Wednesday, November 29, 2017

Lincer keks i modle po vašoj želji



Sećate li se mog zeta? Onog koji mi je pravio modlu za keks mede na 3D printeru? Nisam vam tada nešto ispričala, ali sada moram.

On je prebacio pedesetu, a u duši je dečak od pet. Onaj čija mašta još nije stigla da se ukalupi, ko je najsrećniji kad nešto crta ili modeluje (i kad kuva, ali o tome nekom drugom prilikom). Vazda sam se pomalo čudila njegovim biznis idejama, kojih nije manjkalo, mimo svog redovnog posla u Narodnoj banci. Grafički dizajn kao zanimanje, kreativnost kao potreba i detinje iskrena vera u posebnost onoga što radi, doveli su do toga da je Nidža, sa još jednim prijateljem, napravio društvenu igru na tabli pod imenom Baš čelik, prvu takve vrste kod nas.

Igra je u potpunosti zasnovana na običajima i mitologiji srpskog i drugih slovenskih naroda, upošljava neobične kockice - od koih neke i nisu kockice jer imaju manje ili više od šest strana i podržana je od strane Etnografskog muzeja. Na žalost, zbog nedostatka sredstava za promociju, kao i nepostojanja istinskog interesovanja ljudi za društvenim igrama na tabli, Baš čelik je na neki način ostao u tami... Ali ako vam se ovo učini kao zgodan novogodišnji ili božićni poklon za nekoga - javite se Nidži na 064/158-5838, ostalo mu je nešto naštampanih a neprodatih primeraka.

Onda je ušao u svet 3D štampe, potpuno opčinjen idejom da može da napravi bilo šta, pa čak i figure za razne društvne igre koje se ne mogu naći kod nas, poput Dungeons and Dragons ili Warhammer, za koje se igrači često snalaze i sami improvizuju table i sve ostalo. Na uskoro nastupajućem festivalu gejminga i pop kulture, Gamecon, koji će se održati na Beogradskom sajmu 15-17. decembra, Nidža će imati štand na kom će predstaviti 3D štampu i napraviti neke od figura iz pomenutih igara.

Teško je iz moje glave razumeti nešto tako "neograničeno" kao što je Nidžin odgovor na moje pitanje "a šta tu sve može da se pravi?" Ja sam žena kuvarica, koja je igrom slučaja zalutala u IT. Nije ni čudo što je jedino što sam mogla da smislim kao realnu potrebu za 3D printom - neka modla za keksiće koju inače ne mogu (lako) da nađem i kupim.

Za sve vas ostale "žene kuvarice", kojima je takođe teško razumeti i prihvatati nove tehnologije - osim modli za keksiće u 3D printeru mogu se odštampati umetnički predmeti, razni alati, plastični sklopovi, plastični delovi za mašine i alate, modeli, makete... Uz nešto više truda, moguće je nabaviti i posebne materijale za štampanje (mada je štampanje prilično nezgrapna reč u ovom kontekstu), pa svoju zamisao pretočiti i u drvo, gumu, metal ili karbonska vlakna. Nebo je granica!

Dobro, nije samo nebo, već i cena/performanse samog 3D štampača, naravno.


Imate li vi želju za posebnim oblikom sekača, ili za posebnim motivom koji biste otisnuli u prhko testo ili fondan? Nešto što niste mogli do sada da nađete i kupite?

Troje od vas će dobiti šansu da vam Nidža napravi baš to što vam treba, ukoliko

1) lajkujete Nidžinu novootvorenu FB stranicu 3D Print Plant
2) ovde u komentaru ostavite link na svoj FB profil + opis ili ideju za modlu kakvu biste želeli
3) sačekate 5. decembar, kada ću ovde i na svojoj FB stranici objaviti dobitnike i kontaktirati ih

Ja sam, kao svaka povlašćena ali i skromna svastika ;) poželela suncokretolike cvetiće u više veličina, da mogu da ih kombinujem i kao lincer, i kao cvetne vanilice, i kao nekakve šeširiće...

Srećno!

- - - - - - - - - - - - - - -
Update, 05/12/2017
Hvala svima na učešću i zanimljivim idejama :)

Modlice će dobiti:
https://www.facebook.com/gagichmaster - javorov list
https://www.facebook.com/dijana.popovic.9 - maca
https://www.facebook.com/tatjana.vuleta - koska

Dobitnike ću kontaktirati FB porukom za dogovor oko slanja.
Pozdrav!

