Tuesday, November 18, 2008

Danas nam je divan dan...

Malac je danas napunio dve godine. Kao da je bilo juče, sećam se još uvek svih detalja sa porodjaja, utrčavanja u salu da se ne bih porodila u liftu, bolova od kojih mora da se ječi, muževljeve pribranosti dok je ceo dogadjaj snimao, bebinog prvog plača i moje groznice posle... A sada taj smotuljak od 3.400 g puni dve godine, i prethodna dva dana me neprestano zapitkuje "Moze duwa wecice ja?" :)

Kako još uvek ispraćamo prošlonedeljni asmatični napad i zvanično smo još u bolnici (pustili su nas kući na vikend), nismo zvali goste. Napravila sam samo jednu malu nepečenu tortu, inspirisana Sneško tortom od Vere, kojom smo malo obeležili ovaj dan.

U originalu se sneško pravi od mase za keks tortu a oblaže rafaelo smesom. Ja sam unutrašnji sloj pravila od kestena, koji inače obožavam, a još ga ni jednom u ovoj sezoni nisam jela. Kesten kupujem uvek u jednoj staroj poslastičarnici blizu raskrsnice Ruzveltove i Cvijićeve, nikad ne znam kako se zove ni poslastičarnica, a ni uličica u kojoj se nalazi (izlazi na Cvijićevu). Kesten je mleven i nezasladjen, izgleda kao prah. Kilogram je 400 din.

Lopte od kestena sam obložila rafaelo masom, kao i Vera. Za oči i dugmiće sam stavila chocolate chips, malo rafaelo mase obojila narandžastom prehrambenom bojom i prilepila nos, usta napravila od jedne suve brusnice. Od metle sam odustala jer sam stavila ruke - tj. dve svećice. Na sneškovu glavu sam stavila najmanje lonče koje imamo, i sve posula kokosom.

Radost je bila tipično dečija. Iskrenost njihovih reakcija mi uvek preplavi srce nekom neopisivom toplinom. Da sam samo mogla da uhvatim slavljenikov izraz lica kad sam iznela torticu, on se jednako zbunio i obradovao. Duvao je svećice bar deset puta, jer bi mu brat ugasio iste pre nego što bi stigao da uhvati vazduh. Završio je sa duvanjem, prišao snešku i odgrizao mu nos, a posle se zabavio vadjenjem očiju! Kad je došlo do jela tu je bio najslabiji, za razliku od nas ostalih ;)

Srećan ti rodjendan, pile!

Sastojci:
1 kg mlevenog nezasladjenog kestena
250 g prah šećera
50 g mlevenih oraha
60 g putera

70-80 ml vode
200 g mleka u prahu
200 g kristal šećera
125 g putera
200 g kokosovog brašna

Postupak:
1. Kesten, prah šećer, orahe i omekšali puter sipati u sud za mešenje, sjediniti da masa bude kompaktna. Podeliti masu na 50%-30%-20%, formirati tri lopte, svaku zamotati u plastičnu foliju i ostaviti u frižideru.
2. Ugrejati vodu u šerpi, isključiti ringlu. Dodati mleko u prahu, izmešati da nema grudvica. Zatim umešati šećer i puter, i na toploj ringli mešati dok se sve ne otopi. Na kraju umešati kokos.
3. Ohladjene kugle od kestena obložiti jednim delom mlake rafaelo smese, pa ih vratiti u frižider (odvojeno). Drugi deo iskoristiti za kuglice koje će imitirati grudve snega. Mrvicu smese obojiti narandžastom bojom za kolače, pa oblikovati malu kupu za sneškov nos.
4. Pre serviranja sastaviti sneška uz pomoć čačkalica ili štapića za ražnjić, dodati mu detalje, a okolo poredjati kuglice. Na kraju sve dodatno posuti kokosovim brašnom, da liči na sneg.

komentara: 19

  1. ovakvom snjegoviću bi se i ja razveselila, super ti je ispao a sigurna sam da je i jako ukusan

    ReplyDelete
  2. najprije čestitke malenom za drugi rođendan, a vrijednoj mami za preslatko napravljenu tortu (dugo nisam vidjela ljepšu, a ne volim one kič torte za djevojčice, ni one sa naljepnicama (mada ih klinci obožavaju). Makar je i tako mali, tvoj je dječaćić dobio rođendansku tortu sa stilom, još jednom čestitke.

