Tuesday, December 16, 2008

Propala Zaher torta


Zaher (Sacher) torta. Čuvena, čokoladna, čarobna...

Iako je originalni recept za tortu koju je tridesetih godina deventaestog veka osmislio kuvar bečkog dvora Franc Zaher tajan i zaštićen, većina domaćica zna za neki, i tvrdi da je baš taj pravi :) Moja mama pravi Zaher na neki svoj način, i ja sam nasledila recept.

Pravila sam je svega par puta, i nije bilo problema, čak je meni bila i jednostavna za pripremu jer nema klasike kora+fil. Cela torta je jedna masa koja se ispeče, premaže džemom od kajsija a zatim glazira čokoladom. Sada sam htela da je napravim za poklon jednoj drugarici kojoj želim da na neki zahvalim za nesebičnu uslugu koju je nedavno za mene učinila (BEHEPA, hvala za knjigu!), znajući da obožava čokoladu i sve čokoladno.

U planovima je sve bilo kako treba. Ali realizacija se pretvorila u pakao! Recept koji imam je za jednu manju tortu, koja bi bila prilično pljosnata u klasičnom 25 cm plehu. Rešim ja da je ispečem u nečem manjem, da dobije na visini i da liči na tortu. Nisam imala mali pleh, nego sam uzela jednu debelu inox činiju, čije je dno malo zaobljeno, i baš mi se to učinilo kao dobra ideja zbog kasnijeg prelivanja čokoladne glazure. Testo sam napravila prema receptu, nije mi prvi put i nije mi nepoznato... Testo, uslovno rečeno jer nema brašna u njemu, je žitko i pomalo penasto od jaja. Stavim ja tortu da se peče, proveravam sa vremena na vreme, posle nekih 40 minuta cela kuće miriše na čokoladu. Vadim tortu, pažljivo vadim iz kalupa i prevrnutu stavljam na rešetku da se hladi. Kad sam je prevrnula vidim da sa te strane koja je bila donja prilikom pečenja imam pukotina i ispod njih vidim meko testo... Počinjem da se nerviram, ali još uvek se ne dam, i rešim da tortu vratim na obican okrugli pleh da se dopeče, sada sa tom zaobljenom stranom na gore. Uzmem dve najšire lopatice da poduhvatim tortu i prenesem na pleh, i tu kreće haos. Nepečeno, tečno testo iznutra probija opnu pečene kore i kreće da curi kao kontra-vulkan! Ja psujem, obrazi mi gore od besa, trapavo spuštam na pleh obruč od pečenog dela torte koji mi je ostao u ruci, pa onom rešetkastom lopaticom krećem da hvatam tečne delove koji se razlivaju, ono opet curi jer je alatka šuplja, tu mi bes kulminira i počinjem da vičem i na decu koja mi se motaju oko nogu i znatiželjno gledaju dogadjaj... To je bila scena za slikanje, da sam samo mogla da se snimim u tim trenucima! Kad sam sav pečen i nepečen sadržaj okupila na jednom mestu, počela sam sama sebi da se smejem, pa sjedinila sve u jednoličnu masu koja mi je ipak izmamila osmeh - zbog odličnog ukusa uparenog sa činjenicom da torta neće ići nikom na poklon već ostaje nama (BEHEPA, sorry, uvežbaću, pa ti pravim!).

Prepakovala sam testo u muffin kalup i vratila da se dopeče. Ohladjene premazala čokoladnim šlagom (batalila džem od kajsija i glazuru, da smanjim šansu za dodatni neuspeh) i tako poslužila. Majčice mila, od 12 "tortica" sigurno sam pola pojela sama, doduše ne odjednom, ali ipak... ;) Testo je puno i vlažno, a ukus je stvarno čarolija.

Tako da, sada ništa od recepta, nego sledeći put kad je napravim uspešno, možda već za Novu godinu.

komentara: 8

  1. baš su nam se svima nekako u zadnje vrijeme zaredali nekakvi neuspjesi...nevjerojatno :) no, iskreno, ove tortice mi izgledaju sjajno i da nisi napisala da je nešto pošlo po zlu, ja ne bih ni primijetila ;) inače, i ja sam primijetila da inox kalupi nisu nikako dobri za pečenje jer se površina fino ispeče, a u sredini i na dnu još bude sirovo...imala sam i ja takvih situacija i to najčešće u onim inox kalupima za srneći hrbat i pravokutnom malom kalupu za kruh...sad sam te kalupe umirovila i ne pada mi na pamet da pečem išta u njima...

    ReplyDelete
  2. Vidiš, nisam to znala za inox kalupe.
    Ove male tortice prekrasno izgledaju. Ja obožavam sachericu, a u subotu idem u Beč pa se već guštam!

    ReplyDelete
  3. Odlicno ti izgleda ovaj cupcake, kao da je bas takav i trebao da bude :)))

    A za ravnomerno pecenje torte ja koristim nekakve trake koje se nakvase i omotaju oko pleha (ne znam od cega su, nekako srebrnasto izgledaju) i onda se testo ravnomerno ispece i ne podize se nikad na sredini...

    ReplyDelete
  4. @SweetSensation, moji i tvoji neuspesi ne mogu da se mere, jer su moji puno uspesniji (neuspesi)od tvojih ;) Ja sam mali mis kad vidim tvoje kulinarije... Ali da, svako ponekad zabrlja :(

    Ne znam zasto sam previdela debljinu inox cinije, morala sam da imam u vidu da ne mogu da se ponasam kao da pecem u laganom aluminijumskom plehu presvucenim teflonom. Sad cu valjda da zapamtim.

    @Vali, bas ti zavidim na predstojecem putovanju, mogu misliti kakva je Zaher torta tamo!

    @NikkiL, hvala :) Kako se zovu te trake, gde to kupujes? Nikad nisam videla ni cula za tako nesto. Koliko kontam to dodaje na izolaciji pa se ivicni delovi ne ispeku brze od sredisnjih?

    ReplyDelete
  5. Jao kako si me zasmejala slatko! Uvek me oraspolozi svaki novoobjavljeni recept!

    Pozdrav... i bas bih volela da sam bila blizu da probam tu caroliju od ukusa :-)
    Sanja

    ReplyDelete
  6. Wow, pored toliko neuspjeha i frustracije, ispadnu kolacici koji izgledaju bozanstveno! Uspjesan neuspjeh! Super izgleda!

    ReplyDelete
  7. Draga moja, jela sam bečku zahericu i u odnosu na recep koji imam ona je približno čokoladnom hlebu. Problem jeste u tome što se ne peče kao jedinstveno testo nego ima fil koji se prosto utopi u tortu. Javi mi se ako si zainteresovana da probaš moj recept koji čuvam kao tajnu. Zaher torta je kraljica na našim slavama. Pa eto, samo da znaš da sam zainteresovana da ti pomognem ako želi.
    uciteljica@operamail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Branka,
      Ako je recept tajna, bolje je da to i ostane, jer meni ništa ne bi značilo, ukoliko mi se dopadne, ako ne mogu da ga objavim. U svakom slučaju hvala na ponudi, cenim dobru volju.

      Inače, Saher sam uspešno pravila i pre i posle ovog pokušaja, po maminom receptu (mislim, nije ona smislila, već sam ja od nje prepisala), i jako je fina torta, samo da se lepo ispeče. Ovde sam ja totalno omanula kod pečenja, i ostala je tečna u sredini.

      Pozdrav!

      Delete