Sunday, November 12, 2017

Mesna pita



Najsočnija i najmekša pita sa mesom ikada! Ipak, neću je zvati "pita sa mesom", jer to ime asocira na pitu sa korama, pa nek' onda bude mesna pita. Zamislite je kao jednu veliku faširanu šniclu, isečenu na kocke! Može? :)

Recept sam dobila od kume, pre dvadesetak godina. Sećam se da sam ga u to vreme pravila nekoliko puta, da me je pita oduševila mekoćom i divnoćom :) i posle sam je nekako zaboravila.

Letos tumbam neke kutije po stanu, gledam čega mogu da se rešim, zalihe krševa prerastoše dozvoljeni maksimum. Nađem svesku iz 2003, maltene novu, načetu verovatno u nekom kontrol-frik napadu da recepte i ceduljice iz stare, musave kupusare iz 1993, prepišem i u glanc novu svesku. Unutra svega nekoliko recepata, očigledno me brzo prošla volja za sređivanjem, među njima i ovaj.  Setim se kol'ko mi se svojevremeno dopao, cepnem taj list, okačim kod šporeta, da opet ne ode u zaborav.

Napravih sinoć, jedva dočekala da probam i - mmmmm.... I dalje je šampion u sočnosti, dok je topla ne mogu stati!



U suštini, ovo je smesa slična onoj za faširane šnicle - mleveno meso, jaja, luk, samo ne ide stari hleb već brašno, i dodaje se jogurt. Ide i soda bikarbona, ona omekšava sve živo, i biber, puna kašičica bibera! Ne morate vi toliko, ali biber i mleveno - to su srca dva! Za razliku od faširanih, nema oblikovanja, nema prženja, već sve ide u pleh pa u rernu na nekih 45 mintua.


I recept je krajnje prilagodljiv! Može i neko drugo brašno, ne mora belo pšenično. Može i seckana crvena paprika ili rendana šargarepa unutra. Može i sa kriškama krompira, pa dobijete neku faširanu musaku...

Može biti doručak, ručak ili večera, poslužiće i kao toplo predjelo za bilo koju svečanost, slavu, rođendan, doček Nove godine... Može da stoji, lepo se podgreva - sve preporuke! :)



Mesna pita
recept za štampu

Sastojci:
500 g mešanog mlevenog mesa
2 glavice luka, oko 200 g
4 jaja
250 ml jogurta
100 g brašna
30-40 g dobrog suvog vrata ili buđole, preporučujem Kosmajsku
2 ravne kašičice soli, oko 12 g
1 ravna kašičica sode bikarbone, 5 g
1 kašičica bibera, 5 g
jedna mala veza peršuna


Postupak:
1. U posudu za mešenje staviti meso, sitno iseckan crni luk, jaja, jogurt i iseckan peršun, pa sve dobro izmešati. Dodati brašno, so, sodu i biber i ponovo dobro izmešati, da se brašno i začini svuda rasporede. Sipati smesu u manju četvrstastu tepsiju (30 x 18 cm) čije je dno postavljeno papirom za pečenje i poravnati.


2. Suvo meso iseckati na manje listiće, rasporediti ga preko smese u tepsiji, pritiskujući malo da se lepo zalepi. Peći na 200°C oko 45 minuta. Ostaviti da se malo ohladi, seći na kocke, služiti toplo.





komentara: 22

  1. He, he...sto godina ćeš živeti! Pre neki dan otvorim svesku da napravim isto ovo za blog i shvatim da imam 300g mlevenog od po mom receptu propisanih 600g. I mene kuma podsetila na prastari recept, još me poklopila - pa ti si mi ga dala. Eeeeh...
    Ovo uvek treba imati u šteku - za goste, za večere, za doručke ako pretekne od večere, za predjela, za poneti. Ma za uvek.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukvalno može u svakoj ulozi da posluži!
      Čekam da vidim tvoju verziju :)

      Delete
  2. Nisam ljubitelj mesa, ali znam kome ce se ovo sigurno dopasti. Jos da imamo Kosmajsku:-)

    ReplyDelete
  3. Mojim mesarošima bi se sigurno dopala, pa mi ne ostaje ništa drugo, već da je napravim prvom prilikom. Super što može da se podgreva, već vidim ručak za dva dana :) Staviću mlevenu, sirovu heljdu umesto pešničnog.

    ReplyDelete
  4. Eh, Majo... Uvijek se obradujem tvom novom receptu i ,da znas probacu ga:) Topli pozdrav :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala veliko!
      Javite utiske ako budete probali! :)

      Delete
  5. Miloš po namirnice - POSLAT! :-D (tek sam noćas videla novi recept, pravim večeras pa se javljam :-* :-)))) )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha :)
      Prijatno vam bilo! :)

      Delete
    2. Evo me, nisam zaboravila nego nam je upalo sto nekih obaveza pa nikako da ostavim komentar, iako je "pita" davno pojedena.
      Šta da kažem, sve je kao što si napisala. Najbolje od svega je to što se zaista spremi brzo i lako, nema prženja, uz to bih primetila da je lepša posle dan ili čak trećeg dana (mi smo od ove količine imali uz prilog ručak za tri dana, ali nas je samo dvoje). I meni je najlepša onako mlaka, tek da nije hladna.
      Ali svakako čuvam recept i pravim opet je je, kao što rekoh, i brza i sočna, pa možda sledeći put ubacim još nešto unutra, prema tvojim predlozima ili možda i meni nešto sine XD.
      Hvala. :-)

      Delete
    3. Hvala ti veliko što si pravila i javila, baš si me obradovala :)

      I ja sutra pravim ponovo, da nosim kod mame na slavu, zgodno dođe kao predjelo...

      Pozdrav!

      Delete
    4. Srećna slavaaaaa mami (a i svima vama ostalima) :-)))). Jeste ovo baš zgodno za takve prilike.

      Delete
  6. Cao Majo, napravila sam jutros pitu. Sve pohvale, divna i socna, svidja nam se! Hvala!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juhuuuu! Divne vesti! Hvala vama što ste je napravili i ovojili trenutak da se javite! :)

      Delete
  7. Draga Majo, da li je moguće koristiti samo mleveno juneće meso? Pozdrav iz Abu Dhabija!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naravno. Ja po navici koristim mešano, ali može i samo juneće. Pozdrav!

      Delete
  8. Upravo napravila....predivna je! Hvala Majo 😊😊

    ReplyDelete
  9. Pravila danas, super ukusno a brzo se napravi. Samo sam se iznenadila koliko je skupa ova kosmajska, čak je i žena koja mi je sekla u prodavnici prokomentarisala, kaže cena joj je kao da je od zlata 😀

    ReplyDelete
  10. Da li bi pita bila dobra i bez suhomesnatog da se stavlja?

    ReplyDelete