Friday, September 11, 2009

Žele od jabuka


Na placu u Banatu domaća jabuka. Obično ne radja ili jako slabo rodi. Ove godine je nešto poludela i totalno se oklembesila pod količinom i težinom roda. Ne znam koja je to sorta, onako malo kisi, zeleno-crvena je, i skoro svako domaćinstvo u Banatu ima takvu jabuku ispred kuće.


Smišljala sam šta bih mogla da napravim od njih, za proslavu četvrtog rodjendana starijem sinu, kao dodatni dezert pored (kupovne) torte. Rodjendan je bio osmišljen kao piknik - za klopu smo spremali roštilj, ja pravila brdo tortilja, začinili BBQ sosom, sve je bilo po sistemu "pridji i uzmi", bez nekog fenseraja :) I reko' daj da i taj dodatni dezert bude nešto što jednostavnije, nešto obično, gde će jabuka biti glavna. Žele!


Za probnu varijantu sam kilogram očišćenih jabuka iseckala na srednje krupne komadiće, posula šečerom i ostavila da puste sok. Posle par sati sam ih skuvala, da omekšaju ali ne da se raspadnu, i dodala želatin. Punila plastične čaše do pola. Htela sam i neki sloj preko tih jabuka da stavim, nešto što bi bila kora kad se žele prevrne na tacnu. Skuvala sam griz uz dodatak oraha, pa rasporedila u čaše preko jabuka. To sam sve ostavila u frižideru preko noći. Sutradan prevrnula na tacnu, nije baš lako ispadalo iz čaše, a neki komadići jabuka su mi otpali. Tu sam shvatila da su mi komadići krupni, i da jabuke treba da iseckam baš-baš sitno. Takodje sam shvatila da kora od griza i nije baš najbolja ideja, jer se griz steže i suši pa ne izgleda baš lepo, iako po ukusu nije loša kombinacija.


Rodjendansku turu sam pravila sa sitnije iseckanim jabukama, i bez podloge od griza. Samo sam želirane valjčiće prevrnla na tanjiriće, pa posipala sa malo mlevenih oraha i malo cimeta. Dezert je bio baš osvežavajući, i odlično je prošao kod gostiju. Nisam u žurbi slikala serviranu rodjendansku verziju, na naslovnoj slici je žele iz prve, probne ture.

Sastojci:
1 kg očišćenih, iseckanih, kiselijih jabuka
200 g šećera
1 kesica želatina

Postupak:
1. Jabuke oguliti i iseckati na što sitnije kockice, otprilike 1x1 cm. Posuti sa 200 g šećera, poklopiti i ostaviti par sati da sećer izvuče sok iz jabuka.
2. Kuvati, bez dodavanja vode, dok jabuke ne omekšaju. Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice (natopiti ga u par kašika hladne vode, kad nabubri blago ugrejati da nestanu mrvice) pa dodati kuvanim jabukama. Kad se masa prohladi rasporediti je u navlažene plastične čaše, do pola. Ostaviti u frižideru da se stegne, najbolje preko noći.
3. Pred služenje žele prevrnuti na tacnu (tankim nožem ga odvojiti od čaše). Posuti mlevenim orasima pomešanim sa malo cimeta, po želji.

Sour Apple Jelly
makes 8-10

Ingredients:
1 kg peeled, finely diced sour apples
200 g sugar
1 bag granulated gelatin (12 g)

Directions:
1. Peel and finely dice the apples, in approximately 1x1 cm cubes. Sprinkle with sugar, stir, cover and set aside for a few hours, to get the juice out.
2. Cook until apples become soft without adding extra water, but be patient not to overcook them. Prepare the gelatin according to the bag instructions and pour in the apples. Stir well and let the mixture cool at room temperature, until apple jelly just start to thicken. Half-fill the wet plastic glasses, and let them cool in the fridge overnight.
3. Turn the jelly upside down to the plate (use a thin knife to separate jelly from the glass). Sprinkle with some ground walnuts and ground cinnamon, to taste.

Note: Jelly on the picture, the one having additional white layer which is made from semolina, is from the recipe's creation phase. Semolina layer is intentionally skipped in final version.

komentara: 11

  1. Baš krasna ideja za osvježavajući desert.
    Što misliš kako bi bilo da si umjesto griza napravila bazu od mljevenih keksa, maslaca i čokolade kao za Cheesecake. Sigurno bi se moglo puno eksperimentirati.

    ReplyDelete
  2. Dajana, hvala.
    Razmisljala sam i o takvoj podlozi, ali ucinilo mi se da ne bih mogla da utisnem takvu smesu preko zelea u casu, a da ga ne izgnjeckam skroz. I kad je stegnut, zele je zele, i ne trpi da se pritiska. Mozda da se prevrne na neku unapred pripremljenu podlogu, ne znam...

    Pozdravi!

    ReplyDelete
  3. Merhaba,

    Görüntü harika.Bende yapacağım.

    Ellerine saglık.
    Sevgiler*

    Türkiye-Ankara

    ReplyDelete
  4. Super ideja za desert, nisam nikada jela žele od jabuka. Probat ću jednom.

    ReplyDelete
  5. super si se ovo sjetila, odlican desert!! sve najbolje malisi:)

    ReplyDelete
  6. Baš si ovo dobro smislila. Super ideja, jednostavno a efektno!

    ReplyDelete
  7. meni ovo nikad ne bi palo napamet, a sigurno je jako fino i osvježavajuće :)

    ReplyDelete
  8. ideja za žele je stvarno fenomenelna...jako mi se sviđa...a s podlogom bi se zaista dalo eksperimentirati, iako mi se ova s grizom jako sviđa :)

    ReplyDelete
  9. Bravo, super je kombinacija griz i žele od jabuka.
    Ja nisam čekao par sati, odmah sam stavio na ringlu i brzo su pustile sok.

    ReplyDelete