Monday, March 24, 2014

Ovsene loptice


Sve Tanje koje sam upoznala, stvarno ili virtuelno, imaju jednu zajedničku osobinu. Sve su - ljudine.

Jedna Tanja je moja sestra. Druga Tanja je jedna od mojih najboljih drugarica, energična i pravična za izvoz i za primer. Treća Tanja, na netu naširoko poznata kao Mooshema, moj je čest izvor inspiracije. Apsolutna je kraljica zdravog razuma i majstor pisane reči.

Svako ko želi da se pokrene, da nešto učini za sebe u smislu brige o zdravlju, a ne zna odakle bi krenuo, savetujem da krene od ove treće Tanje. Mooshema nije blog o fitnesu, to je blog o zdravom razumu, o nepristajanju na njegovo trovanje. Moje neretko zbrkane misli časkom se resetuju nakon nekog Tanjinog teksta.

Od nje sam pokupila izreku, if you're tired of starting over, stop giving up, koju često sama sebi mantram.

Kod nje sam našla nekolicinu recepata koje bih volela da probam. Recimo, recept za jednostavne loptice od tri sastojka - banana, oraha i ovsenih pahuljica. Ovsene pahuljice nešto i ne volim, ali druga dva sastojka volim i obećah sebi da ću praviti.  Kasnije videh u Mezze magazinu sličnu stvar, samo bez oraha, a sa čokoladom. Pa reših da dodam i ja čokoladu :)


- Da li mi se dopalo? Da. Neobično je, ali da.
- Da li je nešto najbolje što sam jela? Ne.
- Dobro, može neki opis? Meke, sočne, sa vodećim ukusom banane. Kao banana bread sa mnooogo banana.
- Da li bi im nešto dodala drugi put? Razmišljam o pečenom susamu u koji bi uvaljala kuglice pre pečenja.
- Pa, kako se prave? Mnogo lako. Evo ovako...


Ovsene loptice

Sastojci:
500 g zrelih banana (dve veće)
100 g ovsenih pahuljica
50 g oraha
50 g čokolade za kuvanje

Postupak:
1. Orahe i čokoladu iseckati na komadiće. Banane ispasirati, dodati im ovsene pahuljice, orahe i čokoladu i sve dobro izmešati.


2. Zahvatati punu kašičicu smese i ređati na pleh postavljen pek papirom. Peći oko 15 minuta na 180°C.


Recept za štampu

p.s.
Recept šaljem Mireli, domaćici igre Ajme, koliko nas je! za mart 2014, koja nam je za temu zadala ovas.

komentara: 44

  1. Pa ja sam totalno oduševljena!
    Kod mene je kuvanje verzija predškolsko, a kod tebe izgleda kao spejs šatl!

    Osećam se totalno bitnom, sad kad sam videla kako ove lopticei izgledaju kod tebe :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa i treba tako da se osećaš, sa lopticama ili bez! :)

      p.s.
      Spejs šatl :D

      Delete
  2. E, da! I naravno da ti nije senzacionalno, kad ti praviš i tako nešto kao što je MEDOVIK! :-)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ah, medovik, on je van svih kategorija :)

      Skroz su korektne ove loptice, realno, ima prostora za eksperimenisanje koliko voliš, a brzo se spremi, i znaš šta si poj'o.

      Delete
  3. Fantasticno izgledaju, razmisljam da ih pravim vec danas :)

    ReplyDelete
  4. Volim ovakav tip keksića, što zbog toga što su za 5 minuta gotovi, a što zbog toga što su zdraviji i onda... znaš već kako radi ženski um! :) U poslednje vrijeme tražim druge načine da zamijenim bananu u ovakvim poslasticama, nekako mi je pretjerano dominantan njen ukus. U obzir dolazi sos od jabuka, ali ako imaš neku ideju, samo proslijedi! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iz mog iskustva, banane treba da bude, ali možeš da je smanjiš, uz nadoknadu voća koje je isto tako čvsto, na primer, kruška. Ali, ako na primer, dodaš smrznute višnje u smesu i tako pečeš, od tih višanja banana će kapitulirati.

      Delete
    2. Milice, ne znam (još), ali probaću možda i sa jabukom. Mislim da mora slatka jabuka, one su čvrste i njen pire bi mogao biti ok.

      U stvari, cela ova smesa je super i bez ikakvog pečenja, meni ostalo viška i onako sam pojela, tako da, sigurno svašta tu još može da se dodaje i oduzima, bitno da ima tih pahuljica da zgusnu stvar i upijaju tečnost. Ne bi tu škodilo ni neko belance, i semenčice ove-one...

