Monday, September 14, 2009

Voćna gibanica


Dragi i ja smo odvojili vikend za Niš i za nas, dok su deca bila kod bake. U Nišu se održavao Cool susret na koji sam želela da odem, pa smo isplanirali da ga pretvorimo u mladenački vikend. Nije da smo nešto previše mladi, nego smo pošli bez dece, k'o pravi mladenci :) Maaalo slobode ;)

Susret je prošao fino, druženje kao i uvek prijatno, pričama nikad kraja, klopa odlična... Kad se skup razišao, dragi i ja smo otišli da ostavimo stvari u smeštaj koji smo rezervisali, pa malo da prošvrljamo kroz grad. Spustili smo stvari, bilo je oko 19h, a ja sam se strovalila na krevet i saopštila da moram samo maaalo da dremnem, pola sata, pa ćemo napolje. Sledeće čega se sećam je 01 h posle ponoći, kad sam samo ustala da se svučem i ljudski pokrijem, i nastavila sam da spavam do jutra... Toliko o dugoplaniranoj zajedničkoj večeri bez dece ;)

Ujutru smo otišli do pijace. Niš ima veliku pijacu u samom centru, odmah uz tvrdjavu. Obožavam pijace, atmosferu i ljude koji je čine tako živom. Čini mi se da je cela pijaca tog dana prodavala samo paradajz i paprike, svaka tezga je imala bar jedno od ta dva. Sve je bilo živo od jarko crvenih, žutih i zelenih plodova koji bi posramili i Photoshop Hue-Saturation filter svojim intenzitetom...

Pažnju mi je odvukla mala prodavnica mekika na samom ulazu u zelenu pijacu, kad dolazite od centra. Stakleni izlog celom visinom, a u njemu friteza, i mlada Romkinja koja čupka testo iz velikog plavog korita. Neverovatno veštim pokretima od njega pravi dugu pljosnatu traku, cca 40 cm, sve u vazduhu, i posebnom tehnikom je spušta u vruće ulje. Spušta prvo sredinu, koju ljuljuška kroz ulje dok se ne uhvati korica tj. ne zadrži oblik, pa tek onda spušta i krajeve. Mnogo mi je žao što mi aparat nije bio pri ruci, jer bi jedna slika rekla više od celog ovog pasusa, al' dobro. Mislim da sam posmatrala mekika-majstoricu kako radi bar deset minuta, pokušavajući da uhvatim malo te uigrane tehnike. Sve vreme su i ona i friteza okrenute ka izlogu, tako da se sve dogadja pred vama. Mekike su dugačke oko 40 cm, ja veće nisam videla, a komad je 20 dinara. Na šalteru je jako mlada Romkinja lepih i pravilnih crta lica, 12-13 godina maksimum, verovatno ćerka žene za fritezom. Dragi je predložio da kupimo negde mlad kajmak pa da se vratimo po mekike, i tu doručkujemo. Mekike sa masnjikavog papira i kajmak direkt iz kese - to je bio naš savršeno nezdrav ali preukusan doručak u baštici male pekarske radnje na Niškoj pijaci.

Posle doručka još malo švrljamo pijacom. Zastajem na par koraka udaljenosti od tezge sa korama, i slušam prodavca kako hvali kore trenutnoj mušteriji:
- Najbolje kore, nema da brineš! Garàntujem, u svako pakovanje ima 22 kore! Čuješ? Dvadeset dve! Kupi pa provèri! Al' duni malo kad ih odvàjaš, nemoj da ti ostànu zalèpljene pa da kažeš da ima manje! Zapàmti gde si kupila kore, seko, zapàmti, vratićeš se!

Ovde naravno ide specifičan naglasak bez koga ceo marketing ne bi imao šarma :) Privukla me priča, priznajem, i prišla sam i sama da vidim te famozne kore. Odmerene na pakovanja od pola kg, a meke... Prelamaju se u ruci kao vlažna krpa. Morala sam da odslušam isti tekst, ovoga puta upućen meni, i pružila sam 35 dinara za pakovanje kora. Ej, 35 dinara, pa to je bruka od jeftinoće! U Beogradu mogu da nadjem unapred upakovane kore za minimum 50 dinara, a za one bolje, što se pakuju pred vama bez 80 dinara se ne može kupiti pola kilograma. Pritom nema šanse da ih bude više od 15-16 unutra, čak i onih najtanjih.


Kore su stigle u Beograd, nije ih baš bilo 22 kao što je u reklami obećano ;) ali ih je bilo ravno 20! Dvadeset divnih, tankih, mekih korica, koje sam upotrebila za ovu pitu. Nisam htela klasičnu pitu sa jabukama, i nastala je ova gibanica. Setih se Vaniličine brze i jednostavne savijače, tj. kombinovane pite od kora i biskvita, i odlučila da probam slatku pitu da spakujem kao gibanicu gužvaru, umačući zgužvane kore u tečno testo, redje nego za palačinke a u kome ima i masnoće i praška za pecivo. Osim kilograma jabuka u pitu sam dodala i dve banane kao i malo višanja. Eksperiment je uspeo, pita je ispala baš dobro, a vala i izdašna je.

