Monday, June 09, 2014

Kolač od belanaca


Kad napravim Borutov cheesecake, princes krofne ili pravi sladoled, imam pet belanaca viška. Sa njima sigurno može svašta da se napravi, a ovaj kolač je verovatno prva stvar na koju će pomisliti većina domaćica.

Za njega mi, doduše, treba još jedno belance, pa onda imam jedno žumance viška. Ali, bože moj. Poslužiće kao premaz za prvo sledeće pecivo koje budem pekla. Ako baš nemam kud s njim, mogu da ga bućnem i u ovaj kolač, na kraju miksiranja belanaca. Neće pokvariti ništa.

Najveća vrlina ovog kolača je ta, što ne traži nov odlazak u prodavnicu. Mogla bih možda da pravim pavlovu sa jagodama i tako potrošim belanca, ali moram izađem po jagode i slatku pavlaku. Dalje, od belanaca bih možda mogla da napravim i orasnice, ali nemam veću količinu oraha u kući. Ovaj kolač me ne tera u novi trošak, ni vremenski ni novčani, uvek kod kuće imam nešto od svega onoga što može poslužiti kao dodatak testu - čokolada, bilo koje suvo ili kandirano voće, bilo koje koštunjavo voće... U ukupnom zbiru svih dodataka treba da bude oko 150 g, i ništa mi više ne treba. Dobro, treba mi još i brašno, šećer i ulje, ali računam da se podrazumeva da to uvek imam :)

Inače, ukoliko niste znali - belanca možete bez problema zamrzavati. Kad imam jedno-dva belanca viška, ja ih sipam u plasičnu čašu, onu od kiselog mleka ili sličnu, pa u zamrzivač. Kad opet pravim nešto gde mi ostaje belanaca, samo ih sipam preko onih već zaleđenih, i vratim u zamrzivač. Kad se čaša napuni, znam da tu ima oko 5-6 komada i da je vreme da ih iskoristim.

Jako mi se dopada tekstura ovog testa kad se ispeče. Nekako je sunđerasto i veoma meko. Po tipu jeste suvkasto, ali nekako... Prijatno suvkasto :)

U osnovi recepta koji sledi je Brankin recept koji sam isprobala tokom igre FBI rukavice. Šaljem ga Anji, domaćici igre ajme, koliko nas je!, jer nam je za temu zadala upravo - belanca.



Kolač od belanaca

Sastojci:
6 belanaca, oko 230 g
200 g šećera
1 vanilin šećer
130 g brašna
100 ml ulja
40 g kandiranih brusnica
malo Marsala vina, ili ruma
40 g suvih kajsija
40 g crne čokolade
30 g oraha

i još
10-15 g putera za podmazivanje
prah šećer za posipanje

Postupak:
1. Brusnice potopiti u malo Marsala vina ili ruma. Suve kajsije iseckati na kockice i potpiti u malo vode. Čokoladu iseći na komadiće. Orahe malo usitniti, seckanjem ili lomljenjem.


2. Belanca umutiti mikserom pa kad postanu meka pena dodati šećer i vanilin šećer. Mutiti dalje dok se ne dobije čvrsta pena.

3. U umućena belanca umešati brašno i ulje, dodajući ih naizmenično u par navrata. Mešati isključenim mikserom ili ručno, špatulom. Na kraju umešati brusnice, kajsije, čokoladu i orahe, lepo, da se svuda ravnomerno rasporede.


4. Rebrasti ili običan duguljasti kalup podmazati rastopljenim puterom i posuti brašnom, protresti da se brašno svuda zalepi. Uliti smesu, poravnati je i i peći oko 30 minuta na 180°C.


5. Ostaviti da se hladi 15-ak minuta, a zatim uzanom špatulom ili plastičnim nožem malo odvojiti testo od ivica pleha pa prevrnuti kolač na tacnu. Pred služenje posuti prah šećerom. Čuvati zaštićeno od vazduha.


Recept za štampu

komentara: 28

  1. Divan recept i fotkice, pravi kolacic za popodnevno druzenje uz soljicu caja.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Čaja, kafe...
      Vinca, pivca...

