Thursday, September 17, 2009

Grilijaž korpice


Grilijaž korpice od Mignonne su mi odavno na listi za probanje, pa nikako da se rešim na taj poduhvat. Mignonne je kraljica sitnih kolača i preurednog ukrašavanja, ja se nauživam samo dok gledam njene sličice. Molim vas, pogledajte kako izgleda njena Grilijaž torta, ako do sada niste.

Prošlog vikenda sam se dala u pravljenje ovih korpica, nakon što sam se nedelju dana psihofizički pripremala na zahvat. Išla sam u radnju sa slikarskim materijalom da kupim dobru čekticu. Tamo sam im pomalo bojažljivo objasnila za šta mi treba, i bez podsmeha sam dobila savet za vrstu četkice koja bi trebalo da mi odgovara - sintetička, čvrstih dlačica, pljosnata, oko 1 cm široka... Znajući da je pipavo jer treba omalati 70 malih papirnih korpica u dva sloja, i naročito poznajući sebe kojoj za sve treba duplo više vremena od proseka, odabrala sam jedno veče i celo ga posvetila korpicama. Ne smem da vam kažem koliko je sve trajalo i zagazila sam duboko u noć, ali ne umem da vam opišem taj osećaj zadovoljstva nakon završenog posla...


Zeznula sam se prilikom prvog nanosa čokolade, jer sam je nanela pretanko, pa kad sam i drugi sloj završila shvatila sam da ću morati još jednom da krečim! Sedamdeset malih korpica, svaka tri puta premazana, sa hladjenjem izmedju - to mi je pojelo vreme.


Tek sutradan sam ih odvajala od papira. To je išlo relativno lako, mada sam mislila da ću ceo papir moći da odlepim u jednom potezu. Korpica se cepala, pa sam je odlepljivala iz par poteza, što stvarno nije bio neki problem. Predivno izgledaju kad se ogole, prave jestive korpice. Jedino imam zamerku što se ipak malu umažu prsti kad se uzme komad, ako ćete da ga pojedete iz dva zalogaja, jer čokolada omekša od toplopte ruku. Dragi nije imao tih problema, on strpa celu odjednom, i kaže mi da ne izmišljam :)


Dvadesetak sam odnela dalje, a sve ostalo smo pojeli sami, za manje od tri dana. Korpice su predivne, i teško im je odoleti. Jake su, slatke i kalorične, pa ipak posle dve treba načiniti napor i stati... Mignonne, hvala na receptu!

2010/12 update: Recept dodajem na spisak isprobanih u okviru igre FBI rukavice, gde je u novembru/decembru Lanin blog La cuisine creative bio pod istragom.


Sastojci:
250 g lešnika
200 g šećera
150 g putera
150 g čokolade
70 g suvih brusnica

za čokoladne korpice
300 g čokolade
70 malih papirnatih korpica

Postupak:
1. Pripremiti grilijaž. Šećer istopiti u karamel, dodati lešnike, promešati i sve preručiti na papir za pečenje. Kad se ohladi, samleti u seckalici ili blenderu. Odvojiti oko 50 g na stranu za kasnije ukrašavanje.
2. Izmešati preostali grilijaž, brusnice, puter i rastopljenu čokoladu. Masu rashladiti u frižideru radi lakšeg oblikovanja.
3. Napraviti čolokadne korpice. 300 g čokolade izlomiti i staviti u mikrotalasnu da se topi 15 minuta na 180 W. Nije potrebno prekidati topljenje zbog mešanja, promešati po isteku 15 minuta. Malom čvrstom četkicom nanositi čokoladu na unutrasnjost malih papirnih korpica. Ohladiti u frizideru. Naneti još jedan sloj čokolade, da bi korpica postala deblja, jer se papir kasnije skida.
4. Dok se drugi sloj cokolade u korpici nije sasvim stegao, u svaku spustiti kuglicu od pripremljene mase i sve opet vratiti u fržzider.
5. Stegnute korpice umočiti u grilijaž i zatim pažljivo skinuti papirnu korpicu. Mogu se ostaviti tako, ili spustiti u druge, čiste papirne korpice.



Pralin Truffles

Ingredients:
250 g hazelnuts
200 g sugar
150 g butter
150 g dark chocolate
70 g dried cranberries

for the chocolate cups
300 g dark chocolate
70 small paper cups

Directions:
1. Prepare the pralin. Melt 200 g sugar. When it's melted, add 250 g hazelnuts and stir. Spread over baking paper and let cool. Grind in a chopper or blender. Reserve 50 g of pralin for decorating truffles later.
2. Mix remaining pralin with 70 g chopped dried cranberries, 150 g softened butter and 150 g melted dark chocolate. Cool, for the ease of shaping.
3. Make chocolate cups by melting 300 g dark chocolate and spreading two layers of it on the insides of small paper cups using a small, firm brush. Cool the cups between the two coats.
4. Shape the cooled filling mixture into small balls, and place each in the chocolate cup, while second layer of chocolate coating is not completely set, to allow the the cup and the truffle stick together. Cool.
5. Once cooled, coat each truffle's top with reserved pralin, then carefuly remove the paper cup.

komentara: 25

  1. Prekrasne su. Nakon tolikog napora, barem je užitak reći da se isplatilo.

    ReplyDelete
  2. krasno majo!
    druga fotka po redu me odusevila.:)))))
    ako je recept od nase mignonne onda je sigurno dobar. sto god da sam probala od njenih recepata bilo je izvrsno.:)

    ReplyDelete
  3. predivno si ih napravila ali PREDIVNO :)

    ReplyDelete
  4. Eu adoro o seu blog. Sou sua seguidora! Desculpa, eu não sei falar sérvio.Parabéns! :D

    ReplyDelete
  5. Hvala devojke :)

    Fatima, thanks. Unfortunately I don't understand a word of Portuguese, but you blog looks nice, too!

