Monday, December 29, 2008

Terin od krompira i maslina



Terin od krompira i maslina je tema ovomesečne igre food blogera pod imenom kuVarijacije. U kuVarjacijama svi radimo isti recept, i razmenjujemo utiske i iskustva. Za više detalja pogledajte ovde.

Kad je predlog stigao, nisam baš bila sigurna ni da sam čula za termin terin. Kad sam videla recept i inćune na spisku sastojaka (ok, za to sam čula ali nikad jela i znam da su skupi ;) mislila sam da neću učestvovati. Kapar? Hm, probala, ali mi se nije dopao. Imala sam dilemu da li da izostavim neke sastojke i ipak napravim svoju kuVarijaciju, i rešila da probam :) Dakle, ovo je kontinentalna varijanta primorskog terina :)

Nisam na vreme nabavila sastojke, pa sam na podebelom minusu, sa svojim malim asistentom koji je natrontan i upakovan izgledao kao astronaut, išla na pijacu da ih kupim. Zbog prednovogodišnje gužve nisam otišla na omiljenu mi Kalenić pijacu već na obližnju lokalnu, čime sam automatski obrisala šansu da pronadjem inćune. Kao za inat na celoj pijaci nisam našla ni masline, pa sam produžila do prodavnice po njih. Na pijaci sam neplanirano uzela papaline. Odavno ih nisam videla. Obično nailazim na neke puno veće primerke koje mi ovde imamo običaj da zovemo girice, a nekad su i toliko velike da moj dragi kaže "Ovo nisu girice, ovo JEDE girice!" :) Tako sam u glavi iskombinovala nedeljni ručak - papaline pečene u rerni i terin od krompira i maslina.

Super je spoj slane tapenade i skrobastog krompira, meni ovo dodje kao krompir salata na drugi način. Ko voli klasičnu krompir salatu sa lukom, a ljubitelj je maslina, sigurno će biti zadovoljan ovom kombinacijom.


Terin od krompira i maslina
recept za štampu

Sastojci:
1.5 kg krompira
tapenada od zelenih maslina
tapenada od crnih maslina
so, biber

za tapenadu od zelenih maslina
150 g zelenih maslina bez koščica
150 g badema ili indijskih oraha
2 kašike seckanog peršuna
1 kašika soka od limuna
2 čena belog luka
60 ml maslinovog ulja
so, biber

za tapenadu od crnih maslina
150 g crnih maslina bez koščice
3 čena belog luka
2 kašike mlevenih badema ili indijskih oraha
1 kašika seckanog peršuna
50 ml maslinovog ulja
so

Postupak:
1. Krompir sa ljuskom skuvati u slanoj vodi. Kad se prohladi oguliti i iseći na pločice debljine 1 cm.
2. Za tapenadu od zelenih maslina sve sastojke sastaviti u blenderu. Za tapenadu od crnih maslina takodje.
3. Četvrtasti kalup za hleb obložiti plastičnom folijom ostavljajući sa strane dovoljno da može kasnije da se preklopi. Redjati - sloj krompira (posoliti, pobiberiti), sloj zelene tapenade, sloj krompira, sloj crne tapenade, i tako dok ima. Folijom koja je ostala da visi sa strane prekolopiti terin pa sve pritisnuti nekim teškim predmetom i ostaviti u frižideru nekoliko sati, ili preko noći. Prevrnuti na tacnu.

komentara: 6

  1. Fino je,ma super je ova igrica,sto kazes nikada cule a sada probale.
    Prelepo izgleda,znaci nisi stavljala bademe?
    Meni se zeleni terin dopao bas zbog njih..

    ReplyDelete
  2. Evo i mene. Hvala na komentaru. Vidjela sam da su neki već unijeli recepte i namjeravala sam ostaviti komentare, ali bila sam prisiljena udaljiti se od kompjutera, ali evo me sad natrag:)
    Sviđa mi se tvoja varijanta, jednostavnija je od moje. Ja sam tražila zamjene za neke sastojke jer nisam bila sigurna kako bi to funkcioniralo s malim brojem sastojaka, ali vidim da odlično funkcionira!

    ReplyDelete
  3. vidis, dobra je varijanta sa papalinama... :) a to mi daje ideju, da sledeci put probam sa dimljenim ukljevama (ukljeva je endemska vrsta jezerske ribice, velicine papaline, odlicnog ukusa, prodaju se svjeze i dimljene) i mislim da bi i to bio pun pogodak :) :) :)

    ReplyDelete
  4. Bas ti je super ispao! Savrseno pase na tanjir :) Slazem se da je super kao zamena za krompir salatu.

    ReplyDelete
  5. Ispao ti je odlican,
    ja sam ogromni ljubitelj i maslina i kapara i incuna, tako da ovaj recept sam sa gustom radila , mada je i meni u ovoj kombinaciji sa krumpirima bilo prvi put.
    Inace radim tapenade cesto, a i samo onako namazana na kruh mi je odlicna, malo jaka, ali stvarno nestane na brzinu.
    Okus je stvarno za moj ukus savrsen.

    ReplyDelete
  6. Ti si skombinirala baš ono o čemu sam ja maštala dok smo jeli našu terinu - ribu. Meni je kao i Veri ova zelena tapenada posebna baš zbog badema. I u pravu si i mene ovo podsjeća na kumpir salatu. :)

    ReplyDelete