Saturday, November 29, 2008

Čokoladna pita




Trebalo je da nam dodje kum, koji inače živi hiljadama kilometara daleko, i sada je na kratko u Beogradu. Htela sam da napravim neki brzi kolač, da ipak imam čime da ga poslužim a da ne izgubim puno vremena jer me još hiljadu stvari čeka (je l' ikome još vikend služi za odmor?).

Okolnosti su bile takve da od posete nije bilo ništa, ali od poslastice je moralo da bude nešto jer sam se baš nameračila da je spremim. Setila sam se da mi je u "to do" ostalo da probam koru od belanaca i keksa koju je NLO koristila u ananas kolaču, a zatim i Vali po njenom receptu, a za fil sam htela nešto čokoladno, ali ne preteško, pa kad sam otvorila frižider i videla da imam jogurta na pretek, znala sam šta mi je činiti.

Kora od keksa i belanaca je zanimljiva. Meni nije bilo dovoljno 3 belanca da "pokupi" 300 g keksa, valjda što su jaja bila sitnija, pa sam dodala još jedno. Ova masa se lako razvlači po plehu, ne lepi se, samo se tapka i rastanjuje. Peče se kratko, 10 minuta i gotova je. Meni je ipak bila malko suva u završnom proizvodu. Mogla sam da je malo preprskam mlekom, da sam se setila. Čini mi se da bi samo malo masnoće kori dalo nešto mekoće. Takodje verujem da će drugog dana, kad malo omekne u frižideru, kora biti bolja. Inače, lepo je čvrsta, seče se bez ijedne mrvice, ukus joj je sasvim fin. Sada dok na suvo grickam okrajak kore od parčeta pite, imam utisak da me podseća na neki industrijski slatkiš, nikako ne mogu da se setim koji!

Fil, ako se tako može nazvati, je bio jogurt plus čokolada. Čokolade sam stavila 300 g tako da nije bilo potrebno ni trunke šećera dodati. Samo jedan želatin da sve ovo stegne, i to je to. Ovo je, meni lično, MLJAC!

Šta da vam kažem - ko voli kiselo slatke kombinacije, razumeće moje oduševljenje. Ko ne voli, nek' ne baca čokoladu ;)

Sastojci:
300 g mlevenog keksa
1 kašika kakaa
4 belanca

500 ml jogurta
300 g čokolade za kuvanje
1 kesica želatina (za 1/2 l tečnosti)

Postupak:
1. Mleveni keks pomešati sa kakaom i belancima, da se dobije homogena smesa.
2. Okrugli kalup obložiti smesom i uzdići ivice. Izbockati viljuškom. Ispeći koru - 10 minuta na 180° stepeni.
3. Jogurt sipati u posudu.
4. Istopiti čokoladu na niskoj temperaturi ili u mikrotalasnoj. Dodati par kašika jogurta da se masa smlači, pa sve uliti u posudu sa jogurtom. Izmešati.
5. Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice. U ovom slučaju: razmutiti sa 4 kašike hladne vode, ostaviti da nabubri, a zatim ugrejati i mešati dok se ne rastope sve mrvice. Dodati jogurtu i čokoladi.
6. Preliti preko ispečene kore i ostaviti da se dobro ohladi u frižideru. Ukrasiti čokoladnim topingom.

komentara: 28

  1. kombinacija jogurta i čokolade mi jako zanimljivo zvuči...mora da je, unatoč 300 g čokolade, krema lagana...pita sjajno izgleda :)

    ReplyDelete
  2. Jako lijepo izgleda. Volim kombinaciju sir-čokolada pa bi mi i ova jogurt-čokolada sigurno sjela. :)

    ReplyDelete
  3. OMG! Predivno izgleda! Zna li kum sta je propustio?

    ReplyDelete
  4. Kako samo lijepo izgleda! Nisam ljubitelj čokoladno-jogurtastih krema jer mi se uvijek čini da osjećam kiselost jogurta u kolaču. Trenutno sam u fazi eksperimentiranja - kako zaobići/prikriti tu kiselost. Zato mi ovakvi recepti dobro dođu, imam na čemu eksperimentirati:)

    ReplyDelete
  5. volim čokoladno i ova pita je taman za mene

    ReplyDelete
  6. wow, kako je ova prva slika prekrasna!!! :) a ova kombinacija jogurt-čokolada mi zvuči jako zanimljivo, nisam još nikad probala :)
    volim_kuhati

    ReplyDelete
  7. waaaooooo :)
    SUPER izgleda fotka (kao i sve ostale na blogu, naravno) i deluje mi strasno fino ova pitica...
    moracu da je napravim uskoro!

    ReplyDelete
  8. Koji prečnik posude za koru ide na tu količinu keksa i jaja? Plašim se da prevelik pleh ne stvori pretanku koru i pitu...

    ReplyDelete
  9. Walker, ovaj pleh je oko 24-25 cm.

