Monday, December 22, 2008

Piletina u kiselo slatkom sosu od pomorandže


Kiselo slatki sos pravim od sirćeta, šećera, soka od paradajza i soja sosa. Njime obično prelijem neki mix mesa i povrća koji ja prozovem kineskim.

Sok od paradajza sam ovaj put zamenila sveže iscedjenim sokom od pomorandže, izbacila soja sos zbog boje, i dobila odličan rezultat. Pileće belo meso sam marinirala u soku od pomorandže, zatim izdinstala na luku, dodala pečurke. Servirala preliveno sosom od pomorandže uz pirinač.

Ovo je moja ulaznica za igru ajme, koliko nas je!, ovog meseca domaćica je Vali koja je za temu odabrala pomorandžu.


Sastojci:
jedne veće pileće grudi (700-800 g)
400 g pečuraka
3 manje glavice luka
malo soli
ulje
jedna pomoranža oljušćena i iseckana

za marinadu:
100 ml cedjenog soka od pomorandže (jedna veća pomorandža)
so
djumbir

za sos:
200 ml cedjenog soka od pomorandže (dve veće pomorandže)
75 ml jabukovog sirćeta
100 g šećera
1 kašičica soli
1 kašika gustina

Postupak:1. Iscediti 100 ml soka od pomoranže, posoliti.
2. Meso odvojiti od koske, iseći na trake, pa na kockice. Posuti sa pola kašičice djumbira u prahu, pa preliti marinadom od pomorandže.
3. Pečurke iseci na kockice, luk na sitno. Jednu pomorandžu oguliti i iseckati na komadiće, to će biti potrebno na samom kraju umešati u jelo.
4. U manju šerpicu sipati 200 ml soka od pomorandže (dve veće isdedjene pomorandže), 75 ml jebukovog sirćeta, 100 g šećera, 1 kašičicu soli. U šoljici razmutiti kašiku gustina sa malo ove mešavine, pa i to dodati.
5. Na par kašika ulja izdinstati luk, tokom dinstanja malo posoliti. Kad luk počne da rumeni dodati meso koje je dobro ocedjeno od marinade. Pržiti/dinstati dok sok koji će meso pustiti ne uvri i dok na komadićima mesa na počne da se hvata rumena korica.
6. Paralelno sa mesom, u odvojenoj posudi pečurke skuvati u svom soku. Ocediti pečurke ili krčati dok tečnost ne uvri.
7. Kad je meso na pola gotovo, uključiti i sos da se kuva. Treba da provri, pa na srednjoj vatri da krčka 5-10 minuta, ili dok ne budete zadovoljni gustinom. Moj sos se baš brzo zgusnuo.
8. Neposredno pred služenje sastaviti meso, pečurke i pomorandžu (iz koraka 3), i samo ovlaš promešati. Sipati u tanjir pa preliti sa 4-5 kašika sosa ili po ukusu. Kao prilog poslužiti pirinač.

komentara: 9

  1. sjajno! ja ovo obično radim sa svinjskim fileom i baš to danas spremam za ručak :)) ja doduše obavezno stavim soja umak jer mi daje baš poeban šmek...a boja mi je manje bitna ;)

    ReplyDelete
  2. Fino. Radila sam jedanput nešto slično. Vrlo su mi drage te kiselo slatke kombinacije. :)

    ReplyDelete
  3. Obozavam ovakve ukuse! Bas po mom ukusu :)

    ReplyDelete
  4. Super recept! I ja volim slatko-kisela jela, a tek moj muz!

    ReplyDelete
  5. Читав блог је диван!

    ReplyDelete
  6. Draga Majo, moze li recept za taj "originalni" slatko kiseli sos?! Ja imam neki recept, ali mislim da je taj koji mu ga je davao ispustio nesto i svaki put mi nesto fali i ne bude onakav kao sto jedem kod kineza :).. pa ja svaki put nesto kombinujem i experimentisem na probavanje.
    U napred zahvalna!

    ReplyDelete