Friday, December 19, 2008

Lisnate ružice


Ja sam u bukvalnom smislu minimalista :) Gledam da imam što manje kose na glavi, što manje stvari u sobi, što manje keša u novčaniku i što manje sastojaka u receptu. Samo gledam kako da pravim nešto što je brzo i jednostavno. Nedavno sam pisala o najobičnijoj proji, u koju ide ukupno 4 sastojka zajedno sa vodom i solju. Sada imam novog rekordera, slatkiš sa samo dva sastojka!

Recept sam našla na Simply Receipes (eto, opet simply :) pod nazivom Palmiers (Elephant ears). Jednom sam ih pravila baš u tom obliku, a sledeći put sam morala još da pojednostavim stvar i ne motam rolnicu sa dve strane (čime sam žrtvovala oblik koji podseća na slonovo uvo), nego sam napravila najobičniju rolnicu, i ovu izvedbu prozvala ružicama.

Ružice sam pravila istog dana kada i pitu sa karfiolom. U pakovanju sam imala dve table lisnatog testa, jednu sam potrošila na pitu, a od druge napravila ove ružice. Iako je jednaka količina testa išla i u pitu od karfiola i u ružice, slatkiš je trajao neuporedivo kraće, jedva da je prenoćio jednu noć. Testo meko a krckavo, šećer blago karamelisan, šta više? :)


Sastojci:
1 tabla lisnatog testa (500 g)
4+2 kašike šećera

Postupak:
1. Lisnato testo rastanjiti na debljinu jednog prsta ili tanje. Posuti sa 4 kašike kristal šećera, pa malo utabati šećer u testo.
2. Uviti u rolnu po dužoj strani. Iseći kolutove debljine 1.5-2 cm, poredjati na pleh obložen papirom i sve dodatno posuti sa dve kašike šećera. Isečeni kolutovi će delovati razdvojeno zbog šećera, ali će se tokom pečenja sve spojiti.
3. Peći 10-15 minuta na 220, ili dok ružice ne dobiju lepu zlatnu boju a šećer po površini ne bude rastopljen. Paziti da se ne prepeku, začas pocrne ako se ne pazi.
4. Krckati.

komentara: 5

  1. Ajoj, Majo nećeš verovati! Juče se moj mužić pojavio na vratima sa kutijom palmiers-a koje inače obožava! Evo, upravo ih grickam uz kaficu. Tvoji izgledaju lepše, moram priznati. Probaj sledeći put da pomešaš šećer sa cimetom, možda ti se dopadne. Pozdrav!

    ReplyDelete
  2. Ponekad je minimalno bolje, bas su ti fini ovi modifikovani Palmiers/Ruzice! :)

    ReplyDelete
  3. Sličan recept sam i ja bila našla (ali sad čik da se setim gde ) i htela sam da napravim :))
    Možda tamo posle praznika, jer ne znam više šta pre da spremim :D

    ReplyDelete
  4. meni se dopada,sto jednostavnije to bolje!

    ReplyDelete
  5. Zanimljiv recept. Volim lisnato tijesto kad želim nešto pripremiti nabrzinu.

    ReplyDelete