Thursday, November 16, 2017

Sutlijaš



Sutlijaš, slatki pirinač, riža na mlijeku, rice pudding... Širom sveta poznat, svuda omiljen, jednostavan i po sastavu i po načinu pripreme. Pred vama je recept za ovu klasičnu poslasticu, divno kremastu i zavodljivo mirisnu...

Pričala sam vam ranije o svojoj ljubavi prema slatkišima, koja datira od kad znam za sebe. Bila sam dete koje voli poslastice svih vrsta, domaće, industrijske, čokoladne, voćne, ma sve!

Hleb i džem? Može!
Palačinke i eurocrem? Daj!
Kolač sa višnjama? Dva komada, molim!
Plazma torta? Kako da ne!?
Koh? O, daaaa!
Sutlijaš? Oooovaj, je l' ima nešto drugo?

Nisam volela sutlijaš. Ni griz. Znam da su me time hranili kad sam bila beba, imam nekih fotografija kao dokaz, da l' sam tada rado jela - ko bi ga znao, možda i jesam, pa mi se smučilo, a možda i nisam, nego sam morala. Mislim, ko još pita bebu šta joj se sviđa, jedeš ono što mama i baka smatraju da treba :)

Uglavnom, od kad pamtim, sutlijaš nisam volela. Moguće da je zapravo zbog cimeta, koji se uvek posipa preko sutlijaša, a koji kao mala nisam mogla da smislim. Provuče se cimet u kolačima, medenjacima i slično, ali ovo, posut preko nečega, to mi je imalo prejak miris.

Dugo, baš dugo nisam nisam ni jela, a ni pomišljala na sutlijaš. Čak ni kad sam zavolela cimet. Decenije su u pitanju.

Onda me u nekom momentu klinac naterao da mu spremim, jer je probao kod bake i oduševio se. Napravila sam jednom, pa drugi, pa treći put...

Htela, ne htela, morala sam pogledati istinu u oči i priznati, pre svega sebi, a sada i vama - ne postoji više ni jedan slatkiš koji ja ne volim! Nije baš neka vest za pohvaliti se, ali tako je... :)

Prijatno vam želim!



Sutlijaš
recept za štampu

Sastojci:
250 g pirinča okruglog zrna
500 ml vode
1/2 kašičice soli
1 l mleka
200 g šećera
2 kesice vanilin šećera
cimet za posipanje


Postupak:
1. U širu šerpu sa debelim dnom staviti 250 g pirinča, preliti sa pola litra vode i dodati pola kašičice soli. Staviti sve na jaču vatru, kad voda provri sniziti na pola i kuvati ononliko koliko je potrebno da voda "nestane", tj. da pirinač više ne pliva u vodi (oko 5 min). Promešati povremeno, ne mora često, nije lepljivo u ovoj fazi.


2. Dodati mleko, otprilike polovinu litra, šećer i vanilin šećer. Kad počne da vri, nastaviti kuvanje na srednjoj vatri (trojka od šest), poklopljeno (sa malo lufta), mešajući povremeno, do vidnog zgušnjavanja (10-15 min). Ako bela pena krene da diže poklopac i kipi, sniziti vatru. Kod mene je trojka bila OK za kuvanje sa poklopcem, bez mnogo mešanja.

Kad krene da se zgušnjava dodati ostatak mleka i kuvajti do kraja, na isti način kao do tada. Ako prilikom mešanja osetite da se lepi, i naročito pred kraj, snizite temperaturu i mešajte često.


3. Sutlijaš je gotov kad je zrno potpuno meko (probajte), ali kaša i dalje relativno žitka. Hlađenjem će se dosta stegnuti, pa nemojte čekati da se skroz zgusne na šporetu. Možete sipati odmah, ili ostaviti poklopljen sutlijaš sa strane 5-10 minuta, pa sipati u činije.


4. Kad se prohladi posuti cimetom, a po želji možete dodati i malo seckanih oraha. Služiti rashlađeno ili na sobnoj temperaturi. Od ove mere dobije se 8 prosečnih ili 4 momačke porcije :)


Napomene:
- Moj sutlijaš se kuvao ukupno oko pola sata od čega je veći deo proveo poklopljen. Ali vreme je ovde samo okvir, vaš može biti gotov za manje ili više vremena.

