Friday, November 21, 2008

Integralne listarice

Nakon običnih usledile su i integralne listarice. U osnovi je sve isto, samo malo više ide tečnosti nego u obično brašno.

I u pripremi sam radila isto kao za obične listarice. Jedina razlika je što sam komade isečenog valjka rastanjivala po spoljnoj strani, a ne po sečenoj strani "sa godovima", kao što sam radila kod običnih listarica, jer mi se učinilo da ću ovako očuvati slojevitost po horizontali. Ipak, nisu se previše razlikovale od onih koje sam rastanjivala po sečenoj strani, jer sam ih razvaljala jako tanko, pa i nisu mogle puno da se zalistaju.

Listarice su najlepše dok su još tople i dok spolja krckaju. Ja sam samo malo posolila i tako ih jela, a deca su kidala i umakala u prah šećer.

Sastojci:
500 g integralnog pšeničnog brašna
300 ml vode (plus-minus)
1 jaje
1 ravna kašičica soli
mast za premazivanje
malo ulja za prženje

Postupak:
1. Od navedenih sastojaka zamesiti testo, da ne bude ni tvrdo ni meko.
2. Testo rastanjiti na debljinu od 1 cm, premazati jednom kašičicom masti, preklopiti, ostaviti par minuta. Rastanjiti oklagijom i ponovo premazati masnoćom. Opet preklopiti i sačekati. Ovaj postupak ponavljati 4-5 puta, ili dok vam ne dosadi :)
3. Poslednji put razvijeno testo premazati masnoćom i zaviti u rolnu. Rolnu valjati napred nazad rukama, da se dobije valjak od 30-ak cm.
4. Vlažnim ili namašćenim nožem iseći valjak 2 dela, svaki još malo istanjiti i iseći na 5-6 delova. Isečak rastanjiti rukama na tanku lepinju debljinu 1/2 cm ili manje.
5. Peći na teflonskom tiganju, na par kapi ulja, sa svake strane po par minuta. Na testu će se praviti klobuci koji će kasnije splasnuti. Vatra ne sme da bude prejaka, npr. 4 na skali 1-6.
6. Tople listarice poslužiti uz namaz po želji. Ako se ne služe odmah, zamotati ih u platnenu krpu.

komentara: 4

  1. ovo obožavam no nisam još probala ovakve integralne sigurno su isto fine

    ReplyDelete
  2. Moram se i ja malo baciti na "integralno",samo me mamite...

    ReplyDelete
  3. Bas mi je mnogo mnogo drago sto si ih ponovo pravila jer je to samo znak da su vam se bas dopale.

    Moram i ja ove integralne zdrave da probam.

    Pozdrav!

    ReplyDelete