Thursday, October 15, 2015

Pirotska proja


Pravila sam i ranije najobičniju proju, ali bez jaja i bez zalivanja mašću sa gornje strane i bez buškanja proje tokom pečenja, što je sve tražio recept za pirotsku proju iz velikog narodnog kuvara, odabran za isprobavanje u okviru igre Patin petnaesti.

Dodatak jaja čini da ova proja bude malko finija od one najobičnije koja se pravi samo od brašna i vode, i nisam joj zamerila zbog toga, ni najmanje.

Mast odozgo - odlična fora, jer korica postane nekako prženo-pečena, što mi se jako dopada.

Buškanje - pretpostavljam da je svrha buškanja proje prodiranje masnoće malo i unutar testa, ali ja mislim da se ovde to ne dešava. Masnoća neće sama da se umeša i rasporedi, to je sigurno, samo će da zamasti i uprži površinski sloj, a kad proja krene da puca, onda će malo upržiti i te useke. Da, ovo je tip proje čija korica u svakom slučaju mora da popuca, i sad se to pucanje dešava po mestima gde je viljuška napravila rupice, što je simpatično. Mogla bih da je izbuškam namenski po nekom šablonu, pa da imam personalizovanu proju! Šalim se, ne bih to radila, nego mi je na tren blicnula ideja o svugdepotpisivanju, kao što smo radili u osnovnoj školi verujući da je to izraz neke super slobode, pa sam već u mislima izbuškala MAJA VIII-2 na idućoj proji ;)


Recept u velikom narodnom kuvaru zove kilogram brašna, što je baš mnogo, pa sam napravila samo četvrtinu mere, što se ispostavilo da je bilo baš malo, pa ću recept zapisati kao polovinu mere u odnosu na original.

Što se mene tiče, ocena za pirotsku proju je čista desetka. Uz malu napomenu da morate voleti takva, uslovno rečeno tvrda testa, sa punijom korom. Složila su se i dvojica od moje trojice momaka, a i treći bi, verovatno, da je stigao da proba. Proja je najlepša dok je blago topla, ili u narednih nekoliko sati dok korica fantastično krcka. Nisam jedino sigurna da li se bolje slaže sa kiselim mlekom, ili mladim kajmakom, ili zrelim zlatarskim sirom i čvarcima, ili...


Pirotska proja

Sastojci:
500 g kukuruznog brašna
2 jaja
500 ml vode
1 blago navršena kašičica soli
par kašika masti

Postupak:
1. Rernu uključiti da se greje na 200°C.
2. U vangli razmutiti viljuškom jaja, dodati vodu i so, promešati. Dodati kukuruzno brašno i varjačom dobro izmešati. Smesa će biti relativno retka.
3. Na dno tepsije (okrugle prečnika 32 cm, ili četvrtaste 25x35 cm, ili neke druge slične površine, da bi se testo razlilo tanko) staviti dve dobre kašike masti, razmazati, izliti testo, preliti sa još dve kašike istopljene vruće masti i staviti da se peče. Nakon 10-15 minuta izvaditi proju i izbockati je viljuškom, pa vratiti da se peče još 40-45 minuta, dok ne dobije rumenu boju.

Recept za štampu

komentara: 10

  1. Merhabalar, çok leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ReplyDelete
  2. U svom svom ludilu, potpuno sam promašila ovaj krug, a htela sam. Zapravo se jutros iznenadih - otkud Pata u nedoba, pa bacim pogled na kalendar: čoveče, pa danas je petnaesti.
    Moram čim pre probati ovu proju i proveriti da li je to tamo neka koju sam jela u jednom restoranu i potpuno izignorisala jagnjetinu kojoj je proja zapravo bila prilog. Čim pre, nema šta. Ova tvoja baš dobro izgleda i znači mi ocena/komentar.

    ReplyDelete
  3. 'ladno si bila osmo dva - i ja :) . a i moj drugar iz benda klavirista je srki car osmo dva :)

    nego, ja sam cuo da su pirocanci tu i tamo skrtice :) -zar ne bi trebalo da ta proja bude ni od cega? evo tvoj drug je pre par dana pronasao cak i sjajnu radnju, za sirotinju raju doduse, al' moze dobro da posluzi i za skrtice, u dalekom svetu belom....
    https://www.youtube.com/watch?v=ECy-c9egwDs&feature=youtu.be

    :)

    ReplyDelete
  4. Ja sam prvi puta radila i probala proju u sklopu ovomjesečne igrice i baš mi se dopalo.

    ReplyDelete
  5. Što mi je super ovako mala i okrugla. :)

    ReplyDelete
  6. Lepa je i tvoja proja..ja sam pravila polovinu i kod mene je malo deblja i nije mi popucala.Ja je ne ljubim puno, ali moj muž se oduševio.

    ReplyDelete
  7. Sinoć sam pravila ponovo, mešala kukuruzno i proseno brašno, dobro je ispalo, osim što se zalepilo za pleh uprkos podmazivnju (nisam uzela teflonski, nego onaj "za burek", njega ipak moram da postavim papirom, naročito kad su ova lepljiva brašna u igri, kao što je proseno...)

    100 g kukuruznog
    100 g prosenog
    4 g soli
    1 jaje
    200 ml vode
    mast, kašika-dve za pleh

    Pekla sam oko 40-45 minuta na max.

    ReplyDelete