Monday, April 27, 2015

Kod Tanje, od jutra do mraka, dan drugi



Tanja je autor bloga Kuhinja zaposlene žene, a isti nam je pod FBI istragom još par dana.
Tanja je brand manager za Max Factor, sposobna, otresita i organizovana.
Tanja super kuva.
Tanja je ljudina i drugarčina i mnogo je volim.


Upoznela smo se preko neta i bloga, 2011 godine. Tanja mi je pisala i pitala nešto oko fotografije. Tačnije, tražila je savet u vezi kupovine aparata. Kolebala se između skupljeg compact-a i jeftinijeg DSLR-a, kupila DSLR po mom savetu, u međuvremenu smo se čitale međusobno preko blogova, ponekad mejlom dopisivale, a kroz par meseci i upoznale uživo.

Bila je jako zainteresovana da uči food fotografiju, a i meni je odgovaralo da s nekim prođem ponovo osnove i principe, sa neke distance u kojoj nisam više totalni početnik. Usput naravno bla-bla o svemu i svačemu, upoznajemo se kroz priče... Jako mi se dopala karakterom - spolja čvrsta, iznutra bleskasta :) Volim njen humor, znate ono, ozbiljna faca, a duhovita opaska - e, to!

Kao što rekoh, Tanja vodi Max Factor. Znači, to joj je u krvi - šminka, noktići, frizura, štiklice, sve je tu. Kako je vreme prolazilo, vidim ja ona mene stalno vrbuje na neke kozmetičare, upotrebu pudera itd. Moj ten katastrofa otkad znam za sebe, ja joj kažem da se ne trudi, da ne može kozmetičar genetiku pomeriti niti puder istu sakriti, ne mooooogu, ne želim, OK sam ja sebi i ovakva, šta ću, navikla sam... Ućuti ona malo, pa posle nekog vremena opet. Ja se opet branim i tako u krug.

- Da mi napravimo deal? Ti ćeš mene malo da podučiš oko food fotografije, a ja ću od tebe ženu napraviti!

Ja se smejem od srca...

- Paaaa, teško će to ići! Bitna je razlika u tome što tebe fotografija interesuje, a mene "ovo tvoje" baš i ne :)

Fakat, nikad nisam nešto na izgled polagala, "nega" lica se svodi na umivanje običnom vodom, šminkam se dvaput godišnje, ne volim dugu kosu...  Jedino što sam ranije često radila, a sad retko, to je lakiranje noktiju. I u nekom razgovoru ja to Tanji pomenem. Ne prođe puno, kad ona mene zatrpa sa omanjim kontigentom lakova, pošto njoj ostaje dosta od uzoraka, sa promocija itd. I sad, šta ću, uzmem, zahvalim se, i ajd' malo da počnem da mažem nokte ponovo. Nije baš redovno, ali nije ni nikad. I kažem joj ja, kako je eto, malčice uspela u nameri, pohvalim se da zaista redovnije mažem nokte itd.

Nekom sledećom prilikom kad smo se nalazile da pijemo kafu, ja došla bez laka. Ona me opomenula, onako simpatično ali i prekorno :) Od tada, kad god treba da se vidim sa Tanjom, ja uvek pazim da nokti budu namazani. Spremam se za sudar sa Tanjom, šta da vam kažem, bolje to nego posle da me grdi :D

Šalim se malo, nije ona baš tako stroga, al' nije ni skroz odustula od namere. Volim je i zato, što je uporna i ne odustaje lako, a i zbog svega drugog što jeste. Tanja je pravi "drug na drumu", što bi naš narod rekao. A i van druma.

A tek što kuvaaaaaa :)

O nekim isprobanim receptima sam pisala u prethodnom postu, evo sada prilažem i ostatak.



Jednom prilikom kad sam odlazila kod Tanje, da slikamo razvlačenje kora za pitu, dočekao me je ovim divan hleb, i razni mezetluci. Nije da nisam ranije probala No knead bread, i nije da nisam znala šta treba da očekujem, pa sam se opet raspametila kako je ta stvar jednostavna i dobra! I tačno je da se ta ista stvar vrlo migolji dok se sprema jer je testo jako meko i lepljivo i beži, i da se taj podatak po drugim receptima često ne pominje, ali isplati se višestruko. Nama je ceo hleb otišao za jedan obrok, tačnije bilo ga je nedovoljno. Predobar!



Piletina u sosu od senfa i meda. Bruka kako je dobro i ukusno. Malo sam smanjila količinu meda, priznajem (na 100 g), i opet je ispalo veoma slasno, i slatkasto i slano i sočno i moćno. Upotrebila sam 6 bataka umseto 4, jer su bili malo sitniji od proseka, odvojila batake i karabatke i dobila 12 komada mesa, pa podelila sve na 4 porcije i pekla zasebno u 4 manja kearmička pekača. Mali pekači su zbog slikanja, slađe hrana izgleda u njima :)


Za desert, medena štrudla. Ovo je jedina stvar koja mi se nije svidela i savetujem da ne pravite. Nemojte, jer ništa ne valja. Ne valja, jer ne stoji nikakvo upozorenje da ćete biti u stanju pojesti celu pletenicu odjednom! I to dok se nije pošteno ni ohladila!