Sastojci:
500 g tankih kora
1 kg jabuka
2 manje banane
250 g višanja
prah šećer za posipanje

200 g brašna
1 kašicica praška za pecivo
150 g šecera
2 jaja
200 ml mleka
200 ml vode
100 ml ulja

Postupak:
1. Jabuke i bananke iseckati na što manje kockice i pomešati. Višnje ocediti od soka i ostaviti u posebnom sudu.
2. Napraviti smesu za umakanje - pomešati brašno, prašak za pecivo, šećer, jaja i mleko, varjačom mešati dok se ne dobije glatka masa. Dodati vodu i ulje i dobro promešati.
3. Pleh obložiti papirom za pecenje. Ostaviti jednu-dve kore za pokrivanje gibanice a ostale nagužvati, svaku umočiti u tečno testo i redjati na pleh jednu do druge. Preko sipati voće, pa malo ugurati izmedju kora, da ne ostane sve na površini. Pokriti korom kratko namočenom u testu. Peći oko 45-50 minuta na 180-200°C. Na polovini pečenja pokriti pitu folijom, ako je potrebno, pa pred kraj opet otkriti. Pred služenje posuti prah šećerom.


Mixed Fruit Pie-Cake

Ingredients:
500 g filo pastry
1 kg apples
2 small bananas
250 g sour cherries
some icing sugar

200 g all-purpose flour
1 tsp baking powder
150 g sugar
2 eggs
200 ml milk
200 ml water
100 ml oil

Directions:
1. Mix peeled and finely diced apples and bananas. Drain the cherries in a separate bowl and set aside.
2. Prepare dipping batter - mix flour, baking powder, eggs an milk using a wooden spoon to get smooth batter. Add water and oil and stir well.
3. Line 40 x 30 cm baking pan with baking paper. Save one or two sheets of filo pastry for covering the pie. Wrinkle the remaining sheets and dip each one quickly in the batter, then place one next to another in the pan. Once you have all the pastry lined spread the fruits over. Push the fruits a little in between the pastry and cover with saved sheets, dipping them as well in the batter, gently (do not soak them too much). Bake for about 45-50 minutes in the oven preheated to 180-200°C. Cover the top using aluminum foil for half of baking time, if needed. Sprinkle with icing sugar before serving.

komentara: 12

  1. Ja cesto tako pravim pitu sa visnjama, ali banane...to mi jos nije palo na pamet:) Sigurno je super ukus, posto mi je omiljeno pice 'kiba' tj. mjesavina soka od visnje (Kirsch) i banane (Banane) = KiBa!

    ReplyDelete
  2. Melrose :)
    banane se ove skoro i ne osecaju, ali kad sam pravila onu Vanilicinu savijacu stavila sam puno banana i nesto malina, i bilo je predobro! A ni ja pre toga nisam razmisljala o banama u piti.

    Pozdravi!
    Maja

    ReplyDelete
  3. divan post! baš sam uživala čitajući ga i super si uspjela dočarati atmosferu tržnice u Nišu :) što se tiče gibanice, izgleda fenomenalno i sočno...svakako ću jednom isprobati :)

    ReplyDelete
  4. Nemam priliku često ići na tržnicu, ali kao i ti uživam u onoj živopisnoj atmosferi boje i buke koju stvaraju prodavači, nekad se čovjek zbilja dobro nasmije slušajući ih.
    Za tvoju pitu mogu samo reći da mi ide voda na usta. Moram isprobati.

    ReplyDelete
  5. Ta pita s tim tankim koricama, i još k tome s višnjama, je tako primamljiva:))

    ReplyDelete
  6. izgleda predobro, a oduševio me dodatak banane :) priča s tržnice mi je predivna... kad se posjećuje neki grad, mislim da je pod obavezno posjetiti i tržnicu... ona je duša svakog grada :)

    ReplyDelete
  7. Vidim da je bilo zabavno. A gibanica je sjajna!

    ReplyDelete
  8. Uživala sam čitajući doživljaje s placa, imam osjećaj da sam i sama tamo bila :)

    ReplyDelete
  9. Sad me došla volja da odem na tržnicu odmah.. U mom kvartu je loša , ali uskoro ću svaki dan biti u centru grada i na našem zagrebačkom dolcu..

    Gibanica izgleda super. Kao i melrose ne bi mi palo na pamet staviti bananu, ali evo svaki dan nešto novo naučim :)

    ReplyDelete
  10. Krasna ti je priča. Mogu i da zamislim tog prodavca kora sa onim južnjačkim govorom kako ubjeđuje kupce da prodaje najbolje kore na svijetu. Ja inače ne volim te kupljene kore jer su obično presuhe, a kako ih ti opisuješ, stvarno izgleda da su vrhunske.
    Ideja za gibanicu u ovj kombinaciji čini se neobičnom, ali zvuči i vrlo primamljivo za probu. Više puta sam učestvovala u raspravama na temu alternativne upotrebe namirnica, općenito pire od banana može zamjeniti maslac i masnoće uopće...

    ReplyDelete
  11. Vrlo zanimljiva priča, zgodno sročena a što se gibanice tiče, od mene 5+!

    ReplyDelete