Sunday, April 19, 2015

Palačinke sa pivom i semenkama

Sponzorisan post 

Za nijansu drugačije palačinke od klasičnih. Umesto mleka - pivo, plus dodaci u vidu semenki i mekinja. Interesantno skroz, čak i u slatkim kombinacijama, iako po prirodi stvari ovakve palačinke najbolje idu uz neko slano punjenje i naravno, pivo. Staropramen, ili već koje volite.

Fil takođe može biti bilo koji slani fil koji volite, ovaj koji sledi je predlog za jednu od mnogobrojnih varijacija. Stari sir i mladi luk, kontrast u svakom smislu. I malo ajvara odozgo, kao kremasta završnica, kao šlag na tortu...


Palačinke sa pivom i semenkama

Sastojci:
za testo
200 g brašna
2 jaja
250 ml vode
200 ml piva, recimo Staropramen
1/2 ravne kašičice soli
30 g ovsenih mekinja
20 g pečenog suncokreta
50 g pečenog susama
malo ulja za pečenje palačinki

za fil
250 g sjeničkog sira
250 g blagog krem sira (sremski neslani, može i Ella)
3 veze mladog luka
ljuti ajvar

Postupak:
1. U posudu za mešenje sipati brašno, mekinje, jaja, polovinu vode i so. Dobro izmešati varjačom ili žicom za mućenje, da se dobije meko testo bez grudvica.
2. Dodati ostatak vode i pivo, izmešati da se smesa razredi i ujednači. Na samom kraju dodati suncokret i susam.
3. Ugrejati teflonski tiganj za palačinke prečnika 25 cm, preporučujem Tefal Resistal, ili neki drugi sa debelim dnom koji će lepo i ravnomerno raspoređivati toplotu, poprskati sa par kapi ulja (kašičicu umočiti u ulje, podići vertikalno, pa tim kapima koje se ocede sa kašičice poprskati tiganj), i sipati kutlaču testa, okrećući tiganj da se smesa rasporedi svuda. Peći kao i klasične palačinke - vrlo kratko sa obe strane. Sa prve strane tek dotle dok ivice ne počnu da se odvajaju od tiganja i dok ne budete u mogućnosti da palačinku okrenete, a sa druge strane svega 10-15 sekundi.


4. Za fil - viljuškom izgnječiti sjenički sir i pomešati sa krem sirom. Mladi luk iseckati, i beli i zeleni deo. Palačinke mazati sirnim namazom, obilno posuti seckanim mladim lukom, urolati ili prelklopiti na šestinu, odozgo stvaiti vhom punu kašičicu ajvara i po želji još malo seckanog luka. Poslužiti uz pivo.

Recept za štampu

Napomena:
Od ove mere dobićete 10-ak palačinki, i fila dovoljno za tih 10-ak. Ali, ako volite klasične palačinke sa Eurocremom ili Nutelom, ne propustite priliku da i jednu palačinku ovog tipa premažete omiljenim nezdravim nugat namazom. Bruka potpuna! :)

komentara: 7

  1. Ja bio u slovačkoj i u poljsci sad par dana. - e što je ortak kupio onamo u poljsci par piiiva (ono poskupa - vrlo fancy, vrlo oooopasna...).
    A ja evo danas popih prvu čašu vode od utornika :) :)
    *baš se nešto danas oštrim na palačinkove za sutra (ili one tvoje tortiljoze) - doći ću da te falim ako napravim ove :)

    ReplyDelete
  2. E da, -nedavno nešto pravim ja palačinkove - i naprave mi se grudvice. nešto sam valjda (ne znam zašto) stavio sve verovatno - uglavnom - grudvice -onako baš sam se fino iznervirao.
    i onda reo deder da vidimo... - i uzmem štapmi mikser - i rešila se situacija :)
    *ja miz' da je o.k. da staviš / odma umutiš ulje u testo za teflonski tiganj. (ja tako).
    eventualno kapnem kapljicu na tiganj pre cele akcije, i razmažem/obrišem onim papirnim ubrusom kuhinjskim i ne sipam više ulje uopšte. za sad mi se nisu zalepili palačinkovi nikad koliko se sećam.
    ... tačno ako ne zaboravim ću sutra da spržim ove tvoje. (uz svu tugu i žalom za pivom :) )

    ReplyDelete
  3. Sviđaju mi se tvoje palačinke, ja se pripremam da ih pravim od mešavine devet vrsta brašna, koje već imaju semenkice u sebi....

    ReplyDelete
  4. kad se odvadi jedno iz tih devet - ko bude pogodio koje fali - častim ga pivom :) :)

    e, saću da smutim nešto iz ovog tvog fazona, a staviću crno pivo - pošto mi je tu (al nije u kući) 1 ortak iz cro - a on je teški formalista - i saću da složim facu kad dođu ceca i on i da konstatujem da je verovatno to testo za palačinke tako potamnelo zato što su jaja od uskrsa (katoličkog naravno - pošto je čovek cro :) ) - tačno znam da će da se upeca :) :)

    ReplyDelete
  5. zeznuli su me - prekasno su došli - već sam bio napravio.
    *inače odustao sam skroz od onog tripa tanki palačinci i tako to. ono pljusnem ga po sred velikog tiganja i koliko se sam razlije - to mu je. e da, i poslednjih par x ih pečem sa poklopcem :) (ql fora).
    rekao je ortak da su super, ali pošto je odr'o vidim par piva na putu do dovde, a i ovde je prvo smazao jedno pivo - uzimam s rezervom :)

    ReplyDelete
  6. Zanimljive su mi ove slane palačinke, nekako ih volim više nego slatke

    ReplyDelete