Friday, April 03, 2015

Mafin pitice sa mesom


Dijamant iz Zrenjanina obeležava 75 godina rada, i tim povodom predstavljen je kuvar. Simpatično napravljen, visok, duguljast, u obliku flaše ulja, sa 32 recepta, koji na kućnu adresu može dobiti svako ko kupi Dijamant-ove proizvode u vrednosti od bar 750 dinara i pošalje račun na adresu kompanije.

Bila sam na promociji kuvara, na kojoj nam u nekom mometu podeliše papire, kviz, pitanja o njihovim proizvodima, i mesta za odgovore, pa svi idu u neku nagradnu igru. Jao kako ne volim kvizove, i jao kao mi se ne učestvuje ni u kakvom takmičenju za nagradu!

Pročitam pitanja. Znam odgovor na jedno. Od deset. Misssim, bravo, Majo.

Ok, znam da nisam na ispitu niti nekom bitnom testu, ali ja ne volim da varam i ako nešto ne znam, obično to i kažem. U ovom slučaju sam zaista imala želju da vratim prazan papir, ili da u svaku kućicu upišem "ne znam" :))) Ali - u istom ovom slučaju to bi bilo protivno motivu zbog kog sam došla - socijalizacija, druženje, uključivanje. Jer baš slabo pratim gastro dešavanja, ma, slabo pratim dešavanja i vesti uopšte, i još slabije se krećem, i zaista živim u nekoj vrsti izlolacije...

I rešim da varam. Telefon je tu, Google sve zna, idemo! ;)

Pre koliko godina je proizvedena prva boca Dijamant ulja? 
Pravi odgovor - Hmmm, biće da je pre 75, videh taj broj negde na reklamnom materijalu
Upisan odgovor - 75

Koji margarin i ulje sadrže omega 3 masne kiseline? 
Pravi odgovor - Otkud ja znam!?
Upisan odgovor - Omegol

Koji majonez je jedini na tržištu koji se pravi od svežih žumanaca? 
Pravi odgovor - Pa sigurno neki vaš, ali otkud ja znam koji!?
Upisan odgovor - Dijamant Classic

Navedite bar tri margarina u asortimanu Dijamanta koja ne sadrže transmasne kiseline. 
Pravi odgovor - Aloooo, ljudi, OTKUD ZNAAAAM, ne koristim margarin, nikakav, pa ni taj bez transmasnih kiselina...
Upisan odgovor - Dijamant classic, Dobro jutro light, Dobro jutro junior...

Šta je mustardmayo? 
Pravi odgovor - Sudeći po imenu, neki majonez sa senfom, ili senf sa majonezom, šta drugo?
Upisan odgovor - Preliv na bazi majoneza i senfa

I tako dalje :) Dobro, da ne grešim dušu, tamo su nam u startu rekli da će devojke iz Dijamanta pomoći oko rešavanja, i jesu. Ali baš bi mi bilo glupo da tražim pomoć za 9 od 10 pitanja, pa sam morala malo da kombinujem i drugi izvor.

Nisam dobila nagradu, al' sam, eto, "rešila" test, i usput saznala da postoji industrijski majonez od svežih žumanaca, ja sam živela u uverenju da to nije moguće izvesti.

Klopa je bila fina, bili smo posluženi sa po tri slaniša i tri slatkiša spremljenim po receptima iz tog kuvara, i od šest stvari pet je bilo odlično.

Jedna od tih odličnih bila je pita sa mesom u mafin kalupu, u kuvaru naslovljena kao Pitice za poneti. Nisam ih ponela, sve sam tamo pojela, ali sam ponela primerak kuvara i inspiraciju da se malo poigram sa receptom...