      Volim da grickam nešto slatko uz pivo, na opšte zgražavanje okoline :)

      Delete
  2. Ovo obozavam samo sto ja stavim i po desetak vrsta suvog voca. Kad god naidjem na nesto novo kupim i onda utrpam od svega po malo ali obavezno suve jagode i kajsije.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suve jagode! Pamtim da potražim u rinfuz radnji sledećom prilkom! :)

      Delete
  3. Kada počne sezona sladoleda, uvijek je tu višak bjelanjaka i to priličan. Uvijek ih zamrznem, pa onda poslije koristim baš za ovakve kolače čijih recepata nikada dosta. Biskvit je baš kao što opisuješ, lagan i spužvast. Divno sve izgleda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tokom jednog od prethodnih leta, u kome sam napravila okvirno zilion sladoleda, ostalo mi je zilionx5 belanaca u zamrzivaču, koja su pretila da pokore sve ostalo sitno stanovništvo u frizu... :)

      Delete
  4. prvo da pohvalim kolac, buduci da tacno znam ukus :) a drugo, gdje u beogradu kupujes marsala vino?
    pozdrav, vesna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prvo, hvala :)
      A drugo, marsala vino mislim da sam kupila u Rodiću.

      Delete
  5. A ko slika ove slike gde se vide tvoje ruke? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja :)

      p.s.
      Kako?
      Daljinskim okidačem.

      p.p.s.
      Ali čime okidaš, kad su ti ruke u kadru?
      Nogom.

      p.p.p.s
      Ne šalim se :)

      Delete
    2. Znači imaš i stativ? Bravo Majo!

      Ti si pravi primer za onu staru, narodnu:

      One man show!
      Kuvaš, pišeš, slikaš ...

      Što bi reko Bata Stojković u filmu Balkanski špijun:

      "Ko si ti, pa ti nisi ... "

      Delete
    3. Nisam :)

      Imam stativ, imam i blic rasvetu. Uzelo je vremena dok nisam napravila neku postavku. Koja nije idealna, ali u nedostatku bolje, služi svrsi.

      Ali - ključno je nešto drugo. Imam tolerantnog muža, koji ne verujem da sasvim razume što ja to sve radim, ali ipak ne gunđa što se večito sapliće o kablove i nogare od stativa, i što mora da čeka da slikam, da bi seo da jede, a klopa se, recimo, hladi... :)

      Delete
  6. Prekrasan je, još ga nisam nikad probala ali namjeravam

    ReplyDelete
  7. Oduševile me ove fotke, kolač je oodličan ;)

    ReplyDelete
  8. Draga Majo, danas sam pravila ovaj kolac i nije mi se ispekao u sredini. Pecnica mi inace radi OK. I onaj deo koji se ispekao, kad se presece nije tako snezno beo kao tvoj sa detaljima kandiranog voca i cokolade. Cokolada se istopila i sve je to nekako bilo gnjecavo. Imas li neki savet?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Ana,

      Pre svega - hvala što si pravila kolač po ovom receptu, tj. što si imala poverenja u njega. Šta se desilo pa kolač nije ispečen do kraja, nemam drugu ideju osim da je trebalo duže da se peče.

      Snežno belo nije ni kod mene, već je blago žućkasto. Na slici deluje belje nego što jeste, što je posledica podizanja kontrasta na fotografiji.

      Istopljena čokolada - može biti da si sekla kolač dok je bio još veoma svež, i na neki način još uvek mlak, pa je to razlog. Drugi mogući krivac je vrsta čokolade. Dešavalo mi se da mi se čokolada (mada mislim da je bila bela) potpuno istopi u nekoj fazi pečenja, upije je testo, a na njenom mestu ostane rupa! Treće i najverovatnije - nož kojim se seče. Ako nije pakleno oštar ili ekstremno tanak, ni sami parčići nisu tako "oštri" a i čokolada se razmazuje, orah se lomi itd. I četvrto - imaj u vidu da sam ja, kad sam pošla da slikam kolač, isekla nekoliko parčića, dok nisam dobila baš ovakav presek, ostali su bili ili malo musavi, ili "prazni" (zakačim samo kajsiju, nigde čokolade itd).

      Nadam se da će drugi put biti bolje, produži malo vreme pečenja, i napravi test čačkalicom, to je stvarno jednostavan a dobar način da se proveri stepen pečenosti u unutrašnjosti.

