Sunday, December 21, 2008

Neuspeli stakleni keksići


Nastavljam seriju neuspeha :) Moram da se smejem da ne bih kukala od muke :)

Na Coolinarici se nedavno pojavio recept za staklene keksiće koji je odmah postao hit. Kako i ne bi, kad su keksići efektni, i jednostavni za pripremu. Puno Coolinaričara je sa uspehom sprovelo u delo svoje ukrasno jestivo staklo. Ja ću malo da prekinem monotoniju ;) i prilažem svoje neuspele primerke. Možda nekom dobrododje da vidi kako ne treba da radi.

Prvo, nemam omiljeni recept za keks pa sam potražila na netu nešto. Ne znam zašto sam htela da keks bude sa manje masnoće a testo ne previše prhko. Nadjoh ovaj jednostavni recept, takodje na Coolinarici. Ok, to je testo.

Bombone. Još od ranije mi je poznato da je kod nas baš slaba ponuda tvrdih bombona bez punjenja, i imala sam problem da ih nadjem. Našla sam i kupila u rinfuz radnji neke tvrde bombone na meru, raznih boja. Došla kući pa probala jednu, i vidim da nisu baš onako tvrde kako sam očekivala, ali su i dalje bez punjenja. Bombone su inače manje od klasičnih tvrdih bombona.

Zamesim testo, napravim keks, veća modla, manja modla, prebacim na pleh... To je sve ok. Bombone nisam sitnila, što je najverovatnije bila velika greška, jer je bombona skoro knap stala u rupu. Npr, u rupu u obliku zvezdice bombona je stala u unutrašnji obod, samo su vrhovi zvezdice trebali da se popune tokom pečenja. Una, autor recepta, je napisala da je i sama jednom radila sa celim bombonama, i valjda me je to ohrabrilo u odluci da ne sitnim bombone (da mi bude lakše, naravno).

Stavim sve u rernu. Gledam k'o u TV sve vreme. Keks se peče ali bombone još ne počinju da se tope. Keks počinje da miriše, i po boji bih rekla da treba da se izvadi - ali bombone se još nisu otopile i popunile forme. Uključujem ventilator, i bombone počinju da se tope ali i penušaju. Penušale su se kao lude, kao da sam pekla tečnost za sudove a ne bombone (ko zna čega sve ima unutra)! Kroz minut dva sam morala sve da izvadim da ne bih prepekla keks.

I - trt. Ružno. Bombone se nekako i jesu prostrle po celoj površini, ali su ostale ili kao korita ili kvrgava, i nekako mutna. Nema govora o asocijaciji na staklo. Sa donje strane su još i mogli da prođu, mislim vizuelno.


Neću imati mira dok ih ne napravim valjano, samo moram da nadjem kvalitetnije bombone (vidjala sam kod nas hrvatski 505, ali nemam pojma gde), i da ih ipak izmrvim i pospem u tankom sloju unutar keksa. Valjda ću stići za ovu Novu godinu da pokušam opet.

Unutrašnje isečke keksića u obliku zvezdica i jelkica sam ispekla posebno, kao i najobičnije štanglice od ostatka testa. To onako, da popravim utisak ;)

komentara: 7

  1. Majo baš mi je žao što nisu uspili, ja isto nisam sve bombone mrvila u manje "rupe" sam stavljala cijele ali su se lipo rastopili. Meni su se također pjenili ali kad sam izvadila i kad su se počeli hladiti balončići su popucali.
    I još nešto ja mrvljene bombone nisam stavljala u tankom sloju već dobru hrpicu, samo pazi da ne dodiruju rubove keksa.
    PS. bombone sam samlila u multipraktiku.

    ReplyDelete
  2. baš mi je žao što ti se to desilo :(
    505 inače imaš u maxiju, doduše u našem ih ima.... pa pogledaj tamo...
    a ja ne pravim ništa od tih kolačića, i uvek me zadirkuju zbog čega... neznam, jednostavno mi nisu interesantni, to prvo- a drugo, ja sam pravoslavka i po našim običajima za božić se ne prave...
    a ove godine generalno ništa posebno ne pravim za novu godinu a ni za božić, pošto ću biti gost kod moje mame, tako da od mene ne očekujete ništa posebno :)

    ReplyDelete
  3. bas mi je zao da si dozivjela neuspjeh s tim kolacicima.:(
    jedino sto mi pada napamet je
    1. da su bomboni bili preveliki
    2. da nisu radeni od cistog secera vec uz dodatak umjetnih sladila
    3. recept za kekse nije odgovarao duzinom pecenja za ovu vrstu kolacica
    pokusaj jos jednom s drukcijim bombonima ili drukcijim receptom za tijesto. ako te zanima imas link na moj recept medu komentarima kod nlo i njenog posta za ove kolacice
    zelim ti uspjeh.:)

    ReplyDelete
  4. I tako neuspeli jako lepo izgledaju :D Nadam se da ću ja stići da napravim koje :)

    ReplyDelete
  5. Baš sam htjela reći da meni skroz OK izgledaju i vidim da Škrabalica misli isto. :)
    Istina Nlo su keksi ispali savršeno i ja sam došla u napast da ih napravim samo nikako da sve stignem, a sad sam i malo obeshrabrljena tvojim nesupjehom. Vjerojatno je problem bio kod bombona jer vidim na fotkama da su tvoji potpuno drugačije teksture od Nlo-inih. Sigurna sam da bi s "pravim" bombonima i tvoji izgledali divno. :)

    ReplyDelete
  6. greska je vo u bombonama,ovaj "popravak" je zato extra dobar.Mislila sam i ja da radim..ali sledece godine!

    ReplyDelete
  7. meni izgledaju sasvim ok... i prije nego sam počela čitati post, sam pomislila vidi oni stakleni keksići s coolinarike, baš su lijepo ispali :)
    volim_kuhati

    ReplyDelete