      Mooshema, višnje zvuče dobro, možda bi smrznute pustile puno vode i ragnjeckale celu stvar, ali ako se odlede i lepo ocede, što da ne? Veliki sam ljubitelj višanja, i probaću :)

      Delete
    3. Hvala na odgovoru i idejama! :)
      Tanja, baš je dobra ideja za višnje, nikad mi to ne bi palo na pamet, ali kao što reče Maja, možda bi ipak bilo bolje da se odlede i malo iskapaju višak vode. Skroz si me zainteresovala i mislim da probam uskoro! :)
      Majo, sos od jabuka (ono kad se prokuvaju) bude nekako "suvlji" od svježih narendanih, pa čak i kad ih pustiš da iskapaju. Dok se kuvaju, tečnost ispari i iako i dalje tečne, nekako daju nešto slično kao pasirane banane. Jabuke su neutralnije, pa onda može i neki začin i prepečeni lješnici i super! :) Eh, ne znam šta mi je trebalo da ovako gladna u sitne sate švrljam po blogovima! :( Ma probam ja neku varijaciju na temu ubrzo! :)
      Pozz i za Tanju i za Maju! <3

      Delete
    4. Ja sam se specijalizovala da ne odmrzavam višnje :D

      Pogledajte ovaj recept, sličan, baš kako Maja reče, možda belance (i -smrznute višnje ;-) ) http://www.mooshema.com/2014/03/02/nedeljni-dorucak-ovseni-oblacici/ Ovi oblačići nisu rskavi, već gumenasti, ali smrznuta višnja se jako dobro ponaša.

      A jabuka, uvek! Pošto ne koristim proste šećere, provalila sam da bebi kaša od jabuke može sasvim dobro da mi odradi stvar ako me mrzi da kuvam i pasiram jabuku sama ;-)

      Delete
  5. Ja pravim slicno ovako kolacijice, samo sto ih ne pecem :) nego stavm vise mlevenih oraha, lesnika, mlevenog lana i suvih grozdjica. Napravim loptice i u papiric za rafaelo..meni su saaavrsene, lagane..

    ReplyDelete
    Replies
    1. To mora da je super.

      Ja kontam da je ovo i nastalo tako što je oblik kolačića zanimljiviji od oblika kašice, pa ili terba dodati još suvkastih sastojaka da se dobije čvrstine, kao što ti radiš, ili se ovako, malo pecnu u rerni. Čak i kad se ispeku, loptice su iznutra vlažne i isti šmek imaju kao i sirova smesa.

      Delete
  6. meni su ispale kao loptice od vlaznog kartona... doduse, bez cokolade...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znam tačno na šta misliš. Zato i ne volim ovsene. Ajd' što su neutralne, to je ok, nego stvarno umeju da imaju malo tog kartonskog ponašanja kad se namoče kako god.

      Ali znaš kako, ako imam ISPRAVNA očekivanja, onda ne mogu da se razočaram, čak ni ovsenim lopticama. Meni se ovo u ukupnom zbiru dopalo, i sigurno ću praviti opet.

      Delete
  7. Natera mi suze na oči, doslovno!!! Ganuta sam, duboko.
    Treću Tanju sam upoznala, na letovanju u Vodicama pre 6 godina i stvarno je ljudina, inteligentna i rečita, laf i boemčina.
    Nikako da se naviknem na ukus pečene banane, zapravo mi se u par navrata nije dopalo, pa više ni ne pokušavam. Ali tvoje slike, naročito ovog preseka su tako dobre, da bih se odmah bacila na pravljenje/probanje. Ljubac!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jao, Tanja, 100 godina!
      Hvala na komplimentima i drago mi je da smo se našle u istom društvu različitih Tanja, ovako lepim povodom :)))

      Delete
    2. Baš 100 godina, prošli život, takoreći :-)
      Inače, vrlo sam nezadovoljna Vašom slikom na blogu iz serije PRE, jer znam da ste i tada mnogo bolje izgledali, nego što ste se prikazali. Zapravo, ja nisam imala nikakvu zamerku na Vaš izgled, a sada Vam se divim zbog svega što ste uradili za svoje zdravlje. I našu veru u činjenicu da nikad nije kasno da se počne, šta god. Pozdravite Romana i Ivana, Luka i on su se sjajno družili na onom predivnom letovanju.