- Probala sam sa manje tečnosti, sa odnosom pirinač-mleko 1:4 i 1:5, i za moje pojmove to nije bilo dovoljno kremasto. 1:6 je odnos koji koristim kad pravim pilav ili rižoto i upravo mi je taj odnos bio dobitni i za sutlijaš. Moglo bi možda i malo više, ali manje - ne! Dakle, na 250 g pirinča, litar i po tečnosti. Lako se pamti - 250 g pirinča, 500 ml vode, 1 l mleka.

- Što se tiče količine šećera, vi svakako možete startovati sa 100-150 g, pa pred kraj proceniti da li je dovoljno ili treba još. Ja stavim 200 g, ali to je stvarno pitanje ukusa i navika.

- Poklopac je saveznik u kuvanju čiju ulogu mnoge domaćice previđaju. Kad nešto kuvamo otklpljeno, biće potrebno više vremena nego kad se kuva poklopljeno. Takođe, kad se kuva otklopljeno, više tečnosti isparava, pa se samim tim i potroši više. Ono što mi odozdo grejemo, vazduh odozgo hladi, kuvanje traje duže i trošimo više struje. Kad posudu poklopimo, para se kondenzuje i vraća nazad u šerpu. Ne sva, naravno, ali dobrim delom, čime kuvamo "i odozgo", umesto da odozgo hranu hladimo...

U slučaju sutlijaša, poklopac ne spuštam skroz, već ostavim malo "da ima lufta", onako, nahereno. Jer radim sa mlekom, a mleko je prevrtljivo i čas posla voli da pokipi, pa ga ovako lakše vidim ako krene tim putem. Takođe, pirinač sam po sebi dosta peni, pa u zbiru sa mlekom, voli da poleti van. Ja ne mešam stalno, već povremeno, ali često nadzirem, ne udaljavam se. Kad se podesi dobra temperatura i ako šerpa ima debelo dno, ne bi trebalo išta da pokipi, niti da se jako lepi.


komentara: 28

  1. Pazi kad identičnu količinu tečnosti stavim na 250gr pirinča, možda ode i malo više mleka. Jedina razlika je što ja ne poklapam i češće mešam. E, da, uvek na kraju dodam kocku putera ili mali slatke pavlake. Utripovala sam da je tako kremastiji. Uh, kad krenem da jedem, ne stajem dok ne nestane. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Neće da škode ni puter ni pavlaka, naprotiv!

      Nisam ni ja ranije poklapala, ali sad to radim, stvarno više tečnosti ostane unutra, tj. u pirinču, bez poklapanja ispari mnogo više.

      Recimo, svi govore da kad se kuva integralni pirinač, da mu treba više tečnosti nego belom. A zapravo njemu treba isto tečnosti, samo mu zbog opne treba više vremena da vode prodre u zrnca, kojom prilikom mnogo više vode i ispari.

      Takođe, provela sam dosta vremena (i nisam završila još) eksperimentišući sa recepturama za griz knedle. Više faktora ima uticaja, ali meni se za sada čini da je najbitniji faktor upravo - poklopac! Više o tome drugom prilikom...

      A ovo što kažeš, ne možeš da staneš kad kreneš da jedeš - kod nas nastane potpuna pometnja kad ovo pravim, jer se broje činijice, pa ko je koliko dobio, pa ti si imao puniju, pa jao kako ćemo ako imamo neparan broj... I uglavnom se sve muke razreše pre nego što se sutlijaš u potpunosti ohladio, pa ponovo zavlada mir... ;)

      Delete
    2. Foru sa poklapanjem ću probati sigurno. Misliš na griz knedle za supu? Davno sam pravila, znam da mi je mama uvek govorila da mora na jedno jaje i kašika ulja, griz nisam nikad merila već dodavala od oka, pustila da stoji desetak minuta pa stavljala direkt u supu koja vri.
      Jooj, Majo, kao da opisuješ situaciju kod mene :) Ja obavezno delim na 6 činijica, svakome po dve, baš zbog tog prebrojavanja ko je koliko pojeo. To i nisu činijice, već skoro činije :D

