova sa 4 svjećice... jako maštovito :)

    ReplyDelete
  9. Draga majo ovo je stvarno majstorski urađeno, kao da su izašle iz pariške poslastičarnice. Svaka čast!

    ReplyDelete
  10. Sretan rođendan:) A kolačići odlično izgledaju:)

    ReplyDelete
  11. Predivne su...
    Sve najbolje za srecan rodjendan :)))

    ReplyDelete
  12. Srecan rodjendan (sa zakasnjenjem) pilencetu tvom koji je izrastao u velikog, preslatkog decaka.
    Ala vreme leti!

    Zorana

    ReplyDelete