      Delete
    3. Istini za volju, tada sam držala dijetu pred more, kao i svih ranijih godina :-) Čim more prođe, odmah sve po starom. Na fotki PRE sam već odustala i za more da se spremam, sve dok... :)))

      Prenela pozdrave, Ivan se sada skroz setio tog letovanja, pa ga baš prepričavamo, ala smo uživali :)

      Delete
    4. Tanja (Leković), nisam baš imala nameru da ti isterujem suze, al' ne mogu reći da mi nije drago što su se pojavile :)

      I simpatično mi skroz kako je svet mali, kad se vas dve znate od ranije :)

      Delete
  8. Ovo je definitivno moj omiljeni food blog! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pravila u petak i fenomenalne su! Samo sam dodala malo otopljenog meda posle pečenja jer banane nisu bile bas slatke. Hvala za recepat! :)

      Delete
  9. Meni je ovo skroz ok. Što se tiče pisanja tu baš zavidim blogericama koje tako lijepo pišu. Ja bi toliko toga lijepog rekla, a uvijek mi to nekako bez veze ispadne

    ReplyDelete
    Replies
    1. Probaj da ne pišeš kao da pišeš za blog, nego otvori blanko mejl, i piši nekoj dobroj drugarici. Čim nije "za publiku" reči lakše krenu :)

      Delete
  10. Jedno vreme sam kuglice ovog tipa često pravila i to onako bez neke mere, čim vidim da banane crkavaju. Recept sam videla na nekom blogu i ideja mi se dopala. Mož biti da smo na istom nlogu zapazile.
    Znaš šta mi se kod ovih kuglica sviđa? Nema stoletnih priprema, viljuška, činija i pleh :-) Osim toga negrize me savest kad se zasladim posle ručka :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taj momenat griže savesti me prilično spopao u poslednje vreme :)

      Delete
  11. Drugu Tanju i ja volim, a o trećoj si mi pričala i obišla sam joj blog i sviđa mi se. S obzirom da sam i ja, kao, po ko zna koji put opet krenula da vežbam, stvarno planiram da joj iščitam sve tekstove od početka do kraja. Ne toliko da bih naučila nešto (mada i to, naravno) koliko da dobijem neki elan i da ne odustanem...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Za čitanje svega mislim da ti treba par godišnjih odmora, ali videćeš već, i posle 5-6 postova, da li te je zarazila, u pozitivnom smislu :)

      Delete
  12. A je ne poznajem niti jednu Tanju. Odoh do Tanjinog bloga malo je upoznati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja ih znam još par, al' bilo bi previše da ih sve pominjem u jednom postu :)

      Delete
  13. Bas lep tekst! I vrlo simpaticne kuglice. Moracu da ih napravim. Imam jos nesto pekana, iskoristicu njih, da ne kupujem ovdasnje preskupe orahe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :)

      Pekani, indijski orah, lešnik čak... Mislim da stvarno može bilo šta od koštunjavog voća.

      Pozdrav!

      Delete
  14. Jako dugo merkam ove kuglice i kanim se da ih napravim. Posto je i kod mene period vezbanja/zdrave hrane u toku, bas bih mogla da pokusam. Jako lepe i zanimljive fotke Majo. Pozdrav :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Napravi! Najgore što može da se desi da ti se ne svide, a verovatno to neće biti slučaj, obzirom na fazu u kojoj si :) Tad smo nekako spremni da budemo otvoreniji i prema ukusima za koje bi inače rekli da ne volimo...

      Delete
  15. Poznajem dovoljno Tanja da mogu reci da si itekako u pravu:). Loptice su ti odlicne!

    ReplyDelete
  16. Ovakve deserte baš volim i loptice mi se jako sviđaju, zabilježila !

    ReplyDelete
  17. Ovo su pravi mali kuhinjski biseri. Ne mislim na ukus jer nisam ništa probala, pa mogu samo da kažem: ukoliko je ukusno kao što ljupko izugledaju priloženi recepti onda mora da su odlični. Kako su samo to žene lepo uslikale, poređale i plastično predstavile publici uz lične emocije za svoja kulinarska umeća! Svaka čast.

    ReplyDelete
  18. достатъчно сладки ли са само шоколада и бананите? Няма ли нужда от повече захар??????яна

    ReplyDelete
    Replies
    1. Depends on taste. For my current taste, those are not too sweet, indeed, but it doesn't mean "not tasty". If you know you like your sweets sweeter :) go ahead and add some sugar or honey, you can hardly make a harm!

      Delete
  19. Mersi, mersi!!!! Qna

    ReplyDelete