Saturday, August 08, 2009

Prhke kiflice


Pre puno godina, na SerbianCafe forumu Kulinarstvo se pojavio recept za najjednostavnije kiflice koji je ostavila diskutantkinja sa nick-om Todorova žena. "Ako su najjednostavnije, mora da su za mene!", pomislih, još prilično nespretna u kuhinji u ono vreme. Napravim ja kiflice strogo prema receptu, i par sati kasnije javljam se na forum da se požalim da mi nisu uspele, da su tvrde i da nisu narasle, i da pitam gde sam pogrešila. Nakon par odgovora sam ukapirala da su kiflice sasvim uspele, samo što sam ja imala pogrešna očekivanja. Kiflice su za mene bile asocijacija na nešto meko a ove su potpuno drugačije, one su zapravo prhke i krte. Ukusom podsećaju na salčiće a po teksturi na prhka testa.

Kasnije sam ih pravila nebrojeno puta, i uvek bila zadovoljna.


Kiflice jesu najjednostavnije. Testo je od piva, ulja i brašna u donosu 1:1:5. Jedna čaša piva, jedna čaša ulja, pet čaša brašna. Kad se sipa pivo preko brašna ono šušti :) Testo se umesi začas, masno je i lako za rad. Ispečene kiflice se vruće valjaju u prah šećer. Na vruće kiflice se zalepi više prah šećera nego na hladne, tako da treba raditi brzo. Ja napunim jednu manju dublju činiju prah šećerom, kiflicu uronim potpuno u nju, i natapkam joj šećera sa svih strana. U testu nema nikakvih zasladjivača i zato ih treba spolja dobro našećeriti. Džem za filovanje kiflica treba da je gust, čvrst. Ja sam se ovaj put zeznula i stavila kupovnu marmeladu, koja je sva iscurila prilikom pečenja iako sam kiflice motala tehnikom protiv curenja, vidjenoj kod Palachinke.


Sastojci:
1 čaša piva, oko 200 ml
1 čaša ulja, oko 200 ml
5 čaša brašna, oko 700 g
1 vanilin šećer
gusti džem, za punjenje kiflica
prah šećer, za valjanje kiflica

Postupak:

1. U sud za mešenje sipati brašno i vanilin šećer. Dodati pivo i ulje, izmešati varjačom a zatim umesiti rukom. Testo je meko i masno, lepo se radi, ne lepi se.
2. Podeliti testo na 10 loptica. Lopticu malo rastanjiti rukama a zatom oklagijom razvući u krug prečnika 20-25 cm. Iseći na osam trouglastih delova. Na svaki staviti po malo džema i umotati, rastežući trougao da bude što duži.
3. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta, ili dok rubovi kiflica ne dobiju blago zlatan ton. Ne smeju puno potamneti, treba da ostanu što svetlije. Vruće kiflice obilno uvaljati u prah šećer. Ohladjene čuvati u zatvorenoj kutiji. Od ove mere dobije se 80 malih kiflica, za dva velika pleha po 40 komada.

Recept su isprobale Selma, Gaga i Masatera u okviru igre FBI rukavice. Kasnije i Nataša.

Update, novembar 2009:
Ovo je recept koji je objavljen u specijalnom izdanju časopisa Hrana i vino iz novembra 2009. posvećenom božićnom postu. Recepte za posna jela, za časopis Internet@Lije, su u potpunosti napisali a jela fotografisali blogeri sa naših prostora. Saradnice/blogerke su, osim moje malenkosti, u ovom izdanju bile Lana, Marija, Minja, Ana, Olja, Gaga i Maja. Veliko hvala Minji, stalnoj saradnici čaopisa Hrana i vino što nam je omogućila da do ove saradnje dodje.

Shortcrust Pastry Kiflice
makes 80 mini kiflice

Ingredients:
1 cup (250 ml) beer
1 cup sunflower oil
4 cups cake flour
1 cup flour
1 vanilla sugar
jam or thick marmalade, for the filling
icing sugar

Directions:
1. Whisk together flour and vanilla sugar. Add beer and oil, stir with a wooden spoon, then kneed the dough by hands. A dough should be easy to work with, it shouldn't be sticky, but soft and fat.
2. Divide the dough into 10 balls, about 120-125 g each. Flatten it by your hands, then roll out to 20 cm diameter circle using rolling pin. Cut into 8 triangles, place 1/3 tsp of jam onto each one. Fold. Reffer to this link for folding technique (thanks Palachinka!).
3. Bake in the oven preheated to 180-200°C for about 18-20 minutes, or until dough starts to get golden. They should not get golden brown, but keep light gold color instead. While still hot, roll baked kiflice into icing sugar, thoroughly. The dough itself has no sweeteners at all, so roll kiflice into sugar well. Once cooled, store in an airtight container.

komentara: 9

  1. Mmmm...moj sin se davi u ovakvim kiflicama koje mu baba sprema :)
    Fotke su ti PRELEPE :)

    ReplyDelete
  2. Draga Majo, kiflice ti izgledaju fenomenalno. Krasno je vidjeti i jedan različit recept, nisam ih nikad spremala sa uljem.

    ReplyDelete
  3. Those look amazing. I can’t wait to try them out!

    ReplyDelete
  4. Sjecam se Todorove:)
    I ja cesto pravim ove kiflice, a sada odoh da pogledam tu tehniku protiv curenja marmelade iz punjenih 'stvari'...to me izludjuje, mrzim okus zagorene marmelade. Zato ugl. sama napravim par tegli dobro ukuhanog dzema (od bilo cega) da znam 100% sigurno da nema zelatina (u kupovnim ima uvijek), zato se i razlijevaju na toploti.

    ReplyDelete
  5. Melrose,
    sasvim se slazem, ja sam pola sata skidala ostatke zagorele marmelade sa donjih delova kiflica, pa se opet negde osetilo. A i unutra su mi bile malo cudno suplje, al' pojelo se :)))

    Ovde ni tehnika protiv curenja nije pomogla, jer je takvo testo. Mislim da kod dizanog testa cak ni ovakva marmelada ne bi iscurila ako se umota na taj nacin, jer bi samo testo, koje raste i "slepljuje se" napravilo dzep.

    I ja uvek stavljam domaci dzem, neki od kajsije fino ukuvan, samo sad nisam imala.

    ReplyDelete
  6. Kiflice su fenomenalne. Danas ih pravimo po drugi put. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. u pekmez, mapmeladu šta već obavezno stavim keks i tek onda filujem. Umesto keksa mogu i prezle... bude super, ne curi a kada pogodiš razmeru (nakon 2-3 pokušaja, ni ne oseća se , ili bar ne smeta

      Delete
  7. Super su kiflice! Lepo sam ih uvila, mozda je neka iscurela ali zanemarljivo. Ja sam pola napravila sa dzemom a pola sa eurokremom :) Bas su lepe, prhke a nekako se tope :) Pravicu ih opet sigurno :)

    ReplyDelete