    ReplyDelete
  10. Hvala. Pretpostavih da je 25ica jer baš tu veličinu nemam :) Moraću se snaći nekako...

    ReplyDelete
  11. Mnoooogo me sad zanima taj kolač od ananasa. Ima li šanse da ga iskopiraš, budući da su na NLO blog dobro došli samo pozvani?

    ReplyDelete
  12. Hvala na odgovoru. Ali možda bi onda nekako drugačije trebalo to rešiti, divan ti je blog, i ja često čitam, linkujem, pravim, baš sam se neprijatno iznenadila kad sam klikom stigla na zakatančena vrata.

    Pozdrav.

    ReplyDelete
  13. U pravu si, skinula sam link. Takve stvari se dogadjaju, neki stranice "umiru" a ostaju i dalje linkovane. Hvala na upozorenju :)

    ReplyDelete
  14. Samo da kažem da sam pravio ovo prošlog leta i oduševio sam se, skroz je dobro. Malo kome drugom se svidela kombinacija slatkog i kiselog, ali meni se veoma dopala.

    ReplyDelete
  15. Pravila sam ovaj kolač jer su te laganije kiselo-slatke kombinacije moje omiljene,zapravo rijetke koje na temu kolača uopšte i volim. Uz male neizbježne varijacije na temu, držala sam se recepta i odličan je ali je kora prilično tvrda, zapravo nekako odudara, kao da nema veze sa kolačem..možda bi bolja varijanta bile piškote natopljene mlijekom ili nešto slično.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heh, jeste tvrda, nekako dodje kompaktno keksasta. Takva je, takvi je "testo", malo će se opustiti ako kolač preživi u frižideru par dana. Šta znam, meni je ta kora bila ok, valjda što je neobična, drugačija od onoga na šta sam navikla, mada sasvim se slažem da bi i neka druga varijanta bila dobra. Meni čak ne piškota, jer nekako bi bilo meko i testo i fil, nego nešto tipa za ovu pitu od kajsija...
      Pozdrav i hvala na javljenim utiscima!

      Delete
  16. Što je živio, živio..juče je razdužen..ma ja volim eksperimentisati pa sam vjerovatno malo odstupila od recepta, ali ću ga sigurno ponoviti..probala sam još par tvojih recepata i sada se pitam zašto ranije nisam zavirivala na ove stranice..bajadera me privukla zbog tehnike slaganja slojeva pa sam i to probala-odlična. Ne vidjeh da si pravila tiramisu ili ti se to čini prejednostavnim da objavljuješ, ali ako si zainteresovana- ja pravim "najbolji tiramisu u gradu", ako se Brčko može tako nazvati. Šalim se malo, i nisam neka domaćica ali mi tiramisu po mom receptu stvarno dobro ispadne i to je jedini moj "ručni rad" koji mi se dopada više od tuđih izvedbi, možda zbog likera kojeg koristim, pa ako hoćeš napisaću ti svoju varijantu recepta (nekih devedesetih sam ga preuzela iz jednog časopisa u Njemačkoj), pozdrav

    ReplyDelete
  17. Hvala pospana :)
    I ako si odstupila, nisi mnogo, jeste ta kora nekako neobična, tj. mislim da mi nismo navikli na takve kore u kolačima. Primedba je na mestu, sve je ok.

    Ako veruješ, tiramisu ne pravim, čak nisam sigurna ni da ga volim, mada sam probala možda tri puta u životu, i skoro sam sasvim sigurna da to nije bilo ono što treba. Nisam ljubitelj alkoholnih aroma u kolačima, bar do sada nisam bila, ali ajde, to se da izostaviti, nego niko živ to ne pravi sa mascarpone-om, nego sa nekim biljnim pavlakama, a to stvarno ne mogu da jedem. Poslednji put sam probala tiramisu u jednoj izuzetno cenjenoj i izuzetno skupoj poslastičarnici, i baš mi nije legao. Oni su makar stavili pravu slatku pavlaku, a ne biljnu, ali sve to opet kao zamenu za mascarpone, nekako mi je to mnogo šlagasto, ne znam, ne verujem da je to taj čuveni dezert za kojim svet uzdiše. Tako da, i dalje verujem da "samo" nisam probala pravi, a ne da ga ne volim.
    Ako hoćeš, pošalji mi recept, već "na čitanje" ću ti reći ako po sastavu ima nešto što sigurno nije moj fah, i onda se svakako ne bih petljala, ali ako to nije slučaj, rado ću probati. Hvala ti, na ponudi, u svakom slučaju, jako cenim iskrenost i otvorenost.
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  18. Evo ga, napamet ću, valjda nesto ne pobrkam, ali vidjećeš već po sastojcima je li to to: četiri žumanceta sa 76grama (zamisli!) mljevenog šećera mutiti na pari. Skinuti sa vatre, dodati jednu kafenu kašičicu strugane kore od limuna i jednu veliku kašiku cijeđenog soka od limuna kao i dvije supene kašike kafe-likera. Zatim dodati 500gr. mascarpone-a i sve dobro sjediniti. U 1/4 litra hladne kafe dodati četiri kašike kafe likera. U to namakati piskote, polovinu količine od 200gr.i redati ih u neku posudu (tepsiju, kutiju ili sl.)a po njima staviti pola pripremljene kreme, zatim sljedeći sloj natopljenih piškota pa opet kremu.Odozgo kažu da ide kakao, mada ja obično sitno naribam čokoladu, ili pospem čokoladom u prahu. Zatim-pravac frižider ili čak zamrzivač.Vjeruj da je divan, ja nikada nisam stavljala nikakvu zamjenu za mascarpone i valjda je to to-sve što sam kod drugih probala nije bilo ni blizu. Negdje sam na ovim stranicama pročitala neke preporuke za zamjenu pavlakom, maslacem ili sl., ne vjerujem da je to valjana zamjena, a kod nas taj sir nije previše skup i redovno ga ima u prodaji, pa zašto da ne..a i liker sam srećom pronašla, litarsko "izdanje", dugo traje..ranije sam koristila sahne-(vrhnje)liker, isto nije loš.Ta kombinacija kafe-likera, limuna i sira je baš pun pogodak, barem za mene, jer volim te laganije, aromatične spojeve, kao i one sa vinom (kod šarlota).
    I još:dobro je kupiti one piškote na kojima piše tiramisu, uvijek previdim proizvođača, pa ću ti to ostati dužna.
    Ps. kako me brzo "provali",svaka čast, pozdrav