      Delete
  2. Ja ga kuvam u ekspres loncu, sa sojinim mlekom u prahu. Često i sa integralnim pirinčem. I moje je iskustvo da ne treba više vode nego za beli. Jedva čekam recept za griz knedle. Nije mi se nikada dalo da se sa njima zamajavam, a deca mi traže. Svaka ti čast za detaljnost, urednost, temeljnost i estetski ugođaj - puno truda stoji iza svakog tvog posta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nemam ekspres lonac, pa ni iskustvo nikakvo sa njim. Ali tačno je on pravi "alat" koji dokazuje da integralnom pirinču ne treba više vode, hvala za tu potvrdu! :)

      Griz knedle - taman sam sve privela kraju, zamolila dve drugarice da istestiraju recept, obema nije ispalo kako sam očekivala, te ja shvatih da ipak nije kraj! Ali ne odustajem, tako da - biće, pre ili kasnije :) Ako hoćeš, mogla bih i tebe zamoliti za uslugu testiranja, treba mi još koji par nezavisnih ruku i očiju :)

      I hvala ti veliko na podršci i svim komplimentima!

      Delete
    2. Molim vas
      Da mi opišite postupak pripreme u expres loncu.

      Unpred hvala

      Delete
    3. Šolja integralnog pirinča se propere. Naprave se tri šolje sojinog mleka. Šaka groždjica se ubaci.Malo neke vanile, koje god da imate. Zatvori se lonac. Čim propišti, smanji se na najmanje. Kuva se oko sat, a može i manje. Mi volimo raskuvano.

      Delete
  3. Nisam nikad merila ovako, na grame i litre. Na jednu šolju pirinča dodam dve šolje vode, pa kad se to ukuva dalje dodajem mleko po potrebi. Ali, pošto se čovek uči dok je živ, prvom prilikom isprobavam na tvoj način. Osim toga, ja deo šećera zamenim vanil šećerom. Što više to bolje :) Vanila i cimet su za moju decu dobitna kombinacija.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Može i na šolje, nego ja uvek vraćam šolje i kašike u grame i mililitre.
      Šolja pirinča je 250 g, dve šolje vode su 500-ak ml, još ako potrošiš oko litar, tj. 4 šolje mleka - to je to, ne menjaj ništa! :)

      Delete
  4. Sutlijas obožavam, ali nikako ovu kombinaciju sa vodom. Prvi put od kako sam probala sutlijas samo na mleku, za mene ne postoji drugačiji...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Možda je odnos bio više u korist vode, ovde je duplo više mleka u odnosu na vodu, i fin je sutlijaš, kremast i mlečan. Naravno, samo sa mlekom je sigurno još finiji, tu nema zbora :)

      Pozdrav!

      Delete
    2. Kada se sutlijaš kuva samo sa mlekom bude nekako jak, presladak, pomalo bljutav, bar meni, mislim da je važno da na početku kuvanja bude sa vodom, da ona prva prodre u zrno jer onda ima ukus pirinča, a zatim se dokuvava sa mlekom. To je samo moje zapažanje nakon mnogo eksperimentisanja :)

      Delete
  5. Ja sam imala takaav odnos sa grizom na mlijeku.
    Sutiljaš krasno izgleda.

    ReplyDelete
  6. Isprobala sam recept i odlično je ispao :)

    ReplyDelete
  7. Da - ovo ce biti prvi put da se "usprotivim" Majinom recpetu. Naravno, o ukusima ne treba raspravljati - ali sutlijas koji je kod mene u kuci bio omiljen bio je mnogo vise tecan. U principu, ovakav kremast je cesci - cini mi se - ali navika je cudo!

