Sunday, June 01, 2014

Borutov Cheesecake

tekst: čika Rade
foto: Maja


Dobar dan - da se predstavim. Ja sam čika Rade, Majin gost za današnji recept. Ovaj blog sam otkrio tek nedavno, a već sam stigao da napravim brojne recepte po uputstvima iz njega! I već sam postao njegov veliki fan!

Sve uspeva i sve je tačno, htedoh reći ukusno!

Btw, autorku bloga ne poznajem lično, ali sam skupio hrabrost i dao inicijativu za ovaj recept, stidljivo se nadajući da će barem ime da mi pomene.

Kad ono, Maja ne samo da je prihvatila inicijativu, nego je predložila da joj napišem i ovaj uvod!

Pa, onda da počnemo, ne menjajte program! Na pravom ste mestu! :)


Cheesecake sam prvi put probao (ili mi se tako čini) krajem prošlog veka u Beogradu, u Njegoševoj ulici. Za mene je to bilo veliko otkriće, kao ljubitelja ne previše slatkih kolača – kiselkasti ukus sira sa voćnim prelivom. Pogađate – to je ona najčešća verzija u Srba – pavlaka, sir i želatin u nekuvanoj/nepečenoj verziji kolača. Dole ide "kora" ili ono što bi trebalo da je predstavlja, a to je obično mleveni keks (idealno integralni) pomešan sa nekom masnoćom (puter, margarin) i sokom, sredina je bela - mešavina sira i slatke pavlake, a gore ide žele-preliv od voća.

Uskoro sam i sam počeo da pravim opisanu verziju ovog kolača i od žene pobrao ovacije.

Interesantno, ona i dan-danas daleko više voli tu „klasičnu“ verziju cheesecake-a od ove koja sledi na Majinom Ultimate Super De Lux Best Ever Blogu (baš da vidim ‘oće l’ da me cenzuriše ovde?).

A onda je došlo to – što kaže moja drugarica Nadica - nešto novo, nešto divlje!


Recept koji sledi sam dobio slučajno - pre par godina, tokom telefonskog razgovora sa Borutom, mojim drugom iz JNA. Borut je kod mene imao neprikosnoveni „poslastičarski“ autoritet, stečen još za vreme boravka u JNA. Nesebično je sa mnom delio razne slatkiše kupljene u njemu bliskoj (a meni tada dalekoj) Italiji.

Revanš sam mu pružio, kako i dolikuje, usred Beograda časteći ga čokoladnim musom u poznatom restoranu. On se kune da je upravo taj, Bg Mus - najbolji koji je ikada probao!

I da znate, on tu priču ponavlja u Briselu, Madridu, Ljubljani... I širi slavu Beograda.

(Nismo, bre, ni mi Srbi tol'ko loši, kad malo bolje razmislim, a?)

Potom je usledio moj dvogodišnji gastarbajterski staž u EU. Gde god da sam bio, svugde sam pravio i Borutov Cheesecake.

I svugde su mi rekli: "Ovo je divno! Jesi li stvarno ovo ti napravio?"

A meni draaaagooo...

Aman ljudi, ja se baš raspričah - k'o da je ovo moj blog!? A u kulinarstvu nema priče... Je l' tako, Majo?


Borutov Cheesecake

Sastojci:
za kore
200 g brašna
1/3 kašičice soli
125 g putera
70 g šećera
strugana korica polovine limuna
1 žumance
1 kašika ledene vode

za fil
15 g želatina + 5 kašika vode
250 ml mleka
200 g šećera
prstohvat soli
strugana korica polovine limuna
4 žumanca
450 g Ella sira
500 ml Imlek slatke pavlake

i još
prah šećer, za posipanje
malo slatke pavlake i korice limuna, za dekoraciju


Priprema:
1. U posudu za mešenje sipati brašno i so.  Dodati hladan puter iseckan na kockice, pa rukama utrljati brašno u puter da se dobije mrvičasta smesa. Dodati šećer, struganu koricu polovine limuna, žumance i jednu kašiku ledene vode. Mesiti kratko dok se testo ne sjedini. Podeliti na dva dela, svaki deo spljoštiti u disk, uviti u plastičnu foliju ili kesu za zamrzivač  i ostaviti u frižideru pola sata.


