Monday, January 19, 2009

Pileći ajmokac

Još nešto za januarske FBI rukavice, iz Gagine kuhinje. Ovo jelo pamtim, pravila nam je baka mog muža, ali ne pamtim kad sam ga jela poslednji put. Hvala Gago što si me podsetila na ajmokac, baš nam je prijao!


U pripremi nema ništa komplikovano. Ja volim da recept zapišem malo preciznije pa sam sve merila, mada puno toga može i odoka da se uradi.

Napravila sam dve izmene u odnosu na Gagin zapis. Prvo, preskočila sam crni luk, jer ja ovaj sos pamtim samo sa belim lukom. Beli luk obožavamo, pa sam umesto malo stavila šest čenova. Pola sam upržila sa puterom, a pola dodala pred kraj kuvanja. A drugo, dodala sam malo soka od limuna, to mu da neku finu svežinu.


Za prilog smo imali pečurke sa malo limuna i šećera, jer mi se mnogo dopala ova kombinacija. Ideja je nastala kod Marakone. Nedavno sam ih pravila kao prilog uz piletinu na orli način, uz dodatak malo slatke pavlake, a ovaj put sam pečurke bez ičega izdinstala na suvom teflonskom tiganju, pa kad je sok od pečuraka do pola uvrio dodala sam sok od pola limuna i 3-4 kašičice šecera, pa još malo dinstala.

Sastojci:
1 pile (oko 1.5 kg)
75 g putera
75 g brašna
750 ml supe
6 čenova sitno iseckanog belog luka
sok od pola limuna
beli biber
so

Postupak:
1. Pile skuvati u slanoj vodi. Kad se malo ohladi, meso cepkanjem odvojiti od kostiju. 750 ml supe odvojiti za sos.
2. Puter istopiti pa kratko upržiti polovinu belog luka. Dodati brašno pa pržiti još malo, na 2/3 snage ringle, mešajući sve vreme.
3. Dodati meso i promešati da se zaprška rasporedi po mesu. Dolivati supu iz tri puta, mešajući stalno. Temperatura i dalje treba da bude na 2/3 od maksimalne.
4. Na kraju umešati ostatak belog luka, sok od pola limuna, malo belog bibera i soli po ukusu. Kuvati sve još pet minuta.

Recept je isprobala Selma u okviru igre FBI rukavice.

komentara: 4

  1. vjerovala ili ne, ja ajmokac nisam nikad probala...čula sam za njega i sad kad ga vidim u tvojoj izvedbi mislim da ću ga isprobati konačno...odlično djeluje :)

    ReplyDelete
  2. Ajmokac je moja mama cesto pravila, tako da se moze reci da je jelo mog detinjstva.
    Ti si bas lepo napravila, i svidjaju mi se izmene, probacu i tako.

    ReplyDelete
  3. Odlican je,i moja mama ga sprema,fotke za zagristi ekran!

    ReplyDelete
  4. Још само кашичица сенфа која се умјеша кад се тиганј скине са кола... Мммммммм! Ко воли!

    ReplyDelete