      Pozdrav i hvala puno na čitanju, probanju i javljanju!

      Delete
    2. Majo hvala na brzom i detaljnom odgovoru, sad mi je lakse :-) Danas sam pravila princeske i ovaj kolac jer su mi ostala belanca i oba nisu uspela potpuno. Jako volim da kuvam i ovo mi nije prosto bio dan. Nekad moras prosto da prihvatis da ne ide. Ali se ne predajem! Sve sto si rekla si u pravu, sekla sam ga dok je jos bio topao, i sledeci put cu duze da pecem. Javljam sledece nedelje kada ide nova tura. Sve najbolje i prijatno vece!

      Delete
  9. Majo, recimo da u ovu smesu od belanaca, šećera, ulja i brašna ne staviš ništa drugo i da tu smesu izliješ u veliki okrugli pleh, koliko dugo bi pekla i na koliko stepeni da bi ti to ispalo kao piškota za neku tortu? :)
    Ali ne 6 belanaca nego npr.4 i proporcionalno smanjiš i ostale sastojke, da bi bilo lepo tanko, kao redovna piškota.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ih, pa ti misliš ja mogu baš tako da izgatam sve to :)
      Recimo, onako napamet, mislim da bi za kalup od 26 cm od ove smese mogle dve kore da se ispeku, znači od po 3 belanca, i pekla bih na 170-180°C oko 10-15 minuta, ne znam.... Da dobiju ovu boju spolja, koja se vidi na slikama, i to je to.

      Pozdrav!

      Delete
  10. Heh, sta ja mislim!? Verovatno kao i vecina posetilaca bloga mislim da si ti jedna prepuna iskustva kuvarica, pekarka, poslasticarka, majka, zena...u tri reci all in one, u dve reci zena zmaj a jednom recju savrsena :D ali dobro, ja te ne poznajem pa ne znam ni tvoje mane, normalno je da tako mislim :)
    Ti si za mene kao javna licnost samo sto je ovo bolja varijanta, ne jure te novinari :)
    Sto se tice piskote evo ja sam vec isprobala, potrebno je duze da se pece,mada ove moje informacije i nisu bas pouzdane jer sastojke nisam precizno merila nego odokativno sa soljicom. Uglavnom jedna piskota mi se nije lepo ispekla, unutrasnjost donje polovine je bila gumenasta i providna. Druge dve sam pekla duze , do 30 min, one su se lepo ispekle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dođavola, ne bih nikad rekla da će joj biti potrebno toliko vremena. Toliko o prepunoj iskustva pekarki i poslastičarki :)

      A te druge dve kore što si pekla duže i ispale su dobro - jesi njih mutila neposredno pred pečenje ili si na početku umutila celokupnu smesu za sve tri kore?

      Delete
  11. Da, mislimo tanje testo pa se krace pece ali izgleda da su belanca posebna prica, vecito s njima nesto mora da se pazi...
    Svaku sam mutila posebno pred pecenje, ali kao sto rekoh sve je to bilo odoka, neprecizno. Ko zna na kojoj temperaturi sam pekla tu sto nije uspela, i nju sam prvu ispekla, nije ni porumenela dovoljno, bila je svetlozuta. Za druge dve sam vec bila pametnija :)

    ReplyDelete
  12. Ja sam ga upravo napravila i mogu reci da je ovo jedan od boljih kolaca sa bjelancima koji sam do sada napravila i jela.Hvala najljepsa na predivnom receptu!

    ReplyDelete
  13. Recept je odlican ali ovo je previse secera. Ja stavljam 100gr jer su brusnice i grizdjice dovoljno slatke i bude bas super.

    ReplyDelete
  14. Draga Majo, zahvaljujem Vam se od srca na divnim receptima i na detaljnom i preciznom objašnjenju svakog postupka, i tekstualno i vizuelno. Shvatila sam da se godinama služim Vašim receptima i uputstvima (i ne mogu da se setim da mi nekad nešto nije uspelo a nisam od veštih žena u kuhinji) a da Vam nisam odala priznanje i zahvalnost za sav Vaš trud i umeće. Najbolji ste!

    ReplyDelete