- - - - - - - - - - - - - - -

Lincer keks 

Sastojci:
350 g brašna
150 g bademovog brašna (vidi napomene)
250 g putera
1/2 kašičice soli
180 g šećera
2 kesice vanilin šećera
2 žumanca
strugana kora od pola limuna ili tri kapi esencijalnog ulja limuna
1 kašika soka od limuna

Postupak:
1. U posudu za mešenje sipati obe vrste brašna, so i 250 g hladnog putera isečenog na kockice, pa prstima utrljati brašno u puter, da se dobije mrvičasta smesa nalik pesku.

2. U to nastrugati koru od polovine limuna, dodati šećer i vanilin šećer, sok od limuna i dva žumanca. Zamesiti testo, prvo varjačom pa rukom. Ako je potrebno dodati kašiku-dve vode, da se smesa poveže.

3. Kad testo postane kompaktno razviti ga na brašnom posutoj radnoj površini na debljinu od 7-8 mm. Modlom u obliku cveta vaditi keksiće, a svakom drugom cvetu napraviti rupu u sredini manjom kružnom modlom. Ređati na pleh od rerne postavljen pek papirom. Ostatke testa premesiti, pa vaditi iste, ili druge oblike. 

4. Peći na 180°C oko 15-16 minuta, ili koliko je potrebno da se ivice cvetića zarumene. Biće potrebno peći keksiće iz dve ili tri ture, ne može sve stati na jedan pleh.

5. Kad se prohlade spajati po jedan ceo i jedan "bušan" cvet uz pomoć gušćeg džema (koristila sam kajsiju), a po potrebi dodatno džemom napuniti središnju rupu. Manje cvetiće spajati dva po dva, kao vanilice, pa uvaljati u prah šećer. Šeširiće praviti od jednog većeg cveta i jednog manjeg kruga, preostalog od pravljenja rupa na velikim cvetovima.


Napomene:
- Bademovo brašno je sitno mleveni ostatak badema iz kog je isceđeno ulje. Kod nas na tržištu je i dalje nestalna pojava, češće ga nema nego što ga ima, a kad ga ima, to je obično u prodavnicama zdrave hrane, u manjim pakovanjima od po 200 g. Ukoliko nemate bademovo brašno, upotrebite sitno mleven sirov ili blanširan badem.

- Keks možete napraviti i samo od brašna (500 g, bez dodatka badema u bilo kom obliku), to bi onda bile neke lincer-limun-vanilice, otprilike :) Bitno je jedino da u testu NEMA belanaca ni celih jaja, praška za pecivo ili sode. Takvo testo najbolje zadržava oblik.

- Najbolji i najravniji primerci bilo čega što sekačem vadite iz prhkog testa nastaju od prvi put razvaljanog testa. Kad skupite ostatke, premesite i ponovo razvijete testo, dobićete nešto nepravilnije tj. manje ravne završne (pečene) oblike. Zbog toga savetujem da bušne cvetove pravite od prvi put razvijenog testa, jer oni idu gore, i najviše se vide.

komentara: 24

  1. https://www.facebook.com/ivan.svircevic

    Nigde ne uspevam da nadjem modlu u obliku jelke koja je dovoljno velika (12cmx8cm na najširem delu) za medenjake sa suvim voćem, tako da bih voleo jednu takvu ;)

    ReplyDelete
  2. E, svajo, svajo! Tvoj me zet uvek iznova beskrajno uveseljava, a da ga znam samo iz priče.
    Pre neki dan sam probala da se bavim lincerom i to se neslavno završilo. Inače, bademovo brašno ima sporadično da se nađe, u pravu si, a košta kao da je pravljeno od zlatnih opiljaka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bademovo brašno je bilo skupo i pre nego što je došlo do ovog ludačkog poskupljenja koštunjavih plodova uopšte, sad bolje i da ne znam koliko je, ako ga uopšte ima. Ja kupila jednu kesicu pre cca pola godine, pa mi sve žao da je načnem, misssim, još će mi biti skuplje ako je bacim hahaha :)

      Šta je pošlo po zlu sa lincerom?

      p.s. ove godine, najveroatnije, japansko-srpski Sv. Nikola ;)

      Delete
  3. https://www.facebook.com/aleksandra.j.pavicevic

    Sin za rođendan želi tortu u obliku prestola - Game of Thrones, pa bi mi bilo lakše ako bih imala modlu za mačeve :)

    ReplyDelete
  4. https://www.facebook.com/javorka.filipovic Volela bih divnu pahulju, nešto poput zvezde, kakve vidjam u stranim časopisima. Ovde je nigde ne mogu naći.