Da, da, potpuno ista vrsta zaraze kao Cinnamon pull apart bread, ili kao Monkey bread, samo je deo šećera zamenjen medom i ima neodoljivo krckave primerke zapečenih oraha po površini. Droga navlakuša, kažem vam, nemojte posle da bude da vas nisam upozorila.



Orzo testeninu sa graškom i slaninom sam videla kod Sanje, zvučalo mi je odlično, kupila sam orzo testeninu (nema je baš svuda, išla sam namenski u Vero zbog ovoga), gurnula u neki ćošak i zaboravila. Onda je Tanja pravila baš to isto, i podsetila me da sam htela da probam.

Do sada nikad nisam ništa pravila sa ovom simpatičnom testeninom koja po obliku najviše podseća na krupniji pirinač, a viđala sam je po blogovima onoliko u poslednjih par godina. Dakle, ovaj format, kako oblik tako i veličina su rođeni za one-pot kombinacije. Ja sam se stvarno oduševila sa koliko sam malo truda i sastojaka dobila predivno kremastu testeninu, a bez kapi pavlake bilo koje sorte. Nisam ni parmezan umešala unutra - ko je hteo, stavio je sebi odozgo.

Znači ovako, u mom slučaju tri stvari su se dešavale paralelno - prženje/topljenje slaninice, otapanje smrznutog graška u mikrotalasnoj, i grejanje vode. Taman sve te tri radnje traju vremenski slično, i kad je slaninica gotova samo se prospe suva orzo testenina preko, proprži kratko i nalije vrelom vodom vodom. Kad ta voda (opet) provri, smanji se temperatura kuvanja, sledi povremeno mešanje, i pred sam kraj kad je testnina kuvana i skoro sva voda uvrila (ali NE baš sva!) dodavanje odmrznutog graška.

To je moj tvist u odnosu na recept kod Tanje i Sanje - ne kuvam grašak. Od kad sam "otkrila" da je zamrznut-odmrznut grašak maltene kao blanširan, prestala sam da ga kuvam. Čak pravim i jednu vrstu paštete, namaza od sirovog graška, koja će dobiti svoj post i recept, samo da premerim i uslikam sve lepo.

U svakom slučaju, za brz a opet konkretan ručak ili večeru, ovaj recept je idealan!

Toliko od mene za ovaj FBI zadatak, a mimo njega, imala sam priliku da degustiram još nekoliko stvari iz Tanjine kuhinje, a to su pita od domaćih kora, marokanski tažin, krem brule, rum punč kocke... I sve je bilo odlično.

Suma sumarum - najtoplija preporuka za recepte iz Kuhinje zaposlene žene!


komentara: 7

  1. Bas bih volela da vas jednom sve upoznam.:))) Izbor receptica je za desetku, posebno mi je drago sto si se i ti odlucila za medenu strudlu (potpisujem sve napisano, pravite je na vlastitu odgovornost:), a batacice cu isprobati prvom narednom prilikom.:)) p.s. dobro je da si spomenula, moracu da nalakiram i nokte za susret sa vama.:D

    ReplyDelete
  2. U svoju "odbranu" mogu da kažem da nema mnogo osoba sa tako elegantnim šakama i noktima, kojima izuzetno lepo stoje namazani nokti. A veruj mi da znam, jer je to jedna od prvih stvari koje primetim na ljudima (pored osmeha). Za one koji čitaju komentare, samo da predočim to "simpatično" opominjanje: podignute obrve i afektirano pitanje - smem li da primetim da su ti nokti opet nenamazani? Jednu takvu bi u pubertetu sigurno mrzela :-)
    Maki, oborila si me kao keglu svojim tekstom, izborom recepata i pozitivnom ocenom. Hvala, beskrajno hvala.

    ReplyDelete
  3. Ne znam dal ima nesto u vazduhu ili se ta Tanjina energija o kojoj pricas ( i ne samo ti) siri preko neta. Nikada do sada nisam sa ovakvim uzivanjem otpratila neku FBI istragu; ceo tvoj post je bio "cherry on the top" :)

    ReplyDelete
  4. meni je isto 180 g meda + jos i soja sos zvucalo malo sladje. i naravno, ne bi ziv ost'o, ali bi stavio i neku ljutinu.
    oni poslednji frculjci sto lice na pirinac isto izgledaju kao neki koje bi pojeo.

    ReplyDelete
  5. Meni je bilo zadovoljstvo kuvati po Tanjinim receptima puno sam ih isprobala a vidim da sam puno i propustila...
    Volim te male posudice ali toliko puno toga ima, da nemam više mesta gde da ih ostavim ( ja sam srećnica, muž mi pravi dole u prizemlju jednu veću ostavu )
    Pozdrav za obe.

    ReplyDelete
  6. Hrana je super, sve je super, Tanja je super al što mi se sviđa ovaj tvoj uvod.... :))) Sve je baš tako... potpisujem... :)

    ReplyDelete
  7. Super je tako kad se poznajete. Svi receptići su odlični. Probat ću i ja sigurno ovu piletinu u senfu

    ReplyDelete