Monday, January 26, 2009

Ćuš


Možda zvuči kao uzvik za rasterivanje životinja (šic, pis, iš...), ali ćuš je još jedno jelo koje sam isprobala istražujući Gagin blog Iz moje kuhinje, u okviru igre FBI rukavice. Ćuš, po mom mišljenju, zaslužuje najvišu ocenu.

Gaga kaže da je ovo starinsko jelo. Meni baš na takvo i liči. Ali, staro jelo + mladi kajmak = borba sa sobom u neposezanju za trećim parčetom.

Na slici se vidi da je na gornjoj kori ocrtan krug, i pukotina izmedju tog kruga i ivičnog prstena. Ovo nisam planirala a desilo se, jer sam izgleda stavila malo više masti, dve pune kašike. Kad sam na vruću mast sipala testo, mast se uzdigla uz ivice pleha i malo presla i na gornju površinu, po obodnom delu testa. Središnji deo je zbog te gornje masnoće počeo da se uzdiže i da biva pufnast, ali se nakon vadjenja iz rerne prilično opet spustio.

Deca su baš tada smislila da budu kuce, i četvoronoške išla po stanu i lajala, takmičeći se ko će brže u zubima doneti plišanu igračku od dnevne sobe do mene. Uskoro sam u kuhinji imala gomilu plišanih igračaka, a jedan lavić se sam smestio na mesto za fotografisanje, pa sam ga tu i ostavila. A decu sam od vruće rerne terala sa "ćuš-ćuš" ;)


Recept jednostavan, ukus divan.

Sastojci:
500 g brašna
3 jaja
250 g sira (ja sam stavila fetu)
1/2 l mleka
1 kesica praška za pecivo
1-2 kašike rastopljene masti
so

Priprema:
1. U sud za mešenje sipati brasno, prašak za pecivo i vršnu kašičicu soli.
2. Izgnječiti sir. Umutiti jaja i mleko pa dadati siru. Sipati u brašno, izmešati.
3. U pleh razliti rastopljenu mast, sipati testo i staviti da se peče oko pola sata na 200-220°C ili dok ne dobije lepu zlatnu boju a miris postane intenzivan.

komentara: 6

  1. Recept za to sam nasla u jednom kuvaru "Starinska jela" i sad isprobavam jedno po jedno. Ja sam odrasla na selu, i volim kada se koristi mast, ostao mi taj smek upecatljiv. Sad... koliko je zdravo..hehe :)Ali jeste ukusno...

    ReplyDelete
  2. zanimljiv naziv :) divno izgleda i jako je jednostavno, što mi se posebno sviđa...

    ReplyDelete
  3. super! i ja sam za starinska jela! jako fino!

    ReplyDelete
  4. I još samo čaša jogurta... :)

    ReplyDelete
  5. ovo malo lici na prijesnac/izljevak... ili kako ga zovu vec gdje. mislila sam da nema vise naziva, kad evo... :)
    kako god se zvalo, izgleda jaaaaako, jaaako ukusno!

    ReplyDelete