    ReplyDelete
  3. prije svega mališanu želim sretan rođendan, puno sreće, ljubavi, i ponajviše zdravlja...torta je preslatka :)

    ReplyDelete
  4. Malenom slatkišu želim sretan rođendan i sve najbolje, a torta ti je zaista fantastično ispala:))

    ReplyDelete
  5. Torta je predivna,ja sam odusevljena.Malo andjelu sretan rodjendan i sve najbolje mu zelim.Odlican fil sa kestenom,iskreno mnogo je bolji od onog sa orasima.Mamajac,bravo!!!

    ReplyDelete
  6. Sretan rodjendan ljepotanu! I da više ne morate u bolnicu! Torta t je prekrasno ispala, svaka čast!

    ReplyDelete
  7. Divna je torta!

    Srecan rodjendan malom andjelu!

    ReplyDelete
  8. Jao preslatko je sve. Srecan rodjendan maleckom i zelim vam brzo izlecenje u potpunosti i da ste veseli, nasmejani sa jos mnogo lepih recepata :-)

    Inace torta je fenomenalna, svaka cast na ideji. I... da... znam tu poslasticarnicu, mislim da postoji odavno, moja mama je jos dok je bila trudna sa mnom, tj. pre tridesetak :-) godina tamo jela kesten pire.

    ReplyDelete
  9. srećan rođendan malenom :)

    da što pre ozdravi i vrati se kući :)

    a torta je prelepa :)

    ReplyDelete
  10. srecan rodjendan malcu... a torta je fenomenalna... posebno mi se svidjaju svecice kao ruke... ma preslato nema sta :)

    ReplyDelete
  11. Fenomenalno!!! Pa ti si genijalna! Odusevljena sam i idejom, a i izradom. I mnogo slatko sto si svecice stavila kao ruke.
    Mamajac, svaka ti cast!

    A nasem slatkom drugaru zelimo Srecan Rodjendan!!! Cmoka!!!!
    Ziveli!!!

    Zorana

    ReplyDelete
  12. joj baš mi je žao što kasnim sa čestitkama za najdivniji dan.... ali takve su bile okolnosti :( u svakom slučaju, šećerku želim sve najbolje!
    tortica je fenomenalna, baš je lepa, mnogo mi se dopala...

    ReplyDelete
  13. Prelep snesko, mogu misliti koliko je slavljenik bio odusevljen! Ja isto taj recept znam sa keksom, ali je sjajna ideja da se napravi od kestena. :)

    Inace kesten kupujes u radnjici u Primorskoj ulici...:) Nisam znala da jos uvek radi...:))

    ReplyDelete
  14. Srećan rošendanko milom dečaku želimo ;)
    (sa zakašnjencem)
    TOrta je sjaaajnaaa :)

    ReplyDelete
  15. Vise mi se svidja tvoj od originala! Dugmad su mu lepsa, a i kesten je kod mene pun pogodak! Srecan rodjendan macanu!

    - Dragana

    ReplyDelete
  16. Srećan rođendan velikom momku !!
    Za čestitke nikad nije kasno,zar ne ?! :)))

    ReplyDelete
  17. Dobra ideja za Novogodisnje iznenadjenje; Recite mi, molim Vas, da li umesto kestena moze lesnik mleveni i to da se kupi ceo pa da se samelje u masinci, valjda je to isto? Hvala

    ReplyDelete