2. Za to vreme početi pripremu fila. U šerpu sipati mleko, šećer, so, struganu koricu pola limuna i žumanca, razmutiti žicom ili mikserom. Ako mutite mikserom imajte pripremljenu krpu kojom biste pokrili šerpu i onemogućili prskanje.  Zagrejati ovu mlečnu mešavinu do 80°C i kuvati par minuta uz neprekidno mešanje, pa skinuti sa ringle. Ako nemate termometar kojim biste izmerili temperaturu smese, zagrejati mešavinu do najave vrenja, mešajući, pa izmaći sa ringle.


3. U lonče sipati želatin i 5 kašika vode, ostaviti par minuta da želatin upije vodu i nabubri, pa zagrevati na najtišoj vatri da se otopi i postane tečan. Dodati u mlečnu smesu i ostaviti je sa strane da se hladi, dok ne postane mlaka.


4. Za to vreme dovršiti kore. Svaki disk testa razvaljati na parčetu pek papira . Ako se testo lepi za oklagiju, rastanjiti ga preko plastične folije ili kese, može iste one u kojoj je testo stajalo u frižideru. Uz pomoć kalupa (sa pomičnim dnom, prečnika 26 cm) otisnuti krug, pa odseći višak testa. Papir sa testom prevući na poleđinu velikog pleha od rerne, peći na 200°C oko 10 minuta, do bledo rumene boje. Drugu koru razvaljati na isti način kao i prvu, s tim što po njoj treba nožem napraviti useke, tj. označiti buduće parčiće.


5. Dovršiti fil. Kad se mlečna smesa prohladila i postala mlaka, dodati Ella sir i žicom za mućenje sve lepo sjediniti. Ella se fino "topi" tokom mešanja žicom, mikser nije neophodan. U drugoj posudi umutiti slatku pavlaku i pažljivo joj umešati prethodnu smesu.


6. Trake od pek papira, isečene prema visini oboda kalupa, sa jedne strane premazati puterom i obložiti obruč kalupa iznutra. Na dno staviti prvu koru, uliti sav fil, blago protresti kalup da se fil poravna i ostaviti pola sata. Zatim pažljivo preko fila položiti gornju koru i ostaviti cheesecake da se dobro ohladi, 4-5 sati je minimum, a poželjno je 12+.


7. Skinuti obruč i pažljivo odlepiti obodni papir. Ukrasiti po želji. Ovde - prah šećerom, ružicama od slatke pavlake, i komadićima kore limuna isečenim ljuštilicom za povrće.

Recept za štampu



komentara: 19

  1. Prekrasno Majo i čika Rade. Ove me podsječaju na "kocke sa sirom" iz Konta u Rijeci :-)

    ReplyDelete
  2. fantazija, čiz meets krempita :) jaako dobro!

    ReplyDelete
  3. ova priča mi je još i bolja od samog kolača koji mi se svakako čini super... bravo za Radu, nadam se da će još koji receptić s pričicom podijeliti s nama! :)

    ReplyDelete
  4. Čika Rade, delim Vaše mišljenje što se Majinog bloga tiče, ona je i meni alfa i omega svih proverenih recepata ovoga sveta. Kada je započela priča oko ovog kolača, već sam se zabrinula da je to jedna od onih pečenih torti sa sirom, ali je dobro da nije (moje zadnjice ćeif, ništa drugo). Već mi se dopada, biće proban, sigurno.
    Maki, i dalje me oduševljava tvoja urednost i preciznost, opet si ove trouglove sekla laserom, je l' da? :-) Je l' ti jasno zbog čega ćeš ti zauvek seći moje pite, jer se ja noža u tvom prisustvu ne laćam...

    ReplyDelete
  5. I moje oduševljenje Majinim receptima je ogromno, čika Rade! Precizna, uredna, posvećena onom što radi, ma, obožavam je! Njene recepte pratim poodavno, i preporučujem ih svima, naročito početnicima, jer su jasni i tačni kao sat!

