Monday, November 24, 2008

Restovani krompirići


Restovan krompir - u formatu jednog zalogaja i obliku mini krompira :) Pravila sam ga kao prilog uz roštilj za malo porodično obeležavanje drugog rodjendana mladjem sinu, i većina nije pogodila šta je u pitanju dok nije probala :)

Pire iz kesice sam napravila sa malo manje tečnosti da bi bio gušći, i dodala propržen crni luk i tucanu slatku papriku. Oblikovala sam masu u nepravilne loptice da podsećaju na krompire. Masa se inače lepo radi, ništa se ne lepi. Sigurno bi bilo još lepše sa domaćim krompir pireom, ali to je jedna od stvari koju nikada ne spremam, tako da sam koristila pire iz kesice, i lepo je bilo :)


Sastojci:
2 kesice instant krompir pirea (npr. "Minut" pire*)
30 g putera
5 dl vode
5 dl mleka (može i mleko-slatka pavlaka pola-pola)
2 velike glavice crnog luka
so
ulje za dinstanje
tucana slatka paprika
mleveni biber

Postupak:
1. Luk iseckati sitno, posoliti i na jačoj vatri prodinstati na malo ulja dok ne omekša. Dodati punu kašičicu tucane slatke paprike i mešati još minut. Skloniti sa ringle.
2. U šerpu sipati vodu, pola kašičice soli, i puter. Ostaviti da provri. Isključiti ringlu pa dodati mleko i krompir iz kesice. Mešati dok se pire ne ujednači, pa skloniti sa ringle. Dodati propržen luk i sve dobro promešati.
3. U manjoj činiji pomešati pola kašičice soli, pola kašičice bibera i jednu kačišicu slatke tucane paprike. Kad se smesa prohladi toliko da se može pipnuti rukom, komadiće pirea rukama oblikovati u male nepravilne kuglice, veličine mladih krompirića, posipati po malo mešavinom soli, bibera i paprike, i redjati na tacnu za služenje. Do služenja čuvati na hladnom, pokriveno plastičnom folijom zbog sušenja.

* napomena: Jedna kesica "Minut" pirea prema uputstvu traži 500 ml vode i 250 ml mleka, tj. 750 ml tečnosti. U ovom receptu tečnost treba smanjiti za trećinu i na jednu kesicu upotrebiti 500 ml tečnosti.

Isprobala Taša.

komentara: 6

  1. Oblikovala sam masu u nepravilne loptice da podsećaju na krompire. Pre nego što pročitah tekst gledam sliku, gledam naslov i pitam se kako restovani, kada su celi na slici ;) Posle pročitah sastojke i verujem da su jako ukusni.

    ReplyDelete
  2. ha...bas je fora, moracu da isprobam...
    nego, meni je onaj instant pire u plavoj kesi mnogo bolji od minut pirea.... cisto sugestija, nista vise...a koristim oba, kad na koji naletim

    ReplyDelete
  3. ja ne razumem jel se ova masa gde se przio crni luk sa alevom paprikom pomesa sa pireom pa se od toga prave kuglice ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, da! Izvinjavam se na propustu u receptu, evo sad sam ispravila. Hvala i pozdrav!

      Delete