Thursday, November 05, 2009

Gulaš od soje


U jednom periodu života nisam jela meso. Ovaj gulaš sam tada pravila s vremena na vreme, i volela sam ga. Otkad sam se vratila u mesojede retko se uhvatim za soju, što mislim da je generalno bezveze. Ne mogu da se udubljujem u pitanja genetske modifikacije, i stvarno mislim da je sirota soja postala sinonim za nju, a da je zapravo samo jedna od mnogih žrtava. I šta uopšte običan svet (sa mnom na čelu) zna o genetskoj modifikaciji? Ništa, samo akumulira strah od zvučnosti te dve reči, ali ne preza od korišćenja istih u svakodnevnom razgovoru sa drugim pripadnicima običnog sveta. Kako god, mislim da je bolje da tri puta godišnje spemim gulaš ili nešto drugo od soje nego da je totalno batalim kao namirnicu zbog sveopšte povike. Ili makar meni odgovara da tako mislim :)

Sastojci:
100 g soja komadića
1/2 kg crnog luka
veza zeleni
1/2 l soka od paradajza
100 ml belog vina
3 kašike soja sosa
1/3 kašičice belog luka u prahu
lovorov list
biber
celerova i obična so
ulje za dinstanje

Postupak:
1. Soju i očišćen koren peršuna (beli deo zeleni) skuvati u slanoj vodi. Sačuvati tečnost.
2. Sitno iseckan crni luk i komadiće šargarepe posoliti pa dinstati na 50 ml ulja 100 ml tečnosti u kojoj se kuvala soja i koren peršuna. Dinstati dugo, dok povrće sasvim ne omekša, i povremeno nalivati tečnošću.
3. Dodati kuvanu procedjenu soju, sok od paradajza, belo vino, soja sos i začine. Kuvati na tihoj vatri još pola sata – sat, do željene gustine. Servirati uz tortilje.


Soy Chunks Stew

Ingredients:
100 g dried soy chunks
500 g onion
3 parsley roots
3 carrots
500 ml tomato juice
100 ml white wine
3 tbsp soy sauce
1/3 tsp garlic powder
a sprinkle of ground pepper, celery salt and plain salt
one bay leaf
50 ml oil for sauteing
some fresh parsley leaves for decoration

Directions:
1. Cook together soy chunks and peeled parsley root in lot of salty water. Save the broth you get.
2. Sprinkle some salt over finely chopped onion and diced carrot, than saute on 50 oil and 100 ml broth. Cook over low heat for as long as vegetables became soft, adding some broth from time to time.
3. Add cooked and dried soy chunks, tomato juice, wine, soy sauce and spices to taste. Cook for at least half an hour over low heat, or until you're satisfied with stew's thickness. Decorate with fresh parsley leaves and serve with tortillas.

komentara: 14

  1. Ovo nisam nikada pravial, ali vrlo često dodam ljuspice soje u mljeveno meso! Tko bi bio pametan što je dobro što nije! Ja sam pobornik one stare kuhinje na kojoj sam se odgojila!

    ReplyDelete
  2. Ovo za genetsku modifikaciju se apsolutno slazem sa tobom. Moje je misljenje da je i mozda bolje jesti gen modifikovanu soju nego npr "posni" kackavalj koji je 100% hemija :)

    ReplyDelete
  3. ja uvijek kupujem soju na kojoj piše da nije genetski modificirana, zapravo je to jedina na koju nailazim :) navikla sam na pohane sojine medaljone, ali mislim da bi ovo bilo super za promjenu :)

    ReplyDelete
  4. Bez obzira genetski modificirana ili ne , meni izgleda preukusno!A tvoje slike su uvijek savršeno dotjerane i stilski uređene...

    ReplyDelete
  5. nikad nisam nista pravila sa sojom, nemam nekakav dobar razlog:) nije bas ustaljena u mojoj kuhinji, ali ovaj tvoj gulas izgleda predobro, kao pravi:)) za prste polizati:))

    ReplyDelete
  6. Ja sam dvaput u životu ( sve u eri zdrave hrane i sl.), pokušala uvesti soju kao namirnicu u jelovnik i nije išlo.
    Ovo prekrasno izgleda, ali kao prilično zagriženi mesojed (s tim da uz meso kod mene uvijek ide ogromna zdjelurina bilo kakve salate, prilog je opcionalan) ipak glasam za meso.

    ReplyDelete
  7. Ja sam probala sojine medaljone i bili su super, ali gulaš nisam nikada. Ovaj tvoj izgleda kao "pravi" gulaš!

    ReplyDelete
  8. Joj ja sam jednom probala gulas od soje i nije mi se svidio:)
    A sto se ratluka tice...ne preporucam onaj recept. Ispalo je jos gore nego tvoj (topi se jos brze), ukus je onako...o.k., ali konzistencija je vise puding, nego ratluk.

    ReplyDelete
  9. Izmedju pravog gulasa i sojinog gulasa - biram pravi, naravno. Ali ovaj sojin stvarno nije los, i ne treba ga bas puno porediti sa pravim gulasem (jer su babe i zabe :)

    ReplyDelete
  10. meni je soja ok, posebno u obliku polpeta ili pohanaca.

    a što se tiče GMO-eh tko bi to znao što mi sve jedemo. nemamo niti pojma. i najbolje se ne zamarati.

    ReplyDelete
  11. I ja se slažem sa tobom u pogledu GMO hrane. Velika i zvučna riječ, pa ako se malo ne pozabavimo njome i pokušamo da je protumačimo stvarno zvuči zastrašujuće. Ja, istina, biram hranu koja nije GMO, ali mi to nije prioritet.
    Meso, gotovo ne jedem, ali mu čak ne tražim alternativu. Imala sam i ja svoju soja fazu, dopala su mi se jela koja sam tada spremala, ali sam se ubrzo zasitila i toga. Gulaš od mesa ili soje, meni je to manje-više svejedno, jer mi je sve ostalo u gulašu draže od mesa.

    ReplyDelete
  12. Radila sam nešto slično, i jako je fino!

    ReplyDelete
  13. odličan recept!
    ne treba se bojati GMO soje, a oni koji se toga boje, a jedu meso, neka se samo zapitaju čime se danas većinom hrani ta životinja, čije meso se jede - sojom naravno! soja je uvijek bolji izbor od mesa :D!

    ReplyDelete
  14. Pozdrav draga Majo. Vegetarijanac sam vec godinu dana i soju koristim umesto mlevenog mesa za bolonjeze sos, musaku itd. Soja je super namirnica i zanemarena je zbog cele price oko GMO-a, sto je jako velika steta, ali postoji nesto o cemu treba voditi racuna, a to su fitoestrogeni. To je široka grupa jedinjenja koje su strukturno slične određenim ženskim polnim hormonima za koje se, laicki receno vezuju. Postoje mnoge debate o tome da li povoljno ili nepovoljno uticu na zenski pol (u Japanu je dosta jedu i nemaju veliku stopu obolelih od raka dojke), ali je svakako najbolji savet-ne preterivati. Ona ima mnoge korisne sastojke i takodje se slazem da je zdravija od mleka i mesa (tj. manje stetna od mleka i mesa).
    Probacu ovaj gulas.

    ReplyDelete