    ReplyDelete
  5. Divni keksići! Bravo za dečaka u duši ali i za tebe kad si sve ovako opisala. ♥
    Što se bademovog brašna tiče apsolutno se slažem i mislim da je cena prenaduvana. Ja sameljem blanširane bademe i onda ih još malo osušim (na 50-ak C), ohladim, prosejem i pomešam sa šećerom u prahu. Nije preterano zahtevno samo pipavo i rezervisano za one dane kad sam baš u dobrom raspoloženju.
    https://www.facebook.com/profile.php?id=100008438164745
    Ne znam da sam učestvovala u nekom nagrađivanju ali sada ne mogu odoleti, a sve u nadi da ću dobiti modlu u obliku pande!☺

    ReplyDelete
  6. https://www.facebook.com/jelenanaj

    Bilo bi lepo kada bi modle bile u obliku pahulje. Bliže nam se praznici i nigde nema takve modle, samo mogu da se nađu zvezdasti oblici, pahulju nisam uspela da nađem.

    ReplyDelete
  7. https://www.facebook.com/gagichmaster

    Divan recept, još lepši keksići :) Meni se posebno sviđaju modle u obliku jesenjeg lišća, razgranatog i raskošnog poput lista javora.

    ReplyDelete
  8. https://www.facebook.com/dijana.popovic.9
    Volim licer keksiće mama ih najlepše pravi,ovi Vaši su jako dekorativni. Modlu bih volela u obliku jedne mace ,onako kako sedi s prednjim šapama napred podvijenog repa.

    ReplyDelete
  9. Samo prijavljujem da mi se jako sviđa ideja.

    ReplyDelete
  10. https://www.facebook.com/mirjana.strahinjic
    Zelim modlu Deda Mraza :-}
    veliki pozzzdrav

    ReplyDelete
  11. https://www.facebook.com/ivan.stamenkovic
    Interesuje me oblik ptice :-} Srecno svima!!

    ReplyDelete
  12. https://www.facebook.com/radena.kondic
    Predivne forme :)
    Volela bih cvetove poput margareta, nesto slicno bas lincerima sa fotke :)

    ReplyDelete
  13. Zamalo da propustim šansu za dobitak :)
    Ja bih modlu u obliku koske za pse, hoću mojoj vižlici da pravim domaći keks.
    https://www.facebook.com/tatjana.vuleta

    ReplyDelete
  14. Volela bih modlicu u obliku glave lava, kralja zivotinja ili u obliku otvorene knjige :)
    https://www.facebook.com/jelena.milosevic.148
    Hvala za priliku!

    ReplyDelete
  15. https://www.facebook.com/dragana.antanasijevicstosic
    ja bih mnooogo, mnooogo volela oblik sove:-}

    ReplyDelete
  16. Hvala svima na učešću i zanimljivim idejama :)

    Modlice će dobiti:
    https://www.facebook.com/gagichmaster - javorov list
    https://www.facebook.com/dijana.popovic.9 - maca
    https://www.facebook.com/tatjana.vuleta - koska

    Dobitnike ću kontaktirati FB porukom za dogovor oko slanja.

    Pozdrav!

    ReplyDelete
  17. Jupiii! Hvala od Ogija i od mene na poklonu! Baš se veselim keksićima koje će tamaniti ovaj moj proždrljivko :)

    ReplyDelete
  18. Hvala od srca, mnogo ste me obradovali! :)

    ReplyDelete
  19. Драга Мајо, много волим твој блог и често спремам по твојим рецептима, али ето у последње време нисам редовно пратила објаве и скроз сам пропустила ову причу... Хитно ми треба модла у облику коске, али не могу нигде да је нађем. Да ли бих могла некако да је купим од Ниџе? Ево,идем сад и на фејсбук да лајкујем и контактирам са њим:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dok se ja javim, ti si već sve obavila :)
      Pozdrav i hvala veliko na čitanju i probanju recepata! :)

      Delete