Thursday, September 24, 2009

Hlepčići




Nešto skroz jednostavno. Vrlo slični kao ovi hlepčići sa belim lukom, samo neutralni. Totalno su neodoljivi dok su topli, zadaju mi muke i iskušavaju me u odluci da neću pojesti više od dva komada odjednom. Ako se slučajno u blizini nađe i mlad kajmak...

E, jbg! Onda sasvim sigurno gubim bitku.

Mast daje, za mene, idealnu mekoću ovakvim testima. Sirće (ili limunov sok) pomaže da se razviju glutenska vlakna i testo još više naraste, kao i da korica bude tanja, a ne oseća se na kraju.

Ali najvažnije je da se hlepčići peku na najjačoj mogućoj temperaturi i što kraće. U profi rernama se postižu više temperature nego u kućnim, to je i jedan od razloga što nam peciva nisu “kao iz pekare”. Ipak, kućna rerna zagrejana na 250°C uz uključene vantilatore daje jako lep rezultat.


Hlepčići

recept za štampu

Sastojci:
500 g belog pšeničnog brašna
1 kašičica soli
300 ml mlake vode
3-4 kašike masti (oko 100 g)
1 kašika jabukovog sirćeta
1/2 kocke svežeg kvasca
1 kašičica šećera

Postupak:
1. U šolji razmutiti kvasac sa 1-2 kašike vode, kašičicom šećera, i 1-2 kašičice brašna, da se dobije glatka masa. Ostaviti da napuni šolju.
2. 300 ml vode smlačiti. Brašno prosejati, dodati kašičicu soli, razmućen kvasac, vodu, sirće i mast. Zamesiti glatko testo (može varjačom, ne mora rukom) i ostaviti na toplom mestu da narasta, bar 45 minuta.
3. Testo premesiti, podeliti na 24 loptice i poredjati (6x4 komada) na pleh 40x30 cm. Uključiti rernu na 250°C, uključiti i ventilatore ako ih rerna ima (turbo mod). Ostaviti da porastu, pa peći 12-13 minuta na 250°C sa ventilatorom. Ako rerna nema ventilatore potrebno je malo više vremena.


Breaddies

Ingredients:
500 g all-purpose flour
1 tsp salt
300 ml luke water
3-4 tbsp lard (pork fat), about 100 g
1 tbsp apple vinegar
20 g fresh yeast
1 tsp sugar

Directions:
1. Dissolve yeast in 1-2 tablespoons of water, in a cup. Add a teaspoon of sugar, 1-2 teaspoons of flour and stir to get smooth starter batter. Set aside, and let it fill the cup.
2. Combine flour with salt. Add the starter, water, vinegar and fat. Knead the dough for 5-10 minutes using a wooden spoon until it becomes smooth, shiny and a little bit goo. Let it raise for at least 45 minutes to double in size.
3. Re-knead the dough, divide into 24 balls and place them into 6 x 4 matrix over 40 x 30 cm baking pan lined with baking paper. Let the breaddies raise once again, then bake for about 12-13 minutes in the oven preheated to 250°C using turbo mode and fans, if any. If not, you should bake the breaddies for a few more minutes.

komentara: 15

  1. Izgledaju baš privlačno. Za mast vjerujem, ona mnogim tjestima daje prhkost i onaj jedan divan okus :)

    ReplyDelete
  2. krasna su peciva, izgledaju tako mekano! lako tebi kad imas tako vrijedne pomagace:)))

    ReplyDelete
  3. Lako ti je kada imaš takvog pomagača! I meni stvarno puno znači ako se napiše kada uključiti ventilatore!

    ReplyDelete
  4. Nedavno sam pocela da sacuvam mast jer stvarno dodaje dobar ukus - samo po malo! Hlebcici izgledaju mnogo ukusni.

    ReplyDelete
  5. obožavam domaća, topla mirisna peciva...uff, fenomenalno! :)

    ReplyDelete
  6. Looks delicious this little bread!

    ReplyDelete
  7. Hlepčići su ti kao duša...tako se kaže kod nas, kada je nešto tako mirisno, bijelo i meko.

    ReplyDelete
  8. Hlepcici imaju sve karakteristike iz predhodnih postova!!!
    Pravila sam ih juce i definitivno cu opet...Hvala za recept!
    Veliki pozdrav!!!
    Svetlana

    ReplyDelete
  9. stavila sam kao po receptu 100 gr masti ali je ispalo previsno masno i previse se oseca na mast. Sve sam baiila, nemogue je okusiti...

    ReplyDelete
  10. Mimice, 'bemliga, ako ne volis mast - ne volis. Mozda i nije svaka mast ista, ja obicno uzimam na istom mestu, i ne osecam joj uopste miris.

    Hlepcice po ovom receptu pravim cesto i nikad mi nisu masni u smislu da ti sad negde vidis nesto masno ili da se nesto presijava. Masnoca samo doda na mekoci testa. Bas mi je zao sto si bacila, mozes da probas i sa puterom/margarinom. Ja pravila jednom sa margarinom jer mi je trebalo da budu posni, i lepo su ispali hlepcici.

    Pozdravi!
    Maja

    ReplyDelete
  11. Ja moram da pohvalim recept i da se zahvalim na ovom blogu.Juče sam pekla ove hlepčiće. Inače ne mesim ništa, ali našlo se pola kvasca u frišideru (a nisu vremena za bacanje),pa sam morala nešto da učinim sa njim.Ispali su super,sve se pojelo za par minuta.Sad idem dalje da istražujem recepte.

    ReplyDelete
  12. Odličan recept! Koristila sam suvi kvasac i obično sirće.

    ReplyDelete
  13. Primamljivo bas... Jedno pitanje samo. Da li bi trebalo da mast bude otopljena.
    Pozdrav
    Nina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne treba, ona nikad nije čvrsta kao puter, lako se pomeša sa ostalim sastojcima.

      Delete