    ReplyDelete
  6. bas moras sve savrseno ucinit??? :)

    ReplyDelete
  7. Joj Bože...kako ja uvek dođem i gvirnem u ove večernje sate kad ne bi smela više da jedem slatko. Ufffff...i posle hoću da smršam? :)

    ReplyDelete
  8. wow, kako su lijepe...svaka cast, predivno si ih napravila. i ja ih mam u planu, a nikako da dodju na red..radila sam ona zrna kave od mignonne i odusevila su me! fotke su ti predivne!

    ReplyDelete
  9. kao da čitam svoje iskustvo... pravila sam nešto slično s palačinkinog bloga s kremom od jagode... i isto sam prvi puta pretanko premazala tako da sam morala premazivati i treći put... ali kao i ovdje, trud se isplatio :)

    ReplyDelete
  10. Divno si ih napravila. Ja ih dugo merkam, ali sam se ulenjila pa mi se ne premazuju korpice. Ima tu puno posla, ali je rezultat fantastican i kod tebe i kod Mignonne.

    ReplyDelete
  11. Bez riječi sam ostala. Savršeno! I svaka čast na upornosti!

    ReplyDelete
  12. vjerujem da se sav trud i uloženo vrijeme isplatilo jer ako su ove korpice barem upola ukusne kao što dobro izgledaju (a uvjerena sam da jesu) onda su pun pogodak.

    ReplyDelete
  13. Predobro,kao i uvek i sve sto radis.Pozz za tebe i mignonne!

    ReplyDelete
  14. Divne su ti ispale draga! Meni je to prilično pipljivo za raditi i trebala bih vrijeme da pripremim samu sebe na ovakav podhvat, a vrijeme je jedino čega mi kronično nedostaje!

    ReplyDelete
  15. Svaka čast na trudu, izgledaju predivno.

    ReplyDelete
  16. Ove su ti korpice apsolutno prekrasne. Vidim da kod njih nisi imala probleme sa čokoladom (predpostavljam da si koristila Menaž). Možda bi ipak trebala one praline oblikovati rukom u kuglice i samo presvući umakanjem?

    ReplyDelete
  17. Cosmo, nije da nije bilo problema, tj. imala sam i tu bele fleke spolja na korpici, kod nekih manje kod nekih vise, bas se na poslednjoj fotki i vidi. Da, Menaz sam koristila, kao i uvek.

    Pozdravi!

    ReplyDelete
  18. Htela bih da pravim ove kolače, medjutim s obzirom da nemam mikrotalasnu, pitam se da li bi mogla da se čokolada rastopi u običnoj rerni npr. ili na bas tihoj vatri na ringli? Šta misliš i predlažeš? Hvala!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na ringli, na najslabijoj temperaturi, pusti da čokolada polako omekšava. Potrajaće malo duže. Promešaj povremeno, da vidiš da li se topi i da li slučajno ne hvata za dno. I to ti je to :)
      Pozdrav!

      Delete
  19. Korpice gotove. Zezala sam se s njima sinoć plus danas ceo dan po malo jer sam pararelno pravila i medovik :D Imam par sugestija: 1. čokolada kojom se premazuju tj. prave korpice treba da bude neka jestivija npr. milka ili bilo koja mlečna a ne za kuvanje, 2. fila je meni ispalo malo pa mi je bar 15ak korpica ostalo bez fila :( - zamrzla sam ih i jednom ću ih napuniti nekim filom, o tom potom, 3. mnogo trajeeeee sve ovo, nije teško ali traje li traje - premazuj jednom premazuj drugi put, vraćaj u frižider, vadi iz frižidera, skidaj papirice, vracaj u nove papirice. Ok slažem se da je kolač prelep i na oko i ukus mu je stvarno pun i domaćinski (prejako za moj ukus doduše, ja sam više ljubitelj medovika) ali mislim da se više neću odvažiti na ovu zezanciju. Moram da priznam da mi je najzabavnije bilo mazanje korpica čokoladom :D Lepo sam se izigrala!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na izveštaju :) Jeste, jeste pipavo, i ja se sećam da mi je otišla sila vremena na sve, ali i zabavno je bilo. I iskreno, nisam ih ni ja pravila više nego taj jedan put :)

      Je l' se to sprema slava ili nešto tako? =)

      Pozdrav!

      Delete
    2. Aham pomažem mami i tati malo - sutra slave slavu Đurđic. Od mene im stižu dva slatkiša sa tvog bloga (korpice i medovik mi omiljeni :D) i jedna pita sa sirom u heljdinim korama. Poz!

      Delete