Sunday, January 11, 2009

KK musaka


KK = karfiol + kukuruz :)

Ovo je bio ručak nastao od raspoloživih sastojaka. Karfiol je čamio 4-5 dana u frižideru i počeo da tamni po površini, davao je poslednju ponudu da bude upotrebljen a ne bačen. Pola kesice smrznutog kukuruza cvokotalo je tražeći da se ugreje. Da bih svima udovoljila, udružila sam pakovanje mlevenog mesa, i napravila ovu musaku.

Imam zamerku što sam sloj od karfiola stavila na dno, a sloj od mesa preko. Tako je sredina bila čvršća od dna, pa se prilikom sečenja donji deo gnjeckao. Da sam malo razmišljala uradila bih obrnuto, stavila meso dole, a karfiol u sredinu, ili čak sastavila karfiol i meso u jedan sloj. Gornji sloj od kukuruza, jajeta i pavlake je bio na pravom mestu, kao glazura na torti. Kukuruz slatkast, površina sjajna od jajeta...


Sastojci:
700-800 g očišćenog karfiola
500 g junećeg mlevenog mesa
2 glavice luka
50-60 g starog hleba (jedno parče)
na vrh noža sode bikarbone
225 g smrznutog kukuruza (pola Frikom kesice)
3 jaja
1 kašika pavlake
so
biber
malo parmezana

Postupak:
1. Karfiol oprati, podeliti na cvetove i skuvati u slanoj vodi. Dobro procediti, ispasirati. Dovoljno je izgnječiti viljuškom. Umešati jedno jaje (i malo prezli, da pokupe vodu, ja nisam , ali bilo bi bolje da jesam).
2. Luk iseckati na sitno, malo izdinstati, skloniti sa vatre pa dodati meso. Sve prebaciti u neki sud, dodati natopljen pa malo oceđen stari hleb, na vrh noža sode bikarbone i jedno jaje. Posoliti, pobiberiti.
3. Kukuruz koji je skoro otopljen pomešati sa jednim jajetom i kašikom pavlake. Blago posoliti.
4. Vatrostalnu činiju podmazati, pa rasporediti karfiol. Preko staviti meso, a odozgo kukuruz. Peći na 180-200°C zavisno od rerne oko 50 minuta. Poslužiti posuto parmezanom.

komentara: 4

  1. sjajno izgleda...sviđa mi se kombinacija sastojaka...neobična je a sigurno jako fina :)

    ReplyDelete
  2. izgleda veoma ukusno, ali bih ja izbegla hleb i sodu bikarbonu, pa me zanima zasto se stavljaju?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Soda da omekša meso, a natopljen hleb da doda malo sočnosti, kao kad se prave faširane šnicle. U principu može se izostaviti i jedno i drugo.
      Samo napominjem da mi je donji deo, sa karfiolom bio malo "meckav", tako da bih drugi put zapravo pomešala karfiol sa mesom, a kukuruz ostavila gore. Ili u karfiol dodati još jedno jaje da malo stegne taj sloj.
      Pozdrav!

      Delete