Mafin pitice sa mesom
recept za štampu

Sastojci:
za testo
400 g brašna
1 kašičica soli 
150 g putera
1 jaje
1 belance
1 kašika sirćeta
70 ml hladne vode

za fil
400 g mlevenog mesa
30-40 g dobrog suvog dimljenog mesa
1 glavica luka
100 g šargarepe
100 g graška
1 jaje
50 ml ulja 
1.5 kašičica soli
1 ravna kašičica sode bikarbone
1 kašičica bibera

za premaz
1 žumance
1 kašičica vode

Postupak:
1. U posudu za mešenje sipati brašno i so, dodati hladan puter isečen na kockice i utrljati ga u brašno, da se dobije mrvičasta smesa nalik na pesak. Sad dodati jedno celo jaje i jedno belance, kašiku sirćeta i 70 ml hladne vode. Sve umesiti varjačom pa rukom, testo će biti malo lepljivo, što je ok. Testo iz vangle preručiti u kesu za zamrzivač, oblikovati u disk i ostaviti u frižideru najmanje pola sata.

2. Za to vreme pripemiti fil. Luk i šargarepu iseckati na kockice i prodinstati na malo ulja, oko 50 ml. Dodati polovinu mesa, sitno seckano suvo meso, so, biber i sodu bikarbonu, i nastaiviti dinstanje uz mešanje da se meso razbije na mrvice, još 10-ak minuta. Ostaviti da se prohladi, a zatim dodati drugu polovinu mesa i jedno jaje, pa sve lepo rukom umesiti. Sirovo meso i jaje će učiniti da fil ostane kompaktan nakon pečenja. Na kraju umešati grašak. Grašak može zamrznut pa odmrznut, ili skroz zamrznut, odlediće se tokom pečenja, i nema potrebe za prethodnim kuvanjem.

3. Ohlađeno testo rastanjiti na brašnom posutoj radnoj površini na pravougaonik približno 35x45 cm, pa okruglom modlom prečnika takvog da bude dovoljan da obloži dno i ivice mafin forme (dno mafin kalupa + 2 x visina ivice kalupa) izvaditi 12 krugova. Ako nemate dovoljno veliku modlu, testo razvucite na nešto manji pravougaonik pa vadite manje krugove, koje ćete oklagijom rastanjiti na potrebnu veličinu. Krugovima testa obložiti dno i ivice mafin kalupa. Ostatak testa premesiti pa ponovo rastanjiti i izvaditi manje krugove, prečnika nešto većeg od gornjeg prečnika mafin kalupa, oni će poslužiti kao poklopci. Korpice od testa napuniti filom i poklopiti manjim krugovima testa, pa prstima "uštinuti" ivice da se korpice zatvore.

4. Jedno žumance, preostalo od pripreme testa, razmutiti sa kašičicom vode i premazati preko pitica. Peći oko 35 minuta u rerni zagrejanoj na 180-200°C. Služiti toplo. Mada ni hladne nisu loše. 




komentara: 8

  1. Mene ovo tvoje testiranje podseća na našu, zakonom obaveznu, protivpožarnu obuku u firmi, kada nam ispričaju jedno po jedno pitanje, pa mi zaokružujemo. A pre toga "profesor" u meni izazove revolt i bes izjavom da su žene veći paničari - dobro sam položila uopšte :-) E, super su ove pitice, a i tekst!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jao znam, i kod nas je slično. A tek da vidiš kad imamo vežbu, pa krene jurnjava niz stepenice, pa se nađe neki šaljivdžija i kaže "E, ajde da vrištimo!" i šta ćeš... Kreneš da vrištiš, al' od smeha... :D

      Delete
  2. Divni su , podsjecaju na Engleske pitice , oni ih rade na hiljadu nacina,radujem se sledecem receptu :) pozdrav sa dalekog sjevera :)

    ReplyDelete
  3. Uvek kažem treba nagraditi onoga ko je izmislio mafinarnik posudu.Još jedan dokaz ovaj tvoj fantastičan recept.
    TeKsT sam pročitala i iako je humorističan i sama pojava reči margarin je vrlo tužna

    ReplyDelete
  4. Ovakav oblik hrane je za mene idealan ;)
    Slično je engleskoj piti sa mesom koju obožavam ali ti si je oplemenila sa dimljenim mesom i šargarepicom... Gricccc

    ReplyDelete