Wednesday, December 24, 2008

Brze mlečne lepinjice


Samo krkam testo. Ne znam zašto mi se toliko jede, a jede mi se.

Nedelja, tmurno jutro, svi spavali do 9h, što je totalno neuobičajeno jer mladji sin ustaje najkasnije u 7.30h. Čim sam ustala smućkala sam kvasac i mlaku vodu, da zamesim hleb ili neko testo. Malac bi već da jede, a ja ga odgovaram i zavaravam mandarinama dok ne spremim lepinjice.

Testo sam zamesila brzo, mesila ne duže od 5 minuta, i bez čekanja na prvo narastanje rastanjila i vadila lepinjice/pogačice. Dok se rerna grejala lepinjice su stajale odozgo i malčice narasle. Čim je rerna bila ugrejana ubacila sam ih, pekla 20-ak minuta i oglasila doručak. Dragi je tražio šta će (debelo) da doda uz hleb, a ja sam samo (tanko) mazala mladim kajmakom, stvarno mi nije trebalo ništa više. Deca su šetala od kajmaka i paštete, preko putera do džema...

Testo je veoma slično kao za Mlečne kifle sa belim lukom. Mlečno testo je osetno mekše od običnog, i ja ga doslovno obožavam.


Sastojci:
1/2 kocke kvasca (20 g)
1 kašičica šećera
500 g brašna
250 ml mlakog mleka
50-60 g putera
1 jaje
1 kašičica soli

Postupak:
1. U šolji razmutiti kvasac sa malo mlake vode, kašičicom šećera i kašičicom-dve brašna, da se dobije gustina kao kod otopljenog sladoleda. Ostaviti na toplom mestu dok ne napuni šolju.
2. U posudu za mešenje sipati brašno i so, dodati mlako i rastopljeni puter, jedno jaje i razmućeni kvasac. Umesiti glatko testo (dovoljno je mesiti samo varjačom).
3. Testo prebaciti na dobro pobrašnjenu podlogu i razvući na debljinu oko 2 cm, okruglom modlom vaditi lepinjice i redjati na veliki pleh. Uključiti rernu na maksimum a lepinjice ostaviti odozgo da rastu.
4. Peći oko 20 minuta na 200°C.

komentara: 6

  1. izgledaju tako mekano i rahlo...divno! :)

    ReplyDelete
  2. MMMM mislim da cu ti ovaj recept ukrasti :-) Deluje mi jednostavno i brzo.

    ReplyDelete
  3. Predivne su,koliko je to malo mlake vode za kvas? i da li se ove lepinjice peku na papiru za pečenje,ili na pobrašnjenom limu?
    sad ih namjeravam radit,pa bi trebao čim brži odgovor...thx

    ReplyDelete
  4. Izvini sto odgovor nije brzi, tek se sada izbavih iz kuhinje :)

    Kvasac prelijes sa npr. dve kasike vode, pa mutis mutis, da se rastopi. Treba da dobijes nesto nalik na otopljen sladoled, mislim po gustini.

    Ja skoro uvek sve pecem na papiru. A ako i nemas, nema veze, ova testa se ne lepe za pleh.

    Nisam napisala, ali brasno za hlebna testa uvek treba prosejati, bude stvarno lepse.

    Nadam se da sam pomogla, ako ne za ovaj, onda za drugi put. Pozdrav, i javi utiske! :)

    ReplyDelete
  5. Ipak nisam radio,sutra ću...znači voda,kvas,malo šećera i brašno i onda mutiti par minuta...brašno je valjda glatko...prosijati kroz obično sito? sorry ako gnjavim

    ReplyDelete
  6. Glatko, meko brasno, da, da. I kvasac mozes da ostavis napolju do sutra, da ne bude iz frizidera, brze ce da proradi.
    Pozdravi!

    ReplyDelete