    Takodje - mi stavljamo 6 kasika secera na 1 l mleka i to je mnogo manje sladak sutlijas nego ovaj. I manje pirinca - da bi bio redak, of kors :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja više volim kad se neko usprotivi, nego kad su svi saglasni :)

      Baš sam gledala jedan recept na YT u koji ide sasvim malo pirinča i mislim da je to taj "tvoj" slučaj tečnijeg sutlijaša. Pročitao si, ja nisam imala nikakvih emocija prema bilo kom vidu sutlijaša, pa sam "standardizovala" ovakav :)

      Delete
  8. Sutlijaš koji moja majka pravi je samo sa mlekom...i tako u priči o sutlijašu sa kumom ona mi kaže da bi trebalo da se počne sa vodom pa se posle mleko dodaje. Bio sam skeptičan i posle pregleda par recepata vidim da skoro svi tako prave. Naravno kada kod Maje ima recept onda prvo njen koristim :) Danas sam napravio i degustirao...pfff ljudi moji koja je ono kremastost i slasnost. Kada majka dođe sa posla čeka je jedna porcija i polako ali sigurno preuzimam primat u pravljenju poslastica. Hvala Majo za receptić. Prvi put sam pravio po majčinom receptu, a ovo danas mi je tek drugi put ali po tvom receptu i ne planiram da ga menjam. Da sam znao da je ovako dobar pravio bih ga još ranije.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joj, koliko ti mene obraduješ svaki put! I tačno sam i ja tako rezonovala - kako može mleko+voda biti bolje nego mleko+mleko :) I verovano i nije bolje, nego je taj princip verovatno nastao zbog štednje, a ne umanjuje ništa od ukusa... Mislim, da bih ovo tvrdila morala bih skuvati dva sutlijaša, jedan voda+mleko, drugi samo mleko, i probati nekim blind testom. Ali iz moje perspektive to bi bilo isto kao da testiram da li je parče tostiranog hleba pramazano puterom ukusnije sa 13 ili 17 zrnaca soli...

      Delete
    2. Mali update, juče dok sam radio II smenu zove me majka i kaže "sine ajde napravi opet" hoće da ponese da koleginice probaju. :) Tako da evo, sutlijaš se hladi, a malecnu porciju moram ja da probam da li je to kako treba :)
      Znam da si napisala da se dosta zgusne kada se ohladi, ali nisam očekivao baš toliko da upije tako da sledeći put za nijansu ranije skidam sa ringle pošto volim malčice ređi da bude.
      Do sledećeg recepta pozdrav :)

      Delete
  9. Koliko dugo perete tj ispirate pirinač pre kuvanja? I da li to utiče na gustinu pirinča kasnije u kuvanju?

    ReplyDelete
  10. Griz knedle za supu imaju meru, kao i većina ostalih jela.Kolika je težina jaja (ja obično za 5-6 odoba) koristim jedno jaje i toliko griza, kolika je teźina jajeta.Malo soli vredi staviti na jaje, pa će se radporediti ravnomerno u knedli.Stavim smešu u frižider oko sat vremena najmanje da griz upije tečni deo jajeta..Supu procedim od mesa i povrća i u posebnoj posudi stavim da provri i kašičicu zatonim u vrelu supu i vadim vrhom kašičice mala komadiće knedli i zaranjam u supu.Knedla se sama odvoji, a skuvana je kad se knedla podigne na površinu supe i još 2 minuta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala. Dosta sam se bavila knedlama i osim proporcije jaja-griz svašta još utiće. Odnos "koliko teži jedno jaje toliko grama griza" je bio nešto od čega sam počela, ali u zavisnosti da li je smesa odležavala ili ne, da li je supa bila tek vrijuća ili jače vrijuća, da li je šerpa bila poklopljena ili ne, i koliko dugo su se knedle kuvale - dobijala sam vrlo, vrlo različite rezultate. Pre ili kasnije, vratiću se toj priči i objaviti sve na blogu...

      Pozdrav!

      Delete
  11. Ja sutlijaš pravim samo sa mlekom. 1 l mleka + oko 100g pirinča + 1 kašika šećera + 1 vanil šećer. I to kuvam lagano uz mešanje.

    ReplyDelete
  12. takodje iskljucivo na mleku, odnos 1 prema 4 i secer po ukusu, a ostali dodaci po zelji (otkud mi ovaj nik i to s greskom...)

    ReplyDelete
  13. Meni je 1:4 bilo vrlo tečno, taman, ne znam šta bih sa još pola litra mleka. Pola litra vode, pola litra mleka i 260 gr.pirinča.

    E jedino je bilo predlažemo sa 200gr šećera, maltene nije moglo da se jede. 100 puna kapa.

    ReplyDelete