    ReplyDelete
  6. Neobičan i čini mi se, fenomenalan cheesecake! Nisam baš oduševljena onim sa podlogom od mrvljenog keksa, tako da mi ova ideja zvuči baš odlično! Svaka čast na receptu i pričici, a čika Rade, kao što vidim, nisam jedina koja se slaže sa Vama po pitanju Majinog rada (mada ona već zna moje mišljenje). Svi bismo itekako imali šta da naučimo od nje, a ja joj najviše zavidim na toj pedantnosti pri rezanju kolača! Nemam ideju kako to neko može tako savršeno uraditi. Ja nekad mjerim "toliko cm, toliko mm", a opet mi sve ispadne ukrivo! :)
    Majo, preslatko ti je to žuto lonče! :)

    ReplyDelete
  7. Divno izgleda! Definitivno još jedan recept koji mora biti isproban:)

    ReplyDelete
  8. Ovo je savršeno! Bar tako izgleda. Ja ću probati prvom prilikom pa javljam utiske. Nikako ne volim one klasične sa previše želatina i tvrdom podlogom. Bravo za čika Radeta i Maju! :)

    ReplyDelete
  9. vrlo ali vrlo sličan recept imam i ja i često ga radim, krema je savršena.
    To je inače ona poznata njemačka Kase sahne torte, kod Boruta sa prhkim korama kod mene s biskvitnim

    ReplyDelete
  10. Deluje jakoooooooooo ukusno, ali ako mozete, molim vas da mi opisete Ella sir. Ne zivim u Srbiji, pa ne znam. Da li je vise kao krem sir, ili kao svapski sir, ili kao maskarpone ili kao cottage cheese? I kakav mu je ukus? Neutralan, nakiseo, kiselkast ili kiseo? Hvala,
    Tamara

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ella je obezmašćen sveži sir, blago kiseo. Nije kao maskarpone, mislim da nije ni kao švapski (u mojoj svesti švapski je kiseo i grudvast), više je kao krem sir, lepo se maže, ali nije gladak i masan kao krem sirevi namanjeni za mazanje na hleb. Cottage se bojim da ne znam tačno kakav je pa ne mogu sa njim da poredim.

      U receptu koji mi je poslao čika Rade pisalo je danone fromage blanc, ali pošto ja živim u Srbiji morala sam da upotrebim nešto drugo :)

      Na Ellu sam se odlučila ne zbog 0% masnoće, nego zato što je uvek ista, pa je recept pouzdaniji. Ja idući put stavljam sremski, punomasni, sa pijace :)

      Delete
    2. Draga Majo i cika Rade,

      Hvala vam puno na odgovoru, mislim da znam kakav cu sir da koristim.

      Tamara

      Delete
  11. Evo da se i ja pridružim, iako je na temu sira za cheesecake Maja još pre iznosila vrlo opširna razmatranja. Što je sir manje slan i sličniji običnom siru za mazanje, smatram da je bolji za ovaj kolač. U obzir sigurno dolazi i sremski sir sa pijace, od žene koju bolje poznajete. Pojedina tržišta (Švedska, npr) imaju specijalne krem sireve sa aromom vanile, za cheesecake. Što se tiče našeg tržišta, ja još uvek tragam i isprobavam ...
    Čika Rade

    ReplyDelete
  12. Priča i kolač - odlični, savršeni , uživam čitajući, zamišljam čika Radu i Boruta kako se lijepo časte. Uživam u samom pogledu na ovaj kolač, kao ljubitelj cheesecakea kojega sam radila u nekoj klasičnoj varijanti baš u vrijeme kada je objavljen ovaj post, odmah ga stavljam na listu za isprobavanje. Hvala !

    ReplyDelete
  13. Odlicna torta vec odavno isprobana. Pravim je po identicnom receptu iz jednog nemackog kuvara. Po zelji se u fil mogu dodati i sveze ili smrznute jagode, maline, kupine sta ko voli. Sto se tice sira ovde koriste takozvani kvark. To je sir neutralnog ukusa, nije ni slan ni kiseo, pa se moze koristiti i za slatka i slana jela. Mislim da bi takozvani svapski sir pod uslovom da je mlad bio adekvatna zamena.

    ReplyDelete