    ReplyDelete
  19. E pa, super! Zvuči mi odlično, čak liker od kafe mi zvuči sasvim fino (mislim da sam ja probala neku verziju gde su piškote namočene u rum, e to mi mnogo ne prija), i da znaš da ću praviti.
    Samo mi kaži, koju kafu kuvaš za namakanje piškota, tursku, nes ili nešto treće... I kad umočiš piškotu, je l' to samo kratko, onako, da je provučeš kroz tu kafu, ili zadržiš par sekundi. Ništa nisam pravila sa piškotama, znam da piju tečnost kao lude, i sve mislim da će mi se raspasti tj. ostati u toj kafi, ako ih ja budem umakala :)))
    Mascarpone ovde ima samo neki uvozni i nije jeftin, ali može se od slatke pavlake napraviti fin domaći mascarpone, tako da ovo će biti pravi izazov :)
    Ne obećavam ti ništa u smislu vremena, ali javljam ti se kad isprobam, sigurno, pa daj ako hoćeš neki e-mail, da ne obilaziš ovde stare postove.
    Hvala puno još jednom i sve najbolje!

    ReplyDelete
  20. Čekaj, imam još pitanja :)
    Mleveni šećer - misliš na šećer u prahu, je l'?
    Koliko mutiš, onako da bude pensto i da pobeli, i koliko kuvaš?
    Čekaš da se ohladi pa onda dodaš mascarpone?

    ReplyDelete
  21. slučajno sam još budna, nemamo vode, pukla neka cijev u gradu, pa čekam ne bi li došla, a ujutru rano na posao.
    Da, to je šećer u prahu, sorry, i ja ga tako zovem, ali već sam pospana, hehe. Mutiš onako, 5-10 min, na pari, da se žumance termički obradi i bude neka klasična krema na pari, ja rekoh i nisam baš domaćica i kuharica, sve ja to po osjećaju, ne mutiš unaprijed, može odmah na paru i ne mutiš mikserom nego ručnom metlicom ili kako se već zove. Malo se prohladi,ali ne nužno, jer kad se sir ubaci, bude mlako i može se odmah stavljati. Piškote sasvim kratko provučeš, zato sam rekla one piškote, bolje se ponašaju ali nije presudno..kafu koristim tursku, onako osrednju, za početak možda bolje ne prejaku, treba je skuhati pa ohladiti, mislila sam neki dan probati sa nes-om ali nisam htjela rizikovati, znači turska, kao i za piće ali ja izostavljam onaj toz, mada mislim da može i druga kafa, valjda..
    Mascarpone je i ovdje prilično skup, oko 7maraka, nešto malo iznad, znači nekih 350-400 dinara, ako sam u toku sa kursom...baš me zanima koliko su uspješne te zamjene i koliko se uštedi, s obzirom da je i slatka pavlaka skupa..

    Ako ti ne uspije, dođi kod mene na tiramisu, eto..
    ljuba@teol.net ili ljubicaoki@yahoo.com, pozdrav

    ReplyDelete
  22. Hvala puno, sad je sve jasno.
    Hvala i na pozivu, mada, ako ne uspe, ponovićemo, pa će da uspe :)
    Pozdrav i da vam što pre stigne voda.
    Laku noć!

    ReplyDelete
  23. Torta super izgleda moram da probam!

    ReplyDelete