Sunday, December 07, 2008

Aromatični hleb


Počeo je istraživački rad! Kuvarice-inspektori? Zašto da ne? :)

Igra se zove FBI rukavice - FBI od Food Blog Inspection, rukavice anagram od kuvarice :) Zajednički biramo jedan blog koji ćemo malo detaljnije isčitati, i svako samostalno bira nešto sa tog bloga što će isprobati, napraviti, fotografisati, komentarisati i objaviti na svom blogu. Više o igri pročitajte ovde.


Blog pod lupom za decembar 2008. je Da mi je nešto slatko, a piše ga Ana-Marija. Svačega lepog tamo ima. Ana-Marija studira francuski jezik, lepo piše, sadržajno, a još lepše kuva. Kada sam zakoračila u blogerske vode i naišla na njen blog i ovaj post, priča me je očarala jednostavnošću, orginalnošću povezivanja dva značenja iste reči, i jasnim, vedrim stilom pisanja.

Ne mogu, ma koliko se trudila, da pretrčim ceo njen blog za par dana, jer zaista ima puno stvari da se vidi i pročita, pa sam stala čim sam našla nešto što sam smatrala da je dovoljno jednostavno da ne može da ne uspe, i da se sprema dovoljno brzo da ni u ovom hroničnom nedostatku vremena ne mogu da se izvadim da ga nisam imala... Tako je izbor za moj predmet u ovoj istrazi pao na Kruh sa aromatičnim maslacem.

Čim sam pogledala recept začudila sam se kako mi do sada ovo nije palo na pamet! Svi volimo tople sendviče iz rerne, i pravimo ih s vremena na vreme za doručak ili večeru, ali samo za našu malu porodicu. Ne zato što smo cicije :) nego zato što, kad god bi mi palo na pamet da nečim sličnim poslužim večernje prijatelje, odustajala bih jer znam da bih morala u više tura da pečem jer na jedan pleh staje 10-12 parčića hleba, pa bi brza stvar postala spora, a manipulacija sa dva velika pleha u mojoj mikronskoj kuhinji nemoguća, čak i ako bih zanemarila moje trčkaranje tamo-vamo i vreme ukradeno od druženja. A ovako - komotno mogu dve velike vekne da ispečem odjednom, i poslužim neko sitno društvo uveče.

Ovde se hleb prilikom sečenja ne preseče do kraja nego vekna ostane vekna. Parčići se premažu puterom koji je prethodno pomešan sa izgnječenim belim lukom i nekom travčicom po želji. Ana-Marija je ohladila aromatizovani puter, a meni je bilo jednostavnije da ga, istopljenog u mikrotalasnoj pa začinjeog, kašičicom sipam preko parčića hleba. Cela vekna se posle umota u alu foliju i tako ispeče.

Meni je jednostavnost svega ovoga savršena. Ukus je, naravno, kao garlic bread, samo što je ovde korica krckava a sredina mekana. Super je i to što kad se vekna posluži ne hlade se svi parčići nego samo spoljni, središnji još dugo ostaju topli.

Hvala, Ana-Marija!


Sastojci:
1 vekna starog hleba
125 g putera
4-5 čena belog luka
peršun, bosiljak
so

Postupak:
1. Veknu iseći na parčiće ali ne do kraja. Vekna treba da ostane cela, da izgleda kao harmonika.
2. Puter istopiti pa dodati izgnječen beli luk i iseckan peršun i bosiljak. Na svako parče sa jedne strane sa sipati 1-2 kašičice putera. Posoliti.
3. Veknu premazati spolja puterom, umotati u aluminijumsku foliju i ispeći (kod mene 25 minuta na najjačoj temperaturi).

komentara: 6

  1. Baš mi je zanimljiva ova igra. I ja sam već probala ovaj kruh i sjajan je. Moram se odlučiti s čime ću i ja sudjelovati.

    ReplyDelete
  2. odlično ti je ispao... vidjela sam ovaj recept davno, ali sad si me opet podsjetila na njega :) moram isprobati :)
    volim_kuhati

    ReplyDelete
  3. Maja kruh ti je ispao savršeno! :)
    Baš i ja sad kemijam nešto za FBI rukavice ali kao obično mislim da sam zagrizla prevelik zalogaj ;) i čini mi se da sam na rubu katastrofe. U svakom slučaju dans ili sutra ćete moći i vidjet kaj sam radila. :)
    Još jednom super ti je kruh i super je ova igra koju si smislila! :)

    ReplyDelete
  4. odličan izbor recepta...kruh fantastično izgleda :))

    ReplyDelete
  5. hvala ti na svemu lijepome što si napisala, jako me razveselilo kad sam pročitala :) a još me više razveselilo kad sam vidjela da ti je aromatični kruh fino sjeo :))) svaka čast!

    ja i bez inspekcije namjeravam isprobati tvoj recept za ludo tijesto, samo uz svu ovu božićnu frku ne stiže nikako na red :)

    ReplyDelete