Monday, January 12, 2009

Piletina na orli način


Istražujući Gagin blog "Iz moje kuhinje", kao deo igre FBI rukavice, ovo je prva stvar koja mi je zapala za oko. Bilo ih je još dosta, pa sam morala da suzim izbor na jednocifren broj jela. Ovo je moja prva ulaznica, a biće ih još!

Piletinu i ribu na orli način sam jela par puta u restoranu, kod kuće izbegavam pohovanja i prženja u dubokom ulju. Tačnije, izbegavala sam, a u poslednje vreme mi se sve češće omakne ovaj način pripreme hrane. Dragi, sa klasičnim muškim preferencama ka težoj hrani, oduševio se kad je na frižideru video okačen recept za piletinu na orli način, i više puta pitao da li zaista to nameravam da pravim ;)

Ovo bi trebalo da se sprema brzo, a ja sam radila dva dana! U subotu uveče sam pripremila meso - izlupala, isekla na tračice (ne baš jedan cm, nego recimo dva). Onda sam naknadno još jednu turu mesa pripremila, jer me je dragi ubedio da će pola kilograma biti malo. Brzinski sam paketic smrznutog belog mesa otapala u mikrotalasnoj, tanjila, seckala. Sve sam posolila i potopila u 1 dl mleka pa ostavila preko noći u fižideru. Sutradan skoro da nisam imala šta da iscedim, meso je upilo mleko.


U nedelju sam sto puta prekidala rad. Pošto sam pravila od 1.5 mere stalno sam zagledala u recept na frižideru i proveravala da li sam dobro obavila računsku radnju. Žumanca, pivo i brašno sam smutila, a belanca vratila u frižider jer nisam mogla da ih mutim puno unapred. Deca su se ceo dan nešto podbadala i koškala, ne znam koliko puta sam prekidala pripremu, prala ruke i utrčavala da glumim sudiju... Uh!


Krenula sam sa prženjem i shvatila da ću imati bar 6 tura, i da će i ovo potrajati. Primetila sam i da su prvi primerci izgledali daleko bolje nego završni. Na početku je masa za umakanje još penasta a ulje čisto i duboko, i prvi rezultati su baš kao oblačići. Kasnije su sve manje pufnasti, sneg od belanaca splašnjava, ulje je pliće i već ima mrvice od prethodnog prženja. Ali ukus je savršen, bilo koji komad da se zahvati.


Odmah sam par lepših primeraka sklonila za slikanje, a slikanje je bilo brzinsko jer se i meni žurilo da jedem ;) Za stolom je sve ipak izgledalo obično i malo neuredno, kod nas nema ni stolnjaka, ni aranžiranja hrane, jer deca u rekordnom roku sve zamažu i razvuku.


Rezime - orli je zakon! Gago, samo da znaš da si postala omiljena i često pominjana osoba ovih dana u našoj kući. Mogu se složiti sa mužem da je ovo nešto najlepše i najmekše što smo u poslednje vreme pojeli od mesa. Zažmuriću na masnoću i kalorije i obećati sebi da ovo ne smem spremati više od 3 puta godišnje, i eto :)

Sastojci:
800 g pilećeg belog mesa
1 dl mleka
3 dl piva
3 jajeta
300 g brašna
3 dl ulja za prženje (nisam merila, otprilike)
so

Postupak:
1. Meso istanjiti da budu baš tanke šnicle. Iseći na uzane trake, 1-2 cm. Posoliti sa pola kašičice soli i naliti mlekom. Ostaviti da prenoći u frižideru. A sutradan...
2. Meso ocediti od mleka. Od pripremljenog brašna odmeriti 120 g. Svaki komadić mesa uvaljati u brašno i ostaviti sa strane.
3. Ostatak brašna (180 g) razmutiti sa žumacima i malo piva (1 dl) da nema grudvica. Dodati ostatak piva.
4. Belanca umutiti u čvrst sneg, pa dodati prethodnoj masi.
5. U veći tiganj sipati ulje u visini bar 2 cm. Ugrejati. Meso provući kroz masu za poh, pa spuštati u zagrajno ulje. Pržiti sa obe strane do zlatne boje. Po potrebi dodavati ulje.
6. Servirati uz tartar sos i prilog od pečuraka (u mom slučaju: 400 g pečuraka izdinstati na malo ulja, u njihov sok dodati kašiku šećera, dve kašike sirćeta, 50-60 ml slatke pavlake i kašičicu brašna, kuvati par minuta da se malo zgusne).

komentara: 12

  1. slike su ti predivne... tekst takodje... moram i ja probati ovo :)

    ReplyDelete
  2. prema slikama sigurna sam da je ovo jako dobro

    ReplyDelete
  3. JAKO FINO I JAKO LIJEP IZGLEDA, GOTOVO SE MOZE ZAGRISTI

    ReplyDelete
  4. ovo jelo obožavam ali ga rijeto pravim, baš zbog toga što izbjegavam prženje u dubokoj masnoći...tvoja piletina izgleda odlično, a slike su odlične!

    ReplyDelete
  5. Ovo smo juce rucali - veceru sam totalno prekoscila, a evo ni danas do podneva nisam jos doruckovala, cini mi se da sam jos sita :)

    ReplyDelete
  6. Opet si otvorila igru ili se varam?
    Iako nisam ljubitelj prženog tvoja piletina jako lijepo izgleda. Ja još proučavam Gagin blog i nikako da se odličim za neko jelo. Ima jako puno sadržaja što mi još dodatno otežava izbor. :)

    ReplyDelete
  7. Prosli put je prva koja je objavila FBI izvestaj bila Josipa sa volm_kuhati, ako si na to mislila pod "otvaranjem" :) A sad izgleda da jesam prva, ali imam jos pa recepata u queue-u ;)

    ReplyDelete
  8. Joj kako si ti to sve lepo opisala i postavila, svaka cast! Ja samo lupim recept i zavrsim posao hahaha Jako sam lenja za te neke stvari, lepo, opsirnije objasnjenje, dekoracija..uf
    Drago mi je da vam se dopalo, mada vidim da niste ljubitelji tih stvari...
    Jer da napomenem da imam mnogo veliku temu od svih vas? Ijaooo.. kao malo dete sam :)

    ReplyDelete
  9. Čula sam za to, iako nikada nisam probala. Ni ja baš ne pržim u dubokom ulju, ali mi ovo jako fino djeluje.

    ReplyDelete
  10. Nisam je spremala a ni probala a u tvom izvođenju izgleda fantastično :)

    ReplyDelete
  11. Da li je neko probao ovakav recept ali da se peče u rerni umesto prženja u ulju?

    ReplyDelete