Thursday, April 30, 2015

Vlaške plašinte


Plašinte su palačinke. Ali vlaške, ne klasične.

Vlaške plašinte se prave od dizanog testa koje se razvuče tanko, kao palačinka, filuje sirom i jajima, preklapa kao pismo na pravougaonik, ili faltanjem na kružni oblik, i prži na ulju.

Ima i ubrzana i pojednostavljena varijanta. Bez kvasca i bez čekanja na narastanje testa. I bez filovanja pošto se sir i jaja dodaju direktno u testo. Nešto poput mekika ali malo finije i brže. Eto kako izvorni recepti evoluiraju u brzinske zamene, jasno je meni da ovo što sledi nije TO, i možda bi bilo poštenije prekrstiti celu stvar, ali...

Ovo što ćete dobiti je toliko predobro, brebrzo i preukusno, a zapisano je u jednom receptu sa Coolinarike, koji je izglasan za temu igre kuVarijacije, baš pod tim imenom, Vlaške plašinte, da zaslužuje pažnju i belešku, makar izneverilo dedovinu i korene.

Od sada postaje solucija #2 za "Šta brzo da spremim, dolazi mi taj-i-taj za 15 minuta!?". Solucija #1 su uvek klasične palačinke, btw.

Napravim ja sve po receptu. Beše već blizu 20h, htela sam da ne jedem, već samo da slikam i da idem na trening koji počinje u 21h, pa tek posle da probam. Ne valja jesti par sati pre treninga, poznato vam je ako ste ikad išli na bilo kakav vid fitnessa ili rekreacije. Ako niste a bocka vas misao da bi trebalo, ovo je motivacioni tekst koji je mene pokrenuo.

A onda sam glocnula jednu, samo da probam, moram znati kakve su u ultrafriškom stanju, treba da napišem utiske za blog, kako ću bez toga?

A onda sam glocnula još jednu. Samo da otvorim presek za slikanje, da se vidi unutrašnjost.

A onda još jednu jer nisam ovu prethodnu dobro zagrizla.

A onda još jednu, drugu, treću... Jer su prokleto zarazne i svaki drugi izgovor je ništa drugo nego samozavaravanje! I nisam otišla na trening samo zato što sam večerala u nedoba, i znam da bi mi se slošilo tokom intenzivnog skakanja koje tae-bo iziskuje, i grizla me je savest čitavo veče... Ali...

Vlaške plašinte + pivo = omanja inkarnacija raja, i nek' ide sve dođavola! :)



Vlaške plašinte

Sastojci:
300 g brašna
1 kesica praška za pecivo
300 g sjeničkog ili drugog zrelog, slanijeg sira
3 jaja
3 kašike ulja
6 kašika mleka
ulje za prženje, oko pola litra

Postupak:
1. U odgovarajućoj posudi izgnječiti sir, dodati jaja, ulje i mleko.
2. U posudu za mešenje sipati brašno i prašak za pecivo, promešati. Dodati prethodnu mešavinu i varjačom sve dobro izmešati. Dobićete testo koje je relativno meko i lepljivo, što je OK.
3. U dublji tiganj ili veću pliću šerpu sipati oko pola litra ulja i pustiti da se greje.
4. Radnu površinu obilno i dobro posuti brašnom, izručiti testo, posuti ga brašnom i sa gornje strane, pa rukama rastanjiti, rastapkati do debljine od oko pola santimetra. Seći na kocke ili romboide i spuštati na vruće ulje. Tokom sečenja brisati nož i umakati ga u brašno da se ne bi mnogo lepio za testo. Pržiti sa jedne strane dok ne primetite braonkastu boju po obodu, nakon čega svaku plašintu treba prevrnuti na drugu stranu, i pržiti još kratko, da i ona dobije boju, što je znatno kraće nego što je iziskivala prva strana. Služiti odmah.

Napomene:
- Treba dosta ulja da bi testo moglo da pluta, a ne da leži na dnu šerpe, a neće se sve potrošiti, naravno. U receptu sa Coolinarike je pisalo da ovo testo ne popije ni malo ulja, što mislim da nije baš tačno, a nije ni za očekivati. Inače, dosta se uprlja ulje od brašna, pa teško da može biti upotrebljivo za nešto drugo, računajte da ćete baciti sve što ostane.
- Ako koristite sjenički sir, ne treba dodatnu so stavljati u testo. Ako je sir blag, onda mora malo soli u testo da se doda. U slučaju blažeg sira plašinte se mogu se jesti i kao slatke, sa prah šećerom ili džemom.

Recept za štampu

komentara: 11

  1. Sad ću da se pojedem k'o mesec što ih nisam pravila, ali to ne znači da neću. Samo se plašim ovog efekta zaraze...ama ne zaraze, već pandemije, koju izaziva: pojedeš jednu, pojela si celu vanglu.

    ReplyDelete
  2. Znam taj osječaj kada propuštiš vježbanje ali na kraju zaključiš da je bilo vrijedno te grižnje savjesti.
    Sada je i meni žao što nisam probala.

    ReplyDelete
  3. ja stavim uvek sljivovicu da ne upije ulje . Mi smo isto zadovoljni . Ko ce misliti o vezbama, kad se otvaraju vrata raja :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. E, to nikad da stignem da probam i proverim, taj savet sa šljivovicom, tj. rakijom u testu. Nešto sam skeptična prema toj ideji, da onda testo ne upije ulje. Ali proveriću - dva ista testa, jedno sa, drugo bez rakije, dve šerpe sa istim količinama ulja, ugrejanog na istu temperaturu, pa merenje ulja posle prženja...

      Delete
  4. a jel može ona neka fora bez tog brašna spolja? tipa bombarduješ iz kašičice. recimo umočiš kašičicu u ulje, i onda mazneš lopticu k'o kuglicu sladoleda i to buć u ulje vruće?
    *pošto tu i tamo to brašno uvek spadne sa tog nečeg i padne dole na pod posude u kojoj se prži i onda tu zagoreva i nervira.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sigurno da bi moglo, ja l' tako ja l' namašćenim rukama čupkati po malo, ja tako za mekike čupkam, al' eto, ovo sam pravila kako sam pravila, tako je recept "nalagao", pa bude tog brašna po ulju...

      Delete
  5. Najbolja preporuka (i kompletan utisak o plašintama) što se mene tiče je to da si ti zbog ovih zalogaja propustila trening ;) E, neka si! Prijatno ti bilo. Inače, stvarno deluju jako "zarazno".

    ReplyDelete
  6. Ja kad sam napravila originalno testo bilo mi je isto kao za uštipke i pošto sam već jednom pravila vlaške palačinke ali po jednom drugom receptu, dodala sam još brašna...ove nisu loše, ali mi se više dopadaju one koje sam ja pravila.
    Majo, ja ne bih znala da stanem, jer ove tvoje me podsećaju na uštipke, koje obožavam i iz tog razloga ih ne pravim...

    ReplyDelete
  7. Da li ovakva testa mogu da se peku u rerni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sigurno bi moglo! Onda i ne moraš razvlačiti testo, nego kašikom vadiš grudvice i pravac na pek papir!

      Delete
  8. Ja to pravim ali meni su to puroske a vlaske Plasinte su malo drugacije.Filuju se sirom i motaju ko pismo.Svakako je ukusno ali i goji🤣

    ReplyDelete